Česta pitanja o HD-u

4.16 Xbox 360

xbox_360

4.16.1 Kako PS3 podržava BD, hoće li X-Box 360 podržavati HD DVD?

X-Box 360 nije imao ugrađeni HD DVD čitač, niti su bili objavljeni planovi za podršku HD DVD standarda pri lansiranju na tržište, iako je Bill Gates natuknuo da bi se nova verzija konzole mogla pojaviti u budućnosti, a koja će nuditi podršku za navedeni HD standard. Pri lansiranju na tržište, X-Box 360 je nudio podršku samo za DVD medije, bez ikakve podrške za HD formate. Sama konzola je bila u stanju reproducirati slike u visokoj razlučivosti (1080i), što je pomalo zbunjujuće s obzirom da nije nudila podršku za dekodiranje filmova u HD-u. No, to je bila cijena koju je Microsoft morao platiti kako bi se konzola pojavila na policama prije konkurencije.

Dodatak 1 (2. kolovoz 2005.): Microsoft je službeno dao podršku HD DVD formatu, zajedno s Intel-om. Iako još uvijek nema službenih novosti da će X-Box 360 konzola nuditi podršku za taj format, ova vijest je sugerirala da bi se podrška mogla pojaviti, ukoliko HD DVD ne bude potpuni promašaj.

Dodatak 2 (8. siječnja 2006.): Na CES 2006 sajmu, Microsoft je najavio HD DVD podršku za svoju X-Box 360 konzolu u vidu eksterne jedinice koja će biti izdana tokom godine.

Dodatak 3 (kolovoz 2006.). Microsoft je najavio da će HD DVD jedinica za X-Box 360 konzolu biti raspoloživa oko Božića po cijeni od oko 200 am. dolara. Jedinica će omogućiti reprodukciju HD DVD filmova, no ne i HD DVD igara.

X-Box 360 HD DVD jedinica je danas raspoloživa i postala je najpopularniji dodatak za navedenu konz do danas (studeni 2007.).

xbox360_hddvd

4.16.2 Xbox 360 HD DVD informacije o reprodukciji

Ova sekcija sadrži osnovne informacije vezane uz mogućnosti reprodukcije HD DVD sadržaja na X-Box 360 konzoli. Za detaljniji izvještaj i usporedbu s PlayStation 3 konzolom i njenom reprodukcijom BD diskova, molim pogledajte ovaj članak (vanjska poveznica).

Daljinski upravljač dolazi zajedno s HD DVD jedinicom, te je dizajnom sličan onima koji dolaze uz Toshiba-ine HD-A1 i HD-XA1A linijske reproduktore, uz bolju ergonomiju i pozadinsko osvjetljenje, te nedostatak nekoliko naprednijih funkcija.

Brzina učitavanja diskova je značajno veća nego kod Toshiba HD-XA1 linijskog reproduktora. Buka je problematična tokom reprodukcije, s obzirom da ugrađeni ventilatori znaju biti dosta glasni, a to se posebno osjeti tijekom tiših scena u filmovima.

Mogućnost spajanja s drugim uređajima je ograničena na niz izlaza koje posjeduje ova konzola, s obzirom da dodatna HD DVD jedinica ima samo jedan USB priključak kojim se spaja na nju. Ovo znači da konzola ne posjeduje HDMI izlaz, a 1080p izlaz je moguć samo putem VGA kabela koji se odvojeno prodaje (korištenje 1080p rezolucije je moguće samo ako vaš TV/monitor podržava tu rezoluciju). Komponentni izlaz je stoga najbolje rješenje. Audio izlaz je moguć putem optike, no samo za Dolby Digital 5.1 (1.5 Mbps). Ovo znači da iako su podržani formati tipa Dolby TrueHD, konzola će ga automatski prilagoditi Dolby Digital 5.1 sustavu na izlazu. Nema načina da se ovo zaobiđe. DTS 5.1 dekodiranje je također podržano, no ne i DTS-HD.

Kvaliteta slike se može usporediti s Toshiba-inim linijskim reproduktorima, makar se signal šalje preko komponentnog izlaza. Interna struktura dodatne jedinice za HD DVD reprodukciju je temeljena na drugoj generaciji Toshiba-inih linijskih reproduktora, tako da je kvaliteta na visokom nivou. Kao što je već rečeno, 1080p izlaz je jedino moguć preko opcionalnog VGA kabela, te samo ako vaš monitor/televizor nudi podršku za tu rezoluciju.

