OLEDRecenzijeTelevizori i monitori

LG OLED55C8 UHD OLED TV – recenzija

lg-c8-oled-recenzija

Imali smo kratku, no jedinstvenu priliku prvi u Hrvatskoj testirati novi LG-jev OLED televizor iz C8 serije u 55-inčnoj izvedbi. Izvrsne performanse koje LG-jevi OLED televizori postižu već godinama, kao i izvrsne recenzije stranih medija, samo su nas još više poticale da što prije raspakiramo i počnemo testirati ovaj uzbudljiv model. Pročitajte u nastavku više o ovom televizoru, kao i naše dojmove.

Što je LG OLED55C8?

Radi se o televizoru s WRGB OLED panelom tvrtke LG Display, Ultra HD rezolucije ekrana s maksimalnim osvježavanjem slike od 120 Hz, podrškom za statičke i dinamičke HDR formate, te novim procesorom slike poznatim pod imenom Alpha9. Korisničko sučelje je temeljeno na webOS 4.0 platformi.

U ponudi LG-jevih televizora serija C8 se nalazi iznad B8, a ispod E8 modela. Jedina je dostupna u tri različite veličine ekrana – 55″, 65″ i 77″. Za razliku od prošle godine kad su svi LG-jevi televizori bili temeljeni na istom procesoru slike, ove godine je B8 serija temeljena na slabijem Alpha7 procesoru, dok su C8, E8, G8 i W8 modeli temeljeni na snažnijem procesoru koji je dizajniran isključivo za OLED tehnologiju.

lg-2018-oled-tv-lineup

Što se priključaka tiče, C8 seriju krase četiri HDMI-ja u verziji 2.0b (podrška za 2160p60 rezoluciju i HDR), tri USB priključka, antenski i satelitski ulazi, Ethernet, Toslink te analogni izlazi i ulazi, dok su od bežičnog povezivanja tu Wi-Fi i Bluetooth.

Osim novog procesora slike, druga velika novina ove godine su prvi znakovi umjetne inteligencije kroz ThinQ platformu koja je integrirana u webOS 4.0. Platforma je dostupna u odabranim zemljama među kojima se ne nalazi Hrvatska, niti bilo koja druga zemlja u regiji. Samim time funkcionalnost webOS-a 4.0 je po mogućnostima vrlo slična prošlogodišnjem webOS-u 3.5, osim ako ne odaberete neku drugu zemlju u regionalnim postavkama.

Cijena

Preporučene maloprodajne cijene C8 serije su slijedeće:

  • OLED55C8PLA.AEE    16,999 kn
  • OLED65C8PLA.AEE    25,999 kn
  • OLED77C8LLA.AEE    69,999 kn

Aktualne cijene možete provjeriti na nabava.net stranici >>

Prošlogodišnja C7 serija je trenutno dostupna po nižoj cijeni ako gledamo 55-inčnu varijantu (ovisno o trgovini može se kupiti već od 12.000 kuna), a ako pogledamo jednako kvalitetnu B7 seriju tada je razlika još i veća (od 10.200,00 kuna). Samim time je bilo zanimljivo provjeriti performanse novog modela i vidjeti opravdavaju li višu cijene nove mogućnosti.

Dizajn

LG se odlučio za tzv. Full Cinema Screen zaslon sa zakrivljenim Curved Alpine postoljem. Dizajn zaslona je istog stila kao i raniji Cinema Screen modeli, tankog crnog okvira bez ikakvih oznaka – tekst “LG OLED” je prebačen na postolje što ponovno potvrđuje koliko je LG Electronics siguran u svoju poziciju i prepoznatljivog OLED linije televizora.

Postolje je sastavljeno od dva dijela i nudi jedinstven konkavni izgled s prednje strane. Nama se svidio dizajn iako se radi o plastici sa završnim slojem u imitaciji aluminija. Dodatni bonus je prorez koji usmjerava zvuk prema gledatelju.

Pogled sa strane otkriva ponovno prepoznatljiv izgled – gornja polovica debljine svega nekoliko milimetara dok je donja višestruko veće debljine. U donjem dijelu nalazimo sve priključke koje televizor nudi, postavljene u dvije orijentacije. Naponski kabel je kao i na starim modelima fiksno pričvršćen za TV, što se možda neće svidjeti svim korisnicima. Televizor je moguće montirati na zid, a tu je i plastični T-profil za osnovno usmjeravanje kabela.

Prigovaramo procesu instalacije, a za koji je ponovno nužno ekran polagati na vodoravnu površinu kako bi se pričvrstilo postolje (vidi unboxing video gore). Ovo se dodatno komplicira kod E8 modela s Picture-on-Glass dizajnom, a gdje je staklena ploča produžena sve do ravnine postolja. Smatramo princip instalacije koju nudi Panasonic na svojim OLED televizorima daleko prihvatljivijim i jednostavnijim, uz manji rizik od oštećenja ekrana.

webOS 4.0 i ThinQ AI

Nova verzija webOS-a ne donosi ništa posebno novo korisnicima naše regije, no bez obzira na to nudi raznolike mogućnosti i iznimnu lakoću korištenja uz priloženi Magic remote. Pokazivačem na ekranu u trenu možete pokrenuti željenu aplikaciju ili pretraživati internet kao da koristite miša na računalu, a tu je i brzo “premotavanje” videa za one koji koriste izvrstan ugrađeni multimedijalni reproduktor.

