Home » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » LG 42LB730V Cinema 3D webOS televizor – recenzija

LG 42LB730V Cinema 3D webOS televizor – recenzija

lg-42lb730v-header

LG-jevu ponudu Full HD televizora smo imali priliku upoznati kroz test modela serije 6, kao i prvih pogleda na modele serije 5, tako da otprilike znamo što one nude kupcima ove godine. Vrijeme je da zakoračimo stepenicu iznad i pogledamo što se zbiva u slučaju jedinih modela serije 7 – LB730V, odnosno LB731V. Na test smo iz Technomarketa dobili model 106 cm velike dijagonale, oznake 42LB730V, te s njime proveli 10 dana uobičajenog i naprednijeg druženja. Koji su dojmovi i je li ovo best buy ovogodišnje ponude LG-ja s obzirom na cijenu i performanse, otkrivamo u nastavku.

LG-jevu ponudu Full HD televizora smo imali priliku upoznati kroz test modela serije 6, kao i prvih pogleda na modele serije 5, tako da otprilike znamo što one nude kupcima ove godine. Vrijeme je da zakoračimo stepenicu iznad i pogledamo što se zbiva u slučaju jedinih modela serije 7 - LB730V, odnosno LB731V. Na test smo iz Technomarketa dobili model 106 cm velike dijagonale, oznake 42LB730V, te s njime proveli 10 dana uobičajenog i naprednijeg druženja. Koji su dojmovi i je li ovo best buy ovogodišnje ponude LG-ja s obzirom na cijenu i performanse, otkrivamo u nastavku. Specifikacije (specifications)   Specifikacije…

Review Overview

Kvaliteta izrade
Izbornici i rukovanje
Mogućnosti
Kvaliteta slike - kontrast
Kvaliteta slike - oštrina u dinamici
Kvaliteta slike - ukupno
Kvaliteta zvuka

Srebrna klasa - preporuka!

Summary : LG LB730V kao stepenica iznad modela LB650V posjeduje sve one prednosti kao i slabiji model, no uz nešto veći kontrast i čišću sliku u dinamici. WebOS platforma uz dostupan LG Store mnogo raskošnije izgleda i vjerujemo da će uz još veći broj aplikacija i optimizacije u brzini izvođenja u budućnosti postati još bolja. Uz televizor dolaze dva daljinska upravljača i isto toliko 3D naočala, tako da korisnik ne treba ništa dodatno kupovati da bi elegantno mogao koristiti aplikacije, kao i gledati 3D materijale. Ukratko, dobar performer kojem po pitanju kvalitete slike najviše prigovaramo izraženom efektu prljavog ekrana, te nedovoljno precizno izvedenom lokalnom zatamnjenju.

Specifikacije (specifications)

 lg-42lb730v-key-features

Specifikacije
Proizvođač LG Electronics
Model 42LB730V-ZD
Tehnologija prikaza LCD s direktno postavljenim LED osvjetljenjem
Veličina ekrana 42 inča / 106 cm
Energetska klasa A+ (72 kWh/godišnje)
3D Ready/3DTV 3DTV (3D naočale u pakovanju)
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
polarizirajući 3D prikaz
Osvježavanje zaslona 800 Hz
Lokalno zatamnjenje da
Rezolucija Full HD, 1920×1080
Broj HDMI priključaka 3
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (x3)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Da
DVB-T2 / DVB-S2 Da/Da
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 Da/Da
Zemlja porijekla: Poljska

Poveznice:

Službena stranica >>

HDDB baza televizora >>

VIDEO: Raspakiravanje i instalacije (unboxing)

Dizajn

lg-42lb730v-front

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Rotacija stalka
da crna/srebrna aluminij reflektivan s filterom ne

LB730V je elegantno dizajniran televizor koji kombinira moderan dizajn tankih profila s detaljima koji kombiniraju praktično i elegantno. 106 cm veliki ekran crne boje s filterom protiv refleksija svjetlosti omeđen je crnim rubom u istoj ravnini i srebrnim bočnim rubom od brušenog aluminija. Logotip proizvođača se nalazi na standardnoj poziciji, nema pozadinsko osvjetljenje, no ispod njega se nalazi LE dioda koja svijetli crvenom bojom kada je televizor u standbyju.

LB730V koristi direktno LED pozadinsko osvjetljenje, zbog čega ima ujednačenu debljinu kada se pogleda sa strane. Dubina iznosi najviše 5.6 cm, dok je nešto manja u području gdje se nalaze priključci i uz rubove.

Robusnost konstrukcije koju smo susreli na LB650V modelu prisutna je i ovdje – metalni okvir, metalna poleđina i već spomenuto postolje – sve djeluje vrlo čvrsto i kompaktno nakon instalacije. Ono što nam je drago vidjeti jest integracija perforirane površine duž cijelog donjeg okvira. Perforacija služi za bolje usmjerenje zvuka ka gledatelju, iako su sami stereo zvučnici usmjereni prema podlozi. Valja dodati da se je na poleđini televizora našao i jedan srednjetonski zvučnik, čime su dobre audio predispozicije ovog modela zajamčene.

Pod oznakom LB731V dostupan je model blage varijacije u boji perforirane trake duž donjeg dijela okvira. Kod njega je traka smeđe umjesto srebrne boje prisutne kod testiranog LB730V modela. Navedeni model dijeli identičan dizajn i kvalitetu izrade kao i LB730V model.

lg-42lb730v-thickness

Najveća dubina: 5.6 cm

lg-42lb730v-connectors

Priključci u dvije orijentacije, bez adaptera.

lg-42lb730v-stand

Metalno postolje

lg-42lb730v-rear

Pogled na metalnu poleđinu

U cjelini, visoka kvaliteta izrade, elegantan dizajn i standardna paleta priključaka.

Daljinski upravljač (Remote Control)

lg-42lb730v-remotes

Brzi info
Boja Materijal Komunikacija Pozadinsko osvjetljenje Dodatno
Magic daljinski AN-MR500 crna plastika IR ne kotačić, emulacija kursora, mikrofon, svjetleća Power tipka
Standardni daljinski AKB73975729 crna plastika IR ne /

Uz LB730V LG prilaže dva daljinska upravljača – jedan klasični i jedan Magic remote u svojoj zadnjoj verziji, namijenjen lakšoj navigaciji kroz webOS operativni sustav. Klasičan daljinski je kompaktan i gotovo u cijelosti prekriven tipkama za raznorazne funkcije i navigaciju. S druge strane, AN-MR500 Magic daljinski upravljač posjeduje tek osnovne tipke, navigacijske strelice i tipke za pozivanje izbornika na zaslonu televizora. Ergonomija Magic daljinskog upravljača je vrlo dobra, a isto vrijedi i za osjećaj pod prstima zbog kombinacije glatkog kućišta i matiranje površine oko tipaka.

Tipka za paljenje u sebi posjeduje i LE diodu koja svijetli kada se pritisne bilo koja tipka na upravljaču.

Izbornici i Smart TV platforma (Menus and Smart TV platform)

lg-42lb730v-webos-home

Brzi info
Vodič za instalaciju Sučelje na hrvatskom jeziku Smart TV naslovnica Internet pretraživač
da da ne (webOS harmonika) da

Verzija sofvera u televizoru na dan testa: 1.2.0-2724

Kao i kod LB650V modela, tako i LB730V posjeduje novo webOS sučelje s “harmonikom” ikona koje korisnik može presložiti kako mu najviše odgovara i na taj način brzo pristupiti željenim opcijama. LB730V smo imali nešto duže na testu i u tom periodu smo se naviknuli na logiku sučelja koja je zbilja jednostavna i pregledna, te uspješno rješava problem traženja željene opcije u raznim izbornicima i sekcijama. Kod webOS-a se sve ikone nalaze u donjem dijelu ekrana, a činjenica da je svaka u drugoj nijansi i da su dovoljno velike da se Magic Motion daljinskim upravljačem lako “pogode” velika je prednost.

lg-42lb730v-settings

LG Store je tijekom testiranja postao dostupan i omogućio nam pristup nizu aplikacija – brojčano ih je manje nego kod modela s Home Dashboard Smart TV-om, no vjerujemo kako će njihov broj značajno porasti u budućnosti. Na izvođenje aplikacija nemamo prigovora, čak i igre s 3D grafikom poput Perfect Kicka su se izvodile glatko dok smo se online nadmetali s ostalim igračima. Više o LG Storeu zajedno s video demonstracijom možete pronaći ovdje.