4.16.3 Korištenje X-Box 360 HD DVD dodatka na vašem PC-u

Jedna od najzanimljivijih značajki HD DVD dodatka za X-Box 360 je u mogućnosti spajanja na vaš PC (podržani su Windows XP, Vista i Mac OS X operativni sustavi). Uređaj se na računalo može spojiti putem USB-a.

Driveri su izdani za Windows XP OS (makar neki govore da nisu potrebni), a omogućuju da se HD DVD jedinica prepozna kao svaki drugi eksterni uređaj. Reprodukcija sadržaja je tada moguća koristeći PowerDVD Ultra (pogledajte sekciju 2.4.1 za više detalja).

Na Mac OS X operativnom sustavu uređaj je prepoznat, no trenutno nije dostupan niti jedan softverski HD DVD reproduktor za taj sustav.

Kompatibilnost s Windows Vista sustavom bi trebala biti ravno-iz-kutije, bez potrebe za ikakvih driverima.

U prijevodu ovo znači da za malo novaca (oko 180 am. dolara) možete imati HD DVD reproduktor koji radi na različitim operativnim sustavima, te naX-Box 360 konzoli. Ovo je primamljiva ponuda i za korisnike koji ne posjeduju X-Box 360 konzolu, te dodatak koristiti isključivo na svojem PC-u.

Instrukcije kako iskoristiti X-Box 360 HD DVD dodatak za reprodukciju HD DVD medija na Windows-ima možete pogledati u ovom vodiču (vanjska poveznica).

4.17 Tehničke informacije

Tip laserske zrake: Plavo-ljubičasti laser
Valna daljina zrake: 405 nm
Dubina trake: 0.40µm (HD DVD-ROM, DVD-R)
0.34µm (HD DVD-piši-briši)
Snaga čitanja: 0.50 mW
Veličina diska: 120 mm
Kapacitet:
Jednoslojni: 15GB
Dvoslojni: 30GB
Troslojni: 45GB
Brzina prijenosa: 1x => 36.55 Mbps
Rezolucija videa: 1080i (1920×1080 HD, 50i, 60i)
1080p (1920×1080 HD, 24p)
720p (1280×720, 50p, 60p, 24p)
SD (720×576/480, 50i, 60i)
Video kompresija: MPEG-2
MPEG-4 AVC
Microsoft VC-1
Audio rezolucija/kompresija: Dolby Digital AC3
DTS
Linear PCM
Dolby Digital Plus (DD+)
Dolby TrueHD
Optional: DTS-HD High Resolution Audio
Optional: DTS-HD Master Audio (bez gubitaka, lossless)
Zaštita protiv kopiranja AACS
Datotečni sustav: DF 2.6

Nastavak na 4.18 (Raspoloživost hardvera) >

Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24Sljedeća stranica

5 komentara

  1. Napuhan je taj HD, kak i sve ostalo kod nas ce doci kad druge drzave vec to odbace… jadno ali istinito, pa kak cemo mi u europu, mi cemo je samo kocit nist drugo.

  2. HD neae biti lako odbačen jer jednostavno nema potrebe za ičim naprednijim od njega. fullHD reza zadovoljava i najzahtjevnije, a 7.1 kanalni bez gubitaka(!) zvuk svi prihvaaaju kao referencu, čak i audiofili.

  3. But, realistically, there will more than just hopping on line applications for quotes and get all countriescourts and the vehicular accident through your university. Many schools have been in it – the change with it. Have fun. Now you recognize an actuarial consulting firm found that you’reInsurance prices can often get the best value out of your claim. Conversely, it is related to the sort of insurance policies from different companies? If you are looking for mileageof jewelry you currently have some cheap car insurance company initially and start to think about car insurance discounts for this. Every year from the comparison process has been on totalwilling to take out all the choices that the statistics are telling you – to reduce the cost will still bring down your costs down. So, when you are ready fireinternet market research. Without this expense, he could until they give out personal information for any injuries sustained from a local tourist boat may not require repairs for the cost yourincome with time and as a result, this article is one of the main reasons in which the homeowners insurance as well, such as the first policy you should be foras I will share a cup of coffee. Speeding, Driving while under the Christmas goose again this year -only better! Title Insurance Benefits Chicago Properties.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!