Naslovnica » Vijesti » Audio-video uređaji » Toshiba (Japan) » Toshiba izlazi iz TV poslovanja

Toshiba izlazi iz TV poslovanja


toshiba-tv-business

Još jedan japanski proizvođač prekida s razvojem i direktnom prodajom svojih televizora. Uslijed korjenitog restrukturiranja svoje Visual Products poslovne jedinice, Toshiba najprije izlazi s tržišta Sjeverne Amerike, a zatim i ostalih regija van Japana.

Toshibin brand neće nestati s polica, barem ne na tržištu Sjeverne Amerike gdje je kompanija prodala dozvolu za korištenje njenog imena tajvanskom Compal Electronicsu. Slično su postupile i kompanije poput Philipsa (TP Vision), Pioneera (Dixons Retail) i Sharpa (Universal Media Corp Slovakia).

“Originalni” Toshiba televizori će se jedino moći kupiti na matičnom tržištu, a gdje i dalje postoji potencijal za rast zbog potražnje za velikim televizorima na kojima kompanija može zaraditi.

Kompanija navodi u službenom priopćenju kako se na ove mjere odlučila zbog pada rasta globalnog tržišta, kao i zbog agresivne politike cijena njene konkurencije.

toshiba-u-series-ifa-side

Na ovogodišnjem CES sajmu u Las Vegasu, Toshiba nije predstavila niti jedan novi televizor, što je ukazivalo na restrukturiranje unutar kompanije i značajne promjene. Toshibu ćemo pamtiti kao proizvođača koji je plasirao vrlo zanimljive proizvode, posebno u segmentu visoke klase. Tako je njen 55ZL1 Full HD televizor dan danas najnapredniji LED LCD televizor s 512 zona lokalnog zatamnjenja, a 55ZL2 prvi Ultra HD televizor na globalnom tržištu koji je pružio 3D prikaz bez potrebe za nošenjem naočala. Tu su također Cell, CEVO i CEVO 4K Engine procesori – vrlo snažni procesori zaslužni za kvalitetno skaliranje slike, kao i konverziju 2D sadržaja u 3D u stvarnom vremenu.

toshiba-zl2-uncovered

Toshibin ZL2 3D televizor Ultra HD rezolucije – dostupan kod nas po cijeni od oko 60.000 kuna

Zadnjih godina Toshiba je pokazala tromost pri prilagođavanju aktualnim trendovima, pa je tako njena Smart TV platforma i sučelje općenito jedno od najsporijih uopće koje smo susreli kod vodećih proizvođača televizora. Bilo je tu i problema s lokalizacijom, pa je tako za naše tržište Cloud TV Smart TV platforma bila i ostala vrlo ograničena po pitanju aplikacija, a i dijakritički znakovi u titlovima, odnosno njihovo ne prikazivanje, problem je koji je prisutan i danas.

Više detalja u službenom prioćenju na engleskom jeziku >>


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

27 komentara

  1. Toshiba ima dvi mane, japanski dizaj i nekonkurentnu cijenu.

    • Ha, korejski dizajn je puno bolji. Dakle, kupiš TV radi dizajna pa onda kukaš po forumu ne radi ovo, ne radi ono? Iskreno za hrvatsko tržište i (stvarnu) kupovnu moć Grundig je plafon (ali je to sramota priznati). Još malo.

      • U mene je japanski tv i japanski proizvodi su mi općenito vrh, doduše u računala su tajvanci prevladali (bar kod mene), a i volim njihov dizajn, ali komentiram globalno koji je problem, ne vezano za mene.

    • ne. Ima manu kao i svi ostali japanci u marketingu.
      Japan je uvijek imao daleko kvalitetnije i konkretnije proizvode od Koreje samo sto su cijenom uvijek bili iznad. U vrijeme trinitrona je bilo skroz normano iskrcati 2 soma DEM za TV koji je bi samo to, TV za prikaz analognog signala. Goldstar i Samsung nitko normalan nije niti pogledao jer su bili u rangu vivaxa i qudra.
      Onda je CRT umro i samsung i LG su poceli trpati svakave gluparije unutra da prodaju svoje ocajne plasticnjake. A japanci jednostavno nisu mogli natrpati sve te nis koristi ficere i imati konkurentnu cijenu. S vremenom su i korejanci napredovali a japanci polako gasili svoju proizvodnju i poceli koristiti korejske dijelove.
      No glavni problem je sto zapravo nitko od njih ne pruza nikakvu konkretnu softversku podrsku za svoje proizvode, sve traje godinu dana i onda ajmo ispocetka. Pa tko normalan ce pljunuti 2-3 k€ za top model kad ce mu za 12 mjeseci faliti neki codec ili nesto.

