Audio-video uređajiCES - Las VegasSajmovi elektronikeSamsung Electronics

Samsung Neo QLED serija dobiva Dolby Atmos, 4K 144 Hz, novi Tizen OS

The Frame_3

Samsung Electronics je najavio nove modele iz Neo QLED serije, a koji će biti dostupni u varijantama s UHD 4K, odnosno UHD 8K zaslonima. Novi modeli će imati slovo B u imenu – 8K modeli QN900B i QN800B i 4K modeli  QN95B, QN90B i QN85B. Dostupne dijagonale će biti u rasponu od 43″ (109 cm) pa do 85″ (216 cm). Iako je Samsung Display najavio QD-OLED zaslone, Samsung ih još nije predstavio u modelima svojih televizora.

Neo QLED modeli će biti opremljeni mini LED pozadinskim osvjetljenjem koje dobiva “unaprijeđeno mapiranje kontrasta” što pretpostavljamo da znači preciznije i kvalitetnije lokalno zatamnjenje (i nadamo se veću kontrolu u rukama korisnika), te 14-bitnu preciznost (u odnosu na 12-bitnu na prošlogodišnjim modelima). U službenom priopćenju navode se i ostala poboljšanja:

Novi Neo QLED televizori donose i Real Depth Enhancer, multi-inteligentni algoritam kvalitete slike, obogaćeni su i inovativnim EyeComfort načinom rada za automatsko prilagođavanje svjetline i tona zaslona, dok Dolby Atmos tehnologija s novim višekanalnim zvučnicima brine za dinamičan zvuk koji prati radnju iz svih kutova. Na kraju, novi modeli omogućavaju korištenje i Shape Adaptive Light tehnologije koja koristi Neo Quantum Procesor za analizu linija, oblika i površina za upravljanje svjetlošću iz Quantum Mini LED dioda. Time se poboljšava razina svjetline i preciznost svih oblika prikazanih na zaslonu, što će rezultirati izvanrednim i punim HDR prikazom.

Novi televizori će biti četiri HDMI 2.1 priključka, te podržavati VRR, AMD FreeSync Pro i novi HDR10+ Gaming format. Najveće osvježavanje zaslona poraslo je sa 120 Hz na 144 Hz što će moći iskoristiti korisnici računala s odgovarajući grafičkim karticama.

Dolby Vision i dalje nije podržan.

Neo QLED 8K_2 V1
Neo QLED 8K

Samsung je također objavio novosti vezane za svoje Lifestyle televizore (The Frame, The Serif i The Sero), a koji će biti opremljeni ove godine s mat zaslonom sa svojstvima protiv odsjaja i otiska prsta. Također, The Frame sada dolazi s većim rasponom odabira veličine zaslona od 32” do 85”, isto kao i The Serif koji ima novi dodatak opcije veličine zaslona od 65”.

Što se korisničkog sučelja tiče, novi Tizen će po uzoru na ostale sustave biti preko čitavog ekrana, što nam se ne sviđa no konačni sud ćemo dati tek kad budemo testirali nove modele. Televizori će podržavati vertikalno sučelje za Smart Hub i Multi View značajke, te NFT platformu. Tu je i nova Watch Together aplikacija za videorazgovor, a koja će funkcionirati za vrijeme prikazivanja sadržaja na zaslonu. Za igrače tu je Gaming Hub sa streaming sadržajima, dok brojna partnerstva s vodećim organizacijama u industriji kao što su NVIDIA, GeForce Now, Stadia i Utomik donose bogatu bazu igraćih naslova.

Uz standardno kalibriranje putem specijalizirane opreme, nove televizore ćete moći kalibrirati i putem pametnog telefona:

Smart Calibration značajka osigurava podešavanje postavki za optimalnu kvalitetu slike, a korisnici na raspolaganju imaju Basic način rada za brz i jednostavan način kalibracije zaslona u roku od 30 sekundi te Professional način rada koji optimizira zaslone za netaknutu kvalitetu slike za oko 10 minuta.

Na kraju, One Connect Box po kojem su Samsung televizori poznati će ove godine biti manjih dimenzija.

Za više informacija, uključujući slike ili video o proizvodima koje je Samsung predstavio na ovogodišnjem CES 2022, posjetite news.samsung.com/global/ces-2022.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!