Ono što nam se nije svidjelo jest povremeno usporenje sučelja koje nije vezano za webOS naslovnicu – poglavito ovdje mislimo na Setup izbornik, a koji je po brzini jednak kao na slabijim modelima (LB650V i LB670V smo do sada isprobali). Glatkoća izvođenja jednostavno nije na očekivanom nivou i tu vidimo prostor za poboljšanje u narednim verzijama softvera.

Multimedijalna podrška

lg-lb650v-subtitles

Najveća dostupna veličina podnaslova

Brzi info
USB reprodukcija
DLNA DTS/Dolby Digital podrška
HEVC podrška Dijakritički znakovi (č, ć, š, ž…) u titlovima
da (audio, video, foto) da da ne da

Novo sučelje prisutno je i unutar SmartShare segmenta novog LB730V televizora, te je unutar njega moguće pozvati multimedijalne datoteke preko povezane USB memorije, pametnog telefona, tableta ili računala. Podrška je na visokom nivou kao i proteklih godina, tako da smo uspjeli učitati niz DivX, XviD, MOV, TS, M2TS i MKV datoteka. Iznimka su samo H.265 datoteke, a koje je televizor odbio reproducirati.

Brzina samog učitavanja je dobra i titlovi se prikazuju s dijakritičkim znakovima i moguće ih je fino podesiti po veličini i sinkronizaciji s filmom, no kao i kod ostalih izbornika, nepotrebno su opcije podijeljene na više ekrana i u male zaokružene kućice sa skrolajućim tekstom.

Preko XBMC-a smo učitali nekoliko filmova zajedno s titlovima koji su se nalazili unutar MKV spremnika. Filmovi su se reproducirali glatko, bez trzanja ili gubitka sinkronizacije slike i zvuka. Ono što bismo voljeli vidjeti u novoj verziji softvera je mogućnost prikaza liste sadržaja na USB-u ili mreži umjesto mapa, a koje blago usporavaju navigaciju.

Preko digitalnog optičkog audio izlaza uspjeli smo poslati 5.1 Dolby Digital / DTS zvuk, no tek nakon podešavanja Sound Out opcije na External Speaker (Optical/HDMI ARC).

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

207 komentara

 1. Pozdrav, imam LG 47 LA740s i jako sam zadovoljan, ima li razlike između ova dva modela?

  • Hvala Darko na recenziji. Razmišljao sam o kupovini ovog LG-a, ponukan i puno boljim ocjenama koje je dobio u recenziji na AVforums. Sad sam pomalo razočaran.

   • Hvala na komentaru. Sada sam pogledao taj test na AV Forumsu i koliko vidim njihov uzorak je imao puno bolji grayscale, no u tekstu se uopće ne spominje DSE efekt, a koji je generalno dosta izražen na LG-jevim IPS televizorima. Smatram to dosta velikim nedostatkom kojeg (posebno ljubitelji nogometa) trebaju biti svjesni. No na kraju dana, mi smo također dali preporuku baš kao i AV Forums, no naravno da svatko treba pročitati recenziju i procijeniti koliko bi mu navedeni nedostaci mogli smetati.

  • Ako mislite na kvalitetu slike, nema većih razlika osim u nešto boljem kontrastu zbog direct LED + local dimming implementacije.

 2. Znaci bolje da kupim samung h6500

 3. Ja imam već 2 mjeseca 47lb671 i moram se složiti s većinom ove recenzije.
  Samo bi htio napomenuti par sitnica koji su mi bitne i to:
  – tko gleda dosta SD kanale sigurno neće pogriješiti ako uzme ovaj TV, skaliranje je odlično
  – naravno HD kanali su još i bolji.
  – DSE efekt je vidljiv kod jednobojnih scena i to posebno na SD kanalima koji su dosta komprimirani. Osobno na HD kanalima sam ga jedva primijetio.
  – boje su odlične i u expert1 postavci izgleda kako treba bez puno prčkanja.
  – zvuk je također jako dobar za jedan TV, što više, nema izobličenja zvuka kada slušate glasnije, lipsync je dobar. Smeta me jedino što moram ručno prebaciti na vanjske zvučnike kada koristim AV recever jer ako nisi na TV programu(gdje se lako prebaci) treba dosta klikanja da ukljucis opciju (npr. kada gledaš film preko smarshera).
  – WebOS je dobar, s time da zna nekada štucati, zato je YouTube app odličan, koliko god ga zatrpavao sa zahtjevima za reprodukciju sve je odlično i brzo radilo. Mediaplayer je razočarenje, smartshare app je kompliciran, sve failove s svih izvora spaja u jednu listu što čini pretragu užasnom, ponekada se zna sam srušiti ( čini mi se da je to krivica samog webOS, iako nakon drugog updatea radi bolje), nema podrške za HEVC i ne pamti izbor kodiranja titlova, iako ima dosta drugih opcija (boja, veličina, sinkronizacija titlova). Većinu formata vrti bez problema i to s bilo kog izvora ( spojeni su 2 HDD na njega i 2 PC-a na kućnu mrežu).
  – bez obzira, sam WebOS je napredak jer i pored ponekog zastajkivanja ostalo radi brzo i lijepo, sve je u tom djelu pregledno i užitak je kada možeš brzo prebaciti s filma ili YouTube-a na TV program i nakon toga se u par sekundi vratiti i nastaviti gledati gdje si stao.
  – i kod snimanja TV programa na HDD nije potrebno formatiranje cijelog HD,D već se samo automatski napravi mapa u koju se spremaju snimke, što je puno bolja opcija nego prije.
  Šteta što nema dva tunera za snimanje.
  Eto, toliko od mene za sada.

 4. Thedejo, hvala na ovom tvom iskustvu, vrlo je korisno. Pozdrav.

 5. Ja sam 50lb671 vratio zbog DSE, koji je, kako sam to kasnije vidio, prisutan na baš SVIM LG direct LED televizorima iz 2014. godine i to na isti način, a to su crne tačke/sjene uredno poredane u redovima.
  Sve ostalo me oduševilo. Posebno moram spomenuti da su jaaaako lijepi televizori i kvalitetne izrade, za razliku od plastičnog Samsunga H6400 koji sam isto koristio. SD i HD kablovska, također bolja nego na Samsungu.
  Zanima me samo da li se imalo primjeti to što je ovaj LB730 ima nativni 200 hz panel, ili je to samo šuplja priča koja nema efekat u realnoj primjeni’

  • Info koji sam našao jest da je u njemu 100 Hz panel, no da su implementirane metode skenirajućeg pozadinskog osvjetljenja i umetanja crnih okvira – ovisno o seriji. U praksi je slika malo čišća, no ne mogu reći da je kroz sintetičke testove prednost vidljiva u odnosu na LB650V.

   Dosta informacija o panelima u LG televizorima možete pronaći ovdje: http://goo.gl/cZ7XWM .

   • Hvala na linku. Kad sam ranije istraživao o ovom TV-u uvijek sam pored LB730 kod svjetskih retailera nailazio na info da ima nativni 200 hz panel. Čime se sve neće služiti u prodaji.

 6. Danas sam pogledao uživo lg LB modele,stvarno se primećuju tamniji ćoškovi na tv-u.Još nešto sam primetio,kada su isključeni, ekrani nisu crni kao kod ostalih brendova(sony, sams)nego nekako sivkasti i ima odsjaja duge od svetla u prodavnici.Kod ostalih brendova ovo baš nisam primetio,sad ne znam kako je u kućnim uslovima,ali mislim da je to od refleksije tako da odustajem od lg-ja,nisam se oduševio ono što sam video(DSE,prevelike refleksije ekrana)

 7. U cemu je bolji LB870 od ovoga?

  • Trebao bi imati bolju oštrinu u dinamici (1000 Hz), bolju kvalitetu zvuka zbog zvučnika ugrađenih u postolje – ostalo bi trebalo biti podjednako, samo još moram provjeriti koji se panel koristi…

   • Ja sam malo razmatrao LB870 jer je za razliku od ostalih Edge LED IPS panel u njemu. Mislio sam da će to eliminisati one sjene od direct LED mreže. Ima na AV forums recenzija JL9000, ali je to samo LB870 brandiran od strane engleskog retailera, pa se može iz toga dobiti dojam o LB870.

    Sve u svemu, od njega sam odustao jer je cijena neopravdano velika. Za te pare može se kupiti par zanimljivih televizora (recimo Samsung 4k 48HU7500 koji je na AV forums dobio mnogo bolju ocjenu košta manje nego 49LB870).

