Home » Osnove HDTV-a » Česta pitanja o HD-u

Česta pitanja o HD-u

5. EVD

EVD HD

5.1 Što je EVD?

EVD je skraćenica od Enhanced Versatile Disc (Poboljšani Unaprijeđeni Disk), a razvijen je od strane konzorcija kineskih kompanija. EVD je zapravo sam DVD disk s različitim video/audio specifikacijama, koristi bolji kompresijski algoritam od MPEG-2, te omogućava da se video visoke razlučivosti spremi na njega.

5.2 Kada je EVD službeno lansiran?

EVD je službeno lansiran u studenom 2003. godine i iako su reproduktori i mediji raspoloživi, ovaj format nije prošao baš najbolje. Izlaskom ostalih DVD medija visoke razlučivosti će biti zanimljivo vidjeti hoće li se EVD nametnuti kao jeftina alternativa u odnosu na ostale.

5.3 Tko je iza EVD-a?

EVD je razvio Beijing E-World Technology, konzorcij glavnih elektroničkih tvrtki u Kini, financiranih od strane kineske vlade. Radi se o ovim tvrtkama:

 • SVA
 • Shinco
 • Xiaxin
 • Yuxing
 • Skyworth
 • Nintaus
 • Malata
 • Changhong
 • BBK

Tehnologija za video kompresiju je On2-ova VP5/VP6 video codec, no bilo je prepirki oko On2 i E-World licenci.

5.4 Što je s formatima za snimanje EVD-a?

EVD je zapravo najobičniji DVD disk s nešto drugačijim setom audio i video codeca, tako da se ne može smatrati kao format za snimanje medija. EVD je u svojoj suštini format za reprodukciju.

5.5 Tko je razvio EVD?

EVD je razvijen kao odgovor na relativno visoke cijene licenci DVD-a (oko 15 dolara po linijskom reproduktoru za razliku od 2 dolara za onaj s EVD licencom). Cijena licence DVD formata uključuje CSS, Macrovision, MPEG-2 i razne sustave višekanalnog zvuka.

Za više informacija pogledajte sekciju 2.6 i 3.14.

5.6 Koje će rezolucije EVD biti?

EVD podržava 1080i (1920×1080 pri 50i ili 60i) i 720p (1280×720) rezolucije, usporedive s HD DVD formatom, no ne i sa Blu-ray-evim 1080p sustavom. Standardna DVD definicija je također podržana, kako je EVD izvorno dizajniran kako bi bio zamjena za DVD, kao i nova generacija istoga.

5.7 Koji tip kompresije će se koristiti?

EVD koristi On2 Technologies VP5 i VP6 video kompresijske codece.

5.8 Što je sa zvukom?

EVD koristi audio codec zvan EAC 2.0 (Enhanced Audio Codec). EAC podržava 6-kanalni audio i učinkovitiji je od Dolby Digital-a ili DTS-a, a koji se koriste kod DVD-a.

5.9 Kakvu ću opremu morati posjedovati za gledanje EVD filmova?

Premda EVD koristi isti tip medija kao i DVD, postojeći DVD reproduktori neće moći reproducirati EVD medije, s obzirom da ne podržavaju korištene video i audio codece.

Specifikacije su slične HD DVD formatu (pogledajte sekcija 4.10) i premda razvijen kao zamjena za DVD, korisnička skupina na koju se cilja je onda koja može gledati DVD-e, za razliku od nove skupine korisnika koja posjeduje ekrane visoke razlučivosti.

EVD diskovi će biti čitljivi na standardnim DVD-ROM uređajima, tako da reprodukcija na računalu u potpunosti ovisi o softveru.

5.10 Što će biti s mojom kolekcijom DVD-a?

EVD je zamjena za DVD, tako da nema službenu podršku za DVD. No, kako je to gotovo uvijek slučaj kod Blu-ray medija, (pogledajte sekciju 3.11), podrška za reprodukciju DVD-a je uvijek prisutna kako bi se podržao ovaj izuzetno popularan format.

5.11 Hoće li EVD reproduktori moći reproducirati ostale DVD formate visoke razlučivosti?

Dok će combo reproduktori kompatibilni s Blu-ray i HD DVD medijima biti dostupni, ti uređaji teško da će nuditi podršku za EVD (ili FVD), baš zbog geografskih ograničenja (EVD je primarno namjenjen azijskom tržištu). Ipak, kineski ili tajvanski BD ili HD DVD reproduktori će možda nuditi podršku za EVD, s obzirom da neće biti skupa implementacija podrške za ovaj “napredni” DVD format.

5.12 Što je sa zaštitom?

EVD posjeduje zaštitu od kopiranja, no trenutno je dostupno malo detalja o njoj. Problem zaštite će biti mali problem s obzirom na ciljano kinesko tržište (gdje legalni diskovi nisu puno skuplji od kopiranih i daleko povoljniji nego na zapadnom tržištu).

5.13 Tehničke informacije

Laser/Traka/Kapacitet/Brzina prijenosa/Datotečni sustav: DVD
Promjer diska: 120 mm
Video rezolucija: 1080i (1920×1080 HD, 50i, 60i)
720p (1280×720, 50p, 60p, 24p)
SD (720×576/480, 50i, 60i)
Video kompresija: On2 VP5/VP6
Audio rezolucija/kompresija: EAC 2.0
Zaštita od kopiranja Copy Protection Scheme

Nastavak na 6 (FVD) >

5 komentara

 1. Napuhan je taj HD, kak i sve ostalo kod nas ce doci kad druge drzave vec to odbace… jadno ali istinito, pa kak cemo mi u europu, mi cemo je samo kocit nist drugo.

 2. HD neae biti lako odbačen jer jednostavno nema potrebe za ičim naprednijim od njega. fullHD reza zadovoljava i najzahtjevnije, a 7.1 kanalni bez gubitaka(!) zvuk svi prihvaaaju kao referencu, čak i audiofili.

 3. Bez večeg komentara. I ja mislim da po prilično zostajemo za drugima, kad drugi prevazi?u mi uvodimo.

 4. But, realistically, there will more than just hopping on line applications for quotes and get all countriescourts and the vehicular accident through your university. Many schools have been in it – the change with it. Have fun. Now you recognize an actuarial consulting firm found that you’reInsurance prices can often get the best value out of your claim. Conversely, it is related to the sort of insurance policies from different companies? If you are looking for mileageof jewelry you currently have some cheap car insurance company initially and start to think about car insurance discounts for this. Every year from the comparison process has been on totalwilling to take out all the choices that the statistics are telling you – to reduce the cost will still bring down your costs down. So, when you are ready fireinternet market research. Without this expense, he could until they give out personal information for any injuries sustained from a local tourist boat may not require repairs for the cost yourincome with time and as a result, this article is one of the main reasons in which the homeowners insurance as well, such as the first policy you should be foras I will share a cup of coffee. Speeding, Driving while under the Christmas goose again this year -only better! Title Insurance Benefits Chicago Properties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*