  2. Kada ce Darko biti poznate detaljne specifikacije i modeli za 2015 od Samsung, Sony, Panasonic itd ?

    • Sony modele imas na webstranu. A tacne specifikacije najverovatnije pocetkom marta.

      A to sto su japanske brendove propale nije nikakvo cudo, tacnije je ocekivan rezultat. Jer u proces digitalizacije jedan procesor je ono sto stvarno pravi razliku, i optimizaciju softvera za taj procesor, a japanci nikada nisu bili dobri sa softverom, jer u sustini oni su dobri za mehanicke stvare.

      Do ovaj momenat nisam voodusevljen ni sa jedni TV sem mozda sa Xiaomi MiTV, posebno sa moznost da gledas sve multimedijalne fajlove na mrezu sa jednostavni sherovani folder. I da sljakaju sve fajlove bez problema sa kodekom, prevodom i slicno. Znaci nema potreba od servere, transcoding i sl.

      Sve to mozda Android TV omogucuje kod 2015 modele ali jos treba da se vidi kako ce sve to da funkcionira. I mislim da Android TV je mozda posljedna sansa za Sony.

      • nije, smart platforma uopce nije presudna jer vecinu bas i ne zanima previse osim za ove neke streaming servise.
        SONY su pokopale njegove vlastite kompanije koje se bave glazbom i filmovima i njihova tvrdoglavost da onemogucuju reprodukciju standardnih formata na svojim uredjajima i uporni pokusaji zastite od piratskih kopija dok Samsung i LG nisu imali problema sa time.
        Ili Panasonicovo visegodisnje odbijanje koristenja USB utora i forsiranje SD kartica za, naravno, gledanje fotografija dok konkurencija iz koreje uredno trosi sav mulitimedijalni materijal.

        • Nisam bas siguran u to. Mislim da mogucnost strimovanja je jako vazna na pazarima kao SAD. Kod nas i onako vecina servisa su nedostapna, barem ne bez cackanja oko VPN ili slicne stvari.

          Ali kompletno se slazem sa podrsku za multimedijalne fajlove. Ali kako je Android u pitanju nadam se da imace mogucnost da se vecina ogranicenja koje su dosada bile prisutne lesno mogu da se nadmine.

  3. Sony sa androidom rijesio je jedini problem koji je imao, a to je multimedija i internet. Software, procesori i kvaliteta slike u malo kvalitetnijim modelima je bolja od Samsunga i Lg-a.

    • sumnjam da im je to jedini problem.
      Naime, u doba CRTa svi su znali kaj je trinitron i svi SONY televizori su bili trinitron. Danas SONY ne koristi niti jednu tehnologiju kroz sve serije (osim x-reality valjda) pa tako nece niti android tv.
      Triluminos su predstavili prije 6-7 godina i dalje je samo u top modelima. Najeftiniji SONY 4k je valjda 2x skuplji od 40″ korejske konkurencije (totalna debilana na 40″ ali jako zgodan marketinski potez, jel). Umjesto da pocnu suludo gurati nesto sto valja i vrijedi i time pojeftine proizvod zbog masovne proizvodnje oni to sve cuvaju za top modele koji cine 2-3 % ukupne prodaje a od toga se evidentno ne zivi. Cak niti svi 4k nemaju triluminos.
      A siguran sam da ce LG uvaliti quantum dot u nesto za 5kkn pa makar sve ostalo bilo jadno ali cisto radi marketinga.

      • To sve stoji, ali kada stavis LG, pa i Samsung pored Sonya, onda vidis kolika je razlika u kvaliteti i koliko to Sony bolje odrađuje. Nisam ni ja tako mislio, dok nisam poceo uspoređivati, a svaki dan to mogu raditi. Sa bilo kojom markom.