    • U 9. Mj cu obraditi serije 7 od Samsunga i serije 8 od LG-ja. Cisto za info, DSE je podjednako prisutan i na edge LED modelima, no intenzitet moze doata varirati.

     • Jasno je to meni, ali ništa intenzivnije nisam vidio u ova zadnja 3-4 mjeseca u kojima se patim sa kupovinom TVa od famoznih tamnih tački kod direct LED panela od LG-a. I to na svakom isto. Bez obzira na klasu, 5, 6 ili 7. Važno je da je direct LED u pitanju. Kod drugih TVa ima manje, u nekih malo više DSE, ali po meni ovo je neprihvatljivo od strane LG-a. Slika ne mora uopšte da se pomiče da bi bilo primjetno. Strašno. Čak prevazilazi pojam DSE koji podrazumijeva da se ponegdje pomalo nešto nazire. Ovdje se svaka zona LED osvjetljenja primjeti, ogranizovano, uredno i bez pardona. A kad se jednobojna slika počne skrolati, najradije bih novi TV isjekao u komadiće od frustracije. Daš 1500-2000 teško zarađenih KMova a onda te LG ubjeđuje da je to normalno i da jedan takav užas ne ulazi u garanciju.

      Btw, na Samsungu H6400 nije bilo ni traga nečemu sličnom. Edge LED VA panel. Vjerovatno je postojao DSE u nekoj mjeri, ali ga ja nisam primjećivao. Iako sam igrao dosta Fife na njemu. On je opet imao neke druge boljke koje su me nervirale.

      A o zatamnjenju u čoškovima kod direct LED panela u LG televizorima da ne pričamo. To je potpuno drugi par šupljih cipela. Čista lutrija. Pravi kinder suprise.

      • Evo za primjer. U Sarajevu u Mercatoru ima dosta izloženih i stalno upaljenih LG modela i na svima se vidi isto, s obzirom da stalno vrte svoju reklamu u kojoj preovladava bijela boja.

       http://s30.postimg.org/bn4zdbnf5/image.jpg

       Mislim, još nisam niti na jednom televizoru vidio ovakav DSE i to na statičnoj slici. Zamislite kakva je onda prilikom skrolovanja.

      • Može li info šta te nerviralo tj smetalo kod Samsung H6400?U nabavki sam baš toga modela,pa bi me zanimalo.Može i na mail: stipest@gmail.com
       Hvala

 8. Darko, jel mozes mozda poslati upit LG-u u vezi podrske za HEVC ? svugdje pise da podrzava HEVC, a zapravo kao sto si i ti zakljucio, ne radi…

  Cak mislim da je i na sluzbenoj stranici pisalo da podrzava HEVC, no to vise ne pise.

  Hvala.

  A ovo za 100Hz panel mi isto nije jasno, takodjer gdje god sam gledao je pisalo da ima 200Hz.
  Ali kako god se okrenulo, bio bi predobar TV da nema taj prenaglaseni DSE, stvarno steta sto se to godinama ne moze riješiti.

  • Pozdrav,
   HEVC cu jos isprobati na nekoliko datoteka sutra pa javim, a i budem vidio s LG-jem vezano za podrsku.

  • Ovaj DSE se vidi i na Panasonic televizorima sa direct LED panelima. Lično sam probao AS650 i ista stvar, mreža crnih sjena. Možda Panasonic koristi LG panele.

   • ja isto imam panasonic AS650 kupljen prije mjesec dana i kod mene kad je tv upaljen slika je odlicna ali kada je ugasen i kada je u toku dana osvjetljena prostorija vide se neke tamne linije po ekranu…isto tako i kad se upali a svjetlost sunca obasja ekran na tamnijim scenama se primjeti…nosio bi ga na reklamaciju ali u prodavnicama je dosta tamno i oni to nece ni primjetiti pa neznam sta da radim…volio bi ako bi mi znali objasniti sta je u pitanju i dali je u pitanju neispravnost tv-a…unaprijed hvala i pozdrav…

 9. Može se živjeti i bez HEVC.

 10. Moze, i bez bubrega…)

 11. Postovani, da li ce biti video za kalibraciju ovog modela kao sto je bilo za 650v? Hvala unapred.

 12. Recenzija je odlicna, ali na to smo vec navikli, ali sam tv je kriza, zadnje vrijeme umjesto da budu sve bolji tv-i su cak, i gori od modela od prije 2-3g. samo im se mijenja software, i guraju kojekakve gluposti koje su interesantne 2-3 dana, i za pokazivanje komsijama, i nista vise.

  • Pozdrav Ubleha,

   Hvala na lijepim riječima. Što se TV-a tiče, kao i generalne ponude, kvaliteta slike je “tu negdje” i sve što se zadnjih godina događa da su elementi visoke klase sada dostupni i u srednjoj, tako da za manje novaca možemo imati bolji TV. No nekih velikih odmaka naprijed nema, dosta polako to sve skupa ide jer se svi drže LCD tehnologije, a koja neminovno nosi niz nedostataka…

 13. OBAVIJEST: ažuriranje recenzije 27.07.2014.
  Nakon provedenih dodatnih testova vezanih za pokretnu rezoluciju, a u kojima je 42LB730V pokazao bolji rezultat od onog koji je bio originalno naveden na dan objave 24.07.2014., televizoru smo odlučili povećati ukupnu ocjenu i dodijeliti mu “Gold Class” nagradu. Zahvaljujemo na razumijevanju.

  • Moglo se uz ažuriranje dodati i opaska dai na svim LG “tankim” (cinema) modelima postoji nešto kao tamniji okvir uz rubove, što na prvi pogled može ličiti na greško u panelu, ali nije, pojavljuje se na svim primercima.

   • To će biti dodano nakon dodatnih testova direct LED modela (sigurno ide recenzija LB670V modela, a za ostale ću vidjeti). Meni osobno je to puno manje smetalo, posebno kod filmova nego probijanje edge LED osvjetljenja.

    • Nije da mi smeta, nego sam prvo mislio da imam defekni TV, pa sam se “smirio” tek kada sam otišao do izložbenog salona i video da je to “feature” a ne bug ;) Prethodni LG sam i promenio je mi se negde na trećini pokavila jedna slična tamna vodoravna linija, pa rekoh nije valjda da sam baš takav sretnik ;)

     A od kada sam otkrio da to tako “treba”, ne smeta mi skoro ni malo, mada na svetlim scenama oko ume samo “odluta” ka ivicama (da proveri da li je “problem” još uvek tamo ;), pa više smeta što skreće pažnju nego što zaista kvari ugođaj.

     A sa Edge probijanjem svetla nisam imao mnogo problema (nešto malo je probijalo, ali ne drastično) sve dok nisam počeo da premeštam TV, E onda je krenulo u jednom čošku baš drastično, kao far na svetioniku ;) Na svu sreću malo sam pritiskao okvir u uglu koji je “prosvetlio” nešto je kvrcnulo, kao kada zatvoriš plastičnu kutiju, i probijanje u tom uglu je prestalo.

 14. Ako ima tako izrazen DSE efekat tesko moze dobiti zlatnu medalju, ali eto…

  • Zlatna klasa je, ali na granici sa srebrnom – zato i je dobio samo preporuku, a ne i toplu preporuku :)

   Da, no DSE se ne uočava baš kod svih materijala, a i ovisan je od primjerka do primjerka. Recimo netko tko uglavnom gleda filmove/serije sumnjam da će ovo pronaći kao problem.

   Isto tako, kod svih LCD-a se mogu uočiti neujednačenosti osvjetljenja, na svim testiranim sam ga mogao uočiti više ili manje.

 15. Moje mišljenje je da se DSE malo ipak prenaglašava. Imam LG niže klase star tri godine (42LV3400) i ne primjećuje se baš često. Možda je to zato što gledam TV u normalno osvijetljenoj prostoriji, nikad u mraku. Možde se usredotočim na zbivanja na ekranu, pa i ne obratim pažnju, jedino kad je utakmica dosadna, pa onda analiziram sve dijelove ekrana. Napomena: imam odličan vid.

  • Slažem se – LB730V sam imao 2 tjedna u dnevnoj sobi i ne mogu reći da me je DSE smetao kod sadržaja koje sam pretežno gledao, a to su filmovi i serije. Efekt sam doduše mogao vidjeti na panning scenama i kod sportskih materijala, no ne mogu reći ni da su se pojedini edge LED modeli visokle klase (tipa Samsung F9000) puno bolji pokazali – male razlike u osvjetljenju su se i tamo uočavale.

   U cjelini, za one koji gledaju fillmove/serije itd. DSE bi trebao manje smetati nego probijanje pozadinskog osvjetljenja, posebno kod Cinemascope filmova.