Preko USB-a i preko mreže smo mogli gledati filmove u UHD i HDR kvaliteti, s Dolby Digital i DTS zvukom (lossless i Dolby Atmos/DTS:X nisu podržani). Podnaslovi s dijakritičkim znakovima su se ispravno prikazivali.

Tijekom testiranja platforma nam se nije niti jednom zamrznula ili usporila, te smo u trenu mogli “skočiti” iz jedne aplikacije u drugu. Kad se jednom naviknete na Quick Access funkciju pristupa aplikacijama preko numeričkih tipki, teško da ćete se moći vratiti na bilo koji drugi daljinski upravljač.

Više dojmova u webOS-u i ThinQ AI-ju možete pronaći u našem videu.

Kvaliteta slike

LG C8 OLED TV pruža izvrsnu kvalitetu slike koja će pružiti sjajno iskustvo gledanja svih tipova sadržaja i za veliku većinu ambijenata pružiti izvrsnu svjetlinu, kontrast i prekrasne boje. Izvrstan je i za igre gdje će kombinacija slike savršenog kontrasta i dubokih boja u kombinaciji s malim ulaznim kašnjenjem i – od ove godine uvedenom Motion Pro funkcijom za oštriju sliku u dinamici – pružiti iznimno iskustvo istraživanja virtualnih svjetova.

Dok su proteklih godina poboljšanja bila vidljiva prvenstveno u samom OLED panelu kroz povećanje svjetline i bolju ujednačenost, ove godine se glavna poboljšanja nalaze u proširenim mogućnostima procesora slike i novim korisničkim kontrolama. Novi Alpha9 procesor slike ima 40% veću snagu u odnosu na prošlu generaciju, a što mu omogućuje da sliku intenzivnije obradi bilo da se radi o smanjenju šuma, renderiranju gradacija ili korekciji većeg broja boja.

Kao i kod ostalih proizvođača koji uvode nove procesore slike, u praksi baš i nećete lako vidjeti poboljšanja ako ih baš ciljano ne tražite. Osim toga, pojedine opcije se ionako preporučuju isključiti jer u moderno doba nemaju previše smisla – primjerice smanjenje šuma u slici. Smatramo da bi proizvođači trebali više pažnje posvetiti redukciji kompresijskih artefakata u digitalnim signalima, a redukciju šuma analogne slike ostaviti na razini koja je ionako već dovedena do sasvim dobre razine.

Prošle godine smo testirali Philipsov 55POS9002 televizor s kompanijinim novim P5 procesorom slike. Uvidjeli smo kako novi procesor slike uspijeva bolje prigušiti šum u odnosu na LG-jev B7 OLED televizor, no kad je navedena funkcija isključena LG je imao čišći, manje ometajući šum. Ove godine vidimo kako LG uspijeva očistiti sliku jednako dobro kao i P5, a pritom osigurati čist prikaz kad je smanjenje šuma potpuno isključeno. Time zaključujemo kako je LG napravio bolji posao.

Smanjenje efekta posterizacije je funkcija koju Sonyjevi televizori imaju već godinama, Philips je poboljšanja uveo prošle godine P5 procesorom, a LG ove godine. Iskreno, ne možemo se sjetiti kad je posterizacija 8-bitnog signala bila takva da bi kvarila iskustvo gledanja, a kod novih 10- i više bitnih signala ovaj “problem” postaje bespredmetan.

No, novi procesor slike donosi i poboljšanja koja će se svidjeti onima koji žele što je moguće vjerniju sliku. Naime, LG-jevi OLED i LED LCD modeli najviše Super UHD serije imaju 3D LUT kojem CalMAN-ov AutoCal softver može pristupiti i time podesiti boje na daleko finijem nivou u odnosu na kontrole koje su dostupne putem korisničkih izbornika. Nažalost, zbog manjka vremena nismo uspjeli istestirati ovu funkciju i kalibraciju smo proveli redovnim putem s izvrsnim rezultatom. Svakako ćemo provjeriti ovu mogućnost tijekom testa B8 modela koji očekujemo tijekom ljeta. Ako želite doznati više o dojmovima AutoCal kalibracije, savjetujemo da pročitate recenziju na FlatPanelsHD-u.

Izvor: spectracal.com

Osim preciznije kalibracije, a kojom bi se LG-jevi televizori trebali izjednačiti s izvrsnim Panasonicovim OLED televizorima, LG je po prvi put ove godine uveo umetanje crnih okvira (Black Frame Insertion – BFI) u svoj TruMotion interpolacijskih algoritam. BFI koriste drugi proizvođači i za one koji preferiraju tamniju sliku koja u većoj ili manjoj mjeri treperi, navedena opcija za poboljšanje oštrine i dinamici je dostupna. Za nas, radi se o funkciji koju izbjegavamo koristiti upravo iz navedenih razloga – slika je 50% manje svjetline, a treperenje nešto što želimo da ostane samo u sjećanju na CRT ekrane.