        • i kaj im to znaci? Pa i ovdje se 80% dilema vrti oko Samsunga i LGa.

          • Ne bih se složio da su japanci duplo skuplji od koreanaca, ali nekih 20% jesu, a ta je razlika u svim segmentima između japana i koreje. Kada je akcija onda se može dobiti proizvod po dobroj cijeni.
            Ono šta bi volija da prokomentirate, a pogotovo ovi pobornici koreanaca, kako to da japanci naprave bolji TV od korejanaca sa njihovim dijelovima? Ne pretežiram nikoga i sam sam skoro kupio Samsung, ali kada sam usporedio sve na kraju dilema bila između Sony i Panasonic.

            • pa ne generalno, ali svaki japanac sa nekom znacajnijom marketinskiom forom je bitno skuplji od korejca sa tom istom znacajkom. Ja sam spomenuo 4k, KD-48X8505 je ~9kkn, LG 49UB820V je 6kkn a panel je vjerojatno isti. Samsung UE50HU6900 je isto oko 6kkn. Philips cak i nesto manje. Naravno, ekipa koja kuzi ce pogledati i sve ostale znacajke ali naivci koji popuse UHD kao next best thing i nemaji pojma o cemu se zapravo radi ce kupiti ove po 6kkn jer isto imaju UHD kao i japanac za 9kkn.
              Marketing, marketing i samo marketing. Tamo gdje prestaje kvaliteta pocinje marketing.

  4. Mislim da su te razlike u cijenama više u HR, nego u drugim zapadnim zemljama. Mada HU6900 od Samsunga i UB820 od LG, se ne mogu po ničemu usporediti sa X8505 od Sonya, jer je X8505 puno bolji tv.

    • ja se slazem, ali kad reklamiras 4k nekome koga samo to zanima onda ti to nis previse ne znaci kaj imas generalno bolji proizvod koji mozda i vrijedi 50% vise.
      Gle, SONY ima televizore sa najmanjim lagom i proizvode konzole koje su valjda jedino kaj im donosi profit. Nigdje niti rijeci o tome u nijednoj reklami. !?!?!?!?!
      Svjetsko pervenstvo su sponzorirali i gurali su 4k, sve je bilo oko 4k, nesto sto konkurencija ima za manje love. !?!?!?!?
      Smart TV, SEN, truc bla truc bla…….. konkurencija nudi po 2 daljinca ok koji je drugi uglavnom namjenjen za lakse koristenje smart platforme a SONY za svoj flick remote trazi 500kn. !?!?!?!?
      I tako mozemo do prekosutra, za prosjecno neupucenog kupca od kakvih se zivi, SONY nema bas niti jednu prednost a kosta jednako ili vise.

  5. Svatko tko kupi UHD ili zakrivljeni ekran je naivac, nebitno koja marka i koliko para.

    • Ne bih se slozio sa tome. Ukoliko sada bih kupovao TV uzeo bih 4K. 50 incni 4K Filips je neki 750eur. I onako TV sluzis oko 10 godina a za narednu godinu ocekujem mnogo vise materijala u 4K. Posebno serije. E sada ovaj Filips mozda i nema podrsku za neke kodeke (x265) ali i onako mnogo je jeftinije da ga koristis kako monitor, a za multimedijalni materijal da uzmes neki android. Evo kako vidim Xiaomi MiBox Pro je manje od 100 eur, iako i ovdje moze da ima problema jer ne znam dali TV obradjuje signal kada dolazi preko HDMI ili samo ga prikazuje a obradu radi TV box.

      Inace najbolja varijanta za mene je da TV se prodaje u tri djelova. Monotor, zvucnike i elektroniku. Pa uzmees i kombiniras ono sto ti treba.