   • Apsolutno se slažem.
    Na 70% sadržaja SD i HD kablovske, na HD i Full HD filmovima, na igrama koje su šarene….. uopšte se puno ne primjećuje DSE iako je strašno izražen i prisutan (ko ga jednom nađe izazivam ga da zaboravi na njega i ne traži u svim prilikama :) :) :) ).

    Ali……ko će gledati fudbal (a vjerujem da će to raditi nas bar 80%) golf, hokej ili nedajbože, igrati Fife kao ja, znači bilo koji sadržaj koji u svojoj prirodi ima tendenciju da brzo skroluje lijevo – desno i na kojem preovladava jedna boja, u naaaaaajširem luku nek zaobiđe bilo koji LG Direct led TV. Vjerujete, bit će vam neprihvatljivo. Srce mi se cjepalo zbog ovog nedostatka zbog kojeg sam vrato LB671, jer mi se SVE ostalo sviđalo.

    I naravno da ima DSE i na drugim televizorima, ali nigdje ovako kada su u pitanju 2014. modeli. Ponavljam, strašno je da se ovo smatra normalnim od strane LG, a još strašnije da MI, kupci, u nedostatku boljeg izbora, prihvatamo nedostatke LED LCD tehnologije, te iste racionaliizujemo i pravdamo.

 16. Upravo sam odustao od kupnje Samsung 40H6400 zbog tog globalnog zatamnjenja koje je nemoguče isključiti,pa u tamnim scenama(recimo serije ili filmovi u svemiru) dolazi do ”disanja ” slike.
  Da li LG ima tih problema?Ako ima tu opciju,da li se može isključiti?
  Hvala

  • Čitao sam na američkom forumu AVSforums da se ljudi žale na problem sa globalnim zatamnjenjem na modelima LB7100 i LB7200 (to bi kod nas valjda bio ekvivalent modelu LB730.

   • Globalno se uvijek pali kada je potpuno crn ekran i ne moze se iskljuciti. S druge strane, zatamnjenje mracnih scena se ne pali kada je LED local dimming off – na svim ostalim postavkama se aktivira (nazalost).

    • Znači riješenje je ugasiti LED local dimming?Da li je globalno zatamnjenje bilo i na prošlogodišnjem modelu LA660S,ako se sječaš?
     Hvala

     • Da, to je rješenje, baš ću sada uploadati video s postavkama gdje sam i to malo obradio. Na LG-jevoj stranici stoji da je LA660S imao Micro Pixel Control (lokalno zatamnjenje), dakle tamo je zatamnjenje riješeno na isti način.

      • Samo još nešto i neću više.Ako sam ja dobro razumio razlika je između lokalnog zatamnjenja i globalnog.Lokalno se može ugasiti sa gašenjem LED local dimming,a globalno ne.Mene je zanimalo da li LA 660S ima globalno zatamnjenje.Za lokalno mi je lako kad ga mogu isključiti.
       Hoče li video biti i na stranici ili samo na youtube-u?

      • Stipest, postoje dva globalna zatamnjenja – jedno kada je samo crna boja na ekranu pa se prigusuje ili potpuno gasi LED osvjetljenje, a drugo je koje dodatno zatamnjuje sliku kada je ekran pretezno crn. LG ima oba, s time da se drugo navedeno moze ugasiti zajedno s LED local dimming opcijom na Off.

 17. Salocha,ja sam na jednom mađarskom LG forumu pitao kolegu koji ima 47LB671v i izneo mu tvoj problem koji si imao sa 50lb671, i čovek kaže da niti primećuje tamnije ćoškove ili dse prilikom gledanja fudbala(i ostalih sportova)te da je jako zadovoljan tv-om i nije zažalio što je izabrao ovaj model.E sad ovo znači panel lutriju kao što si spomenuo nedavno

  • Ne mislim da je to panel lutrija. Panel lutrija o kojoj sam ja govorio je kod Samsunga kad ne znaš da li je u Samsung TVu Samsungov panel ili neki Brus lee panel.

   Pogledaj sliku koju sam linkovao gore. Takva stvar je bila i na mom LGu. Takva stvar je na SVIM direct led LG tv koje sam pogledao (bar 20ak). Gdje god ima izložen ovogodišnji direct led lg stavim svoj usb učitam bijelu sliku i tu su crne sjene.

   Lutrija je sa zatamnjenjem u čoškovima. To varira, od lošeg do dobrog (kao što je kod mene bilo). Sa tim sam bio zadovoljan. Imam i video koji sam snimio dok sam testirao Panasonic as650 koji isto koristi direct led, i tu je prisutno, samo manje.

   • Imam i jednu ludu teoriju….zavjere. Čitajući po stranim forumima gdje ljudi vraćaju po 5 televizora dok ne nađu koji im odgovara, Sve sam ubjeđeniji da nama, koji smo u šupku Evrope, šalju te televizore sa nedostatcima.

    Možda bi Darko mogao dati neki komentar na ovo. Ako ima tako nešto on bi to sigurno do sada prijetio. Ili sam ja postao paranoičan usljed neuspjelih pokušaja da kupim LED TV bez većih nedostataka.
    Iako nisam takav. Dvije sam plazme kupio tako što sam ih naručio, one došle, ja ih upalio i bio presretan. Mislio sam da će tako biti i sa novim LED televizorom, ali kako sam samo bio nesvestan svoga neznanja.

    • Da, kod LCD-a treba imati sreće i pogoditi model koji nema jače izražene nedostatke – moj prvi LCD bio je Panasonicov 32″ s fanastičnim kutem gledanja (rekao bih i boljim nego IPS), no imao je stvarno gadno probijanje poz. osvjetljenja u gornjem lijevom dijelu i tako sve do sredine ekrana. Dugo godina sam ga gledao takvog i naviknuo se na to, no pretežno sam ga gledao uz nešto osvjetljenja u sobi pa taj nedostatak nije jako ni dolazio do izražaja.

     Što se tiče teorije o tome da se na naše tržište šalju “manje dobri” komadi, to ne znam i to zasigurno mi neće nitko iz predstavništva otkriti. No ono što znam je kako pojedine (ili sve?) kompanije na nas gledaju kao na tržište koje se premalo educira i koje (prema riječima jednog voditelja predstavništva u HR), kod nas se kupuje tako da se ode u dućan i odabere model. Kad sam to čuo prije nekoliko godina bio sam malo iznenađen tim odgovorom, no isto tako to mi je dalo motivaciju da nastavim s testiranjima i da otkrivam istinu. Tijekom godina dosta toga je otkriveno i ukazano kao problematično, te vjerujem da je barem dio onoga što se softverski mogao riješiti upravo zbog toga što sam pisao i što su drugi pisali potaknuo proizvođače da uočene nedostatke otklone.

     Još jedan detalj – zadnjih godina do uzoraka nastojim doći direktno iz dućana, dakle tražim modele koji su u prodaji i njih testiram jer daju bolju sliku onoga što se nudi od uzoraka koje kompanije distribuiraju novinarima i koji su možda bolji nego ovi “obični”. Možda ne kao u TV prodaji gdje demonstriraju performanse na posebno napravljenim proizvodima, no neke paralele se mogu povući…

    • ne znam, mislim da nije to bas tako. Jednostavno, LCD je takav kakav je i u toj utrci prema sve jeftinijim proizvodima i stancanju novih modela za svaku godinu vise nitko ne provodi kontrolu kvalitete jer to kosta. Isto mislim da svi ti uredaji koji se vrate jednostavno opet zavrse na polici i cekaju nekoga kome ce biti dobri jer svako vracanje i reklamacija proizvodjacu/uvozniku opet nesto kosta a zarada je tako i tako nikakva.
     IMO, imas dvije vrste kupaca, oni koji ne znaju i nije ih briga i oni koji znaju ali su svjesni da je roba nikakva pa vise niti ne traze dlaku u jajetu jer je ima u svakome.

 18. Ne znam zbog čega je onda LG ove godine prešao na direct led?Jeli to jeftinija tehnologija?Prošle godine je LA serija bila edge led

  • Možda da “pobjegnu” od probijanja pozadinskog osvjetljenja koje su korisnici počeli tražiti po ekranima prije kupovine, pa dok DSE ne dođe na tu istu listu da uvale panele? Budem pitao u LG-ju što oni kažu na to.

