LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Panasonic TX-47AS650E Full HD TV – brzi test s analizom slike

panasonic-as650e-header

S Panasonicovom srednjom klasom televizora smo se družili tijekom testa AS600E modela, a koji je pokazao glavnu snagu u panelu velikog kontrasta i glatkoj reprodukciji filmova. S obzirom na veliki broj upita, odlučili smo pobliže pogledati model AS650E, a kojeg krasi osvježavanje od 1200 Hz, direktno LED osvjetljenje iza IPS panela, te polarizacijski 3D prikaz. Koliko je dobro Panasonic napravio ovaj model i može li konkurirati iznimnom kontrastu AS600E modela, pogledajte u nastavku.

Specifikacije (specifications)

 panasonic-as650e-specs

Specifikacije
Proizvođač Panasonic
Model TX-47AS650E
Tehnologija prikaza LCD s direktno postavljenim LED osvjetljenjem
Veličina ekrana 47 inča / 119 cm
Energetska klasa A++ (48 W, 67 kWh/godišnje)
3D Ready/3DTV 3DTV (3D naočale u pakovanju)
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
polarizirajući 3D prikaz
Osvježavanje zaslona 1200 Hz
Lokalno zatamnjenje da
Rezolucija Full HD, 1920×1080
Broj HDMI priključaka 3
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (x2)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Da (SDXC)
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Ne
DVB-T2 / DVB-S2 Da/Ne
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 Da/Da
Zemlja porijekla: Češka

Poveznice:

Službena stranica >>

 Dizajn

panasonic-as650e-design

Panasonic navodi kako je ovaj model opremljen Premium metalnim dizajnom srebrne i crne boje, tankih okvira i minimalističkog postolja. Dizajn je sličan AS600E modelu, elegantan je i bez posebnosti koje bi ga isticale među drugim modelima na tržištu. Slično kao i Sony, tako i Panasonic ne eksperimentira previše s dizajnom već se drži provjerene formule s naglaskom na očuvanje dobre kvalitete izrade.

Televizor posjeduje ukupno tri HDMI priključka i dva USB-a, uz ostale standardne priključke.

Daljinski upravljači

panasonic-as650e-remote-controls
Izvor: avforums.com

Uz televizor se isporučuju dva daljinska upravljača, jedan klasičan dobro poznatog dizajna i mogućnosti i Touch pad remote za upravljanje sa Smart TV mogućnostima.

Kalibracija i kvaliteta slike

panasonic-as650e-proofing

Kao i mnogo puta prije, tako smo i na 47AS650E prislonili naš vjerni SpectraCal C6 kolorimetar, priključili AV Foundry VideoForge referentni izvor signala i povezali sve zajedno na računalo s CalMAN V5 softverom za analizu i kalibraciju slike.

Panasonic AS650E nudi nekoliko različitih predložaka, među kojima je najperspektivniji onaj imena True Cinema.  Normal predložak pruža previše hladnu sliku s neujednačenom gammom i nepreciznim rasponom boja, a čak i Cinema predložak nije osobito precizan.

Panasonicov AS600E televizor je postigao jednu od najvećih vrijednosti kontrasta koje smo izmjerili na LCD televizorima bez lokalnog zatamnjenja – 5942:1 prema ANSI mjerenju. AS650E ne postiže ni približno ovako veliku vrijednost – 995:1 u Cinema, odnosno 726:1 u True Cinema predlošku čija je vršna svjetlina 123.5 cd/m2. Ovo je očekivani rezultat za televizor s IPS panelom, premda je Panasonic implementirao i globalno zatamnjenje slike (Adaptive Backlight Control) u cilju da kontrast poboljša. S obzirom da globalno zatamnjenje utječe na svjetlinu cjelokupne slike i prvenstveno do izražaja dolazi kod tamnih scena, ne smatramo ga posebno dobrim rješenjem, posebno ne za one koji priželjkuju ujednačen prikaz sa svim detaljima u tamnim scenama. Osim toga, globalnim zatamnjenjem se ne dobiva veći kontrast jer se smanjuje intenzitet LED pozadinskog osvjetljenja tako da i ukupna svjetlina pada.

