Digitalna televizijaDigitalna televizija u HrvatskojDVB-T2

DVB-T2 emitiranje, HEVC i nacionalni programi u HD-u najranije od 2019.

dvb-t2

U tijeku je izrada prijedloga Strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 s učinkovitijim  H.265/HEVC sustavom kodiranja sadržaja, objavila je ovog tjedna Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). Prelazak na DVB-T2 standard očekuje se nakon isteka postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije, no svakako ne prije 2019.

Kako se navodi u priopćenju, osim što će se poboljšati kakvoća usluge televizije, oslobodit će se radiofrekvencijski spektar druge digitalne dividende za usluge u mrežama pokretnih komunikacija. Strategija će također definirati i kakvoću slike programa, koji će se emitirati u budućim DVB-T2 multipleksima, te se očekuje da će se svi programi s nacionalnim pokrivanjem odašiljati u visokoj kakvoći slike. Drugim riječima, najranije od 2019. možemo očekivati emitiranje nacionalnih programa u HD kvaliteti slike, a do tada smo osuđeni na SD kvalitetu slike koja već neko vrijeme izgleda smiješno zastarjela na modernim Ultra HD /OLED televizorima.

lg-oled-lineup-2016

Izjava koja je pobudila najviše pažnje kod građana spominje kupovinu nove opreme – televizora ili digitalnih prijamnika. Mediji su također prenijeli vijest u senzacionalističkom stilu kako bi kod građana pobudili nezadovoljstvo i kritiziranje HAKOM-a, države i politike.

Iako se slažemo kako smo skokom s DVB-T/MPEG-2 na DVB-T2/HEVC standard preskočili DVB-T2/MPEG-4 prijamnike u većem broju ugrađivane u televizore od 2014. pa nadalje, činjenica je kako su već prošle godine mnogi televizori dolazili s podrškom za DVB-T2 prijam i podrškom za HEVC sustav. To su bili prvenstveno Ultra HD televizori, no bilo je i Full HD modela s takvom kombinacijom.

samsung-UE32J5572
Samsungovi TV-i već prošle godine su podržavi DVB-T2/HEVC – npr. J5500 serija

Slažemo se kako je označavanje televizora do sada bilo nejasno po pitanju HEVC/DVB-T2 podrške, no u priopćenju se navodi kako će od 2017. televizori i digitalni prijamnici biti jasnije označeni. HAKOM navodi kako će u periodu od 2019. do 2021. građani trebati prilagoditi svoju prijamničku opremu novom standardu, iz čega se može pretpostaviti kako bi emitiranje moglo početi tek 2022. godine, što je i više nego dovoljno vremena za nabavu opreme, posebno kada znamo da je ciklus kupovine novih televizora sve kraći – danas u prosjeku 5 godina.

S obzirom na stalno napredovanje u razvoju tehnologija, najavi Ultra HD 8K televizora već za ovu godinu, 5G mobilnih mreža itd., ne sumnjamo kako će do 2019. godine HEVC biti prihvaćen u multimediji kao aktualni H.264/MPEG-4. Već od ove godine sav sadržaj na Ultra HD Blu-ray medijima će biti u njemu kodiran, a OTT usluge poput Netflixa ga također već koriste.

HD Televizija će od ove godine jasnije isticati podršku za DVB-T2/HEVC u novim recenzijama televizora, a kako bismo i ovu drugu po redu digitalnu tranziciju što bolje informirani i što bezbolnije svi skupa prošli.

Prednosti DVB-T/HEVC emitiranja je jasno istaknuo gdin Tillmann iz Kathreina (link niže):

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

49 komentara

   1. Hvala.O tome se najviše vodi rasprava po forumima,jer se nema kako provjeriti. Nitko ne zna 100%.Primjer je LG 42LF652V koji ima podršku za HEVC i DVB-T2 tuner.

 1. Mogu li televizori dobiti podršku za H.265/HEVC updejtom firmware-a? Npr. za modele iz prošle ili ove godine koji to još nemaju.

 2. Ja sam baš kupio prije 4 mjeseca Samsung UE43J5502 i on normalno reproducira fimove kodirane HEVC-om sa diska. Sad, da li to znači da će isto tako reproducirati i taj budući dvb-t2?

  1. S obzirom da ima DVB-T2 tuner po specifikacijama,kako Darco kaže to znači da bi trebao i reproducirati DVB-T2 signal kodiran H265/HEVC-om.

 3. Jako puno mi ljudi u dućan dolazi sa idejom da kupe tv sa t2 prijemnikom. Situacija je takva da većina fhd televizija ili HD ready (ako imaju t2) imaju t2 mpeg4 a većina 4k uhd televizija hevc.

