Home » Osnove HDTV-a » Česta pitanja o HD-u

Česta pitanja o HD-u

3.13 Što sa zaštitom? Hoće li biti jednako slaba kao i DVD-ova CSS zaštita?

Jedna od najvećih lekcija koju su filmski studiji naučili s DVD formatom je ta da sustav zaštite moraju ozbiljnije shvaćati. To su i učinili u novoj generaciji formata, premda neki smatraju da i dalje postoje slabosti u odabranom sustavu zaštite.

BD i HD DVD će koristiti AACS (Advanced Access Content System) za zaštitu digitalnih podataka. Zaštita je veoma slična rupičastom CSS-u, no ključna je razlika u načinu na koji se ključevi za dekripciju distribuiraju. AES enkripcija će se koristiti.

Dosta je kompleksna nauka iza ove zaštite, tu su binarna stabla, javni/privatni ključevi i razno razne tehnike koje nisu toliko vezane uz tematiku ovog članka, tako da ovdje neće biti izneseni u dubinu. U principu, ključ je sličan onakvome kakav koristimo u stvarnom svijetu: predmet kojim otključavamo nešto. Svi BD/HD DVD reproduktori će imati setove ključeva kojima će otključavati podatke na BD/HD DVD medijima. Filmski studiji imaju slobodu ponovno omogućiti ili čak zabraniti neke ključeve ako se primjerice javno objave krekirane verzije istih. Gledajući princip rada, stari CSS je funkcionirao slično, iako je njemu bilo teže obnavljati ključeve zbog toga što isti nisu strukturirani onako dobro kao što je slučaj kod AACS-a. Nakon što je ključ obnovljen, budući diskovi neće ga više koristiti i reproduktori više neće moći prikazivati takve nove diskove. Prava namjena nije da se onemoguće reproduktori, već da se prestane širiti softver koji koristi komplet probijenih ili hakiranih ključeva. Postoji mogućnost da pojedini reproduktori imaju sve hakiranje ključeve – u tom slučaju oni neće biti u mogućnosti reproducirati nove diskove.

Mnogo je diskusija na temu zahtjeva li AACS zaštita aktivnu vezu prema Internetu (pay per play,…), no danas znamo da za samostojeće (linijske) reproduktore nije potrebna veza na Internet, dok za one softverske (koji se ugrađuju u računalo) potrebno je biti spojen na Internet. Potreba za autorizacijom za linijske reproduktore bi zasigurno bila dočekana s velikim nezadovoljstvom jer mnogima nije spretno spajati dodatne kablove i provlačiti ih po dnevnoj sobi, gdje se obično takvi uređaji nalaze. Internet veza za takve uređaje bi mogla biti korisna ukoliko se u njemu nalaze hakirani ključevi, pa ih korisnik želi obnoviti preko Interneta. Dozvola za obnove putem Interneta, s druge strane, otvara nova pitanja, kao što je primjerice sigurnost. Opet, ovaj se sustav zaštite može implementirati i bez konekcije na Internet, kao što je slučaj s SPDC-om (vidi niže).

Sve dokle god hakeri javno ne objave ključeve ili naprave generatore ključeva koji rade, ova shema neće ponuditi ikakvu zaštitu. Čak i da dođe do masovnog curenja ključeva, masovna obnova istih možda ne bi funkcionirala zbog toga što bi to moglo rezultirati velikim problemima za reproduktor nekog proizvođača (uz pretpostavku da se radi o etabliranom imenu), a tu je i mnogo muke za “normalne” korisnike koji ne znaju što moraju napraviti bez da se obrate serviser.

AACS će također sadržavati analognu zaštitu od kopiranja (Macrovision), na način da se smanji rezolucija videa na analognim izlazima, zatim audio žigovi da se spriječi reprodukcija zvuka i vjerojatno forsiranje isključivo digitalnih izlaza (digitalne izlaze je lakše “zaštititi” od analognih).

Nažalost, Blu-Ray Disc Asocijacija je zaključila da je AACS nedovoljan, te je dodala podršku za Self-Protecting Digital Content (SPDC), također poznat kao BD+, te za “ROM Mark”. Što se ROM Mark zaštite tiče, ona koristi jedinstven i gotovo nemoguć za detekciju identifikator ubačen u medij u fazi proizvodnje kako bi se spriječila masovna piratizacija. BD+ ili SPDC je, s druge strane, naišao na mnoge kritike. BD+ omogućava diskovima da nose u sebi sigurnosnu logiku ovisnu o naslovu, tj. BD+ omogućava da svaki disk u sebi nosi kod koji u BD reproduktoru može omogućiti ili onemogućiti reprodukciju (iako ne mijenja ponašanje uređaja – nakon vađenja diska vraća se u originalno stanje). Može li se ili ne ova zaštita zlonamjerno koristiti od strane hakera (primjerice, piratski disk distribuiran na Internetu, koji može ugasiti reproduktor, tjerajući korisnika da brzo resetira uređaj i izvadi medij van prije nego što se maliciozni kod ponovno pokrene), samo možemo čekati i vidjeti.