  • Ja mislim da je direct led skuplji, ali da ga nisu dobro napravili i sad nema nazad. Biće bolje sljedeće godine. Direct led omogućava efikasnije lokalno zatamnjenje koje može ublažiti lošu nativnu crnu boju IPS panela.
   Kad smo kod la660, baš sam neki dan gledao isti kod prijatelja (isto ko lud idem u goste kod ljudi i dok se supruga druži sa njima ja im silujem televizore). Edge led na ovom primjerku je patio od vertikalnog bandinga. Uglovi su bili ravnomjerno osvjetljeni. Ni motion nije bio loš. Malo sam.gledao F1 i nisam vidio blur. Ali opet ta jedna linija u vertikali debljine 2 cm me ubijala. Naravno, prijatelj to nikad nije primjetio, a ja sam je vidii nakon 4 milisekunde.

 19. i na kraju se dolazi do zaključka da na tržištu nema kvalitetnog i bez greške IPS panela…kad se sve zbroji i oduzme….samsung, sony w8 i panasonic as640 imaju najbolje ekrane, svi VA :)

 20. Jedini pravi direct led je koristio Philips doduse kod njega je to bilo Full LED, i imao je daleko vise dioda podijeljenih na neuporedivo vise polja nego ovaj LG, i koliko se sjecam bio je vrh kvalitete, neka me Darco ispravi, ako grijesim sve moguce nagrade je pokupio za kvalitet slike.

  • Da, još se sada sjećam Philipsovog PFL9706 koji je imao izvrsnu sliku i “flmičan” prikaz što za jedan LCD TV čak i danas nije baš česta pojava. Pravi mat ekran, procesiranje bez greške i vrhunski prikaz boja nakon kalibracije, a iduće godine su ga i nadogradili s PFL9707 modelom koji je bez pretjerivanja jedan od najboljih Full HD LCD TV-a dan danas. Toshiba je isto imala odličan direct LED TV sa čak 512 zona (ovogodišnji Sony XBR-65X950B ih ima 135), no to je opet samo jedan model visoke cijene koji nije prošao zapaženo na tržištu.

   • Na tu sam seriju Philipsa mislio, sanjao sam ga, ali nikako nisam mogao odvojiti lovu za njega, mada mi je dan danas zao..

    • zašto je onda Philips danas “ruglo” top klase televizora?

     • Zato što su ga prodali Kinezima.

     • Nije ruglo niti im se serija 9 ikada bila posebno losa. Lose im je sucelje i multimedijalne mogucnosti, a od kojih se zadnjih godina ocekuje mnogo. Veselim se testu ovogodisnje serije 9 i Androidu.

      • Samo im je meni spor, i multimedija losa, ali slika pogotovo na modelima sa sharp u2a panelima bolja nego na bilo kojem lg-u, ili samsungu, ali pogotovo bolja od ld ips ispranog, i iskuhanog panela..

      • Krivo sam se izrazio, pod top klasa mislio sam na najbolje i najpoznatije marke u svim serijama (5,6,7 i 8 uglavnom), a ne baš u seriji 9 gdje svatko svog konja nabrije. U recenziji stoji da Philips 3. godinu zaredom ima najlošije rezultate na testu. Zato stavljaju ambilight i dijele soundbarove uz tv-e.

      • Da serija 6, ali prisjeti se modela 5507 koji je,i u svijetu bio itekako nahvaljen dok nisu zabrljali pa poceli umjesto sharp panela gurati nek edruge, samsung, ili sl…

 21. Molim komentar ocjena na AVForums. DSE se uopće ne spominje. Siva je za 10, a kod primjerka koji je Darko testirao-loša. To valjda govori nešto, vjerojatno ipak ima razlike u primjercima istog modela.

  Contrast/Dynamic Range/Black Level 8
  Screen Uniformity 8
  Colour Accuracy 9
  Greyscale Accuracy 10
  Video Processing 9
  2D Picture Quality 9
  3D Picture Quality 9
  Sound Quality 8
  Smart Features 10
  Build Quality 8
  Ease Of Use 10
  Value for Money 8
  Verdict 8

  • Možda DSE vode pod Screen Uniformity, no u tom slučaju je 8/10 puno prevelika ocjena. Contrast/Dynamic Range/Black Level je dobio 8/10 što je shvaćam kao “vrlo dobro”, no ne znam koliko onda trebaju dobiti VA paneli, odnosno plazme i OLED-i? Greyscane 10/10 je moguće da su oni imali na svom modelu, na mom definitivno nije veće od 7/10, a video processing 9/10 se mogu složiti. 2D picture quality max. 8/10 bi trebao dobiti ako se sumira i SD i HD kvaliteta, a isto vrijedi i za 3D – horizontalne linije i poštivanje minimalne udaljenosti gledanja kako bi se izbjegao crosstalk treba uzeti u obzir.

   Smart i Ease of Use bih najviše dao 8/10 – aplikacija još nema mnogo, a sučelje ponekad zna biti sporo, odnosno sporije od onoga na koje smo do sada navikli.

   Suma sumarum njihovih ocjena je 8.83 što je nerealno visoko s obzirom na presjek svega – moja ocjena je 7.5/10 i mislim da realnije zaokružuje ovaj model…

   • Iskreno, ko zna koji su tu sve talovi u igri :). Imajući u vidu da je to AV forums možda su im poslali savršen primjerak. Možda i oni imaju malo interesa da idu LG-u na mlin :).
    Zbog neugodnih iskustava ja od nedavno vjerujem samo svojim očima. Samo taktika “molim vas za daljinski i dozvolu da vaš TV oskrnavim svojim USB memory stickom :)”. Dosta toga se može vidjeti na licu mjesta za 5 min.
    Za svoje pare neću prihvatiti ništa manje od nivoa na kojem je moja plazma stara 3 godine (minimalan DSE, odlična uniformnost, prihvatljiv input lag). Radije neću kupiti ništa. Neka para, nek stoje.
    Samsung H6400 nije imao primjetan DSE, uniformonst je bila jako dobra, ali jednom mrtav pixel, drugi put sramje od panela i opet ništa. Samo treba biti strpljiv, saznati sve o modelu koji te zanima i probati ga lično.

    • Po kojim to kriterijima je Sony najbolji među navedenim modelima:
     Sony Bravia KDL42W805B – od 5800 kn
     SAMSUNG UE40H6500 – od 5000 kn
     PANASONIC TX-40AS640E – od 4200 kn
     Samsung ima užasno lošu sliku na SD signalu ali najbolju smart platformu i multimediju, Sony je loš u tome i crna boja mu je premračna inače slika je ok,
     a Panasonic pa meni serija AS500 se jedina među njima može nazvati TV, ima sve podjednako solidnu i ne razumijem zašto je na našim testovoma slabo p0rošla dok je ‘vani’ na hdtv uk itd hvaljena?

 22. Imam osjećaj da ću plakati za plazmama još godinama. Panasonicu 55ST60 je cijena samo porasla zadnjih mjeseci, a sada ga više nema nigdje u HR (izvori: nabava.net i jeftinije.hr). Pored ovakvih novih LCD-a, u slučaju kvara mog TV-a vidim da bi izbor uskoro mogao spasti samo na rabljene plazme upitne prošlosti… :velikorazočaranje:

  • kupovinu ću ipak odgoditi za sljedeću godinu koja se čini kao neka prekretnica…pošto će Sony i Philips dobit Android OS, Samsung će bit na svom Tizenu, a Panasonic i LG možda poprave nedostatke svojih IPS panela

  • ja bi plakao sto sam kupio panasonic 50st60 izvikan tv bez razloga jedino sto mu je odlicno je crna boja i to ako nije potpuni mrak.Ja sam poput salocha i primjetim svaku sitnicu.Procesiranje slike je smece titranje dupliranje pa i zamucivanje slike je primjetno.Gama je katastrofalna na tvornickim postavkama.

 23. Nakon sto sam procitao recenziju i sve komentare, tesko mi se odluciti za kupovinu 47LB731v modela.
  Prije sam bio zagrijan za Samsung 48H6400, ali nakon sto sam procitao negativne komentare na plasticno kuciste i losiju sliku na SD kanalima, brzo sam odustao.
  LG model 47LB731v mi se svidio sbog svog WebOS-a, aluminijskim okvirom i dizajnom opcenito.

  Procitao sam da je problem i refleksija na ekranu. Cemu onda uopce proizvode takav ekran koji ima refleksiju?
  Moze li se refleksija na ekranu usporediti sa refleksijom koju inace imaju obicni TV s katodnom cijevi?

