Vijesti

Objašnjenje HD-a u HD jasnoći

Samsung HDTVBrian Greene, supervisor za kućna kina u Best Buy-u u Carbondaleu, govori o razlici između HD televizora, te savjetuje na što treba pripaziti pri kupnji.

“Ovo je doba davanja, no isto tako ovo je doba nabavljanja. Hajde, dobro znate kako je teško ući u trgovinu i kupiti sve s popisa koji vam je prijatelj ili netko iz obitelji dao, a kada ste okruženi svim tim silnim akcijama i ponudama sa svih strana.

Visoka rezolcuija, digitalno, ravni ekran, plazma, LCD, “i”, “p”, što to sve znači? Odgovor ćete uskoro saznati.

Ako se spremate uložiti nešto više novaca u TV ekran, sada je vrijeme da to i učinite. Ipak, mnogi blijedo gledaju sve te sjajne natpise i izgubljeni u specifikacijama često kupe ekran koji ih na kraju ne zadovoljava jer “to i to” nema ili slika nije onakva kakva je bila u prospektu. Prije svega morate za sebe odgovoriti na pitanje: želite li kupiti novi televizor jer to želite ili zato što ste negdje čuli da to morate?”

U rujnu 2009. godine sve će televizijske stanice prestati odašiljati dvostruke signale, analogne i digitalne, te će krenuti doba samo-digitalnih signala oko nas (ovaj podatak ne vrijedi za područje Hrvatske gdje se ovaj korak očekuje 2012. ili tek kasnije).

David Young, također specijalist za kućna kina kaže da se oko toga trebate brinuti samo ako vaš televizor ima “zečje uši”, tj. star je k’o Biblija. “Ova informacija ne znači ništa onome tko prima signal preko kabelske ili satelita”, kaže Young.

TV with bunny ears

Kabelski ili satelitski risiveri će konvertirati signal za vaš analogni televizor. Ako koristite antenu, vlada će najvjerojatnije ponuditi kupon kojim ćete ili besplatno ili jako povoljno dobiti konverter.

Kada govorimo o rezoluciji, sve se vrti oko brojki 720p, 1080i, te 1080p. No što to znači?

Greene kaže da je ovo točka na kojoj se većina ljudi zbuni i ne razumije točno o čemu se radi.

Brojke označavaju visinu slike, dok “i” i “p” označavaju način na koji se slika prikazuje. “i” stoji za “interlaced“, a to znači da televizor iscrtava svaku drugu liniju rezolucije. “p” stoji za “progressive“, a to znači da televizor iscrtava svaku liniju rezolucije. Dok je “i” rezolucija pogodnija za statičke snimke prirode, “p” je idealna za dinamične scene i filmove.

Osnovni HD signal je 1080p ili 720p. Greene kaže da se ovdje vodi velika debata oko toga tko ima bolju rezoluciju. Za najbolju moguću sliku HD sadržaja je najbolje rješenje 1080p rezolucija. “Upravo je to prava visoka definicija”, kaže Greene.

U redu, pustimo sada sav taj tehnički žargon, što da onda kupim, a da dobijem najbolje za svoj novac?

Ako želite televizor koji će vam dati najbolju sliku sa sadašnjom opremom i ako niste zainteresirani za ulaganje u HDDVD ili Blu-ray reproduktor, onda odaberite 720p ekran.

Sony HDTV

Ako želite krenuti put punog HD-a i ne želite za koju godinu ponovno prolaziti agoniju traženja televizora, odaberite 1080p model.

Važan faktor u cijeloj priči je u procesor ugrađen u TV. “Danas televizor stvara sliku na ekranu za razliku od nekadašnjih koji su samo projekcirali sliku na ekran iz nekog izvora.”, tvrdi Greene. Ugrađeni procesor je danas vrlo bitan, baš kao i u PC-u.

Autor: Brent Stewart

Izvor: BlogHDTV

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!