Home » Digitalna televizija » Prelazak na novi sustav emitiranja DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci

Prelazak na novi sustav emitiranja DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) zbog mjera u suzbijanju epidemije koronavirusom odgađa krajnji rok prestanaka odašiljanja televizijskih signala u sustavu DVB-T/MPEG-2 i potpuni prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC za najmanje 6 mjeseci. Svi stanovnici Republike Hrvatske moći će nastaviti pratiti televizijske programe putem postojeće opreme koju trenutačno koriste najmanje do novog datuma prelaska, koji neće biti prije kraja studenoga ili početka prosinca 2020.

O točnom novom datumu prelaska javnost će biti pravovremeno obaviještena, a Vijeće HAKOM-a će u međuvremenu donijeti odluke o izmjeni svih potrebnih dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra za zemaljsku televiziju pod istim uvjetima.

netflix-kimmy-schmidt

Odluka o odgodi donosi se jer je neizvjesno koliko dugo će epidemiološke mjere trajati te će borba protiv zaraze u Hrvatskoj i svijetu znatno utjecati na raspoloživost i dostupnost prijamnika hrvatskom stanovništvu, a u ovom trenutku je najvažnije osigurati neprekinuto informiranje svih stanovnika, kao i provođenje nastave za sve učenike putem televizijskih programa.

Podsjetimo, u Republici Hrvatskoj se od početka rujna 2019. godine emitiraju paralelno programi u DVB-T/MPEG-2 i DVB-T2/HEVC formatima, s ciljem finalizacije prijelaza samo na potonji standard od 1. srpnja 2020.  U međuvremenu se taj datum pomaknuo na 25. svibnja kako promjena sustava odašiljanja ne bi bila u vrijeme Europskog prvenstva u nogometu, no kako je navedeno prvenstvo otkazano i zbog neočekivane pandemije 25. ožujka HAKOM je bio primoran odgoditi prelazak.

About Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Q70T-samsung-2020-qled

Samsung uvodi Siguran servis za brz popravak televizora i mobitela

Samsung Electronics najavila je uslugu Siguran servis, kako bi svojim korisnicima osigurao neometano servisiranje proizvoda ...

DVB-T2 emitiranje, HEVC i nacionalni programi u HD-u najranije od 2019.

U tijeku je izrada prijedloga Strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 s učinkovitijim ...