Iako televizori s IPS panelima imaju bolji prikaz boja iz različitih kuteva, valja naglasiti kako ovo ne vrijedi i za crnu boju. Pri gledanju iz kuta, bilo horizontalnog ili vertikalnog, crna boja postaje siva i ukupni kontrast dodatno pada. Zbog toga bi i televizore s IPS panelima trebalo gledati frontalno ili iz malog kuta kako bi se dobio najbolji dojam boja i kontrasta.

panasonic-as650e-true-cinema
True Cinema prije kalibracije

True Cinema ima dobro ujednačen prikaz sivih nijansi, a koje tek na dva od 10 mjerenja imaju DeltaE 2000 odstupanja veća od vrijednosti 3. U prijevodu, ovo znači da bi se u pojedinim nijansama mogle uočiti pojedine primarne boje, što se najviše može uočiti tijekom gledanja crno-bijelih filmova. No s obzirom na dobro ujednačen rezultat već u startu, AS650E možemo smatrati i više nego dobrim za one koji žele uživati u filmovima bez da se brinu da su boje “krive” i nijanse neprirodne.

Kod analize gamma krivulje uočili smo precizno praćenje vrijednosti 2.2 do cca. 50% svjetline, nakon čega ona raste i time smanjuje količinu svjetlosti na ekranu. Srećom, ovo se može uspješno riješiti putem kontrole gamme u čak 10 točaka, što je već poznata opcija na Panasonicovim televizorima čak i u srednjoj cjenovnoj klasi.

Raspon boja je bio u skladu s Rec.709 standardom s tek manjim odstupanjima u zasićenosti i nijansi zelene, žute i plave boje. Svjetlina boja je također bila vrlo precizna.

panasonic-as650e-colors

Iz svega navedenog očito je kako nismo imali previše posla s kalibracijom televizora i to je istina. Dostupne kontrole su precizne, te su nam omogućile precizno podešavanje gamme, balansa bijele boje i raspona boja. Nakon kalibracije su nijanse sive u svih 10 točaka bile ispod 3, a nerijetko i ispod vrijednosti 1 što je izvrstan rezultat. Gamma je postigla idealno ravnu karakteristiku na 2.2 vrijednosti, a raspon boja je podešen tako da su i primarne i sekundarne tamo gdje propisuju standardi. Kontrast smo u True Cinema predlošku povećali na 969:1, uz crnu boju od 0.139 cd/m2.

panasonic-as650e-after-calibration
True Cinema predložak nakon kalibracije

Nakon kalibracije slika je bila najbolja s obzirom na mogućnosti panela, tip pozadinskog osvjetljenja i kvalitetno Panasonicov procesiranje. Boje su bile izvrsne, njihove nijanse i prijelazi također, a zahvaljujući IPS panelu njihovo zasićenje i nijanse se nisu mnogo mijenjale niti pri gledanju iz kuta. Kao i kod LG-jevim LB650, LB670, LB730 i drugim ovogodišnjih modela s direktnim LED pozadinskim osvjetljenjem smještenim u sredini ekrana, tako je i Panasonic 47AS650E imao blago zatamnjena sva četiri kuta slike, što lako uoči i netrenirano oko.

panasonic-as650e-dse
Obratite pažnju na zatamnjene kuteve ekrana

Pojava se najbolje može usporediti s vignetting efektom iz svijeta fotografije, uz manje uočljiv efekt koji se ne odnosi na rubove već samo na kutove. Pri gledanju filmova, posebno onih Cinemascope formata pojava se uopće ne uočava – štoviše rezultat je bolji nego kod televizora s bočno postavljeni LED pozadinskim osvjetljenjem koje probija uz rubove i postaje primjetno pri gledanju filmova. S druge strane, filmovi u Academy Flat formatu ili TV sadržaji ovaj efekt mogu istaknuti. Netko će ovo više uočavati i smatrati dealbreakerom, dok ga drugi uopće neće uočavati – u svakom slučaju naša preporuka je da u trgovinama obratite pažnju na ovaj detalj i sami procijenite koliko vam smeta.

Filmovi su se izvodili glatko uz IFC opciju na minimalnoj vrijednosti, a na srednjoj ili visokoj vrijednosti bio je prisutan efekt sapunice i artefakti uz objekte u pokretu. U odnosu na AS600E, AS650E postiže veću pokretnu rezoluciju i time bolju oštrinu kod igara i sportskih sadržaja.

Unatoč malom kontrastu, dobro procesiranje i prikaz 24 Hz signala je pružio dobro iskustvo gledanja filmova, posebno onih Academy Flat formata (slika gotovo preko cijelog ekrana).

panasonic-as650e-lines

Efekt prljavog ekrana (Dirty Screen Effect) je bio malo izražen na testiranom modelu. U pojedinim kadrovima mogli smo uočiti tanke linije malo lijevo od sredine ekrana, no ništa drastično na što bi nam oči stalno bježale. S obzirom da se radi o istom panelu i tipu pozadinskog osvjetljenja kao i kod LG-jevim LB televizora za 2014. godinu, ne isključujemo vjerojatnost da bi se na nekim primjercima DSE efekt mogao i jače uočavati. Ljubitelji nogometa – radije pogledajte neko od modela s bočno postavljenim LED osvjetljenjem (npr. Sony 42W705B ili Samsung 40H6400).

