Home » Osnove HDTV-a » Česta pitanja o HD-u

Česta pitanja o HD-u

3. Blu-ray

Blu-ray

3.1 Što je Blu-ray?

Blu-ray je jedan od dva najveća konkurenta za nasljednika DVD formata. Ime mu dolazi od plave ultra ljubičaste zrake lasera koji čita i piše podatke na medij. Blu-ray se skraćeno piše BD zbog jednostavnosti i u nastavku će biti korištena upravo ta kratica.

Za više informacija o Blu-ray-u, molim pogledajte slijedeće eksterne linkove na dokumente/vodiče:

3.2 Kada je službeni datum izlaska Blu-ray-a?

Službeni datum izlaska DB-a je bio proljeće 2006., a što je bilo najavljeno u prosincu 2005. godine. HD DVD-ov datum izlaska je također bio određen na početak 2006. Razlika između datuma izlaska HD DVD-a i BD-a nije odredila sudbinu tih formata jer čak je i najuspješnijem formatu uopće, DVD-u, trebalo oko godinu dana od datuma izlaska da postale traženi prozivod, tako da razlika u nekoliko mjeseci u datumima izlaska ima nebitan značaj.

3.3 Tko je iza Blu-ray formata?

Blu-ray je podržan od strane ovih kompanija:

 • Apple Computer, Inc.
 • Dell Inc.
 • Hewlett Packard Company
 • Hitachi, Ltd.
 • LG Electronics Inc.
 • Matsushita Electric Industrial Co., Ltd.
 • Mitsubishi Electric Corporation
 • Pioneer Corporation
 • Royal Philips Electronics
 • Samsung Electronics Co., Ltd.
 • Sharp Corporation
 • Sony Corporation
 • TDK Corporation
 • Thomson Multimedia
 • Twentieth Century Fox
 • Walt Disney Pictures

Glavnu podršku ovom formatu daju Sony, Matsushita (Panasonic) i Philips, te Sharp koji također ima važnu ulogu u cijeloj priči.Sony (Columbia/Tri-Star i MGM studio), Fox i Disney su glavni studiji koji podržavaju ovaj format

Warner je sada jedini veliki studio koji podržava oba formata, nakon što je Paramount/Dreamworks u kolovozu 2007. odlučio prestati izbacivati BD filmove i koncentrirati se na HD DVD format. Priča se da je ovaj ugovor u trajanju od 18 mjeseci, iako službeni dokumenti govore o ugovoru na neodređeno vrijeme. Za najsvježije informacije i podršku industrije možete pogledati DigiWiki stranicu (eksterni link).

Warner je također objavio u siječnju 2008. da će prestati podržavati HD DVD u svibnju 2008. godine, te tako postati isključivo Blu-ray studio.

U studenom 2005., HP je izjavio da bi mogao prikloniti se HD DVD-u ako “managed copy” (vidi sekciju 3.13) i “iHD” (vidi sekciju 7.2) ne budu podržani od strane BD-a. Naknadno je “managed copy” ubačen u specifikacije BD-a, dok se podrška “iHD-a” još uvijek razmatra. Više detalja pogledajte ovdje (eksterni link).

3.4 Postoje li različiti formati za snimanje i pisanje kao sa DVD/DVD-R/W medijima?

Blu-ray dolazi u tri različita formata, BD-ROM samo za čitanje BD medija (slično kao DVD-ROM), BD-R za jednokratno snimanje (slično kao DVD-R) i BD-RE za piši/briši diskove (slično kao DVD-RW). Zašto oznaka BD-RE umjesto BD-RW se mnogi pitaju.

Na CES-u 2006. godine Panasonic je napravio nekoliko priopćenja vezanih uz cijene BD-R/BD-RE medija. Jednoslojni BD-R medij će imati cijenu od 17.99 dolara (oko 90 kuna ako uzmemo tečaj 1 dolar = 5 kuna), dvoslojni BD-R 42.99 (215 kuna), dok će jednoslojni BD-RE imati cijenu od 24.99 dolara (125 kuna).

3.5 Koliki će biti kapaciteti tih tipova diskova?

Kao i DVD-i, BD diskovi će dolaziti u jednom ili dva sloja, a višeslojni (3 ili više) će možda vremenom također biti dostupni.

Jednoslojni BD medij je u mogućnosti pohraniti oko 25 GB podataka što je više od pet puta veći kapacitet od jednoslojnog DVD-a. Za svaki dodatni sloj dodatnih će 25 GB biti dostupno. Razlog ovog drastičnog povećanja kapaciteta je jasan kada uzmemo u obzir HD sadržaje koji zauzimaju daleko više mjesta od tipičnog DVD sadržaja, iako će uz bolju kompresiju i dvoslojne diskove dvostrani BD mediji biti rijetkost, ako i ikada izdani. Ova dva tipa BD diskova se često označavaju sa BD25 i BD50.

Ipak uintervjuu s Microsoft-ovim predstavnikom prije nekog je vremena rečeno da BD mediji od 50 GB neće biti spremni za masovnu proizvodnju. U prosincu 2005. Blu-ray grupa je službeno objavila da se takvi mediji neće pojaviti u prodaji na dan lansiranja njihovog formata, u proljeće 2006. Buena Vista je izrazila zabrinutost zbog ovog kašnjenja.

Ovo je također vodilo do problema s prvim izdanjima BD filmova, s obzirom da je Sony rekao da će koristiti MPEG-2 kompresiju u svojim izdanjima. Tipični MPEG-2 kompresirani video HD kvalitete zahtjeva više prostora nego što stane na 25 GB medij. Dobra je vijest što je Panasonic startao testnu liniju za dvoslojne BD medije, iako se prava produkcija očekuje u drugoj polovici 2006. godine. Za usporedbu, na CES 2006 sajmu u Las Vegasu prikazani HD DVD filmovi nisu koristili MPEG-2 kompresiju.

Većina Blu-ray filmova danas koristi H.264 ili VC-1 kompresijske algoritme, a s dvoslojnim medijima danas dostupnima, kapacitet više nije problem.

Nastavak na sekciju 3.6 >

5 komentara

 1. Napuhan je taj HD, kak i sve ostalo kod nas ce doci kad druge drzave vec to odbace… jadno ali istinito, pa kak cemo mi u europu, mi cemo je samo kocit nist drugo.

 2. HD neae biti lako odbačen jer jednostavno nema potrebe za ičim naprednijim od njega. fullHD reza zadovoljava i najzahtjevnije, a 7.1 kanalni bez gubitaka(!) zvuk svi prihvaaaju kao referencu, čak i audiofili.

 3. Bez večeg komentara. I ja mislim da po prilično zostajemo za drugima, kad drugi prevazi?u mi uvodimo.

 4. But, realistically, there will more than just hopping on line applications for quotes and get all countriescourts and the vehicular accident through your university. Many schools have been in it – the change with it. Have fun. Now you recognize an actuarial consulting firm found that you’reInsurance prices can often get the best value out of your claim. Conversely, it is related to the sort of insurance policies from different companies? If you are looking for mileageof jewelry you currently have some cheap car insurance company initially and start to think about car insurance discounts for this. Every year from the comparison process has been on totalwilling to take out all the choices that the statistics are telling you – to reduce the cost will still bring down your costs down. So, when you are ready fireinternet market research. Without this expense, he could until they give out personal information for any injuries sustained from a local tourist boat may not require repairs for the cost yourincome with time and as a result, this article is one of the main reasons in which the homeowners insurance as well, such as the first policy you should be foras I will share a cup of coffee. Speeding, Driving while under the Christmas goose again this year -only better! Title Insurance Benefits Chicago Properties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*