S druge strane, BFI je dostupan ove godine u Game načinu rada, tako da osim malog ulaznog kašnjenja (oko 21 ms), korisnik više nije ograničen na malu pokretnu rezoluciju. Što se samih brojki tiče, prema Monoscope testu TruMotion aktivan s De-Blur opcijom na 10 pruža oko 650 od 1080 pokretnih linija dok uz BFI ta brojka je tek neznatno veća – oko 700. No kad uzmemo u obzir da Game mode bez TruMotiona pruža oko 300 linija, uvođenje ove funkcije donosi znatno poboljšanje.

Što se preciznosti boja tiče, tvornički je slika već standardno loše podešenja i najbolje je odabrati neki od daleko preciznijih predložaka. Technicolor Expert predložak je dostupan bez potrebe za softverskom nadogradnjom kao što je to bio slučaj s modelima iz 2017., a osim njega tu su i dva ISF Expert predloška jednako precizne slike.

Svjetlina slike varira s veličinom ekrana, tako da 10% popunjen ekran će obasjavati s između 750 i 800 cd/m2, 25% s oko 650 cd/m2, a cijeli ekran prekriven bijelom bojom ostvaruje tek oko 150 cd/m2. CalMAN-ov HDR Analysis workflow nam je otkrio kako statični prikaz koji prekriva 10% ekrana može svijetliti i s gotovo 850 cd/m2, no nakon toga će svjetlina postupno padati čak i ispod 600 cd/m2 (mjereno u periodu od cca. 5 minuta). Kao i prošlogodišnji modeli, C8 može prikazati gotovo 99% DCI-P3 raspona prema UHDA-P3 Percent 1976 uv, odnosno gotovo 97% prema UHDA-P3 Percent 1931 xy mjerenju.

Kvaliteta zvuka

Kvalitetu zvuka bismo opisali kao prosječnom, na razini prošlogodišnjih modela. Iako se LG hvali podrškom za Dolby Atmos, zaboravite na bilo kakve surround i 3D efekte. Za nezahtjevno gledanje TV programa, serija i filmova zvučnici će biti dovoljno glasni i jasni, no naša preporuka je i dalje investicija u A/V receiver i set zvučnika.

Video recenzija

Alternative (OLED TV)

  1. LG OLED55B7V
  2. Sony 55A1
  3. Philips 55POS9002

Alternative (LED LCD TV)

  1. Sony 55XF9005
  2. Samsung 55Q7F (2018) ili 55Q7F iz 2017.

Zaključak

lg-c8-oled-award

[review]

informacije o sustavu ocjenjivanja <

Maloprodajna cijena na dan objave: od 14.382,90 kn

Na test ustupio: LG Hrvatskalg-logo2015-1000px

Dodatna ustupljena oprema:

Za potrebe testiranja su korišteni Supra Cables HDMI kabeli.  Ultra HD HDR-10 testne uzorke osigurao R.Masciola.

© HD Televizija 2018. Sva prava pridržana.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

81 komentara

  1. Što se tiče procesora, je Vincent Teoh sa hdtv testa napisao.Što znači, da nema baš koristi od tog procesora:)

    The Alpha 9 picture processing improvements mainly apply to( vivid) mode unfortunately:)

    1. Nema problema, ali za to je ipak lcd bolji, preskupo za igrati se , i rizikovati u normalnim uslovima nema problema, ali par sati igre moglo bi da se pojavi.

      1. OLED je za sve bolji.
        Znam više ljudi sa OLED B7 koji igraju svakodnevno satima i osim vrhunskog doživljaja, nemaju nikakvih problema.

  2. Testirajte AF8. Ja sam dobio odobrenje za zamjenu od servisa za moj B7, koji je imao problem sa panelom, vjerojatno iznimka i tvornicki. Zamjenio sam za Sony AF8. Mislio sam , da je to sve isto , ali nije. AF8 ima bolje boje, ostrinu, cistocu slike, bolje sve pegla, cak su i nasi kanali na zavidnom nivou, koliko to mogu da budu.

  3. Gospodo draga Vjeko & Josip:) ne sumnjam niti malo to što ste rekli u vezi SONY OLEDA AF8,ali postoje neke druge stvari koje me interesiraju u vezi navedenog tv-a ako mi možete reći ili isprobati ako već niste:)Predpostavljam da ste na sedmici Nougat android verzije,kako ste zadovoljni sa njome,dali dobro otvara you tube ili kasni i šteka i naravno sve druge aplikacije??Kakva je situacija sa prebacivanjem na HDMI ulaze dali rade ili ne?U Kodiu dali radi DD ili preko bilo kojeg drugog playera?Kodi dali znači propušta AC-3 zvuk ili možda čak DTS?:)ili bilo koji drugi medijski player?Znači dali radi zvuk i preko kućnog kina i isto tako na samome tv-u?Jel Nougat fluidan i dovoljno brz?I dali vam radi daljinski upravljač dobro preko mobitela androida mislima na aplikaciju Video &TV SideView:Remote?Ili kašlje?:)

    1. Ne mogu ti na sve odgovoriti, jer nemam vremena za sve isprobati, ali vidi se da je Sony ulozio truda, da Androit radi sve bolje i bolje. Nije to jos sve glatko, kao na WebOsu, ali sam vise nego zadovoljan. Prebacivanje, uparivanje, Kodi, rADI VISE NEGO DOBRO.

