Naslovnica » Vijesti » Audio-video uređaji » Philips lansirao 65-inčni OLED TV i svoj prvi Quantum dot LCD TV

Philips lansirao 65-inčni OLED TV i svoj prvi Quantum dot LCD TV


philips-ifa2017-tv

Na IFA 2017 sajmu u Berlinu, Philips je predstavio svoj treći i ujedno najveći OLED TV do sada, kao i svoj prvi LED LCD TV baziran na Quantum Dot tehnologiji. Osim prepoznatljivog dizajna i nezaobilaznog Ambilight osvjetljenja, nove televizore krasi i najnoviji P5 procesor koji smo već pobliže upoznali tijekom testa 55PUS7502 televizora.

Philips je novim modelima popunio praznine koje su bile ranije prisutne, prvenstveno u pogledu LCD televizora koji nisu mogli prikazati dovoljno širok raspon boja koji je danas tražen kod sadržaja na UHD Blu-ray mediju, kao i pojedinim streaming servisima poput Netflixa. Podsjetimo, UHD Premium certifikat zahtijeva mogućnost prikaza minimalno 90% DCI-P3 raspona boja, dok su dosadašnjih Philipsovi LCD televizori mogli prikazati najviše oko 85%. Iako se za sada radi o samo jednom LCD modelu koji će – prema specifikaciji – moći prikazati 99% DCI-P3 raspona boja, kombinacija Androida, Ambilighta i naprednog P5 procesora mogla bi biti interesantna tržištu. Dodatno, serija 8602 će biti dostupna u dvije popularne veličine – 55″ i 65″.

Kao i novi 65-inčni OLED TV serije 9000, tako će i 8602 seriju krasiti UHD Premium certifikat, odnosno jamstvo da televizor zadovoljava minimalne zahtjeve potrebne za kvalitetan prikaz HDR i WCG sadržaja. Uz navedene, Philips je lansirao još jedan model serije 8000 – 65-inčni 8102 TV, a koji prema specifikaciji nema Quantum Dot pozadinsko osvjetljenje, no zato može postići vršnu svjetlinu od 1000 cd/m2.

Osim kvalitete slike, Philips nije zanemario zvuk na novim modelima. Tako novi OLED krasi integriran soundbar sa 6.1 konfiguracijom triple-ring zvučnika ukupne snage 60 W, dok 8602 modele krasi također soundbar sa dva frontalna double-ring zvučnika, ukupne snage 50 W. Da bi sofisticiran izgled bio zadovoljen u svakom aspektu, oba soundbara imaju frontu obučenu u kvalitetnu Kvadrat tkaninu.

philips-ifa2017-new-remote-and-65pos9603-oled-tv

Philips 65POS9603 i novi daljinski upravljač

Philips je IFA sajam također iskoristio za lansiranje novog daljinskog upravljača vrlo vitke konstitucije, nove AmbiSmart aplikacije za iOS i Android (jednostavnije od dosadašnje), te integracije Google Assistanta s Android TV platformom.

Google Assistant će donijeti tračak umjetne inteligencije na Philipsove televizore. Dosadašnje glasovno upravljanje je bilo vrlo ograničene palete mogućnosti i obično bi samo prikazivalo rezultate riječi ili fraze koju bi korisnik izrekao. Google Assistant bi tako mogao omogućiti traženje omiljenih serija na Netflixu, videa na YouTubeu, prikazati sliku korisnikovog kućnog ljubimca ili otpjevati “sretan rođendan”. Dodatno, za korisnike koji imaju Philipsov Hue komplet žarulja u kući, Google Assistant će ih moći kontrolirati.

Google Assistant stiže na Philipsove televizore usporedno s nadogradnjom na Android TV 7 – Nougat ovu jesen. Predstavnici Philipsa su nam potvrdili da će svi Android TV modeli za 2017. dobiti nadogradnju, dok za modele iz 2016. to još nije sigurno. Najvjerojatnije će modeli više srednje i visoke klase dobiti nadogradnju s obzirom da imaju snažniji hardver koji će moći dovoljno brzo i stabilno raditi s Nougatom.