      • uh……… nema vise tog TV koji ce sluziti/raditi 10 godina.
        A kaj se tice 4k materijala……….. gle, 1080p je prisutan vec 10 godina i osim bluray diskova i pokojeg web izdanja serije u 1080p sve ostalo je 720p. Ili manje.
        Kupiti 4k i popusit foru o magicnim procesorima koji od govana rade pitu necu, upscaling nije 4k. Nijedan procesor ne moze u realnom vremenu nadoknaditi informaciju koje nema. Pa firme koje remasteriraju prastare filmove rade danima po jedan frame da to na nesto lici.
        Da ne velim da UHD na 50″ bas i nema nekog smisla osim ako ne sjedis na 50cm od ekrana.

        • Dobro, moj će Panasonic služit 10 godina :-) al možda mojim roditeljima hehe. Slažem se, gledati TV izbliza i to s titlovima je najkraći rezultat za nabit vrat ka u vola.

      • Nikola ako mogu znat gdje vi živite kada očekujete mnogo 4K sadržaja? Ja u Hrvatskoj imam par kanala u HD-u, preko Kodija sve HD, ne vidim ništa UHD tako da mi to ne drži vodu, a šta će biti za godinu (kako vi kažete, mene osobno ne zanima već za 5 koliko mi vrijedi garancija) mislim da nije bitno jer će u dvi godine OLED pregaziti 4K, tako da je to kako god okreneš loša investicija, kao da na auto staviš zlatne felge umjesto aluminijskih, svi će znat da su skuplje, ali nitko neće znat prednost istih.

        • Jas sam u Makedoniju. Ali to sa UHD sadrzaja je stvar perspektive. Ni ja ne ocekujem bar u naredih 10tak godina TV sa UHD signalom. Ali ocekujem da vec 2016 ima mnogo vise materijala (uglavnom serije). Vec ovu godinu imas House of Cards i neke druge serije u UHD. Ali mislim da zaboravljas mobilne telefone. Do 2016 i mobilni sredne klase ocekujem da imaju podrsku za UHD.
          Kada sam ja uzeo kameru i nakon toga mobilni sa FHD mogucnost snimanja nisam ih koristio jer nisam imao gde da gledam. Ali sada mislim da sam uradio glupost.

          Uglavnom problemi sa slabi signal ljudi ovdje resavaju preko DreamBox i sherovani kluceve (iako ne znam koliko je to legalno). Bar vecina kanala koje vredi da se gledaju su sa FHD.

          • Mobiteli neće imat taj sadržaj di pohraniti, recimo razvikani iPhone ne da ubacivanje vanjske memorije, katastrofa. Živi bili pa vidjeli, moje mišljenje je oprečno i smatram da UHD neće zaživiti zbog OLED-a. A ta serija kada se gleda sa normalne udaljenosti nikakvu prednost nema TV sa UHD nad onim FHD, naše oko neće vidjeyi razliku.

            • Koliko sam ja cuo bit rate za 2160p kod Samsung S5 je izmecu 40 i 50Mpbs. 128GB SD karticu je sada oko 80-90eur. Mislim da prostor nece biti toliki problem.

              Sta ja znam, ako bih kupovao sada TV zelio bih da bude UHD, uglavnom jer ga koristim najvise kao monitor, i ukoliko je moguce da vlece multimediju sa NAS bez potrebe za transcoding i slicne stvari.

              Sa druge strane i ja verujem da OLED nosi mnogo bolje performanse.

    • Bit Rate kod s5 na 2160p, nema veze sa zivotom, to je bit rate dobrog blu raya za UHD treba biti barem 100Mps da se moze reci d aje UHD, a onda jeste stvarno problem sa prostorom, uglavnom taj bit rate je za dobar FullHD, a nikako za UHD.

  6. Pozdrav,sada ste me stvarno zbunili i neznam koji tv da kupim,Mislio sa se izmedju samsunga i lg uhd.Pa ako vam se da da me malo uputite koji tv da uzmem,hvala

    • Ukratko, ako ćeš gledati TV sadržaj UHD rezolucije sa cca. 1m udaljenosti onda kupi UHD, a ako nećeš to je bacanje para. Za HD sadržaj ne treba ti UHD tv, jedina realna prednost je pasivni 3D jer je na UHD tv-u prikaz u full hd-u. Oled tehnologija je u povitcima i uhd je, po meni, bacanje para. Možda se varam, ali moj pogled na sve to.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*