Tutorijali/uputeVodiči

Kako podesiti sliku na Samsung 2019 televizorima?

Bilo da ste kupili neki od osnovnih modela male dijagonale ili veliki Ultra HD 8K televizor dijagonale veće od 2 metra, da biste vidjeli sliku ispravnih boja i nijansi, potrebno je napraviti nekoliko izmjena u korisničkim izbornicima. U nastavku donosimo koji “predložak” je najbolje koristiti za koju primjenu na Samsungovim televizorima, te video s više detalja.

Analiza je provedena na tri Samsungova televizora – 55RU8002 iz Premium UHD 4K serije, te 65Q90R i 65Q900R iz QLED linije. Bez obzira na klasu i rezoluciju, Samsungovi televizori posjeduju 4 predloška za uobičajeno gledanje, te poseban način rada za igre.

Dostupni predlošci su Dynamic, Standard, Natural i Movie, a onaj koji preporučamo je zadnji navedeni: Movie. Navedeni predložak nudi sliku koja je najvjernija originalu bez obzira gledate li TV program, DVD, Blu-ray ili video s nekog od streaming servisa poput YouTubea ili Netflixa. Po potrebi povećajte ili smanjite svjetlinu (Backlight kontrola) i oštrinu (Sharpness kontrola) ovisno o ambijentu u kojem gledate i koje je rezolucije sadržaj. Poželjno je smanjiti i razinu bijele boje putem kontrast (Contrast) kontrole jer je tvornički podešena na previsoku vrijednost.

Za igre potrebno je TV prebaciti u način rada za igru, a koji nije naveden među standardnim predlošcima. Da biste ga aktivirali pritisnite Home tipku, strelicama dođite do Settings opcije, strelica gore da biste došli u red iznad i nakon tog pronađite “Game mode”. Televizori više klase imaju tzv. ALLM, odnosno Auto Low Latency Mode koji će automatski prepoznati igru i TV prebaciti u navedeni način rada. Game način rada ima tvornički loše podešene boje (slične kao Standard predložak), te je preporuka podesiti ga u istom stilu kao i Movie predložak (prvenstveno temperaturu boja).

Isti savjeti vrijede i za HDR, uz napomenu da Samsung tvornički nudi sliku koja je prevelike svjetline u odnosu na PQ, odnosno ST.2084 EOTF standard. U praksi se to manifestira kao jarka slika s manjim brojem detalja u najsvjetlijem segmentu pa neki detalji izostaju. Da biste to optimirali, smanjite Contrast kontrolu koliko je potrebno da vam slika najbolje izgleda.

Video na engleskom u kojem su prikazani izbornici i dostupne kontrole (demonstrirano na Samsung 65Q90R televizoru):

Više videa o kalibraciji, recenzijama i savjetima možete pronaći na TV Calibration with Darko kanalu >>

Više o Samsungovim televizorima doznajte na službenoj stranici >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

    1. sony generalno ima dosta dobre tvornicke predloske tak da biraj odgovarajuci i poigraj se sa osvjetljenjem. Za film preporucam iskljucivanje svega ali opet, probaj pa vidi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!