Osim predstavljanja novih televizora, za novinare je bila organizirana i radionica na temu kvalitete slike koju pruža P5 procesor, a koju je i ove godine vodio gdin Danny Tack, voditelj strategije razvoja i planiranja u TP Visionu. Osim detaljne prezentacije koja otkriva mnogo više nego što većina ostalih proizvođača televizora daje u javnost, na radionici je održan i mali “TV shootout” gdje je uspoređivana kvaliteta slike i obrade signala između Philipsovog, Sonyjevog, Panasonicovog i LG-jevog OLED TV-a (svi ovogodišnji modeli). Kao i ranije, svi televizori su prikazivali sliku onako kako su tvornički podešeni, što znači vrlo agresivno procesiranje, prenaglašeni detalji, prehladna slika i jaka interpolacija. Iako ne smatramo ovo idealnim scenarijem, gdin Tack kaže da time želi pokazati kako izgleda slika kada svi aspekti procesora rade i da se uvijek intenzitet može smanjiti ugađanjem kontrola što je potpuno točno.

Očekivano, Philipsov OLED s P5 procesorom je pokazao najbolji rezultat, posebno u testovima interpolacije gdje je vrlo uspješno prikrivao tipične artefakte koji se pojavljuju oko objekta u pokretu. HDR efekti su također bili najintenzivniji upravo na Philipsovom modelu, iako je cijela priča bila – sasvim očekivano s obzirom na postavke – pretjerana i pomalo naporna. Naravno, bilo bi odlično kad bismo mogli ponoviti test na neutralnom terenu i da je svaki od televizora adekvatno podešen, slično kao što je to nedavno napravio HDTVtest.

Informacije o cijeni i dostupnosti novih televizora još nisu poznate, no na temelju oznaka modela, izgledno je kako će se modeli serije 8000 pojaviti ovu jesen, a novi OLED TV iduće godine.

Dodatne informacije možete pronaći na TP Visionovoj press kit stranici >>

 


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

7 komentara

 1. Što se tiče modela 8102, ima FALD.Ove godine je Philips napravio izvrstan posao, za svakog potrošača ponešto modela..Od OLEDA, model sa QD tehnologijom, model sa FAL-dom, i na kraju još dobar model 7502.Što se tiče novog OLEDA dolazi negdje krajem siječanja u početku veljače.
  https://youtu.be/3Jm6pBaKeq0
  https://www.philips.hr/c-m-so/televizori/p/picture-quality

 2. Kakav Philips. To je kineska firma TP VIsion, koja samo koristi logo Philips i ono sto je dogovoreno, kada su ga kupovali . Tako je i sa Sharpom itd.

  • Onda TPV, kako očeš. Za mene i tebe, se to ništa ne promijeni:)

  • pa nije to bas tak kod svih. Istina, neki brandovi su skroz umrli odavno i samo je ime ostalo kod nekih kineza ili turaka. Ali philips ima udio u TP visionu i zapravo dio philipsa koji je radio TVe i dalje to radi samo sad pod drugim imenom. Isto vrijedi i za SHARP i Toshibu (koja se vraca na trziste televizora). Nijedan od tih kompanija se nije ugasila skroz, licencirali su ime, SHARPa je kupio foxcon ali njihovi odjeli za TV i dalje rade. Nesto.
   Problem TVa kao i sve ostale elektronike danas je suluda hiperprodukcija koja skorz devalvira vrijednost proizvoda.

 3. Skoro sve su to kineske firme ali moramo jednom priznati da su kinezi ispred ostalih u industriji…

  • Jos uvijek je Juzna Koreja ispred, imas i sony, panasonic koji su japanski, a sve ostalo groblje je kina, i sl. nazalost sve vise se radi po kini pa je kontrola kvalitete u najmanju ruku upitna.

 4. Evo jedan citat is sajma CES 2016.
  Still, it is interesting to observe that Chinese TV manufacturers are at the forefront of TV hardware innovation ahead of popular brands such as Samsung and Sony.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*