Ultra HD 8KVijesti

Nova generacija Ultra HD televizora stiže 2018.

lg-oled

Nove generacija UHD televizora s najvećom fizičkom rezolucijom do danas bi na potrošačko tržište trebala stići već 2018., navodi izvještaj koji je objavio DisplaySearch. Predviđa se kako će nove modele najviše pogurati korejski proizvođači Samsung i LG.

Iako se čini kako je Ultra HD “4K” tek nedavno stigao, on je zapravo tu već neko vrijeme – prve modele smo gledali još 2012. godine na IFA sajmu u Berlinu. Ciklus povećanja rezolucije iznosi 6 godina, pa su tako HD Ready paneli dominirali tržištem od 2000. do 2006., Full HD paneli od 2006. do 2012., a Ultra HD 2160p bi trebali vladati od 2012. do 2018.

DisplaySearch predviđa kako će Samsung i LG započeti s proizvodnjom 8K panela već iduće godine s obzirom da pod svaku cijenu žele izbjeći da ih prestignu kineski i tajvanski rivali kao što su to učinili 2012. s Ultra HD “4K” panelima.

samsung-suhd-s9w

2018. godine bi nam tako trebali doći televizori koji će imati četiri puta veću fizičku rezoluciju od postojećih Ultra HD 2160p, odnosno 16x veću od najšire rasprostranjenih Full HD televizora koje velika većina nas danas gleda.

resolution-comparison

U stvarnosti, famozni Ultra HD s fizičkom rezolucijom od 7680 x 4320 piksela rijetko kome će biti interesantan. Rezolucija je već kod postojećeg Ultra HD 2160p formata toliko dobra da bi televizor trebalo gledati s udaljenosti kao računalni monitor, što mnogi ili ne mogu ostvariti ili jednostavno ne žele. Ono što je puno atraktivnije i što s velikim nestrpljenjem isčekujemo jest iduća faza u distribuciji sadržaja, a koja će potrošačima donijeti prošireni raspon i veću dubinu boja, veći dinamički raspon i broj sličica u sekundi. Upravo će te promjene donijeti nešto novo i uzbudljivo, a ne nešto što morate tražiti po ekranu i uvjeravati se da vidite razliku.

ultra-hd-roadmap

Faza 2 na grafikonu iznad je ono što nam slijedi po prilici već od početka iduće godine kada Ultra HD Blu-ray stigne.

Izvor: Korea Herald

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

6 komentara

  1. Što veća rezolucija, to lošije skaliranje. Nedavno imao lcd monitor poznatog proizvođača rezolucije 2560×1440. Spojio ps4 na full hd slika loša,spojio ps3 hd ready-negledljivo.
    Šta vrijede sve te rezolucije na ogromnim ekranima ako je vidljivi kut dobar samo na jednom dijelu ekrana, čak i ako ga promatramo direktno u sridu.
    Šta ti vrijedi smart tv funkcija kada je kontrast loš.
    Panasoniče šta nam bolan napravi, zašto si ukinuo produkciju plasma ekrana

    1. Slažem se. A ta ‘smart’ funkcija više i nije tako ‘smart’ kada proizvođač ukine podršku za nju nakon nekoliko godina. Telka ne treba ‘smart’ funkcije, njih lako nadogradiš nekim jeftinim dodatkom kojeg ionako mijenjaš svakih nekoliko godina (WD TV Live, Roku, Chromecast i sl.). Plazme, još plačem za vama…

  2. Proizvođači u tv industriji se orijentiraju kao i u mobilnoj-estupidno povečavanje rezolucije ekrana a sadržaji koji se mogu koristiti za to su u vrlo malim količinama-sa tkzv smart platformama koje diktira tržiste mobilnog karaktera-facebook-twiter i ostalo, kvaliteta slike-inovacije ostaju po strani, plazme su izumrle-a lcd ne nudi napredak, slijedi nabrijavanje piksela,procesora i nerealnih boja-oled skup i za sada skriva neke boljke kojima još traže rješenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!