Audio-video uređajiMonitoriRecenzije

Recenzija [LCD monitor]: LG E2290V (22in/56cm)

KVALITETA SLIKE

LG E2290 smo prvenstveno koristili povezan putem DVI-ja na osobno računalo u raznim aplikacijama, od Word dokumenata i interneta, pa do video materijala i igara. Obzirom da posjeduje HDMI ulaz i izlaz za slušalice, povezali smo ga i na PlayStation 3 konzolu kako bismo provjerili koliko se dobro snalazi u isprepletenim i progresivnim rezolucijama.

Prvo što smo uočili odmah nakon povezivanja bila je prevelika svjetlina slike, radi čega je plava boja dominirala, ustupajući tako mjesto toplijim nijansama. Tamnim predjelima je nedostajalo dubine i punoće, a gledajući video širokog formata u tamnoj prostoriji, nejednoliko osvjetljenje je dolazilo do izražaja. Zbog dodatne svjetline igre su izgledale bolje od poznatih fotografija i statičkih 2D sadržaja, no zbog isprane crne boje ukupan dojam nije bio posebno dobar.

Nakon ugađanja svjetline i podešavanje RGB spektra, situacija se je značajno promijenila, posebice kada su boje u pitanju jer je prikaz napokon dobio na toplini i uravnoteženosti, a uz manju svjetlinu crna boja je također poboljšana. Prodiranje pozadinskog osvjetljenja također je bilo manje uočljivo, te su filmovi izgledali uvjerljivije. Pokretanjem Unigine Heaven DX11 Benchmark testnog alata bili smo zadovoljni prikazom detalja trodimenzionalnog svijeta u oblacima, nijansiranjem vlasi trave i kamenih tekstura građevina. Starcraft II je također odlično izgledao, mnogo bolje nijansiran od tvornički presvijetlih boja i izraženije zelene boje u najosvjetljenijim dijelovima slike. Zamućenja slike u brzim igrama su unutar očekivanih granica, te nas nisu ometala tokom igre (iako se ovdje radi o cca 250 linija pokretne rezolucije, kako smo izmjerili putem Monoscope testa).

Kvaliteta teksta je također bez zamjerki, slova su precizno definirana kada je na zaslonu nativna rezolucija (1920x1080px), bez artefakata u obliku probijanja pojedinih boja oko rubova.

Boja kože je nakon kalibracije dobro zasićena i realistična uz nešto manje izražene detalje i nijanse uslijed relativno svjetle crne boje. Sve u svemu, za uobičajeno korištenje sasvim solidan rezultat.

Kutevi gledanja nisu toliko važni kod monitora kao što su kod televizora koji su namijenjeni za istovremeno gledanje iz šireg kuta, tako da je LG E2290 u tom segmentu pokazao dobar rezultat. Horizontalni kut gledanja je dovoljno širok da nekoliko osoba može bez većeg kompromisa vidjeti kvalitetnu sliku na ekranu, a za ograničeni vertikalni kut tu je mogućnost naginjanja zaslona u ukupnom rasponu od 20 stupnjeva.

Monitor smo također povezali na PlayStation 3 konzolu i na njemu proveli HQV Benchmark v2 testni alat kojim testiramo sve HDTV-e. Testovi se temelje na 1080i isprepletenom formatu tako da smo kroz njih provjerili kako se monitor nosi s takvim formatom i prepoznaje li filmske i video kadence. Rezultat je bio očekivan za monitor – bez procesora za baratanje i optimizaciju isprepletenog formata, monitor nije prošao niti jedan od testova kadenci, redukcija šuma u slici ne postoji, baš kao ni uklanjanje MPEG blokova. Radi toga isprepleteni format se manifestirao kroz titranje tankih linija i pojedinih regija slike, a šum u slici je bio jako izražen. Kod filmova je 24Hz materijal prikazan uz izraženo trzanje, iako ne možemo reći da nije bio gledljiv. Unatoč lošem rezultatu, ovo ne uzimamo kao veliki minus obzirom da su monitori predviđeni za PC primjenu gdje im se šalje progresivni materijal, a brigu o procesiranju materijala snosi softverski media player.

KVALITETA ZVUKA

LG E2290V posjeduje HDMI ulaz i izlaz za slušalice, odnosno zvučnike, tako da je moguće povezati ga na DVD/Blu-ray reproduktor ili media centar i uz sliku čuti i zvuk. Nažalost, u audio segmentu nas je monitor razočarao zbog velike količine šuma koja je prisutna u zvučnoj slici, a koja i na najnižoj vrijednosti postaje i više nego dominantna. Druga negativnost leži u kontroli glasnoće, a do koje je potrebno doći kroz nekoliko izbornika/tabova i tek nakon od četvtog klika možete ugađati glasnoću.

Naravno, postoji mogućnost da se u sustav uključi i A/V prijamnik, te da se na njemu regulira glasnoća i parametri zvuka, no nekako sumnjamo da će to bili slučaj kod većine korisnika obzirom da se ipak radi o tek 22″ monitoru koji bez računala nije dovoljno dobar za ljubitelje filmova.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

5 komentara

  1. znači kod nas oko 3000kn,a ja od srpnja prošle godine kao monitor koristim panasonic lcd 32S20E,kojemu je sad cijena 3900kn i koji je definitivno za tu lovu bolji od bilo kojeg monitora pa i skupljeg od sebe,tribao bi snimiti recenziju ali sam lijen,morat au se prisiliti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!