  Posto imam Bnet (bez HD paketa) pretezno gledam SD kanale, DVD filmove i HD filmove s USB-a, nogomet i sport opcenito na TV-u ne pratim.
  Koliko je realno losija slika na LB730v/731v modelu u odnosu na ostale TV u istom cijenovom razredu?
  Ako imate za preporuciti neki drugi TV slicnih karakteristika i slicne cijene, a da je best buy, slobodno preporucite.

  • sony 50w815b, 500kn skuplji ali i 3 inča više, po recenzijama neke mane….to je u biti 805b sa više herca

  • Kažu da ekrani s refleksijom daju življe boje i da ne izgledaju “dosadno” kada su ugašeni – u praksi ovo baš i nisu “prednosti” jer refleksije smetaju pri gledanju i ne pojačavaju boje u toj mjeri da bi se opravdalo njihovo korištenje. Osobno sam bio i ostao ljubitelj pravih mat ekrana, što bolje matiran to ja sretniji.

   Kako i u recenziji stoji, LG-jev LB730V dobro odrađuje posao sa svim rezolucijama i tipovima signala i na same karakteristike slike nemam specijalnih prigovora osim spomenutog efekta prljavog ekrana i lokalnog zatamnjenja koje je moglo biti i bolje implementirano.

   Kao alternative koje isto tako imaju dobru sliku i po cijeni su “tu negdje” pogledajte i:

   (LG 42LB730V – od 5300 kn)

   Sony Bravia KDL42W805B – od 5800 kn
   SAMSUNG UE40H6500 – od 5000 kn
   PANASONIC TX-40AS640E – od 4200 kn

   • Darko,da li sony 42W805B,42w829B koriste IPS paneli,pošto su passivni 3d?Dali znaš neke pouzdane informacije za njih?Negde sam našao test gde pišu da koriste LG-jev ips panel.Posle ću staviti link testa

 24. Salocha poslao sam ti PP na forumu

 25. Razlika izmedju 47LB670 i 47LB730 je 190 eur u mom slucaju.. Da li je isplativa ili da idem na jeftiniji 47LB670?

  • Kako ti je tolika razlika u cijeni? Jesi siguran da nema jeftinije gdjegod?

   • Tolika je razlika jer 47LB670 bi isao ispod redovne cene u prodavnici, znaci oko 730 eur.

    • Prevelika razlika u cijeni da bi opravdala kupovinu LB730V modela – LB670 ima 700 Hz, isto Direct LED poz. osvjetljenje s lokalnim zatamnjenjem, isti procesor slike, Magic remote u ambalaži i DVB-T2/C-S2 prijamnike. Nisam napravio još cijeli test tog modela, no prema onome što sam vidio, podjednaki su po kvaliteti slike.

 26. Ipak sam pazario LB730 i za sad sam zadovoljan.. Nego.. Prvo sam uradio update softwera na 3.23.24 i onda prateci vase video upustvo za kalibrazu, dosao do problema.

  1. Kad je potrebno da menjam u White Balance podesavanjima, metodu 20 Points, ne dozvoljavama mi da promenim IRE vrednost ni na jednu, samo drzi na 95.
  2. U Picture Options podesavanje Black Level je zatamnjeno i stoji na Auto
  3. Aspect ratio, sve opcije se mogu izabrati sem Just Scan koja je zacrnjena (kao i Black Level).

  Da li je to do softwera, da je proizvodjac iz nekih razloga privremeno izbacio te opcije? Probao sam reset ali nije pomoglo.

  • Nasao sam u cemu je fora, dok sam to podesavao, TV je bio na HBO koji je SD kanal.. Posle kad sam prebacio na HD kanal, sve je proradilo.. Sve je OK, samo se nadam da ce da unaprede softwer tj da dobije na brzini koriscenja jer je prilicno sporiji od LM765S koji sam imao pre njega.

   • I naisao sam na jos jednu zamerku.. Posto najvise koristim da gledam filmove i serije preko externog HDD, na LM765s nikada nisam imao problema sa titlovima, samo izaberem Latin2 i vozi.. A sad, negde radi, negde ne.. Pa onda izbacuje komplet one oznake za Italic, Bold iz titlova.. Izgleda ce morati sve na MKVMerge da se uradi :(

 27. Igore,kakva je situacija sa probijanjem pozadinskih led dioda kada se gleda utakmica,odnosno kada je pozadina cela zelena ili plava i da li je DSE jako izrazen?pozdrav

  • Ako možeš Igore da nam slikaš potpuno bijeli ekran i postuješ sliku, bilo bi super.

   • Iskreno nisam jos stigao da gledam fudbal.. Veceras kad legnem klinca, slikam skroz beo ekran a i pogledacu kako reaguje na zelenu pozadinu.. Gledao sam samo atletiku sinoc (EurosportHD) i nisam imao ni jednu zamerku..

    • Igore, mozes li napisati svoje dojmove o LB730 modelu?

     Koliko zapravo smeta refleksija ekrana pri gledanju?
     Da li je DSE jako vidljiv?
     Bilo bi super ako mozes staviti sliku bijelog ekrana kojeg je trazio Salocha.

     Hvala!

 28. Ne znam koliko ima veze i odnosi se na LB7000, ali na jednom mjestu piše što se tiče sporosti menua: “If menu runs slow just turn off Eco HDD mode.”

 29. Darco, ako možeš usporediti Sony 42w705 i LG 42LB670. Imaju istu cijenu, pa se dvoumim. Kod Sonya zna biti problema kod gledanja filmova preko USB-a, kakva je situacija s tim kod LG-a?
  Tko daje bolje SD sliku?

 30. Player treba biti zadnja stavka koja se gleda kod tv-a, barem meni slika je prioritet, a player kupis za 50-70e koji je bolji od bilo kojeg u tv-u, ali sliku nemozes nadograditi kada nevalja nicim.

  • Osobno se ne slažem s time.Ja skoro uopće ne gledam tv(osim sporta),nego samo materijale preko playera.Neda mi se spajati vanjski player i koristiti još jedan daljinski,a današnji playeri u TV-ima(konkretno LG) su takvi da nema razlike u odnosu na vanjski.Tomislav je pitao konretno pitanje o tome,pa sam ja i odgovorio.

   • Slika je prioritet, a i zvuk ako kacis vanjski player na kakav dobar reciver, ali svako kako voli neka radi, mada meni ako nema dobru sliku da ima tri playera u sebi nebih ga kupio, a kod LG-a nemogu podnijeti onaj odvratni kontrast, sivilo IPS panela pa me ubij…

    • LG ima bolji kut gledanja. Jel SD slika toliko lošija u odnosu na Sony?

     • LG ima IPS panel koji po meni ima jedino prednostu u velikom vidljivom kutu, a sve drugo je na strani PVA panela..

     • pa to ti uvelike ovisi i o sadrzaju koji se emitira i o tome u kakvoj kvaliteti se emitira.
      Gle, SD je takav kakav je, kod nas jos i jako dobar kakvih ima ali losa slika je losa slika. To sto na sonyju generalno izgleda bolje ne znaci da je nije i dalje losa. No ako ti je SD bitan faktor, onda sony. Samsung isto ima VA panele pa je SD slika vidljivo losija nego na sonyju.

      • osbno sam uzeo panasonic 50as600e prije tjedan dana nako višemjesečne potrage, kvaliteta slike mi je na prvom mjestu, mogu reći da sam jako zadovoljan sa tv-om, ima VA panel pa mu je jedina mana gledanje iz kuta gdje se gubi kvaliteta prikaza (boje su blijeđe), u odnosu na LG 670,730… i Samsung6XXX je ‘mercedes’, meni je čak bolji i od Sony-a 815,toplo preporučam.

      • Meni je s-pva zakon, ili jos bolje UV2A od sharpa, nema dalje….

      • A Panasonic 42as650e u usporedbi s LG 42lb670? Razlika u cijeni je 500kn

 31. Zanima me razliku izmedju izmedju ova četri modela : 42lb700v,42lb670v, 42lb671v i 42lb679v
  po cijeni su svi tu negde,i koji se po kvaliteti najviše isplati uzeti? Hvala :)

 32. Poštovani Darco i svi ostali,
  molim Vas pomoć pri odabiru novog Tv:
  naime, po kriteruju “uloženo-dobiveno”
  u izboru su mi : 1. LG LED Smart 3D TV 47LB700V (cca-5.400,00kn)
  2. Samsung LED TV 48H6500 (cca 6.000,00kn ) – ili h6400- koja je razlika u ova dva?
  3. Philips LED Smart TV 47PFH6309/88Ambilight (cca 4.650,00kn)
  4.Panasonic LED Smart3D TV TX42AS650E (cca. 4.100,00kn)
  ili nešto po Vašoj preporuci…
  Najljepše se zahvaljujem na pomoći.

