Analize tržištaVijesti

Best Buy i proizvođači žele zainteresirati kupce za Ultra HD televizore

samsung-ultrahd

Američki lanac trgovina potrošačkom robom, Best Buy, od ove subote pokreće kampanju kojoj je cilj povećanje svijesti kupaca za Ultra HD tehnologiju. U trajanju od 13 tjedana, a podržan od strane LG Electronicsa, Samsung Electronicsa i Sonyja, kao i CEA udruženja, Best Buy će kroz demonstracije i edukaciju nastojati uvjeriti kupce kako su upravo Ultra HD televizori ono što im treba.

Prema istraživanju koje je provela CEA u prosincu 2013. godine, daleko manje ljudi razumije što znače pojmovi poput “Ultra High Definition TV”, “Ultra HD TV”, “Ultra HD 4K TV” ili “4K TV”, te je svega 14% odraslih osoba u SAD-u čulo o ili vidjelo Ultra HD u trgovini. U tom malom postotku tek je jedna trećina osoba razgovarala s trgovcem o Ultra HD televizorima, odnosno pokazala dodatni interes. Ovo je samo dio brojnih informacija iznesenih u istraživanju, a koje možete preuzeti ovdje >>

Kako navode iz Best Buya, u nedostatku pravih Ultra HD materijala koji bi pokazali puni potencijal (aktualnih) Ultra HD televizora, fokus u edukaciji će biti pokazati mogućnost skaliranja Full HD materijala na 4K kvalitetu. Kroz takav pristup kupci bi trebali dobiti pouzdanje u kupovinu takvog televizora, kako za postojeće sadržaje koje mogu gledati, tako i za one koji će tek postati dostupni u većoj količini.

lg-ultra-hd-2
Izvor: LG Electronics

Jasno je kako će Best Buy nastojati kroz skaliranje uvjeriti kupce da je slika oštrija i bolja, no treba uzeti u obzir da je razlika prvenstveno vidljiva kod gledanja vrhunskog 1080p materijala u kojem je dovoljno informacija iz kojih se mogu stvoriti dodatni detalji. Gledanje komprimiranog HD sadržaja uz pojačavanje oštrine teško da će pružiti bolju sliku od one koju bi postigli vulgaris Full HD televizori. Ukratko, Ultra HD će se pokušati promovirati u segmentu koji je većini kupaca već dovoljno dobar, a to je oštrina slike. Veći dinamički raspon, podrška za više od 60 sličica u sekundi i prošireni spektar boja novosti su koje bi Ultra HD televizor jednog dana trebali podržavati i tada bi razlika trebala biti očigledna, sa ili bez posebne edukacije i kampanja ovog tipa.

Više o Ultra HD-u možete pročitati u našem edukativnom članku, odnosno pogledati u video prilogu >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

6 komentara

  1. ne kuzim cemu to forsiranje 4K kad prakticki ne postoji komercijalni sadrzaj za to. Nesto na netflixu, nesto na satelitu, ponesto nogometa je bilo ali generalno, nema 4K sadrzaja. Upscaling je niskoristi, radi se o digitaliji i tesko je rekreirati podatke kojih nema, pogotovo u stvarnom vremenu i na tako jednostavnim i “jeftinim” uredajima.
    Ja ne bi kupio 4K taman da kosta isto kao i FHD, jedino kao monitor. Ali za filmove/serije mi to apsolutna debilana.

    1. hmmm…….. ja bih radije da posteni TV kosta od 1000€ navise ali da ne moram razmisljati o DSE, bandingu, probijanju osvjetljenja i jos 47 drugi stvari i na kraju se zadovoljiti nekim poluproizvodom koji je za godina dana stara krama a nakon dvije za otpis. Ta utrka za sto nizom cijenom nikome nije donijela nista dobroga, moge kompanije su propale, kinezi su i dalje jeftiniji a mi imamo robu koja ne vrijedi nista. Samo se proizvodi smetje i zagadjuje planeta. Niza cijena uz zadrzavanje kvalitete, da. Niza cijena uz srozavanje kvalitete, ne hvala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!