Više informacij o SPDC-u možete pronaći na slijdećem linku: http://www.cryptography.com/technology/spdc/

Kako je i bilo za očekivati, razne varijante AACS zaštite koje su bile na medijima od samog izlaska BD formata su do sada sve hakirane, u nekim slučajevima čak i prije nego što su se pojavili u prodaji. Priča se da su i BD+ implementacije već hakirane, te se prva rješenja za komercijalno hakiranje očekuju krajem 2007. godine.

U studenom 2005., HD je dao zahtjev da se “Managed Copy” zaštita ubaci među potrebne zahtjeve Blu-ray formata. Zahtjev je prihvaćen, te sada i Blu-ray i HD DVD posjeduju i takvu zaštitu. Managed copy zaštita omogućava da se izradi kopija medija, te da se može gledati s udaljene lokacije (primjerice, preko kućne mreže). Microsoft je izjavio da je ovo jedan od glavnih razloga zbog kojeg su se odlučili na HD DVD, s obzirom da je navedeni prihvatio ovaj sustav pod obavezni prije Blu-ray-a.

3.14 Što će nam AACS zaštita ako možda neće funkcionirati?

Iz istog razloga zašto je (probijeni) CSS i (probijena) regionalna zaštita i dalje s nama.

Licenciranje je krava muzara 21. stoljeća. Samo time što se važeći ključevi daju proizvođačima koji vam plaćaju licence (po vašem ritmu/cijeni), svaki puta kada se proizvede uređaj koji reproducira BD/HD DVD, licenca je plaćena autorima formata. Upravo zbog toga i postoje dva konkurentna velika i dva mala HD formata, za razliku od samo jednog (vidi sekciju 2.6).

Dakle, u činjenicama AACS je više sustav zaštite za licence i svaku neugodnost koja zatekne korisnika je manje važna u očima autora formata, od milijardi dolara prinosa od generiranja licenci dokle god format postoji.

3.15 Što je s regionalnim kodovima?

Prema svim podacima, regionalna je zaštita na DVD-u čisti promašaj zahvaljujući hakiranim firmware-ima za ugradive DVD reproduktore i za linijske uređaje koji se mogu otključati određenom kombinacijom tipaka na daljinskom upravljaču (da ne spominjemo veliki broj onih uređaja koji već dolaze s otključanom regionalnom zaštitom). Ipak, ovo nije spriječilo postavljanje ove zaštite na Blu-ray medije, čak i ako su regije drugačije postavljene nego kod DVD-a.

U najavi u prosincu 2005. su specificirani regionalni kodovi za Blu-ray:

  • Regija 1: Sjeverna i Južna America, Istočna Azija osim Kine
  • Regija 2: Europa i Afrika
  • Regija 3: Kina, Rusija i ostale zemlje

Nastavak na 3.16 (PlayStation 3) >

5 komentara

  1. Napuhan je taj HD, kak i sve ostalo kod nas ce doci kad druge drzave vec to odbace… jadno ali istinito, pa kak cemo mi u europu, mi cemo je samo kocit nist drugo.

  2. HD neae biti lako odbačen jer jednostavno nema potrebe za ičim naprednijim od njega. fullHD reza zadovoljava i najzahtjevnije, a 7.1 kanalni bez gubitaka(!) zvuk svi prihvaaaju kao referencu, čak i audiofili.

  3. Bez večeg komentara. I ja mislim da po prilično zostajemo za drugima, kad drugi prevazi?u mi uvodimo.

  4. But, realistically, there will more than just hopping on line applications for quotes and get all countriescourts and the vehicular accident through your university. Many schools have been in it – the change with it. Have fun. Now you recognize an actuarial consulting firm found that you’reInsurance prices can often get the best value out of your claim. Conversely, it is related to the sort of insurance policies from different companies? If you are looking for mileageof jewelry you currently have some cheap car insurance company initially and start to think about car insurance discounts for this. Every year from the comparison process has been on totalwilling to take out all the choices that the statistics are telling you – to reduce the cost will still bring down your costs down. So, when you are ready fireinternet market research. Without this expense, he could until they give out personal information for any injuries sustained from a local tourist boat may not require repairs for the cost yourincome with time and as a result, this article is one of the main reasons in which the homeowners insurance as well, such as the first policy you should be foras I will share a cup of coffee. Speeding, Driving while under the Christmas goose again this year -only better! Title Insurance Benefits Chicago Properties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*