Audio-video uređajiDigitalna televizijaHDRLG ElectronicsOLEDVijesti

LG, BBC i SES demonstrirali prijenos HDR sadržaja putem satelita

lg-bbc-ses-hdr-signal

LG surađuje s BBC-em i satelitskim operatorom SES-om pri demonstraciji HDR tehnologije emitiranja na 9. konferenciji SES Industry Days održanoj u Luksemburgu. Ondje se HDR sadržaj visoke kvalitete prenosio na najnoviji LG-ev OLED TV uživo putem satelita pomoću HLG tehnologije.

HDR sadržaj visoke kvalitete se prenosio na najnoviji LG-ev OLED TV uživo putem satelita pomoću HLG (hybrid log gamma) tehnologije. HLG širi mogućnosti omjera kontrasta i reprodukcije boja SDR (Standard Dynamic Range).televizora.  Demonstracija HDR prijenosa LG-a i BBC-a koristi mrežu satelita SES Astra.

HLG tehnologiju razvili su britanski BBC i japanski NHK kako bi omogućili prijenos HDR sadržaja kompatibilan s ranijim verzijama. Pritom se distribuira jedna sekvenca bitova koja može biti dekodirana putem odgovarajućeg HDR prijamnika, ali i onih koji ne podržavaju HDR, a  HLG sustav ne treba produkcijske metapodatke što ga čini kompatibilnim s postojećom infrastrukturom za emitiranje te tako omogućava izravnu migraciju u HDR televizijsku produkciju.

lg-oled-lineup-2016
LG-jev OLED TV lineup za 2016.

Fleksibilnost BBC-eve inovativne HDR HLG tehnologije čini je izvrsnim izborom za usluge HDR emitiranja, dok SES-ov novi HDR testni kanal omogućava partnerima iz industrije da testiraju nove standarde prikaza i sadržaj. Na LG-evom OLED televizoru HDR HLG sadržaj izgleda realističnije, uz veću dubinu i najdublju crnu boju. Kao prvi televizori s ravnim zaslonom i beskonačnim omjerom kontrasta te bez panela s pozadinskim osvjetljenjem, LG OLED televizori nemaju premca kad je riječ o pružanju HDR iskustva.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

  1. Dok mi dođemo do HD u RH, svijet će otići dalje. Meni je logično da proizvođači TV guraju 4K HDR jer im to otvara velika nova tržišta. Tehnologija postoji, naravno i dalje se razvija. Ima puno 4K kamera, a uskoro i HDR kamera, tržšte 4K HDR će rastim jedini problem je prijenos i distribucija signala do korisnika.

    Što se tiče sadržaja milioni vlasnika 4K i 4K HDR uređaja za snimanje i kreativnost pojedinaca osigurat će dovoljno sadržaja, način na koji danas gledamo TV će se promijeniti a najznačajniji distribucijski kanal je nternet. TV kuće ako žele opstati morat će uskočit na vlak ili će pod led. Amazon, Netflix, Sony i ostali nanjušili su potencijalno novo tržišta po sistemu bolje 10 USD mjesečno na stalni rok, nego jednokratna višestruka zarada.

    Naša HRT ima jedinu prednost što će vlasnici 4K uređaja plaćati mjesečni porez na TV prijemnik silom zakona iako istu neće gledati. I to je jedini razlog zašto im se nikamo ne žuri jer ih tržište na tako nešto neće natjerat. Zakonodavac ih tjera na HD signal, a da toga nema nebi ni tada, a i pitanje je kako će to i u kojoj kvaliteti biti i onda.

    Postavlja se uopće pitanje kada se pogleda situacija da pojedinci kupuju 4K kamere i rade sadržaj sa njima, dakle dokaz da to i ne košta tako puno, a u isto vrijeme HRT koji dobije silne novce od pretplate nije u stanju opremiti svoje djelatnike sa istim uređajima i prijeći ne na HD već na 4K tehnologiju.

    Dakle ulaže se malo ili gotovo ništa u novu tehnologiju, ali zato ima djelatnika na HRT nekoliko puta više od potrebnog, treba to sve nahraniti.

    I ono što je najvažnije velika većina tih djelatnika se bavi politikom, a ne poslom za koji su tamo i za koji su plaćeni, jer sredstva za plaće im osigurava politika silom zakona, neovisno dali ih netko gleda ili ne!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!