LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Panasonic 40CS520E (CS520E) Full HD Smart televizor – recenzija

Kvaliteta slike (Picture Quality)

panasonic-cs520e-1080p
Kadar iz filma Interstellar, 1080p24 izvor

Verzija softvera u televizoru na dan testa: 3006-20000

U najkraćim crtama, kvaliteta slike novog CS520E modela je istovjetna prošlogodišnjem modelu AS600E. To bi bio najkraći opis video performansi ovog televizora.

CS520E koristi MVA panel velikog kontrasta (preko 5000:1) i vrlo dobre uniformnosti, uz gotovo neprimjetan efekt prljavog ekrana (Dirty Screen Effect). Idealno je gledati zaslon frontalno jer svako pomicanje donosi osjetan pad u kontrastu i zasićenosti boja, a crna boja dobiva primjesu plave. Ovo je poznato ograničenje LCD televizora, no u slučaju MVA panela je najdrastičnije.

panasonic-cs520e-720p-exmachina
Kadar iz filma Ex Machina – 720p24

Iako nije opremljen niti interpolacijom slike niti lokalnim zatamnjenje, CS520E svoj posao u reprodukciji filmova odrađuje glatko, oštro i u skladu s originalnim zapisom. Oštrina slike je izvrsna s obzirom da se radi o Full HD zaslonu dijagonale 102 cm, tako da su pikseli dovoljno sićušni da se ekran može gledati i s udaljenosti od jednog metra. Pri gledanju iz tako male udaljenosti ograničenost u kutu gledanja dolazi do izražaja, pa se na rubovima uočavaju razlike u zasićenosti i crna gubi na svojoj dubini.

Velika svjetlina slike svoju prednost pokazuje u ambijentu s dosta svjetla, čak i u True Cinema predlošku koji je namijenjen gledanju u zatamnjenom ambijentu. Srećom, tu su korisničke kontrole kojima je moguće prilagoditi svjetlinu ambijentu i vlastitim željama, a dostupan je i senzor osvjetljenja koji će posao odraditi automatski.

panasonic-cs520e-720p
Kadar iz filma Chappie, 720p24

S obzirom na veliki kontrast i realističnu crnu boju, kao i glatku reprodukciju 24p signala, ovaj televizor je vrlo dobar izbor za sve kojima su filmovi primarni sadržaj koji će gledati. Za sportske sadržaje unatoč odličnoj ujednačenosti zaslona i bez efekta prljavog ekrana, ograničena pokretna rezolucija bi mogla natjerati mnoge da radije ulože u neki od jačih modela.

Zahvaljujući velikom kontrastu, dobrom skaliranju i preciznim karakteristikama slike u True Cinema predlošku, slika je bila solidne kvalitete i kada se TV program standardne kvalitete našao na zaslonu. Statični kadrovi su bili detaljni, dok je kod dinamike ograničena pokretna rezolucija prikrivala dio detalja. Također, u dinamici smo vidjeli nešto više izražen efekt roja mušica (Mosquito effect) nego na primjerice modelima korejske konkurencije iste cjenovne klase.

panasonic-cs520e-sd-576p
DVB-T 576i

U cjelini, solidne performanse s obzirom da se radi o modelu ulazne klase, istih performansi kao i prošlogodišnji AS600E serije 6.

paragraph-separator-divider

Gaming

Uz input lag od oko 40 ms u najboljem slučaju, CS520E pripada tek osrednjem televizoru kada je odziv u pitanju. Čak je prošlogodišnji AS600E s kojim ovaj model dijeli doista mnogo sličnosti čak 10 ms brži (31.5 ms u True Cinema predlošku). Izostanak specijaliziranog načina rada za igranje nadoknađuje 1080p Pixel Direct funkcijom, 1:1 mapiranjem piksela i visokim kontrastom uz koje će igranje biti dobro za sve manje zahtjevne igrače. Za sve koji preferiraju igranje pucačina i igara online, preporučujemo neki od jačih modela, odnosno ovogodišnje Samsungove i Sonyjeve modele.

Kvaliteta zvuka (Sound quality)

Ugrađeni stereo zvučnici s pogledom prema podlozi donosi iste prosječne performanse kao i prošlogodišnji Panasonic televizori. Zvuk je čist i dijalozi se jasno mogu razumjeti, dok niskih i visokih frekvencija nema, što bitno umanjuje iskustvo slušanja glazbe ili gledanja filmova. Televizor ima digitalni optički audio izlaz, HDMI ARC ili za analogno povezivanje stereo izlaz za slušalice, tako da ga možete povezati na vanjske zvučnike i tako bitno popraviti audio iskustvo.

paragraph-separator-divider

Alternative

S cijenom od oko 4.000,00 kn za 40″ dijagonalu, kao alternative Panasonic 40CS520E televizoru predlažemo:

1. Panasonic TX-48AS640E televizori – oko 4.179,00 kn

Jedan od najpopularnijih prošlogodišnjih televizora srednje klase. Osim što za istu cijenu možete dobiti 20 cm veći ekran u dijagonali, tu je i podrška za 3D prikaz i bolja pokretna rezolucija. Kvalitetno Panasonicovo procesiranje sastavni je dio ovog modela, kao i solidna kvaliteta izrade.