  4. Poštovani Miroslave sve što ste napisali nisam niti stigao pogledati a ni isprobati.Meni osobno je najbitnija kvaliteta slike (oštrina ,kontrast,procesuiranje…).Ovo mi je do sada 4 oled (prije imao Lg olede) i mogu reći daleko najbolji po svemu što je Vjeko rekao.X1 procesor je vrh tehnologije.Po meni Sony elektronika je u samom vrhu.Govore da se ove godine Lg poboljšao sa Alpha 9 procesorom kao što je i Darko naveo i mnogi drugi.Ja sam i više nego zadovoljan i više preferiram Sony .Lg je imao problema sa elektronikom od probijanja svjetlosti ako pojačate brightnes preko 52,CMS sustav upravljanja bojama se nije smio dirati zbog stvaranja artefekata,…Kasnije je ovo Lg riješio softverski ne znam točno.Mada sam sa Lg oledima također bio jako zadovoljan ali sada prednost ipak dajem Sonyju.Ovo je ipak samo moje mišljenje.

    1. Poredio si b7 sa tim sony tv-om, i kazes ogromna razlika,. meni stakao c7 i sony jedan uz drugi rezlike minimalne, lupim ih moras traziti, osim u softweru gdje je soby katastrofa, dobiti dts, ili ac3 zvuk sa njega na denon receiveru je ziva patnja, a na lg-u dva klika i sve radi, moguice je d aje tvoj lg bio felerican jer kazem ti stajao mi sony 15 dana od kolege za prodaju pored mog lg-a, spojeni na isti izvor 4k hdd player preko denona koji ima 3 hdmi izlaza, i razlike gotovo neprimjetne, u nekim momentima malo bolji jedan u drugim drugi,

    2. Josip,kažeš da ti je ovo 4 OLED do sada:),možeš li mi reći koje si imao sve modele do sada i što su se baš svi kvarili i imali probleme i koje?

  5. Hvala vam Vjeko & Josip:) na javljanjima i odgovoru,a ako nađete vremena i možda stignete isprobati nešto od mojih navedenih pitanja svakako mi javite biti će mi drago:)

  6. Poštovani Miroslave do sada sam ima 55ec930,55eg 910,55b6 ,sorry 3 oleda.Krivo ste razumijeli nisu se oni kvarili dapače bio sam i više nego zadovoljan.Nekome to nisu nedostaci jer npr.nećete pojačati brightnes preko 52 ili nećete dirati Cms izbornik ali kod profesionalne kalibracije problemi su postojali.Sve su to vrhunski televizori ali po meni Sony je malo ispred.Opet naglašavam to je samo moje mišljenje.

  7. Znaći ovogodišnji Oledi naspram prošlogodišnjih ne donose više od 10% poboljšanja u kvaliteti slike ako se to može u postocima izraziti?

  8. Evo što piše korisnik koji ima i C8 i B7:
    Got my 65C8 yesterday from Costco.com. Not bad, but whites are tinged with magenta. Do I call LG to fix that? I don’t want to buy a Harmony remote AND possibly kill my warranty by fixing it myself. .

    Other than the whites not looking “clean”, the rest of the images look very nice–nearly identical to my great 55B7. I find that the new features on the 65 aren’t very useful–I see no dimming of logos when choosing to dim them, and the BFI is a major “ugh”. Is there a very long delay, as in minutes long, before logos dim? Even so, I have never seen them dim. I enable and disable the feature, waiting many minutes, to see if there is a change–nada.

  9. Vjeko and Josip:)Nešto sam vas još zaboravio pitati,dali budete zaorali:) mislim napravili update na Oreo možda ili ćete ipak ostati na Nougat verziji?

    1. Kada bude dostupan Oreo, normalno, da cu napraviti update. Za Android svaka nova nadogradnja ima poboljsanja i potrebna je, jer je Android sam po sebi malo trom, ali opet kazem, da ga je Sony dobro popeglao.

    1. Vertikalna crta na ekranu. Prvi put su mjenjali panel, pa se to opet ponovilo nakon 2 mjesec , pa sam dobio odobrenje od servisa za povrat sredstava ili neki novi tv. Sto mi je na kraju ispalo fantasticno.

  10. Pozdrav svima :)

    čisto bi volio napisati svoj osvrt i mišljenje o LG oledu modelu 2018 seriji E8 55 inča .

    Znači dvoumio sam se između Sony A1 oleda i AF8 novi model sony-a i novog Lg E8 i nekako sam uzeo E8 pošto je novi model i sve što ide uz lansiranje novog modela noviji procesor dorađeniji lg -jev web os itd.

    Idemo od početka što se tiče pakiranja proizvoda i postavljanja na stalak LG je zaista trebao to bolje odraditi i smisliti doslovno se preznojite i zaista Vam treba jako spretan prijatelj koji će skupa sa Vama postaviti tv i pritom se moliti da se tv ne ošteti jako je nezgodno riješenje na koji način to staklo stoji u stalku jer tv je izuzetno nestabilan na njemu.

    Postavljanje tv -a te postavljanje programa i osnovnih postavki je poprilično jednostavno .

    Prije tog tv-a imao sam led tv od philipsa i glavna mana na philipsu je bila šta su mi lica na filmovima i serijama znala biti zamrljana na ovom oledu moram priznati sve izgleda savršeno čisto svaka bora na licu se vidi i tu sam zadovoljan.

