Home » Obavijesti/ostalo » SoPaSa – Sony-Panasonic-Samsung brand za proizvodnju 3D Plasma/LCD 21:9 modela bez 3D naočala

SoPaSa – Sony-Panasonic-Samsung brand za proizvodnju 3D Plasma/LCD 21:9 modela bez 3D naočala

sopasa

Nevjerojatno, koliko se promjena i uzbudljivih projekata dešavaju i očekuju u svijetu audio-video tehnologije. Najzanimljivija vijest u zadnjih 10 godina je ova koju upravo sad čitate! Naime, da bi eliminirali potrebu za 3D naočalama i što veću komercijalizaciju 3D panela, Sony, Panasonic i Samsung su napravili brand pod imenom SoPaSa – uzeta su prva 2 slova od svakog branda, gdje su angažirani najbolji inžinjeri ovih brandova koji će raditi na novoj tehnologiji prikaza koja se naziva “Plasmola”!

Plasmola je spoj Plasma i LCD tehnologije koji će omogučiti 3D prikaz bez korištenja 3D naočala i to u 21:9 formatu!

O čemu se radi, pročitajte u nastavku!

Ovi 3D Plazma / LCD TV modeli će imati 21:9 omjer kao i Philips Cinema serija, te će se proizvoditi na 50″ i većim dijagonalama!

Inženjeri tri tvrtke suglasili su se da će se Plasmola temeljiti na tehnologiji plazma panela, jer je prikaz plasma tehnologije bolji i brži od LCD matrica. Ovo je potvrda iz inžinjerksih krugova 3 najveća svjetska branda o edukativnim tekstovima u vezi plasma i LCD tehnologije koje je HDtelevizija objavljivala u proteklom periodu.

Plasmola ima jednu razliku u odnosu na plasma tehnologiju, naime neće dolaziti do samoiluminacije ćelija, već će ćelije fosfora biti obasjane i osvijetljene od Direct-LED ploče, čija svjetlina kontrolira tekuće kristale kao kod LCD-ova!

Direct LED je u ovakvoj inačici nepoznat ali vjerovatno je da će biti Local Dimming tipa sa 1:1 pixel mappingom, dakle najbolja moguća inačica gdje će svaki pixel imati svoje osvijetljenje nezavisno do drugih pixela! Nevjerovatan podatak.

Dakle, ako rezolucija bude 1920×1080 odnosno 2560×1080 ili veća toliko ce biti i LED dioda za obasjavanja fosfornih ćelija. Milioni LED dioda! Jasno je da će Plasmola i SoPaSa omogučiti 0,00cd/m2 dubinu crne sa ovim pristupom odnosno apsolutnu crnu boju bolju i od Pioneer Kuro plasma modela kao i puno veće osvijetljenje karakteristično za LCD-ove. Kontrasti će biti pa skoro nemjerljivi, te će Infinit black biti zaista i opravdan.

Pošto se koriste fosforne ćelije, pokretna rezolucija će biti maksimalna, tj. ionizacija se odvija u stanicama fosfora, ali svjetlo dolazi iz pozadine. Tako če biti milijuni mjesta lokalnih zatamnjenja i 2D/3D slika koja će biti revolucionarna u svakom pogledu.

O kolikoj revolucionarnosti se priča, jasan je podatak gdje su inžinjeri rekli da će povečati RGB opus boja sa Rec. 709 na 2 puta veći koji će omogučiti izvornu zlatnu i srebrenu boju a ne da se dobivaju putem primarnih boja. Također je rečeno da će procesor biti u stanju koristiti GPU tehnike poboljšanja slike u vidu AA i HDR algoritama. Šta god ovo značilo za sliku snimljenu real-time kamerama!

Da li onda govorimo o ultimativnom TV-u koji će opravdati cijenu bez obzira koliko ona bila?

3D slika će iskorištavati prirodnu dubinu piksela i sustava mikro leća koji će uveličavati i smanjivati prikazane objekte na ekranu. Postoje razlozi da se instalira i Ambilight perifernih uređaja, pa kad Plasmola djeluje kao plazma za 2D ne bi trebao biti iskorištno potpuno LED pozadinsko osvjetljenje, radi bolje iskoristivosti energije.

Kada se ovi ekrani očekuju u proizvodnji nije navedeno, zna se da je projektovanje Plasmole već otpočeto i da tržište zahtijeva njeno što brže pojavljivanje radi što boljeg prihvaćanja 3D signala.

Ovakav projekat uz Sky 3D HD početak emitiranja jasno ukazuje kako predvodnici audio-video tehnologije žele 3D pod svaku cijenu prenijeti iz kina u domove korisnika.

Kako smo rekli u u posljednoj vijesti vezanoj za Sky 3D broadcasting, 3D era je definitivno počela!


About HD Televizija tim

3 komentara

  1. lol koja prvoaprilska šala, svaka čast Nani!!! rofl

  2. :D Šale ae jednom postati i stvarnost, šta čemo onda smišljati za 1.4 :D

  3. zamalo, alo da van ovo ni vise padalo na pamet :D

    kao rekoh za 10 godina cijela moja obitelj (šira) pozirat ae s naočalama (3d) ekskluzivno na stranicama hd televizije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

panasonic-TV-GZ2000

Panasonicov GZ2000 OLED TV serija osvojila iF DESIGN AWARD 2020

Panasonic se pohvalio s osvojenih ukupno 14 iF DESIGN AWARD 2020 nagrada za svoje proizvode ...

sony-2019-midrange-tv

Istraživanje tvrtke Sony: Veličina televizora je bitna!

Usprkos porastu popularnosti manjih, prenosivih uređaja, dimenzije televizora postaju sve veće – i nema nagovještaja ...