Audio-video uređajiMonitoriRecenzije

Recenzija [LCD monitor]: LG E2290V (22in/56cm)

RUKOVANJE I KVALITETA IZRADE

Premda je trenutno najtanji monitor na svijetu, promatrajući dimenzije pakiranja to se nikako ne bi moglo zaključiti obzirom da debljina iznosi punih 17 centimetara. Ipak, nakon otpakiravanja otkriva se razlog veće tolike debljine: stalak nije zasebna komponenta već je trajno spojen sa zaslonom. Na pakiranju se osim slika nalaze i osnovne značajke, te raznobojnim slovima otisnuto ime seriji kojoj pripada (Super LED).

U pakiranju vas očekuje:

  • 1x LG E2290V 22″ monitor zamotan u poluprozirnu vreću
  • 1x DVI-DVI kabel s feritnim jezgrama
  • 1x poklopac za stražnju stranu stalka
  • 1x CD s digitalnim uputama
  • 1x CD s Image Booster softverom
  • 1x AC adapter
  • 1x naponski kabel
  • 1xvodič za laku instalaciju

Pakiranje je već bio otvarano tako da popratni sadržaj nije bio idealno posložen, no sudeći po utorima u stiroporu možemo pretpostaviti kako je originalna ambalaža solidno izvedena i kako problema u transportu neće biti. Ovo posebno vrijedi za samo monitor jer se isti nalazi između dva podeblja profila od stiropora.

Sve komponente su stigle na test bez oštećenja i pravilno funkcionirale.

Dizajn

 

LG E2290V je uz svoju nenadmašnu tankoću, sjajno aluminijsko kućište i stalak s prozirnim elementima, trenutno u samom vrhu ljestvice najbolje dizajniranih monitora na tržištu. LG doista zna napraviti atraktivan monitor koji bez problema može krasiti recepcije elitnih hotela, ureda i restorana, bez obzira s koje se strane promatra. Okvir debljine 1.7 cm u imitaciji brušenog aluminija i diskretno postavljeno ime linije (Flatron), oznaka modela i Energy Star naljepnica, diskretno obrubljuje mat zaslon formata 16:9. Sviđa nam se što je proizvođač odlučio na mat zaslon koji uvelike umanjuje refleksije i čini rad ugodnijim uz nešto manje žive boje.

 

Poleđina monitora je izrađeno iz aluminija i uz ime i logotip proizvođača ne posjeduje nikakav drugi ometajući faktor, te je time ovaj monitor idealan za ugostiteljske objekte ili recepcije hotela, gdje je dizajn poleđine od velike važnosti. Valja naglasiti kako je debljina monitora nešto veća duž donjeg dijela, te iznosi 1 cm, u odnosu na ostatak koji je doista 0.72cm tanak.

Glatka poleđina u imitaciji kroma snažno reflektira svjetlost, a nije imuna niti na otiske prstiju tako da bi dodatni napori trebali biti uloženi u njegovo održavanje ukoliko se planira postaviti negdje gdje će biti vidljiv sa stražnje strane.

Stalak je trajno povezan s monitorom vratom od aluminija, a kroz koji također prolaze kabeli koji prenose informacije na zaslon. Svi priključci se nalaze na stražnjoj strani stalka koji je kvadratičnog oblika s prozirnim bočnim stranama. Fizičkih kontrola nema, već u sve riješene putem površina osjetljivih na dodir. Kontrole su atraktivno riješene putem svjetlećih točaka i tipke za paljenje/gašenje u desnom uglu, a dobra je vijest da ih je putem korisničkih izbornika moguće zasebno ugasiti. Uz vizualni, tu je i audio element koji se aktivira pritiskom na tipke (također ga je moguće isključiti).

Od priključaka E2290V nudi 1xDVI-D, 1xHDMI, 1x analogni D-SUB15, 1x 3.5mm izlaz za slušalice i na kraju tu je utor za napajanje. Konektori se nalaze 5cm uvučeni od stražnje strane stalka, što ih čini ne baš idealno smještenima za brzo spajanje novih kabela. Ipak, obzirom na lakoću monitora nije preveliki problem ga zarotirati i odraditi željenu radnju. Kensingtonov patent za zaključavanje se također nalazi ovdje.

 

Instalacija stalka

Obzirom da se svi priključci i kontrole nalaze na stalku, a ne na ekranu, isti je permanentno spojen i nije ga moguće odvojiti. Iz tog razloga, instalacije je dodatno pojednostavljena i svodi se na priključenje potrebnih naponskih i podatkovnih kabela.

Izbornici

Glavnom izborniku se može pristupiti pritiskom na krajnju lijevu tipku na stalku, te se nadalje putem ostale tri tipke mogu birati dodatne opcije. Osnovni izbornik je podijeljen na četiri sekcije, od kojih upravo ona prva, naslovljena “Menu” pregršt opcija podijeljenih u šest skupina. Na izbor se nude one za podešavanje jezika, parametara slike (koji uz kontrast, svjetlinu i oštrinu nude i kontrolu temperature boja, RGB-a, game i balansa bijele boje za analogni ulaz), glasnoće audio izlaza, nekoliko foto efekata (crno-bijeli, sephia,…) itd., što je dovoljno opcija za detaljno ugađanje brojnih parametara. Potrebno je nešto vremena kako bi se korisnik naviknuo na kontrole, no jednom kada usvoji princip rada, brzina otvaranja izbornika će postati ograničavajući faktor.

 

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

5 komentara

  1. znači kod nas oko 3000kn,a ja od srpnja prošle godine kao monitor koristim panasonic lcd 32S20E,kojemu je sad cijena 3900kn i koji je definitivno za tu lovu bolji od bilo kojeg monitora pa i skupljeg od sebe,tribao bi snimiti recenziju ali sam lijen,morat au se prisiliti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!