    No tv mi ima jedan minus po meni veliki sada mi je teško reći da li to ima i sony-evi oledi kod gledanja tamnih scena tipa stranger things i sada u prvom nastavku kada hodaju pošumi po mraku ili u lost in space seriji kada su onim špiljama kao da se dešava neko preljevanje boja (tamnih) ili problem sa kontrastom nešto se dešava sa takvim scenama ne znam kako bi to opisao .

    Ne znam koji je razlog tome ali eto to je jedini minus tog tv-a probao sam priskočiti tom problemu kada sam upalio True Motion de blur 10 i motion pro upalio tada se to malo smanjilo.

    Ukoliko je bilo tko je imao sličnih iskustava volio bi da podijeli ….

    Što se tiče daljinskog čista petica web os takoder radi vrhunski, zvuk nisam ni upalio jer koristim zvučnike kućnog kina ali za one koje zanima zvuk je sasvim zadovoljavajuć od tv-a.

    Ako uspoređujete ta dva modela ili čak noviji model AF8 koji je zapravo vrlo sličan prošlogodišnjem A1 sa E8 razlike su sljedeće:

    – kod sonya smatram da je sd signal puno bolji vjerojatno radi procesora meni osobno to i nije bilo bitno jer ionako na tako skupom tv-u volim gledati finije materijale

    – ako se uspoređuje lg-jev web os i sony-ev android definitivno bi uvijek izabrao lg-jev web -os puno radi glađe brže bez ijednog problema zaista ko najbrži kompjuter sada je bitno kome je šta bitno u tom slučaju…

    Po meni tu završavaju razlike, što se tiče skaliranja slike ja bi rekao da na E8 -ici se gotovo ne vidi razlika između 1080p materijala i 4k znači jako dobro to odrađuje ali se vidi velika razlika kada se pusti 4k HDR Bt.2020 …tada je slika vrhunska…

    Uglavnom smatram da su male razlike između tih tv-a sony-a i Lg-a , jedinu prednost bi dao sony-u samo u slučaju ako nema problema sa ovim tamnim scenama u kojima sam naveo da imam problema.
    LP,

    Kristian

    1. Postovani Kiki,

      ja imam mesec i po star LG 55B8 i takodje imam problem (ako je to problem) sa preljevanjem (tamnih) boja. Ne znam da li je to kvar ili nedostatak…Da li prijaviti servisu?

      Pozdrav,

      Zoran

  11. @kiki
    Pa što se tiče ta dva modela su razlike veoma male, ali ja osobno bih uvijek uzeo Sony ,Philips ili Panasonic OLED, zbog boljih procesora:) Jer paneli su ionako isti, a vide se razlike gdje đode do izražaja parametri samog procesora..Sami algoritmi na Philips i Sony procesorima su bolje odrađeni nego na Lg Alpha 9 procesoru..Te razlike, priznavaju i neki koji se bave recenzijama televizora..Jer Lg i Samsung so od nekada bili lošiji što se tiče samih slikovnih procesora:) Pa je tako i danas, ako oduzmemo veliki marketing Lg-ja i Samsunga..Ali šta kod se danas uzme od tih OLEDA se dobija vrhunski televizor, ali kao što sam napisao, dao bi ipak nešto prednosti Philipsu, Sonyu i Panasonicu:)

    1. Haha evo njega opet sa Philips-om pa kao usput preporuča Sony i Panasonic.Reci ti meni koliko košta Panasonic-ov Oled i što nudi za tu cijenu? Nikakav OS, mislim da još uvijek ne enkodira dts signal.
      Philips neću niti spominjat.Ne ide među LG,Sony, Panasonic.Tvrdim i sa novom serijom Oleda da je lg best buy.

  12. Slažem se Andrej sa tobom sada nakon LG-ja i ja bi uzeo radije Sony upravo radi toga šta si naveo ali eto meni je ovaj uletio tv po nevjerojatnoj cijeni pa sam ga zato uzeo , zaista sam ga dosta imao priliku isprobati točnije već dva mjeseca je kod mene i ono ne mogu reći da uopće nisam zadovoljan ali mogu reći da ću ga sigurno htjeti zamijeniti prije ili kasnije zbog tih zamusanosti kod tamnih scena i problema sa kontrastom …jedino šta me tješi šta sa lg -jem imam web-os koji savršeno radi.

    Čim ću imati vremena ću otići do dućana da baš isprobam da li i sony ima tih problema sa tamnim scenama.

    Jer kužis osjećam se kako sam se riješio sa bivšeg tv-a zamusanosti lica i kože, a sada opet dobio drugi problem…. na ovom oledu naravno bolja je sveukupno slika o tome nema riječi ali opet dobio sam problem kod tamnih scena…i samo radi toga ne bi uopće se dvoumio između sony-a i lg-a uvijek bi uzeo sony najviše iz razloga što mi nije bitan toliko android ili web-os uključim popcorn ili koji god media player i gledam film . Većinu ostalih benefita koje donosi web-os ili android u pravilu ne koristim.

    Lp.