  • Best Buy – ChanHong LED 50″ SMART DVB-T/S2 Full HD 4.000

  • LG ima bolji dizajn , veoma fin smart, prirodnije boje i bolji 3d nacin predstavljanja dok mu je glavna mana slabiji kontrast koji moze da se preradom parametara poboljsa na solidni nivo.
   Samsung bilo koji od dva koja si naveo su veoma dobra imaju perfektan smart, veoma finu sliku sa veoma dobrim kontrastom malo vise zamarajucim 3d od LG-ja.

   • vrlo mi se teško odlučiti, (od onih sam koji kupe TV jednom u toliko vremana )i jer se baš ne razumijem u tv tehnologiju, tražim the best-buy za cca 500. – 750. eura. Našao sam i na ovu kombinaciju: Philips LED Ultra Slim Smart 4K 3D TV 42PUS7809/12 cca 6.500,00kn.??! Molim Vaša mišljenja. Kako se pokazala kombinacija 4K i 3D?

    • 4K na 42″??????????? bacanje love
     od ona 4 navedena, ja bi Samsunga. Razlika izmedju 6500 i 6400 mislim da je u 2 tunera kod 6500 modela.

     • 4k na 42″ budalastina, gledao sam taj philips tv je ok. ali krepati da vidis ikakvu razliku u slici 4k ili full hd, pustano bruka demo materijala, ali jednostavno nema sanse da si supermen da vidis razliku, kao sto rekose minimum 55″ pa i vise…

 33. Best Buy – ChanHong LED 50″ SMART DVB-T/S2 Full HD 4.000

 34. Poštovani svi,
  hvala na iskrenosti,
  kao što napisah: tražim pomoć i savjet jer se ne razumijem u TV tehnologiju, jednostavno tražim the best opciju da jednim udarcem pobijem što više muha, hehe,
  koji bi od ova dva bio bolja opcija: LG LED Smart 3D TV 47LB700V ili LG… 42LB731v (pošto i nije neka velika razlika u cijeni-cca 100.eura,
  da li u ovoj priči ovaj skuplji znači i bolji )
  ili također;
  da li je Samsung 48H6500 bolji od LG 47LB700v

  • Meni licno je dosta bolji, ima daleko bolji kontrast, bolju crnu boju, bolju ostrinu u pokretu, losiji vidljivi ugao kome to smeta, aktivni 3d koji meni licno odgovara radi vece ostrine, i boljeg 3d efekta, mada nije presudno, fenomenalnu multimedijalnu podrsku, i sl.

   • hvala Ubleha,
    po raznim komentarima koje sam pročitao, Samsung je sasvim ok, čak i po cijeni;
    možda malo kvari dojam vanjština tj. izgled jeftine izrade, međutim, puno je bitnije ono “IN SIDE”.
    Kraj je godine, pričekati ću “novogodišnje rasprodaje” (možda uštedim koju kunu) i “novine” za 2015.- tko zna kakva iznenađenja nam proizvođači spremaju.
    Lijep pozdrav svima, Ferid.

 35. Pozdrav Darko!Čitam ovu recenziju za LB730v,piše da ima reflektivan ekran sa filterom a kod LB650v da je blago matiran.Koja je razlika?Ovo reflektivan sa filterom prvi put čujem,jel to nešto novo?

  • Pozdrav Max!

   Da, reflektivni s filterom kao takav nije novost, no u slučaju LB730V modela dosta ima specifičan odsjaj sa zelenkastom bojom. Malo je učinkovitiji od tipičnih glossy modela, no ponovno ništa posebno – kad ima dosta svjetlosti u prostoriji ponovno se može cijela prostorija zrcaliti na zaslonu.

 36. Da li ovaj model ima sliku u slici?
  (tv kana i kameru sa dvr-a)
  koji od ova 3 modela?
  Samsung48h6500
  Lg47lb671v
  ili ovaj lg47lb730v

  • Lg47lb671v nema sliku u slici, što sam utvrdio nakon što sam ga kupio. Pri tome ne mislim na dva tunera, to sam znao da nema, nego na sliku u slici iz vanjskog izvora spojenog preko hdmi kabela (sat. prijamnik, evo tv i sl.). Mislio sam da svi televizori ove klase to imaju, da je to uobičajena stvar, pogotovo što se slika u slici ne spominje u recenzijama. Moj 11 godina star analogni LG flatron od 72 cm, kojeg je zamijenio ovaj novi, je imao sliku u slici. S obzirom da novi televizori imaju puno veće ekrane, ova funkcija je jako korisna.

   Darko, postoji li tehnička mogućnost da se softverskom nadogradnjom dobije slika u slici s vanjskog izvora? Možda se ovaj web os još razvije, ali mi je neshvatljivo da to nisu već napravili.

 37. Da sad sam saznao
  zvao sam lg podrsku i receno mi je da nemaju tv sa slikom u slici…
  samsung h6500 ima mada zvuk ide sa veceg ekrana rece operater na samsung liniji…
  hvala na odgovoru

 38. koja je razlika između LG 47LB730V i LGLB731V,nikako da pronađem razliku osim u cjeni (500 kua)

 39. Hvala na brzom odgovoru

 40. Poštovani!
  Možete li mi reći koja je razlika između LG 42LB700V i LG 42LB730V, ovaj drugi je 500 kn skuplji, a nigdje nisam pronašao u čemu je razlika?
  Da li je LG 42LA691S slabiji od ova dva?
  Možda neki prijedlog u tom rangu ( 4500-5000 kn), što više gledam po netu, to mi je manje jasno :(
  Veeeliko hvala na odgovoru!

 41. nastavak na prošli upit, u usporedbi sa LG42LB700V kakav bi bio Samsung UE48H6200AKXXH ?
  Hvala!

 42. Poštovani imam dilemu. Naime većina prodavac mi je predložila Sony KDL 40W605 ispred LG 42LB671v ili 42LB700v.
  Mene interesuje da li uzeti Sony ili Lg lb700???
  Znam da je Sony 2d ali mi svi kazu da je kvalitetnija slika i da se Sony najmanje kvari. Razlika u ceni je mala.

  Eto vase iskreno misljenje bi mi znacilo da se konacno odlucim u kupovini. Najvise se kod nas u kuci gleda sport preko total tv, pa onda filmovi. Takodje gledacu full hd filmove sa ekternog uredjaja.

  Hvala

 43. DA dodam jos jednu stvar, a to je da bi mozda ubacio u odabir i Panasonic TX40AS40E.

  Sad sam konacno kompetirao svoje razmisljanje. Znaci kvalitet za filmove i sport i slika preko total tv-a.

  Hvala

 44. Ja bih Panasonic, ima odličnu sliku.

  • Uzmi panasonic od navedenih je daleko najbolji.

   • Stvarno mislite da Pamasonic ima bolju sliku od Sony-a???

    • To šta piše na proizvodu nema apsolutno nikakve veze s proizvodom, uostalom u svijetu televizora brandovi su tu negdje, ka LG i Samsung

    • ne. Oba imaju VA panel i nema tu neke bitne razlike. Panasonic je 3D, Sony nije. Panasonic nema DVB-S tuner, Sony ima. Panasonic dolazi sa 2 daljinca, Sony ima samo onaj osnovni. Sony ima 4 HDMI (jedan je MHL), Panasonic ima 3 i nema MHL. Uglavnom, imas razlika ali sama slika je jako dobra na oba obzirom na klasu TVa. Ako te 3D ne zanima onda obzirom na razliku u cijeni je Sony mozda pametnija kupnja.

 45. molim za malo pomoć imam panasonic 42gt60 i razmišljam o zamjeni o samsungue48hu7500 pa me zanima vše stručno mišljenje inaće sve na tv gledam u hd hvala na odgovoru

 46. Zdravo svima, kupio sam LG42lb700 model, sve mi izgleda ok al imam problem kada ubacim usb sa filmovima, otvori video normalno a subtitle nece, nigdije ga ne ocitava. Pokusao sam sve, iso ime srt fajla kao i filma, sve u isti folder, cak i konvertovao srt u smi fajl i nista ne ocitava….molim za pomoc
  Hvala

  • pa jel imas opciju za ukljucivanje iskljucivanje titlova? Mozda su iskljuceni.

