Home » Obavijesti/ostalo » Metodologija testiranja TV-a by HD Televizija

Metodologija testiranja TV-a by HD Televizija

AVCHD – v1.2b i HCFR DVD su programi koji će nam još jednom potvrditi ono što je HCFR prikazao mjerenjem. Ono što je zaista zanimljivo su 2 Blu-ray diska do kojih smo jako teško uspjeli doći. Naime, FPD Benchmark for professionals Blu-ray disk nije u slobodnoj prodaji, taj disk je razvijen od strane japanskih audio-video entuzijasta i prvobitno je izbačen za japansko tržište.

Obratite pažnju na oznaku ″NOT FOR SALE″, HD Televizija kao udruga građana nije u mogućnosti koristiti nelegalnu verziju, a sam disk nije u slobodnoj prodaji pa smo se našli u pomalo neprijatnoj situaciji.

Srećom, kontaktirali smo kolegu sa jedne od referentnih svjetskih stranica koji nam je ustupio 2 primjerka ovog Blu-ray diska. Disk se inače razmjenjuje samo među provjerenim tvrtkama i portalima s reputacijom.

Ovaj disk je privukao pažnju jednim posebnim test uzorkom koji se zove Monoscop i koji mjeri broj linija pokretne rezolucije.

Uz Cnet.com i hdtvtest.co.uk, hdtelevizija.com je treća stranica u svijetu (pored onih na japanskom govornom područiju) koja koristi ovaj disk kao dio benchmark softvera.

About HD Televizija tim

12 komentara

 1. NAJVIŠE ME INTERESIRA UPORABA LCD TV-A KAO MONITORA,KAKO SVE TO IZGLEDA KAD JE LCD TV SPOJEN NA PC,IGRE,INTERNET,FILMOVI,WINDOWSI

 2. Ne zaboravi i na DivX reprodukciju i bit ce tutto completto!

 3. S obzirom da profesionalno odra?enih recenzija fali (rade ih možda šaka siteova), pogotovo od strane neovisnih entuzijasta, ovo je inicijativa za svaku pohvalu. Vjerujem da ae biti na svjetskom nivou.

  @Nani

  S obzirom da plazmama treba neko vrijeme da se paneli uhodaju , zanima me koliko vrijednosti koje izmjerite na neuhodanim panelima odudaraju od onih kasnije, ako uopae? To pitam jer sam brdo puta vidio da ljudi kažu kako im tokom uhodavanja slika postaje sve bolja. Ili je stvar samo subjektivnog dojma?

 4. Ostavio sam da se G10 uhoda nekih 6 dana, pa sam posljedjni dan vrsio kalibraciju. Rezultati su ocekivano izvrsni kao sto ces i vidjeti u samom testu. Volio bih da nisam bio ogranicen sa testnim primjerkom na samo 7 dana pa bi se pozabavio oko ganjanja perfektnog grayscala-a, mada i ovako nemam zamjerke.

 5. Ne znam da li je sada vea prekasno ali bi možda bilo zgodno da bar na nekom od modela provjerite kako i da li radi DVB-C preko B.net-a.

 6. @Danijel – B.net bismo rado testirali, no nažalost trenutno njihova usluga nije dostupna na našoj adresi…

 7. Koja je vaša adresa? Ako je blizu mogli bi dofurat TV do mog frenda koji ima b.net digitalni paket i istestirati. :)

 8. Televizore trenutno testira Nani u BiH podružnici gdje B.net nije dostupan. U svakom slučaju hvala na ponudi Daniel66, svakako aemo u recenzijama dati sve od sebe da pratimo trendove!

 9. Držim vam fige da uspijete i da odlična ideja saživi i opstane. Volio bih da kod donošenja konačne ocijene povedete računa o cijeni testiranog ure?aja. Osobno više vrednujem best buy od grand prix ocjene.

 10. Poveli smo naravno, bez obzira što je prvi ure?aj G10 dobio i Grand prix i Best buy nagradu u High end klasi naravno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

TCL 55EP680 na testu – Dolby Vision i HDR10+ podrška zaokružena Android TV 9 platformom

Na test smo dobili TCL-ov novi model televizora koji se pojavio na našem tržištu. Radi ...

samsung-32m4002-header

Samsung 32M4002 HD Ready TV – recenzija

Da, dobro ste pročitali. Test HD Ready televizora na samom kraju 2017., godine u kojoj ...