    1. Ocito te je zapao los, ili felerican model, imam 55c7 vec skoro godinu dana, apsolutno nema tih problema koje ti spominjes, da se odmah raumijemo ima preko 300 blu ray filmova, i 150 4k ripova vrhunske kvalitete koje gledam preko engeart A-10 hdd playera, nijednog spomenutog problema, bas sam nakon tvog pisanja probavao danas cijeli dan posto je vrijeme vani fuj, desetine filmova sa tamnim scenama, brzim, sporim, i sl. apsolutno nema problema, sd signal nisam probavao jer mislim da samo idiot moze kupiti oled pa gledati sd signal, ali to je moje misljenje, imao sam sony skoro 15 dana u kuci pored ovoga, apsolutno ista slika, mikroskopom moras traziti razlike, a one ne vrijede razlike u cijeni jer je ovdje sony 1000e skuplji od lg-a sto je idiotizam, plus odvratno lijen android, ona daska koja glumi subwoofer, definitivno ne vrijedi 20e razlike, a ne 1000.
      ne kontam kakvih problema sa kontrastom imas, savrsen je, pazi ima jos 2 tv-a u kuci koja nisu oled, tuga, i zalost gledati pored ovoga.

    2. ne opterećuj se sa Andrejom/majstorovim preporukama.na svim mogućim forumima preporuča Philips (znam za dva foruma).Uživaj u odličnom tv-u.Pretpostavljam da Stranger things gledaš na Netflixu-nije niti kod njih sve bajno.Probaj sa tv-a pustiti 4k hdr/Dolby vision film.Netflix nije neka refernca za kvalitetu slike

  13. Adi vjerojatno je to šta kažeš ili je loš ili felerican model …meni je isto čudno da se to dešava , ne znam kako bi to opisao npr.dok hodaju na početku stranger thingsa po šumi ili serija lost in space koju sam čak imao 4k hdr bt.2020 kod nje dok su u onoj špilji ista stvar… i sada dio ekrana kao bude osvijetljen malo a dio onako prolaze kroz šumu i sada na tim mjestima gdje bude apsolutno crno -tamno kontrast i ta tamna boja kao da se nešto događa ko tempere tamne da razmusaš po ekranu i miješaš ih. Ukoliko bi netko to volio doći vidjeti ili dati neki savjet vrlo rado neka dođe… plaćam ručak ako mi riješi problem:) jer bojim se da ako zaista nešto ne valja sa tv-om da teško da bi mi tu garancija prošla…i da bi mi dali novi tv…

  14. To sto opisujes dosta lici na smetnje usljed kompresije, probaj te serije, ili scene koje ti prave probleme u 4k sa dobrim bitrejtom, to bas lici na lose kodiran video, ali opet nisam siguran.
    evo sada vidim da ti je kolega Pero preporucio istu stvar, hahahah sto kazu dvije su budale pametnije od jedne.

  15. Netflix je u vecini slucajeva smece, 4k serija 15 mb bitrate pa blu ray ide do 40mb pravi 4k 120mb ripovi sa neta idu do 75mb, probaj ubistvo u orijent expresu 4k slika ubija nesto bolje nisam dugo vidio.

  16. Pozdrav svima da jesam isključio sam te eco modove, budem probao se još poigrati sa svime kako ste mi predložili pa ću Vam se povratno javiti…punoooo hvalaa svima na savjetima :)) jer ne možete ni zamisliti koliko sam bio u bedu kada sam vidio da se to događa sa tako skupim tv-om , a prošli tv koji je bio star 9 godina nije imao takvih problema isto je bio vrh ali opet nisam očekivao od oleda takve situacije jučer sam isprobavao puno scena i za sada mogu reći da na ovim filmovima koji imaju tipa 10 giga ili 15 giga kod njih se to događalo, dati ću si truda pa ću sada hrpu materijala isprobati…ako i dalje vidim taj problem onda ću ne znam vidjeti šta ću sa garancijom…

  17. Pozdrav ekipi kupih Ultra HD LED TV SAMSUNG UE55MU6172UXXH
    sve je za sad u redu samo me zanima zašto moram svaki put RUČNO UKLJUČITI OPCIJU HDR kad priključim USB sa UHD 4K matrijalom zar on automatski nebi trebao prepoznati matrijal
    i još jedna molba može li mi netko poslati postavke za sliku
    lp Boris

    1. ocito ti film nije hdr, ima isti taj tv u drugoj sobi sasvim regularno prepozna hdr, i upali ga to sto je max. osvjetljenje lose pa neme neke koristi od hdr-a je druga stvar.

      1. Molim te postavke slike za SAMSUNG UE55MU6172UXXH
        kažeš da ga imaš u drugoj sobi
        mislim da sam popušio što sam ga kupio nisam nikako zadovoljan sa slikom ni preko blu ray playera ni usb-a
        a sad će mjesec dana nemogu ga ni vratiti ni mjenati
        i to max osvjetljenje je u banani
        pomagaj lp Boris

        1. @Boris

          Ovdje imaš postavke.
          Picture mode: Movie/Standard
          Backlighting: 15
          Brightness: 0
          Contrast: 90-95
          Sharpness: 0 (to 20)
          Color: 50
          Hue: G50 / R50 Clean Digital View: Off / On

          Auto Motion Plus: Custom
          Local Dimming: Standard
          Contrast improvement: Off
          HDR + mode: Off
          Color tone: Warm 2
          Gamma: BT.1886 / 0
          RGB mode: Off
          Color space: Auto

  18. Pozdrav svima,

    uglavnom evo da se povratno javim vezano za onaj svoj problem …nakon nekoliko razno raznih testiranja jednostavno na pojedinim filmovima imam te smetnje , a na nekima ne…još ću probati tijekom sljedeća dva tjedna probati se igrati sa postavkama.