      1. Ako sam ja dobro shvatio, Darco je mislio da je to pravilo za sve televizore.Znaći iako je u specifikacijama odvojeno da ima DVB-T2 tuner ,a HEVC se navodi kod multimedije, da to radi.Ako saznaš šta službeno,javi.Na linku koji je stavljen poviše od Santa Domenice stoji da LG FHD serije 630 podržava DVB-T2/HEVC.

 4. Znači dobro sam shvatio, manje više svi 4K UHD televizori će podržavati T2 H265 a manje više niti jedan Full HD televizor neće podržavati T2 H265. Izuzev Full HD modela serije LF630.

  1. problem je kaj to zapravo ne mozes provjeriti. Ti velis samo LF630, ispod info da ima i LF650.
   SONY W75C, W80C, W85C su sve FHD modeli i imaju podrsku za HEVC. Ne znam za W70C. No nigdje ne pise da to vrijedi i za DVB-T2. A pretpostavka je majka svih zajeba. Logicno bi bilo da radi ali svi znamo da proizvodjaci uvujek imaju neke svoje debilane kao objasnjenje.
   No, tak i tak ce svi 2015/2016 televezori pocrkati prije nego kaj nam to bude trebalo. Nadam se samo da ce biti dovoljno pametni i sa HEVCom odmah poceti emitirati i UHD jer bi se inace moglo dogoditi da 2020 imamo 8K televizore pod normalno (glupo ali marketing ce napraviti svoje) a kod nas ce 2022 FHD postati standard.

   1. Ma kakav UHD?Ako budu svi u HD,možemo bit sretni.
    Što se tiće provjere,slažem se da se ne može probati,pa samim time ni znati 100%.
    Ja eto vjerujem Darcu,ali sve je to još daleko.Do onda će se sve znati.

   2. Da li serija Sony KDL W75 ima T2/H265-HEVC?
    U fazi sam kupovanja KDL-43W75 (SONY zbog Kodi-a).
    U članku je navedeno da tek bi upotreba tog signala trebala biti 2022.

    Hvala!

    1. to ti nitko ne moze reci jer ne mozemo to provjeriti. U teoriji, trebalo bi raditi ako radi i HEVC preko USBa.
     No to te svakako ne bi trebalo brinuti jer ne vjerujem da ce taj (ili bilo koji drugi) TV iz 2015 raditi 2022.

 5. Znam da nije direktna tema,ali ipak je o HD-u:

  ”Od 10.6.do 10.7.2016. u MUX B ce ici HTV2 HD (DVB-T Mpeg4) kao i u IPTV i kablovskim platformama.

  Odluku je donijelo Vijece za elektronicke medije na jucerasnjoj sjednici. ”

  1. Dok mi dođemo do HD u RH, svijet će otići dalje. Meni je logično da proizvođači TV guraju 4K HDR jer im to otvara velika nova tržišta. Tehnologija postoji, naravno i dalje se razvija. Ima puno 4K kamera, a uskoro i HDR kamera, tržšte 4K HDR će rastim jedini problem je prijenos i distribucija signala do korisnika.

   Što se tiče sadržaja milioni vlasnika 4K i 4K HDR uređaja za snimanje i kreativnost pojedinaca osigurat će dovoljno sadržaja, način na koji danas gledamo TV će se promijeniti a najznačajniji distribucijski kanal je nternet. TV kuće ako žele opstati morat će uskočit na vlak ili će pod led. Amazon, Netflix, Sony i ostali nanjušili su potencijalno novo tržišta po sistemu bolje 10 USD mjesečno na stalni rok, nego jednokratna višestruka zarada.

   Naša HRT ima jedinu prednost što će vlasnici 4K uređaja plaćati mjesečni porez na TV prijemnik silom zakona iako istu neće gledati. I to je jedini razlog zašto im se nikamo ne žuri jer ih tržište na tako nešto neće natjerat. Zakonodavac ih tjera na HD signal, a da toga nema nebi ni tada, a i pitanje je kako će to i u kojoj kvaliteti biti i onda.

   Postavlja se uopće pitanje kada se pogleda situacija da pojedinci kupuju 4K kamere i rade sadržaj sa njima, dakle dokaz da to i ne košta tako puno, a u isto vrijeme HRT koji dobije silne novce od pretplate nije u stanju opremiti svoje djelatnike sa istim uređajima i prijeći ne na HD već na 4K tehnologiju.

   Dakle ulaže se malo ili gotovo ništa u novu tehnologiju, ali zato ima djelatnika na HRT nekoliko puta više od potrebnog, treba to sve nahraniti.

   I ono što je najvažnije velika većina tih djelatnika se bavi politikom, a ne poslom za koji su tamo i za koji su plaćeni, jer sredstva za plaće im osigurava politika silom zakona, neovisno dali ih netko gleda ili ne!

