PlazmaRecenzijeTelevizori i monitori

HDTVtest [plazma]: Pioneer PDP-LX5090 (127cm)

Vjerojatno nebi bili daleko od istine kada bi rekli da je Pioneer sam zainteresirao potencijalne kupce HDTV-a za plazma televizore uvođenjem svoje Kuro linije u 2007. godini. To je svakako podvig, uzimajući u obzir  da LCD TV-i dominiraju tržištem HDTV-a posljednjih godina. Otprilike početkom ljeta prošle godine predstavljena je Pioneer Kuro HD-ready PDP-4280XD plazma. Ove godine nema 42-inčne (107cm) verzije u novoj liniji Kuro plazme, već su svi modeli devete generecije (G9) Pioneer-ovih plazmi dijagonale 50″ (127cm) i veće, prave HD rezolucije 1920×1080.

Krenimo s recenzijom Pioneer Kuro PDP-LX5090 plazme.

Dizajn

Kao i prijašnje Kuro plazme, Pioneer PDP-LX5090 plazmu krasi besprijekorni crni okvir ukrašen samo Pioneer logom na donjem rubu i crvenim/plavim LED indikatorima (čiji se intenzitet može podesiti u korisničkom izborniku) u donjem lijevom rubu. Kao što je slučaj sa svim plazma televizorima dosad reflektirajući ekran Pioneer PDP-LX5090 plazme poprima tamnosivi izgled u osvjetljenim sobama, što rezultira potrebom za kontrolom okolnog osvjetljenja kako bi spriječili da se prava crna boja “razrijedi” zalutalim svijetlom.

Pioneer PDP-LX5090 isporučuje se kao samostalni panel: njegovi zvučnici koji se montiranju dolje ili sa strane te postolje i zidni nosač moraju se kupiti zasebno ukoliko ih trebate, iako ih neki prodavači nude u paketu sa HDTV-om. Obzirom da zvučnici nisu bili u paketu sa ovim PDP-LX5090 primjerkom, u recenziji zvuk nije komentiran. Ali primili smo PDK-TS36B postolje koje nas je impresioniralo svojom robustnom težinom, odgovarajućim polirano crnim premazom i sposobnostima zakretanja/zakošenja.

Pogled na pozadinu Pioneer PDP-LX5090 plazma TV-a otkriva da iako kvaliteta izrade ostaje više nego prihvatljiva, materijal i dorada zaostaju za prestižnim 8G prethodnikom. To je možda neizbježno zbog kombinacije smanjenja troškova (cijena modela PDP-LX5090 pri izlasku na tržište je za 10 000 kuna niža od PDP-LX508D prošle godine), smanjivanja obujma (27mm odnosno 22.5% tanji) i smanjivanja težine (33.5kg prema 38.3kg).

Pogled otraga na priključke i postolje Utor za ruku i power tipka

Par utora za ruke promišljeno je ugrađen na pozadini Pioneer PDP-LX5090 plazma TV-a da olakšaju podizanje. Za one koji nisu upoznati sa Pioneer plazma TV-ima, jedna napomena koja će pomoći da ne zovete servis: glavna power tipka smještena je blizu dna na pozadini TV-a.

Priključci

3 HDMI priključka na pozadini Pioneer PDP-LX5090 TV-a sada su okrenuti prema natrag umjesto prema dolje (kako je izvedeno na 8G Kuro plazma TV-ima) zbog čega su pristupljiviji. Međutim, to znači da će se korisnici koji žele postaviti TV na zid morati sagnuti i saviti svoj HDMI kabel, iako  je dio sa HDMI priključcima relativno udubljen u odnosu na ostatak  stražnje ravnine.

Pozadina lijevo: 3 x HDMI, VGA, Common Interface priključak, antena, RS-232C servisni priključak

Pozadina desno: 3 x Scarts, komponentni, analogno/ digitalni audio/ subwoofer izlaz, priključci zvučnika

Iako je bez sumnje mnogo priključaka na Pioneer PDP-LX5090 plazma HDTV-u, kao kod prethodnih Kuro plazma TV-a nazivi ulaza su dijeljeni na međusobno isključiv način. Na primjer, HDMI port 1 i Scart sučelje 1 dijele naziv [Input 1], pa čak ako imate uređaje spojene na oba ulaza morat ćete kopati duboko po korisničkom izborniku da biste aktivirali jedan i isključili drugi ukoliko želite promjeniti izvor signala. Ovaj HDTV ima sasvim dovoljno priključaka da zadovolji potrebe svakog korisnika, osim možda najzahtjevnijih.

Priključci sa strane: kompozitni, izlaz za slušalice, USB priključak, kontrolne tipke

USB priključak sa strane omogućuje pregled JPEG fotografija na Pioneer Kuro PDP-LX5090 plazmi. Nedostatak S-Video ulaza vjerojatno neće zasmetati mnogima.

Adsense
1 2 3 4 5Sljedeća stranica

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!