    Lp,

    Kristian

    p.s.puno hvala svima na pomoći :)

  19. Tako je hvala na savjetu tvom stvarno si mi puno pomogao :), jer zaista sam bio lud kada sam to vidio isti film bude različit ovisno sa kojeg izvora ga reproduciram to sam jučer primjetio istu sam scenu pustio sa dva različita izvora i na jednom sam imao problem , a na drugom sve savršeno. :)

  20. Pozdrav dečki dajte mi recite ako bih kupio jedan od ovih malih igrača da li bi mi i jedna od njih pustila na kučno kino PREKO USB-A 4K UHD Dolby Atmos
    evo nekih
    Roku
    Roku Ultra
    Apple
    Apple TV 4K
    Google
    Chromecast Ultra
    Amazon
    Fire TV (4K)
    napomena neiteresiraju me aplikacije sa tih uređaja nego mogučnost reproduciranja PREKO USB-A 4K UHD Dolby Atmos
    dali oni to mogu ili ne
    lp Boris

    1. Kupi egreat A5 ili A8 jqa ima A8 isti je kao a5 sa tom razlikom sto u njege ide hdd dok u a5 neide, ali sve im je isto radi fenomenalno, hdr, dolby atmos, dts x, postere vuce sa neta, ma fenomenalna sprava, radi na bazi androida, i linuxa, brz, stabilan, sve savrseno.

      1. Hvala na savjetu samo mi reci ima li ga kupiti u HR ili isključivo Amazon vidim EUR 199,00
        ima li jeftiniji A5
        Lp Boris

    2. Svakako pogledati zidoo x9s ili ako ti treba hdd zidoo x10. Osobno posjedujem x9s i sve uredno vrti na yamahi 7.1.

      1. To je slicno egreatu, isti cpu, sve slicno ko kinezi 20 firmi slican uredjaj, ja sam spojio na denon 4300h sve ide odlicno, 7.2 i 9.2

        1. Doduse egreat ima jaci cpu, podrsku za hdr, dolby atmos, dts-x, bt 2020, i sl. malo je modeniji, ali sada koliko para toliko muzike.

  21. Taj si i meni preporučio obavezno ga kupujem odlična spravica i dosta ljudi je zadovoljna sa njime egreat a10 i a11 se ne isplate slično imaju sve kao i a8 samo su puno skuplji ja osobno nisam skužio neke razlike.

    1. A10 i A11 su odlicni, ali preskupi, imaju isti hardware samo dodali neke prikljucke, dimenzije i sl.
      ova sva su vrh, ja imam i himedia Q10 Pro, isto vrhunski u nekim stvarima bolji od egreata, u nekim gori, obadva imaju kodi na sebi koji normalno vrti hdr, i dolby atmos jer ustvari preusmjere sve na njegov player, obadva koristim mjesecima bez najmanjeg problema, na egreat sam nakacio orico kuciste sa 5 diskova sve uredno radi, prepozna omote sa neta, koji fuli imas opciju edit pa popravis i sl.

  22. Slažem se sa adijem egreat pogotovo a8 gdje god da sam pitao i nasao svi kažu da je definitivno best buy i još neko dulje vrijeme ce podržavati aktualne i najnovije formata bilo slike bilo zvuka.

  23. Hej dečki da li bi netko od vas prodao Egreat A5
    da se nemoram navlačiti sa naručivanjem
    btv da li se plaća PDV-ako je iz Kine
    lp

    1. imas jos jedan na ebay UK, besplatna dostava i ne placas nista. A za robu iz Kine placas i carinu i PDV ako ti ne prodje.

        1. pa jedno je zakon…… a nesto sasvim drugo je kak si to protumaci lik na spediciji. Pogotovo kad je roba iz Kine pa ne vjeruju racunima ni nicemu nego sve ide po slobodnoj procjeni. Ni free shipping iz Kine vise nije besplatan ovdje nego te traze neku sicu za to. I nije problem ta sica nego to kaj ti ne zele ostaviti paket u sanducicu nego onda trebas na postu po to. Tak da radije gledam da uzmem nesto kaj vec ima placen shipping neku sicu nego da se gnjavim sa pacjentima.

          1. To za carinu stoji, meni nisu priznali racun za player, i uplatu preko banke nego carinik kaze to je skuplje od 200 dolara, izvukao neku knjigu iz austrougarskog doba, i po njoj mi rebnuo carinu cca. 20e vise nego sto treba, ali nisam se mogao svadjti jer su sve pacijenti kao sto kazes, i to psihijatrijski.

  24. Pozdrav

    Imam oled lg 55ec930v i planiram kupiti lg 55b7v. S obzirom da imate iskustva, kakve su sanse za prodaju mog 55ec930v? Koliko mogu ocekivati da cu za njega dobiti??