   • ukljucen, al na plejer ga ne ocitava,zatamljena je opcija za podnapis. Isto kad i udjem u usb za neki od filmova ne pokazuje nikakav titil? Uz njega imm ve davno lg dvd bioskop i on mi cita bez problema sve filmove i prevode naravno. Probao sam i da konvertujem .srt u .smi formatu i nista…..trazim pomoc,
    Hvala

 47. Mozete li mi reci detaljnu razliku izmedju modela LG 42LB700v i LG42LB730v hteo bih u narednoj nedelji da kupim jedan od njih. Hvala

  • LB700V je međumodel između LB670V i LB730V. Po kvaliteti slike su sva tri modela podjednaka, razlika je prvenstveno u dizajnu. Dakle, odaberite onaj koji vam se cijenom i dizajnom najviše sviđa :).

 48. Jeste vidjeli ovo ?
  http://www.cnet.com/news/lg-updates-2014-tvs-to-web-os-2-0/
  Ovo je vrlo zanimljivo, volio bi da Darko to malo prokomentira.

 49. Odnosi se na sve TV iz 2014. sa WebOS.

 50. Stipest, nismo “svi pročitali u članku”, jer Tomo pita za 670.

 51. Do sad na izlozima nisam primjećivao nikakav DSE i ostalu problematiku…Da nisam nikad pročitao ovaj tekst možda to čak i ne bi primjetio!:)
  A sad i meni počinje sve “smetat” kao i vama :)

  Planirao sam uzet 55 LB730V i sad po ovome svemu zaključujem da je tv ok ali slika “užasno” loša… Možda na većem panelu je izraženost problematike prikaza manja? :)
  Ako bi mogao 730V vrtit webOS 2.0 koji bi radio 1.5 puta brže kako kažu iz LG-a onda to bi bio jedan mali plus.

  Zakompliciralo mi se sve sad…

  • Vjeruj najviše svojim očima.

   • Što ti znači “užasno loša slika”? Koju sliku si gledao? Što si prije imao (od TV uređaja)? Nekima je na Samsungu ovogodišnje serije 6400 slika preko tv programa užasna, drugi isti taj tv preporučuju kao best buy. Po meni LG dijagonale 42” ima solidan omjer cijene i kvalitete, a sad …

    • >Užasno loša slika – sa JAKO izraženim DSE i slabim kontrastom.
     Prije to nisam primjećivao a sad kad pogledam malo bolje tv u izlogu vidim o čemu se radi.
     Trenutno imam VIVAX LCD TV-4265 koji je na izdisaju…

     • ako te ne smeta kut gledanja onda gledaj modele sa VA panelom (Samsung i SONY uglavnom) pa ces bar rijesiti problem sa kontrastom. A DSE ti je vise stvar pojedinog panela nego bilo cega drugoga i TV koji gledas na polici moze biti odlican a isti takav novi u kutiji los.
      I gle, nema savrsenog LCDa, samo neki koji ti je prihvatljiv i to je to.

      • Tv bi se trebao nalaziti u prostoriji u kojoj je kut gledanja bitan :)
       OK, onda se moram pomiriti sa “efektom prljavog ekrana” a za kontrast ću morat se igrati sa kalibracijom.

       Sad je prilika za kupnju jer bi trebala starim modelima malo past cijena jer dolaze modeli iz 2015.
       Opa sad je pala na 7 068.95 Kn a prije je bila oko 8500 ako se ne varam:)

 52. Na tom TV-u DSE sigurno nije “jako izražen”.

 53. Samo da javim:
  stigao TV 55lb730v…Nema toliko veliki DSE. Na izlogu mi je izgledao veći DSE. Kontrast je loš i već sam se navikao. Jedino me na tv-u smeta spor meni. Stavio sam novi firmware ali opet sporo. Valjda će webOS 2 nadogradanja stići…

 54. …jednog dana :)

 55. Pozdrav svima. Porucio sam 42LB730V koji treba stici u srijedu.

  Imam jedno pitanje: Koja zemlja odabrati pri prvom setiranju, da bi kasnije imao siri izbor aplikacija? Ja sam iz Makedonije.

 56. Pozdrav svima opet. Danas sam uzeo konacno 42LB730v.

  Imam 2 pitanja:

  1. Ja sam iz Makedonije. Kad odaberem rucno da mi LG Store bude na primer Hrvatska, neke menije postanu nedostapne t.e sive. Kad odaberem Makedonija sve je OK, samo dostupne aplikacije su s*anje? Mozete li mi preporuciti koji store da odberem?

  2. Nesto sto me vrlo zivcira. Kad udjem u LG Store, pa 3D, pa odaberem neki da gledam, ne mogu se vratiti na prethodni meni, niti mi pauza radi. Moram rucno da iskljucujem ceo LG Store.

  Firmware je zadnji.

 57. može li mi netko objasniti kako podesiti titlove ć i č na 42LB731V ?

  • Kad pokreneš video pod opcije ideš na postavke reprodukcije video zapisa i tu pod kodna stranica mislim da treba biti Latinica 1.
   Nisam siguran,ali probaj ima ih više,pa na kojoj imaš č i ć tu ostavi.

 58. rekao bih ti hvala ali nisi mi pomogao jer u postavkama nemam reprodukciju video zapisa, molim te reci mi točno gdje se to nalazi…

 59. sory skužio sam :) punoo punoo hvala :)

 60. Izašao je update 5.00.04
  TV radi stabilno i sučelje je vidno ubrzano tako da TV “leti” :) a od webOS 2.0 ništa za sada koliko ja znam…

  • Ma vraga su ubrzali, neke stvari rade brze i sve je to sad ljepše ali vecina stvari je usporena. Recimo kad se na smart remote-u pritisne “123/input” tipka, treba par sekundi da se otvori, prije je to bilo skoro instantno, i kod mjenjanja programa ista stvar, info o programu isto kasni a prije je bio instantan itd.

 61. Imam ovaj tv i kada spojim preko skarta AV1 output – na liniju imam zvuk samo kad gledam TV programe ali kad odem na youtube ili neku drugu aplikaciju ili film sa stika, nema tona.

  Da li je tako na svim TV-ima? zna li netko?

  Hvala

  • tesko je reci da li je tako na svima a nije da mi se ide traziti scart-chinch kabel da probam. Uglavnom, probaj sa chinch-3.5mm kablom tako da ti zvuk ide preko izlaza za slusalice, to bi trebalo raditi za sve. Cak stovise, i na slici gore se vidi da ispod pise ext. speaker/ HP out sto vjerojatno znaci da se negdje u izborniku moze podesiti da bude ili jedno ili drugo. Ako ga spajas na liniju onda ga stavi na speaker jer bi tako trebao imati nekakav fiksni nivo izlaznog signala i dalje pojacavas na liniji.

 62. Dario, u recenziji piše: Preko digitalnog optičkog audio izlaza uspjeli smo poslati 5.1 Dolby Digital / DTS zvuk, no tek nakon podešavanja Sound Out opcije na External Speaker (Optical/HDMI ARC). Očito je to rješenje.
  Nažalost i meni je nejasno što preko scart-a ne mogu prebacit zvuk na reciever dok se gleda youtube ili još gore, dok se gledaju filmovi sa hdd-a.
  Isto tako sam nezadovoljan da ne postoji opcija slušanja TV-a preko slušalica i preko tv zvučnika u isto vrijeme, već se u tom slučaju zvuk mora prenositi na neki drugi uređaj.
  To mi nije baš smart :)

 63. pa na svima treba prebaciti sa TV zvucnika na vanjske. To sam morao raditi i na CRTu prije 15 godina. I na samsungu. I sad na SONYu. Jedino sto kad se koristi ARC umjesto optike onda bi to kao trebalo automatski nesto raditi ali nije bas da kod mene funkcionira. Ako ugasim receiver prvo onda se TV prebaci na svoje zvucnike no kad upalim TV upali se receiver i prebaci se na ulaz ali TV ne prebaci na vanjske zvucnike.

  Kaj se tice SCARTa, to je tako kod LG vec godinama, nema nikakvog analognog audio izlaza za digitalne ulaze ili aplikacije. Ak’ ti kaj znaci, mogu ti provjeriti kako stvari stoje kod W755 kaj se tice SCARTa i slusalica. Mislim da slusalice mogu radi istovremeno kad i zvucnici ali ne kad i receiver. Isto tako znam da izlaz moze biti za slusalice ili kao pre-out za analogni audio. Ali ne znam da li to radi za youtube/USB.

 64. molim pomoć..imam tv…lg42lb730v…ima li mogućnost za slušalice ili bežićne ili žičane….hvala na odgovoru

 65. ima 3.5mm ulaz za slusalice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*