Smart TV i media player

Smart TV platforma je istovjetna onoj koju smo susreli na AS600E modelu, tako da preporučujemo da pogledate recenziju spomenutog modela za više detalja >>. Ono što ćemo ovdje spomenuti jest ugrađeni media player – reproduktor video, audio i slikovnih sadržaja koji podržava sve danas popularne formate, a u kojima može prepoznati i Dolby Digital i DTS 5.1 formate i poslati ih na vanjsko pojačalo. Media player nije osobito robustan, tako da pojedini MKV spremnici nisu se uopće htjeli pokrenuti, a pojedini u veličini preko 6 GB su reproducirani uz jako zapinjanje slike. Ako želite uživati u filmovima uz AS650E televizor, svakako savjetujemo korištenje vanjskom reproduktora.

Zaključak

[review]

 

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

44 komentara

  1. “Iako televizori s IPS panelima imaju bolji prikaz boja iz različitih kuteva, valja naglasiti kako ovo ne vrijedi i za crnu boju. Pri gledanju iz kuta, bilo horizontalnog ili vertikalnog, crna boja postaje siva i ukupni kontrast dodatno pada. Zbog toga bi i televizore s IPS panelima trebalo gledati frontalno ili iz malog kuta kako bi se dobio najbolji dojam boja i kontrasta.”

    Kao vlasnik televizora sa IPS panelom ovo mogu samo da potvrdim, što znači da IPS paneli nemaju veći ugao gledanja u odnosu na VA panele, tj. inferiorni su u svakom pogledu.

    Sada vam je možda jasno zašto LG forsira OLED tehnologiju, jer ima potpuno inferiornu LCD tehnologiju u odnosu na glavne konkurente.

  2. Ako ćemo za pravo, niti jedan lcd nema prihvatljiv prikaz crne boje, bez obzira na tip panela. Ne naglašava se bez razloga zato da oled ima apsolutno superioran prikaz u odnosu na bilo koji lcd-osim eventualno u uvjetima ekstremno jakog ambi svijetla. Međutim problem oled-a je cijena i degradacija kvalitete prikaza srazmjerno vremenu korištenja. Ukoliko se riješi to lcd po meni može ravno na smetlište gdje je treba završiti puno prije nekih drugih tehnologija koje su već tamo

    1. naravno da nema. Ali kad usporedjujes VA i IPS onda bez problema mozes izvuci zakljucak koji ima bolju sliku. Imas tu gro testova pa vidi kaj pokazuju brojke. I naravno da LCD nije najbolje kaj nam se moglo dogoditi ali LCD je jako napredovao od svojih pocetaka a cijena je stalno padala. Plazma to nije mogla pratiti cijenom, proizvodjaci nisu mogli pokriti troskove ili nisu bili zadovoljni profitom i gotova prica. Imamo to kaj imamo i unutar toga treba birati. Ni prvi ni zadnji put da je inferiorna tehnologija prevladala.

  3. Kako sam imao više televizora temeljenih na ips i va panelima mogu reći da va automatski ne znači i bolje. Naime poneki va paneli imaju ekstremno loš vidljivi kut i boje blijedunjave i lišene živosti. Naravno niti prikaz crne nije uvjek bolji nego na ips zaslonima

  4. Zna se šta je usporedjivanje TV, ne imao sam ovo ili ono, već dva TV iste klase u istom cjenovnom rangu, isto tako i plazma, nekada je bila najbolja, dominantna, a evo sve to nije mjerilo da će nešto opstati. Uglavnom, svatko za svoj novac bira što mu odgovara, a za neodlučne i postoje forumi.

    P.S. @Popo, danas postoje mobiteli, tableti, phableti… tako da ne moramo visit, dva klika i sve je a dlanu u 2 sekunde.

  5. Ali ja baš jesam tako uspoređivao, oči u oči dakle, jer drugačije je subjektivno tj. neobjektivno.

    Čak sam ih poredao sve tri, dakle pany plasmu p42st60e, sony led lcd 32hx750 i crt philips 29pt9009.

