Home » Vijesti » Audio-video uređaji » LG-jevi webOS 2014 televizori dobivaju značajnu nadogradnju

LG-jevi webOS 2014 televizori dobivaju značajnu nadogradnju

lg-webos-interface

CNET je prošli tjedan objavio kako webOS 2.0 operativni sustav dolazi na LG-jeve prošlogodišnje Smart TV-e. Odlična vijest, no koliko doznajemo – ne i posve točna.

Naime, LG će u drugoj polovici godine lansirati nadogradnju webOS-a za televizore iz 2014. godine, no to neće biti webOS 2.0, već posebno prilagođena nadogradnja prošlogodišnjim modelima koja će u nekim segmentima sličiti na novi webOS.

Prilagođena verzija će korisnicima donijeti od 1.5 do 2.5 puta brži rad, nešto što vjerujemo da će svi dočekati objeručke, kao i pojedine novosti u sučelju kakve će krasiti i punokrvni webOS 2.0. U sučelju će tako korisnici pronaći ikone za brz pristup opcijama i izbor ulaza, a spominje se i “My channels” kategorija. Ukratko, 2014 televizori će više sličiti webOS-u 2.0.

Razlog zbog kojeg webOS 2.0 neće u punom obimu biti implementiran na prošlogodišnje modele je zbog hardvera, a koji nije dovoljno brz. LG tvrdi kako će 2015 televizori s webOS-om 2.0 biti čak 3x brži od 2014 webOS televizora prije nadogradnje.

Ovakva situacija je iznimka u svijetu Smart TV-a jer smo se već svi naviknuli da stari modeli ne dobivaju ništa značajno bolje nakon što nova generacija stigne na tržište. Čak i novi modeli nisu u boljoj poziciji, a nestabilnosti u radu koje uočimo u ranim verzijama softvera ostaju prisutne i godinu dana poslije, nakon niza softverskih nadogradnji.

Želi li LG biti primjer drugim proizvođačima i postaviti nove trendove ili se samo želi iskupiti za nedovoljno brz webOS prve generacije – to ne znamo, no svakako pozdravljamo ovu odluku.

LG televizori (službena stranica) >>

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

9 komentara

 1. Znaci informacija je potvrđena, nadogradnja stiže!
  Moram priznati da sam bio skeptičan ali ipak se stvari kreću u pravom smjeru!!
  Bravo LG!

 2. Hvala Darco!!!

 3. Ma mene kod tog LG-a najviše nervira to što im je slaba podrška za subtitlove kroz mrežu (DLNA). Tako da ne verujem da će moj sledeći TV biti njihov.

  • Što se tiče titlova, to ti ovisi i od servera kojeg koristiš na kompu.
   Serviio bez problema šalje vanjske titlove dok kod drugih servera ta podrška nije tako izdašna (mislim šalju ih i oni ali često bez naših slova i znakova), mada se i tu zna desiti greška. Naravno svi oni dobro rade s unutarnjmi titlovima zato ti preporučam da ih staviš u MKV koji gledaš. (najjednostavnije s MKVmerge programom).

  • Da, kao što kolega theDejo kaže zavisi od servera s kojeg šalješ …. Koristim Serviio evo ima godina kako sam kupio TV i podrška za sub je besprijekorna . Još nisam vidio da mi nije očitao neki titl , čita sve dijakritičke znakove a samo je važno da je u istom folderu i da ima identičan naziv …

 4. Halo
  Vidim i nalazim puno zanimlljivih informacija..Za koje se unaprijed zahvaljujem i cjenim i postivam vas rad i trud.. Ali imao bih jedno pitanje mozda mi mozete pomoci..
  Nalazim se u Austriji i posjedujem LG 42LB650V model televizora..
  Moje pitanje znate li zasto nemogu ubaciti SMART IPTV APLIKACIJU unjega unutra.????
  Kad ga potrazim u LG store on izbaci samo video iz Youtube o aplikaciji , ???
  Kad se promjeni mjesto drzave npr. njemacka ili Velika britanija onda je u aplikacija u LGstore unutra za DOWNLOAD , ali ne ide jer pise ne prepoznaje Email adresu ?????
  Pisao sam problem i LG – iju ali nema odgovora , pa reko mozda mozete pomoci….
  Hvala unaprijed… Pozz..

 5. Ažuriranje sustava webos 1.0 (ovo sam našao, na 1,57 se vidi tablica,pokušao sam prevesti sa poljskog)
  https://www.youtube.com/watch?v=a1EVFBoabOg

  POBOLJŠANJE PERFORMANSI

  ————————-punjenje menija—–ulazi postavki—aplikacije—–

  webos 1.0 —————20sec.—————–27s————–40s
  (2014)
  ===========================================
  webos 2.0—————– 6s——————– 7s————-12s
  ===========================================
  webos 1.0 —————–13s——————-17s————26s
  (ažuriran)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*