StudijeTutorijali/uputeVijestiVodiči

VIDEO: Microsoft demonstrira odziv zaslona (input lag)

Microsoft je na svojem istraživačkom YouTube kanalu demonstrirao kako moderni zasloni osjetljivi na dodir imaju kašnjenje u odzivu, te kako se ono manifestira tokom korištenja. Kašnjenja nisu pošteđeni ni moderni televizori, tako da u testovima također mjerimo kašnjenje signala i obično dobivamo vrijednosti od cca. 30 do 100 ms. Pogledajte u videu kako izgleda kašnjenje od 100, 50, 10 i 1 ms, te više detalja u nastavku.

[youtube id=”vOvQCPLkPt4″ w=”600″ h=”337″]

Formula je jednostavna – ako imamo objekt koji se kreće brzinom od jednog metra u sekundi, ekran koji kasni 100 ms će taj objekt prikazivati 10 cm iza trenutne pozicije. To se najviše osjeti kod pomicanja objekata po ekranu ili, u ovom slučaju po pomicanju kažiprsta po touch-screenu.

Kod zaslona s fiksnim brojem piksela – LCD-a, plazmi i DLP-a, a kod kojih se slika najprije mora procesirati prije no što se pojavi na ekranu, također govorimo o odzivu ekrana i mjerimo ga u milisekundama. Ovaj termin je poznat i kao latencija, display lag ili input lag. Za referentnu vrijednost se uzima odziv CRT monitora, a koji nema takvo kašnjenje što znači da sliku prikazuje istog trena kada informacije stignu u njega.

Ulazno kašnjenje se ne uočava kod gledanja filmova i TV programa, već prvenstveno u brzim akcijskim igrama gdje svaka milisekunda može utjecati na našu učinkovitost. Ako korisnik na ekranu vidi metu na jednoj lokaciji, a ona se zapravo nalazi na nekoj drugoj, to znači da ju igrač neće moći pogoditi iako je siguran da ju je precizno naciljao. Rješenje takvih poteškoća je obično odabir predloška namijenjenog za igranje (tzv. Game mode), povezivanje računala putem VGA kabela ili jednostavno privikavanje na kašnjenje i ciljanje ispred mete kako bi se kašnjenje kompenziralo.  Za razliku od ostalih predložaka kod kojih su obično aktivirane različite funkcije koje zahtijevaju određeno vrijeme da se procesiraju, poput interpolacije, redukcije smetnji, raznih algoritama za poboljšanje boja i dinamički kontrast, kod Game predloška su takve opcije isključene i često se niti ne mogu aktivirati, čime se postiže manje ulazno kašnjenje i samim time bolje performanse.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. 40ms kod panasonic lcd je neprimjetno u igrama,godinu i po dana se igram,najviše fps žanr i tih 40ms ne utječe,s tim da mi je spojen na pc i koristim kao monitor što znači da igram sa udaljenosti od 70 cm i ne primječujem kašnjenje

    1. Da, 40 ms i meni ne predstavlja problem kod igranja, doduše nisam vea dugo bio u nekom ozbiljnijem FPS okršaju na netu, al zadnji puta kada sam igrao Guild Wars na velikom ekranu nisam bio loš ;)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!