  6. Nije mi jasna politika Panasonica u pogledu ugradjenog media plejera. Pa jel to toliki problem da stave nesto sto je upotrebljivo? 2014 godine pricati o tome kako veci fajlovi nece da se ucitaju ili da slika secka je apsurdno. Da ne spominjem specijalnu obradu prevoda da bi se prikazala nasa slova ili nemogucnost podesavanja velicine prevoda i slicno… Posle dve Panasonic plazme, 42PV80 koja nije imala nikakav media plejer i 42G30 koju sam hteo da spalim zbog navedenog Samsung plazma 51F8500 mi je kao melem na ranu sto se tice toga.

  7. Dobro, nemaju svi iste oči što je dokaz osporavanja recenzija od strane nekih članova.
    A što se Panasonica tiče mislim da ih uopće ne zamara tržiše ka naše, više televizija prodaju u ulici u Japanu nego ovdje. I kako vrijeme ide bavim se mišlju da je najbolje spojiti PC na TV ili složit HTPC pa uživati.

    1. Neznam sto se toliko prasine dize oko tog medija playera, pa pobogu ljudi za 60e kupis neki wd ili sl. koji radi bolje od bilo kojeg playera u tv-u, ili spojis pc i gotovo, ja bih najvise volio tv tj. monitor samo neka ima sto vise ulaza, sto bolji panel, i nikakve smart gluposti, playere i sl.

      1. manje kablovinja, daljinac manje, kistra manje za brisanje prasine……….. Jednostavno, prakticnije je. Naravno, nikad mi to ne bi bilo presudno za kupovinu ali ako je vec player tu onda nek i sluzi necemu.

        1. To stoji, ako ti je tv jedini uredjaj koji imas, ali ako imas jos neki blu ray, reciver, zvucnike, i sl. par kablova vise neznace nista u zivotu, ja media player na tv nisam proba sve skupa dva puta pored mede8ra nema tog playera u tv koji mi moze pruziti taj komfor,

          1. To znaci da je mede8r vrijedan dodatnog ulaganja?
            Kakva su tvoja iskustva s njime i zašto je on toliko dobar?
            Kratki opis vlasnika uređaja bi bio bolji od raznih recenzija.

  8. U nijednom slučaju opis vlasnika nije bolji od recenzija, jer recenzija bi trebala biti objektivna, a dojam subjektivan.

  9. Da li neko ima iskustvo sa ovim televizorom philips 42pfh6309, nisam nasao mnogo na netu ali po onome sto sam nasao dosta su dobri komentari a ovo bi trebalo da je serija 6 koja je navodno katastrofalna. Gledma u spec. ovaj tv ima svega i svacega ne djeluje mi lose sta mislite da li vrijedi malo vise od 450Eura.

    1. Dovoljno je poznavati malo engleskog, otići na Philipsov forum i odlučiti ne kupiti Philips TV. Ako će vas zadovoljiti osnove, dakle upaliti tv, vrtiti programe i ugasiti onda je odličan tv, za sve ostalo izbjegavajte, vidim ima ih na akciji i vjerojatno će ljudi pasti zbog ambilighta i dizajna, međutim firmware je užasan, i to u svih modela, još nisam našao neki da nema grešaka na banalnim stvarima.

  10. Obzirom da imam dobar resiver treba mi samo dobar panel, moze proci i SMART a 3D mi ne treba. Ima li neka serija Philips da moze proci sa panelom ili Panasonic, Sony mi je skup, moze li preporuka za neki solidan panel… Unaprijed hvala za svaki prijedlog….

  11. Imaš recenzija na glavnoj stranici pa pronađi šta ti odgovara, u Hrvatskoj su sada akcije pa se može nać Sony malo skuplji od Samsunga ili LG. Ako ti ne treba smart tv onda Panasonic.

  12. Odgovara mi Panasonic npr. ovaj AS600 koliko sam vidio po recenzijama trebalo da ima dobru sliku i da je solidna izrada ostalo (SMART) nije bitno kakav je obzirom da radim sa resiverima tako da uvijek imam dobar resiver koji ce mi biti SMART.

  13. Evo naručen 55″ AS640E, jer u Splitu nemaju na lageru, ostala u dućanu samo dva komada i to u Šibeniku. Kada dođe i sve se priključi javit ću dojmove.

  14. Ja sam uzeo 47as650E mogu da kazem da recenzija nije skroz subjektivna. Odnosno plejer ugraden u tv Radi odlicno sa bilo kojem fajlovima nad 6gb. Ima moznost za sve slova šđžčć JEDINI PROBLEM JE MALI FONT KOJI NE MOZES ZGOLEMITI odnosno na 3D je NEUPOTREBLJIV ali se lesno resi sa MKV MERGE. Inace tv je solidan odlicne boje i ostalo sve sto sam probao ove neejle je proslo odlicno

  15. Samo da mi je znati jeli ovaj tv ima lokalno zatamnjenje, u recenziji navode se da ima lokalono, pa u zaključku da nema, bar mi se tako čini čitajući recenziju, ili mi se samo čini, kako Danko reče, nisu u sviju oči iste.