 6. Ja sretan ako za dvije godine svaki program bude u HD-u 1280×720.
  Imam dva Tv-a iz 2009 god s mpeg 4 i Full HD i što sam do sad imao od Full Hd rezolucije ?!
  Što se tiče javne i internet provifer televizije apsolutno ništa.
  Što je HEVC ?
  Samo način kompresije kojim će sebi osloboditi bandwith, ništa drugo.
  Nemojte biti u zabludi da će vam bilo koja televizija koja kompresira HEVC-om puštati i Full Hd rezoluciju a kamoli višu.
  x265 će vam koristiti samo za media playere koji podržavaju HEVC ili TV-e s Androidom pa ćete lijepo moći uživati u serijama i filmovima skinutim s torrenta u HEVC kompresiji. :D :D

  Treba biti normalan i shvatiti da još 10 godina se nećemo maknuti od HD rezolucije.
  Jest da će slika biti komprimirana y265 ali neće biti veća od 1280×720. (daj Bože bar ta reza).
  To vam je kao što sad dgledate x264 film od 1920×1080 s 10 GB, HEVCOm ćeet dobiti istu sliku samo što će datoteka biti velika 1,5 GB…znači “prostor” je u pitanju (da jednostavno objasnim)

  Sam HEC ne znači da ćete gledati makar i Full Hd program a kamoli ULTRA HD.
  Zaboravite na to još 15 godina.

  Netko je ovdje nešto pobrkao ili ne razumije što donosi HEVC.

  1. Hevc nas je samo zezmuo da moramo na prilično dobre ekrane kupovati dodatne prijamnike!! I opet gubit živce na dva daljinska upravljača!!

 7. Možda i ne bude sve tako crno. Ovo je slika sa panela-radionice na kongresu “Digitalno doba 2” u MSU u Zagrebu, povodom Svjetskog dana televizije.

  [IMG]http://i65.tinypic.com/260ylaf.jpg[/IMG]

  Možda Darco zna detaljnije, ako je bio.

 8. Podržavaju li tuneri DVB-T2/S2 na HD LCD Philips 32PHS4131 taj HEVC H.265 (ili kod FHD LCD PFS4131)? Kupila sam ga jer su me uvjeravali da jedom kad to dođe u upotrebu neću morati kupovati dodatno receivere za prijem programa!

  1. Molim vas za help. Podržavali Samsumg UE55H8000 ovaj HEVC H265?! Ne kužim se previše u tu problematiku. U specifikacijama se nešto spominje taj H265, ali na šta se to odnosi. Molim pomoč.

   1. Pozdrav! Po specifikacijama izgleda da HEVC ne podržava za TV prijam, već samo kad se preko USB-a pusti neki video u tom formatu. Ako imate taj TV, najbolje je napraviti pretraživanje kanala i vidjeti nalazi li HD programe – ako ih nalazi i imate sliku, to znači da TV podržava sve potrebno za nadolazeću tranziciju.

    1. Posjedujem navedeni model televizora nekih pet godina i jedino što znam da ima u sebi Dvb t2,, obzirom da mi na kanalu 40 pronalazi i prikazuje samo info program, pretpostavljam da ću morat koristiti vanjski prijamnik, što mi je jako žao. TV je skroz Ok. Jedino ukoliko postoji neka druga mogućnost na njemu?? Molim vas, možete li nešto reči o CI+ kartici na tom televzoru, ili onaj evolution kit. Može li se ikako nešto nadogradit u tom prijamnom dijelu?? Unaprijed vam se zahvaljujem

     1. Eh, da je barem Samsung održao riječ što se Evolution kita tiče, sad bi imao više zadovoljnih korisnika. Nažalost, nema načina da se implementira DVB-T2 HEVC kad to mora biti u sam prijamnik ugrađeno, a u slučaju Vašeg TV-a to nije slučaj. CI+ je utor za module i kartice koji dekodiraju program – ponovno samo onaj program za koji imate ugrađene prijamnike u TV. Dakle, jedino rješenje je vanjski prijamnik.

     2. probaj promijeniti drzavu na Cesku. Ponekad se glupiraju.
      I daj tocnu oznaku modela jer slova otraga govore vise od svega

 9. Hitno mi treba preporuka FHD LCD TV DVB-T2/S2 s mogućnošću prijema HEVC H.265 dijagonale od 32″. Imate li preporuku?

 10. Posjedujem navedeni model televizora nekih pet godina i jedino što znam da ima u sebi Dvb t2,, obzirom da mi na kanalu 40 pronalazi i prikazuje samo info program, pretpostavljam da ću morat koristiti vanjski prijamnik, što mi je jako žao. TV je skroz Ok. Jedino ukoliko postoji neka druga mogućnost na njemu?? Molim vas, možete li nešto reči o CI+ kartici na tom televzoru, ili onaj evolution kit. Može li se ikako nešto nadogradit u tom prijamnom dijelu?? Unaprijed vam se zahvaljujem

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!