    Lp

  25. A teško ti je to sad prodati po nekoj cijeni koja će tebi biti prihvatljiva, kada je bilo rabljenih b6/b7 ispod 10 tkn.

  26. Šteta što koriste stari HDM 2.0b a ne novi HDMI 2.1. Nova generacija konzola temeljit će se na novom HDMI sučelju a takav tv se ne kupuje svaki dan. Ništa, čekati sljedeću godinu

      1. Ove godine izlazi nova generacija konzola koja će u potpunosti koristiti novi HDMI standard. Glupo je stoga dati 16k kuna za novi TV koji to ne podržava kada će za par mjeseci izaći TV koji podržavaju HDMI 2.1. S obzirom da kupim svaku novu generaciju konzola ne bi me veselila spoznaja da ne mogu pokrenuti igru onako kako su je zamislili autori igre. Prednosti novog standarda znaš kao i činjenicu da će nova generacija konzola pružati puni 4k uz sve ostale tehnikalije pa će me veseliti ako budem to sve mogao vidjeti. Stoga mi nije teško pričekati još par mjeseci. ista stvar je bila sada. Kupim tv koji ne podržava HDR a onda izađu konzole i igre koje ga podržavaju baš kao i novi televizori. Naravno da bih volio igrati se kako se igra većina igrača. Zato ću biti strpljiv još par mjeseci i mirno ću onda čekati sljedeći Božić i PS5

        1. Nista vise nepodrzava 2.1 u odnosu na 2.0b sto korsniku treba, ali bas nista tako da neces sigurno dobiti nijedne sitnice, ali ti cekaj tako ces cijeli zivot cekati da nesto novo izadje.

          1. pa podrzava eARC sto je u doba u kojem je TV izvor zvuka malo vise od sitnice i meni sasvim dovoljan razlog da ni ove godine nisam promijenio TV.

            1. Za eARC ti treba adekvatan receiver, treba ti jos sto sta, znaci radi jedne sitnice mijenjas 5 stvari u kuci, meni tu nema logike nikako, ali ti radis sa svojim parama sta hoces.
              Ti sa normalnim ARC-om imas ac3, dts, 5.1 sto je za zvuk sa tv-a sasvim dovoljno za atmos, ili dts-x treba imati ozbiljan receiver, player, i zvucnike, ja koristim 11.2 sistem pa znam sta pricam.

            2. A za tvoju informaciju i hdmi 2.0 podrzava eARC tako d atu prednost zaboravi, jedina konkretna prednost je 8k.

            3. Pa baš nisam tako mutav da mi moraš objašnjavati što podržava HDMI 2.0. Ja sam samo rekao da je danas glupo potrošiti 16k kuna za novi oled tv ako za par mjeseci dolazi nova generacija televizora koja će podržavati HDMi 2.1 koji će opet biti ključan za sljedeću genaraciju konzola. Naravno, ako ti igranje ne znači ništa tako ti je svejedno. Ja sam za svoj Philips serije 9 svojedobno dao 26 000 kn a sada se ne mogu na njemu igrati u 4k s HDR. Stoga, pošto ću opet potrošiti na tv preko 2000 eura rađe pričekam još par mjeseci pa sam miran sljedećih 5 godina glede igranja i kompaktibilnosti tv i nove generacije konzola. Užasno me živcira kada odem u opcije konzole pa mi na pola funkcija piše off jer mi tv ne podržava neke meni bitne stvar a tv nisu čarape pa da jedne bacim i obučem druge. 8k je samo jedna od prednosti a ima ih još dosta koje su vezane uglavnom za igranje. Već kada si potegnuo pitanje kućnog kina, do nedavno sam imao ozbiljan sistem u kojem je samo procesor Classe SSP 800 koštao oko 10k eura a pogonila su ga 3 Chord SPM 1050 izlaza tako da i ja znam što pričam i što želim. Kada me je to prestalo veseliti sve sam prodao i sada imam igračku Denon AVR – X7200WA. Za nezahtjevno gledanje sasvim ok. Stoga, ostajem pri svojoj tvrdnji i čekam 5 mjesec. Kada sam mogao čekati par godina mogu još par mjeseci. Nemoj me krivo shvatiti ali stvarno bih se osjećao glupo da sada kupim stari tv a nova generacija je pred vratima.

            4. Meni je glupo stalno cekati neto novo, evo sada ce, evo samo sto nije i sl. ali tvoje pare tvoj problem, to lada ce nova generacija izaci, sta ce donijeti, a sta usrati tek cemo da vidimo.

  27. Pozdrav,

    iskreno više ni sam ne znam šta bi rekao šta je to , ovdje dolje niže u prepiski možeš vidjeti što je Adi odgovorio on mi je puno pomogao jer sam različit film pustio sa različitog izvora u različitoj rezoluciji pa opet nisam imao taj problem. Generalno i dalje imam taj problem npr.ako gledaš što ja nikada ne gledam sd signal hrt1,2,3,4 i rtl i nova tv tamo na mračnim scenama ponekad bude negledljivo. Ali opet ponavljam to nikada ne gledam.
    Budi slobodan mi se obratiti na moj mob : 091-413-4530 pa se čujemo oko tvog problema možda tebi mogu pomoći.

    Lp,

    Kiki

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!