Audio-video uređajiPanasonicVijesti

Panasonic najavio HZ1500 i HZ1000 OLED i HX940, HX900 i HX800 LED LCD televizore

panasonic-hz1500

Uz već najavljeni top model za tekuću godinu, HZ2000, Panasonic je predstavio još dva televizora temeljena na OLED tehnologiji, kao i tri serije LED LCD televizora. Pod sloganom “Još više Hollywooda za još više domova”, Panasonic ostaje vjeran sebi u održavanju fokusa na kvaliteti slike kroz brojna poboljšanja kao što su Filmmaker Mode s Intelligent Sensing tehnologijom, te najnovijom verzijom Dolby Visiona – Dolby Vision IQ.

Panasonic 2020 OLED linija (55″ i 65″) sastoji se od tri modela:

  1. HZ2000
  2. HZ1500 i
  3. HZ1000

Panasonic 2020 LED LCD linija (40″ do 75″) se, za sad, sastoji također od tri modela:

  1. HX940
  2. HX900 i
  3. HX800

Svi modeli će imati Ultra HD 4K panele, te će podržavati HDR10+ i Dolby Vision dinamične HDR formate. Uz navedeno, svi modeli će podržavati Dolby Atmos zvuk, no najbolje performanse možete očekivati samo na HZ2000 i HZ1500 modelima jer će isti imati ugrađene dodatne zvučnike okrenute prema stropu za bolju trodimenzionalnost zvuka.

Filmmaker mode ćemo ove godine susresti na Panasonic, LG i Vizio televizorima, a konkretno kod Panasonicovih modela će navedeni mod biti dostupan pritiskom na vlastitu tipku na daljinskom upravljaču. Na taj će način korisnik moći bez dodatnih podešavanja dobiti sliku vjernu originalu jer će glavni krivci za nedovoljno dobro tvornički podešenu sliku biti eliminirani. Konkretno, Filmmaker mod će osigurati točnu temperaturu boja (D65 white point), isključiti interpolaciju (motion smoothing), isključiti dodatnu oštrinu (sharpening), isključiti redukciju šuma (noise reduction), osigurati pravilno mapiranje piksela i format slike (no overscan/original aspect ratio), te isključiti dodatnu obradu slike (post processing) koja je tvornički obično uključena.

Dodatno, Intelligent sensing će omogućiti da se svjetlina slike prilagodi ambijentu, a da se pritom ne naruši preciznost boja koju Filmmaker mod nudi.

Sve ovo će biti dostupno za sve formate slike osim Dolby Visiona, a nadamo se da će nam se ukazati prilika da istestiramo ovaj način rada i usporedimo ga s modovima koji su inače vrlo precizno podešeni poput True Cinema ili Professional.

Što se Dolby Vision IQ-ja tiče, nova verzija neće više slijepo pratiti PQ krivulju koja je idealno podešena za gledanje u zamračenom ambijentu, već će putem ambijentalnog senzora ugrađenog u televizor prilagođavati svjetlinu slike za najbolji rezultat. Definitivno da je veliki naglasak stavljen na senzor osvjetljenja, a koji se već godinama ugrađuje u televizore no ne iskorištava do punog potencijala.

Svi novi OLED modeli će imati Panasonicov najnoviji HCX Pro inteligentni procesor, a koji će se brinuti za skaliranje i obradu slike – Panasonic tvrdi da se radi od najmoćnijem procesoru koji su ikad napravili pa nas jako zanimaju rezultati u praksi.

Tu je i poboljšana tehnologija umetanja crnih okvira (black frame insertion), a koja bi trebala smanjiti titranje slike koje je obično prisutno kod ove tehnologije.

Svi novi modeli će imati My Home Screen 5.0 Smart TV platformu, a koja bi trebala biti bolja od prošle generacije što se korisničkog iskustva tiče.

Za sad nema naznaka da bi se Panasonicovi 8K televizori mogli pojaviti ove godine, a kompanija neće ni ove godine implementirati sve HDMI 2.1 značajne u svoje modele (osim ALLM i eARC tehnologija).

Što se LED LCD modela tiče, HX940 će biti dostupan od svibnja/lipnja u veličinama od 43″, 49″, 55″, 65″ i 75″, te će imati pravi 100/120 Hz HDR Cinema Display Pro panel. Tu je HCX Pro procesor i lokalno zatamnjenje u Intelligent Pro varijanti koja bi trebala oponašati performanse FALD modela no uz vitak dizajn kućišta televizora.

HX900 serija stiže u svibnju u veličinama od 43″, 49″, 55″ i 65″ s HDR Cinema zaslonom koji bi trebao osigurati dovoljno visoku svjetlinu za kvalitetno HDR iskustvo. Najslabija je HX800 serija, a koja stiže početkom svibnja u veličinama od 40″, 50″ 58″ i 65″, a biti će opremljena osnovnim HCX procesorom.

Svi LED LCD modeli će podržavati Dolby Atmos, te sve HDR formate – uključujući HDR10+, Dolby Vision i HLG Photo HDR.

Uz navedene televizore, Panasonic je također predstavio dva nova soundbara – SC-HTB600 i SC-HTB400. HTB600  će se sastojati od glavne jedinice i bežičnog subwoofera, dok će HTB400 imati subwoofer integriran u samu jedinicu.

Panasonic-HTB600-soundbar

HTB600 će podržavati i Dolby Atmos i DTS:X formate, u svojoj konstrukciji će imati dva zvučnika punog raspona (4,5 x 10 cm) snage 160 W, subwoofer će imati membranu od 16 cm u promjeru i snagu od 200 W. Dodatno, tu je 4k HDR Pass-through i eARC.

Više na Panasonic.hr

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!