Recenzija 40″ modela na HDTVtest stranici >>

2. Panasonic TX-42AS600E – oko 3.500,00 kn

Pandan CS520E modela iz 2014. godine. Potpuno jednake video performanse uz 5 cm veću dijagonalu i povoljniju cijenu.

Recenzija 40″ modela na HD Televiziji >>

3. Samsung 40H6400/40H6500 – od 3.500,00 do 4.000,00 kn

Samsungovi vrlo popularni prošlogodišnji modeli koji kombiniraju daleko snažniju Smart TV platformu s boljom pokretno rezolucijom i u cjelini solidnom kvalitetom slike. Uz oba modela dobivate 2 daljinska upravljača, a H6500 ima i dvostruke digitalne prijamnike za snimanje jednog, a gledanje drugog programa. Jedino je kvaliteta izrade osjetno slabija nego na CS520E modelu.

Recenzije 40H6400 i 55H6500 modela >>

4. LG 42LB670V/42LB730V – od 4.000 do 4.500,00 kn

LG-jevi popularni prošlogodišnji modeli, dobro zaokruženi i atraktivnog dizajna. webOS Smart TV platforma s naglaskom na jednostavnost korištenja, visoka kvaliteta izrade i dobra kvaliteta slike. Slaba točka u odnosu na CS520E je u izraženom efektu prljavog ekrana, kao i tamnijim rubovima zbog upotrebe direktnog LED pozadinskog osvjetljenja koje nije iza čitavog ekrana već samo na njegovoj sredini.

Recenzije 42LB670V i 42LB730V modela.

 

Zaključak

panasonic-40cs520e-header

[review]

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Maloprodajna cijena na dan objave (Sonus Art): 4.179,00 kn

NAPOMENA: svi Panasonic televizori kupljeni do 31.7.2015. godine dolaze s 5 godina jamstva. Ponuda vrijedi za kupovinu u fizičkoj poslovnici (Sonus Art lokacija) i na webshopu.

Aktualne cijene provjerite na jeftinije.hr i nabava.net

jeftinije-hr

Na test ustupio: Sonus Art

sonus-art

© HD Televizija 2015. Sva prava pridržana.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

21 komentara

  1. Mozete li Darako sa Panasonicom provjeriti u vezi DTS, da li ce doci sa nekim novim firmwarom. Ne mogu vjerovati da napokon naprave sve kako treba, pa ne stave podrsku za DTS. Nisu ga stavili niti na UHD modele. Pokusajte recenzirati CX700 ili CX740. Puno bolja slika i boje, nego na CX680. Ostao sam ugodno iznenađen.

      1. DTS je popularan i kvalitetan digitalni audio format kojeg mnogi smatraju boljim od poznatijeg Dolby Digitala. Mnogi filmovi imaju upravo audio zapis u ovom formatu i ako ga TV ne podržava, to ograničava korisnika pri izboru (prvenstveno ovdje mislim na filmove koji se digitalno distribuiraju).

        Više detalja: http://en.wikipedia.org/wiki/DTS_%28sound_system%29

  2. Darko imas li mozda jos uvijek kalibracijske postavke za st50?Nabavio sam tu plazmu ali slika mi je mnogo tamnija nego na mom bivsem st60-A citao sam da se moze dobiti ista svjetlina.Jedino sam odusevljan crnom bojom moguce da moja st 60 nije bila bas uredu jer mi je preko crne uvijek bilo bijelih tackica.Na st 50 crna je odicna kad gledam u potpunom mraku one crne trake ispod i iznad slike u filmovima uopste ne primjecujem.

  3. Šteta za Panasonic… nikako da se pokrene i napravi nešto konkretno, nekakav iskorak u smart tv platformi, mogućnostima po prihvatljivoj cijeni, da čovjek bude miran godinama i godinama sa TV-om. Danas se izgleda sve svodi na LG i Samsung dva najveća koji diktiraju kako hoće.

  4. zna li neko kalibracijske postavke za plazmu st50.Na netu su uglavnom americke verzije koje su bitno drugacije

  5. Takve postavke preuzete s neta nisu adekvatne za tvoj tv. Svaki tv se kalibrira zasebno. A st60 ima več tvornički podešeno jako dobro parametre boja, tako da stavi samo na true cinema i uzivaj. Na toj opcjiji ti je kontrast več preko 15000 tako da…. :)

  6. Cijenjeni gospodine Darko, svidjela mi se slika tv programa na ovom tv-u 40CS520E,
    ali vi ste u recenziji napisali da nije dobar za dinamični sadržaj.Da li je to pretjerano puno ili prihvatljivo.
    Ja bi kupio 40CS520E, 40CS620E ili Sony 40W705C.Molim Vas da mi odgovorite koja je najbolja kupnja
    od ova tri tv-a.Na tv-u bi gledao tv programe, filmove i malo sporta.Unaprijed hvala Mario

  7. da li je moguce da kupim tv od 80 hiljada dinara i ne mogu da sklonim neke reklame koje se pojavljulju po ekranu i smetaju,da li neko zna kako da to iskljucim?

    1. Pozdrav – očito televizor radi u tzv. Shop modu, odnosno načinu rada za trgovinu. Trebate ga prebaciti u način rada za kućnu upotrebu – sad sam pogledao u izbornicima CX750E modela i ne vidim izbor između home/shop načina rada – jedini koji znam jest resetirati TV na tvorničke postavke (shipping condition) i tamo u jednom od prvih koraka odabrati Home način rada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!