Digitalna televizija u Hrvatskoj

Gašenje analognog signala najprije u Primorju i Istri

U Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji analogni signal biti će isključen već 1.7.2009. godine, te će svi bez odgovarajućeg konvertera ili TV prijamnika ostati bez slike.

Vladini kuponi za kupnju digitalnih tunera, tj. pretvarača digitalnog u analogni signal početi će se slati na adrese 1,17 milijuna HRT-ovih pretplatnika od 1. rujna ove godine, a sve s ciljem kako bi se ova neizbježna tranzicija što prije započela i što uspješnije završila. 1.1.2011. godine je najavljen datum nakon kojeg bi se analogni signal trebao napokon ugasiti nakon više desetljeća rada, a kako će se stvari razvijati i kako će pretplatnici reagirati na kupone i cijene uređaja, u narednim mjesecima ćemo vidjeti. Kako stoji u Vladinom programu prelaska na novi signal, fizičke osobe koje plaćaju pretplatu dobiti će po jedan kupon u vrijednosti od 135 kuna za kupnju jednog konvertera. Subvencija Vlade će iznositi oko 160 milijuna kuna.

Najjeftiniji “konverter” oko 350 kuna

Informacije koje još mnogima nisu poznate tiču se samih cijena spomenutih pretvarača za koje mnogi misle da će kuponom moći preuzeti besplatno. U našim trgovinama cijene se kreću od oko 350 kuna za osnovne modele, pa sve do 2000 kuna za modele s MPEG-4 sustavom koji će najvjerojatnije biti korišten za prijem HD signala koji se već sada eksperimentalno emitira digitalnim putem. Kako većina korisnika doma posjeduje više od jednog TV prijemnika (anketa na stranici: 33% posjeduje 3 TV prijemnika, 32% 2, a tek 10% samo 1), kuponom će moći pokriti tek dio troška jednog konvertera, dok će za sve ostale TV prijemnike morati izdvojiti puni iznos. Već se sada špekulira o kupnji jednog konvertera koji bi se postavio ispred svih uređaja, te bi se iz njega slao analogni signal u sve TV prijemnike u kući. Kako stvari stoje, takvi će scenariji loše prolaziti jer bi se time bitno degradirala kvaliteta slike, što je jedna od važnih stavaka pri prelasku na digitalni signal – čista slika bez smetnji na koje smo navikli kod analogije.

Ništa bolje ni na Zapadu

Da za prosječaj hrvatski budžet, posebno umirovljenički, ovo neće biti mala investicija, potvrđuje primjer SAD-a gdje će se analogni signal ugasiti već iduće godine, u veljači. Tamošnja vlada građanima dijeli bonove za kupnju dvaju konvertera u iznosu od po 180 kuna. Najpovoljniji konverteri tamo su nešto povoljniji pa građani moraju doplatiti cca. 90 kuna (za razliku od 215 kuna kod nas). Američki mediji prenose kako je nemali broj građana kojima je i ova ponuda neprihvatljiva jer ne žele dodatno plaćati ono što već imaju – televizijsku sliku. Veliki broj stanovnika, posebno onih starijih uopće nije upućeno u razliku između digitalne i analogne tehnologije, te se vode onom ruskom “Čemu popravljati ono što nije pokvareno?”.

Novi TV prijemnici već spremni

Građani koji su kupili HD prijemnik s integriranim digitalnim tunerom konvertere neće trebati kupovati, te će kupon moći iskoristiti za kupnju konvertera za drugi TV prijemnik u domaćinstvu. Da biste provjerili posjeduje li vaš TV prijemnik digitalni tuner, pogledajte originalno pakiranje i potražite oznaku “DVB-T” ili tu informaciju potražite u korisničkim uputama.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

8 komentara

  1. Što radi taj ure?aj kad šalje signal u kakav CRT putem scarta? Pretvara iz digitalnog u analogni, dakle po toj je logici pretvarač. Naravno, to i je prijemnik digitalnog signala, samo to možda neke zbunjuje jer imaju stari analogni televizor pa zaboravljaju da on radi i konverziju.

  2. svi oni koji imaju crt mogu normalno gledat na takav ure?aj. nema nikakvih problema slika je najbolja moguča za takav televizor. ja gledam vea 3 g.

  3. s obzirom na kvalitetu programa,mogu trajo ugasiti kako analogni tako i digitalni,i niko neae ni primjetiti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!