  16. Pozdrav svima, nakon par mjeseci citanja recenzija gledanja videozapisa i prigovaranja od strane supruge sta je vise s tim TV kad ces ga kupiti itd doslo je vrijeme da stvarno moram uzeti jedan
    od slijedećih a ja se ne mogu odluciti:

    1.Panasonic ST60
    2.Panasonic 640E
    3.Samsung H6400
    4.Samsung H6500

    molim Vas za misljenje kako poredati ovu konkurenciju i zasto.

    Unaprijed veliko hvala

  17. Uzet ćete Panasonic ST60 i još za cca 600-700 kn na akciji Minix Neo X7 i staviti prst u uho. Suludo bi bilo pisati zašto jer bi se vi morali potruditi i pročitati recenzije i komentare, ali kada sam već tu ukratko moje razmišljanje.
    Samsung bi isključio jer nikad nisi siguran kakav ćeš panel dobiti, bar čitajući iskustva čitatelja, a i završna izrada je traljava.
    Panasonic 640E osobno imam i tv je odličan, ali da sam imao mogućnost kupiti ST60 kupio bih nju.

  18. Pozdrav

    Kupio sam 42as650e i tv je jako dobar ali media player katastrofa.on nemre uopce hd sadrzaj vrtit bez zapinjanja tj. pocne najnormalnije i onda pocne trzat da nije normalno.jel to mozda do firmwarea da stavim prijasnji neki jer je gore sad zadnji 3096.lg g3 ne prepoznaje preko Bluetootha,dlna vidi laptop ali kad kliknem na njega kaze da se veza prekinula.miracast radi trzavo

    Ima netko doticni tv bilo koje dijagonale pa da kaze kak njemu rade ove stvari i koji gore firmware ima?

    Hvala i LP

    1. Ja imam 47′

      Mislim da imas neki problem sa HDD jer imam isti televizor sa zadnji firmware gledam full hd oko 20gb bez nikakav problem.
      Za dlna koristim mezzmo i UMS bez nikakav problem. Koji dlna koristis?
      Za bloototh neznam nikad nisam koristion.
      A za trzanje preko miracast mislim da IFC u video podesavanje treba staviti na minimum, no imaj na umu da svako video podesavanje je zasebno, za TV kanale, za medija plejer, za dlna….

      1. ma stavio sam sharing prek media playera na laptopu i nadem ime laptopa al kad na panu kliknem na ime kaze da se veta prekinula.e da jos jedno pitanje je di se nalaze oni servisi bbc iplayer itd.ja ih ne vidim pod apps.koji hdd koristis?daj provjeri jellyfish 80 mb/s video koji mozes nac na googleu pa reci jel steka.meni pocne normalno pa pocne trzat da je negledljivo.

        1. Kad sam mislio problem sa hdd mislio sam da imas problem kad ustekas HDD direktno u HDDportu u televizor.
          A za DLNA rekao sam ti da instaliras u komp. Mezzmo ili UMS(Universal media server). Onda na TV u app nadzes mediski server i izaberes folder koji si prethodno napravio sering i play sta hoces Ako ides Wireles za DLNA normalno da goleme fajlove neces moci da plejues bez problema. Ja koristim Wireles i bez problem gledam filmove do otprilike 2GB. A za goleme fajlove mora i komp i TV da ustekas mreznim kabelom, ili ustekas HDD direktno u portu u TV.

      2. Pozz. Oprosti sto smetam, ali trebao bih pomoc oko 3d postavki. Konkretno, kak dobim titlove??? Dalje, ako si jos podesavao zvuk (filmove gledam sa sony 7.1 slusalicama) a sam zvuk kroz zvucnike telke mi je slab, da ne kazem los. Imam 47as650. Zahvaljujem ti unaprijed na pomoci i odgovorima. Pozz

  19. Pozdrav Saša, imam pitanje o modelu 40AS640E Panasonic, naime u meniu mi je zasjenjena opcija prilagodba 3d-a, i ublažavanje rubova, da li možda znaš kako to uključiti, ili se to ne da uopče podesiti, hvala!

  20. Bok!
    Posjeujem TV TX42AS650E
    Imam pitanje vezano uz Market malo aplikacija i jos tome neke ne rade!
    Dali se moze market dograditi! Pozz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!