Home » Vodiči » Tutorijali/upute » Kako podesiti sliku na Samsung 2019 televizorima?

Kako podesiti sliku na Samsung 2019 televizorima?

Bilo da ste kupili neki od osnovnih modela male dijagonale ili veliki Ultra HD 8K televizor dijagonale veće od 2 metra, da biste vidjeli sliku ispravnih boja i nijansi, potrebno je napraviti nekoliko izmjena u korisničkim izbornicima. U nastavku donosimo koji “predložak” je najbolje koristiti za koju primjenu na Samsungovim televizorima, te video s više detalja.

Analiza je provedena na tri Samsungova televizora – 55RU8002 iz Premium UHD 4K serije, te 65Q90R i 65Q900R iz QLED linije. Bez obzira na klasu i rezoluciju, Samsungovi televizori posjeduju 4 predloška za uobičajeno gledanje, te poseban način rada za igre.

Dostupni predlošci su Dynamic, Standard, Natural i Movie, a onaj koji preporučamo je zadnji navedeni: Movie. Navedeni predložak nudi sliku koja je najvjernija originalu bez obzira gledate li TV program, DVD, Blu-ray ili video s nekog od streaming servisa poput YouTubea ili Netflixa. Po potrebi povećajte ili smanjite svjetlinu (Backlight kontrola) i oštrinu (Sharpness kontrola) ovisno o ambijentu u kojem gledate i koje je rezolucije sadržaj. Poželjno je smanjiti i razinu bijele boje putem kontrast (Contrast) kontrole jer je tvornički podešena na previsoku vrijednost.

Za igre potrebno je TV prebaciti u način rada za igru, a koji nije naveden među standardnim predlošcima. Da biste ga aktivirali pritisnite Home tipku, strelicama dođite do Settings opcije, strelica gore da biste došli u red iznad i nakon tog pronađite “Game mode”. Televizori više klase imaju tzv. ALLM, odnosno Auto Low Latency Mode koji će automatski prepoznati igru i TV prebaciti u navedeni način rada. Game način rada ima tvornički loše podešene boje (slične kao Standard predložak), te je preporuka podesiti ga u istom stilu kao i Movie predložak (prvenstveno temperaturu boja).

Isti savjeti vrijede i za HDR, uz napomenu da Samsung tvornički nudi sliku koja je prevelike svjetline u odnosu na PQ, odnosno ST.2084 EOTF standard. U praksi se to manifestira kao jarka slika s manjim brojem detalja u najsvjetlijem segmentu pa neki detalji izostaju. Da biste to optimirali, smanjite Contrast kontrolu koliko je potrebno da vam slika najbolje izgleda.

Video na engleskom u kojem su prikazani izbornici i dostupne kontrole (demonstrirano na Samsung 65Q90R televizoru):

Više videa o kalibraciji, recenzijama i savjetima možete pronaći na TV Calibration with Darko kanalu >>

Više o Samsungovim televizorima doznajte na službenoj stranici >>

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

2 komentara

  1. Kako najbolje podesiti sliku na Sony kdl we 665 smart tv- u ? Molom parametre .

    • sony generalno ima dosta dobre tvornicke predloske tak da biraj odgovarajuci i poigraj se sa osvjetljenjem. Za film preporucam iskljucivanje svega ali opet, probaj pa vidi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*