Tutorijali/upute

Tutorijal: Uređivanje titlova DivX filmova za linijski DVD reproduktor

Imate veliku kolekciju DivX filmova na koju ste ponosni, ali vaš linijski DVD reproduktor ne učitava titlove tih filmova ili su ti titlovi premali te su slova č, ć, ž, đ, š zamjenjena znakovima?! Čuli ste da postoji nadogradnja firmware-a koja bi rješila vaše probleme, međutim znate da na taj način gubite garanciju ili jednostavno na internetu nema tako dobre podrške, a time ni novih firmware-a za vaš reprokuktor. Što učiniti? Postoji određen broj besplatnih programa za uređivanje titlova, od kojih je AviSub najmanji i najjednostavniji ali ipak učinkovit! U ovom tutorijalu pojasnit ćemo kako koristiti AviSub i u samo četiri koraka promjeniti titlove po vašim željama.

Što nam je potrebno?

Naravno, potreban nam je program AviSub kojeg možete besplatno skinuti ovdje:

AviSub download stranica

Odaberite jednu od tri download lokacije i skinite program veličine 1,74 MB. Program ne treba instalirati, jednostavno ga sačuvajte gdje kod želite (i Desktop je opcija) te pokrenite dvostrukim klikom miša.

S AviSub programom možete mjenjati veličinu titlova (default veličina 25 je jako dobra), položaj titlova na ekranu, boju titlova i obruba te naravno omogućiti prikaz dijakritičkih znakova (slova sa kvačicama: č, ć, ž, đ, š).

Program izgleda kako je prikazano na slici gore (kliknite za veću sliku). Cijeli postupak u četiri koraka traje oko 3 minute i ne mjenja kvalitetu slike.

Adsense
1 2 3 4 5 6Sljedeća stranica

Povezani tekstovi

23 komentara

 1. “Program je stvorio novi file u folderu vašeg filma. File se sastoji od samog filma i novih titlova.” – možete li ovo objasniti, da li on stvori datoteku u koju je zaljepljen titl ili se stvori odvojen titl fajl. Ako ovo drugo, koja je ekstenzija? Hvala

 2. Poz, Ivan!

  Da, logicno bi bilo da je titl zapljepljen. Zašto? Jer je stvoren samo jedan file, tocnije datoteka imena avisub bez ekstenzije, nešto veca od originalne.
  Dvostrukim klikom film se otvara u default playeru (kod mene prvobitno BSplayer). Me?utim, otvaranjem filma u BSplayeru, VLC playeru, Media Player Classicu otvori se samo film, bez titlova koje nije moguce pokrenut (player ih ne vidi, opcija subtitle nije omogucena). Desni klik i opcija Properties daje informacije identicne onima za originalni file, s tim da nema summary taga. Znaci, izgleda kao sami film bez titlova i takav je i kad se sprži i gleda preko linijskog DVD reproduktora. Tek pritiskom na tipku SUBTITLE titlovi postaju vidljivi, kao i kod DVD filma.

  Pametniji od mene kažu ovako:

  AviSub is an freeware tool that can mux up to three [srt/sub/txt(microdvd) or vobsubs] subtitle streams on an avi file. Generates an *.divx file with embed xsubs. Uses the latest tecnology of the divx6 codec. You can watch yours divx films with subtitles on your divx6 compatible hardware player ! The operation takes only 5 minutes !!!

 3. Pozdrav!

  Naime, napravio sam sve kako je i prikazano u tutorialu, taj file sam prebacio na USB i utaknuo u DVD Player koji ima ulaz za USB, player pročita film, sve štima i slika i zvuk ali nema prijevoda, i kad stisnem tipku subtitles i dalje nema titlova. Jel taj file bas mora bit zapržen na cd il dvd??

 4. Da te prvo pitam:

  1. originalni film je .avi file?
  2. originalni titlovi su .txt ili .srt file?
  3. jel ti AviSub javljao da je titl predug pa si mjenjao odabranu veličinu (Font Size)?
  4. kad je AviSub završio s generiranjem, dobio si poruku “All done!” ili je program javio da ne može izvršit zadatak?

  Izbriši avisub file iz foldera filma i probaj ponovno. Dobiveni avisub file otvori u DivX7 playeru (imaš download link u tekstu, Korak 4) i pokreni subtitle kako je navedeno. Ako radi, to je to. Tek onda prži na CD/DVD.
  Probat aemo za tebe radi li avisub file sa USB sticka pa ti javimo tu.

  p.s. imate naš forum za pitanja, ovo je mjesto za komentare. Hvala!

 5. 1. da .avi je
  2. titlovi su .srt
  3.javio je, smanjio sam font na 21 i nakon toga je javio da je OK
  4.bilo je napisano all done

  Budem probao sa Divx7 playerom pa javim ;)

 6. Hmmm, evo isprobao sam i ja na jednom 700 MB divx-u i isto jedino DivX 7 player reproducira titlove. Ne znam je li se tko poigrao s opcijama pod Settings, stavio sam Change header of input avi u XVID i DIVX, kao i za output Change header of output avi to XVID i DIVX no i dalje samo DivX 7 prikazuje titlove. U linijskom nisam probao, al možda je i do toga jer piše ispod “Some players want that produced avisub.divx has header XVID.

 7. Eto, još jedna alternativa, premda su iste namjene, kako je navedeno u ovom citatu: “Please have in mind that this program’s purpose is to show subtitles in your hardware player and not PC. At PC, for testing reasons before burn, use DivX player from http://www.divx.com. “.

 8. Odličan tutorijal, samo bi bilo dobro da otvorite temu na forumu (ako vea niste) a ako jeste nemogu je naai pa au postati ovdje. Probao sam na linijskim dvd playerima Phillipsu i Pioneeru ali ni na jednom mi nije htjelo učitati titlove. Na daljinskom bi pritisnuo “subtitle” tipku i tamo mi piše subtitle off i croatian. Izaberem croatian ali mi se titl i dalje ne pojavljuje (piše na ekranu croatian titl da je učitan ali ga svejedno neprikazuje). Inače playeri su novije proizvodnje, iz 2008. godine. Bilo bi dobro da kad bi točno znali koji playeri sigurno podržavaju ovu opciju. E da, na divx7 mi sve radi bez problema pa zasad barem mogu gledati na pc-u. Unaprijed hvala na odgovoru, pozdrav =)

 9. Da nadodam, film sam spržio na dvd pošto se Branimiru nije htio pokrenuti preko usb-a pa nisam onda ni pokušavao.

 10. Da, svjesni smo da svi playeri ne podržavaju AviSub titlove… Nažalost, ne možemo probat na svima vea samo na onima koji su nam dostupni.

  Jesi proba s alternativnim AVIAddXSubs programom?

  Najbolje što možemo je u naše buduae recenzije DVD playera dodat i taj testia…

 11. Pozzz…
  sve sam napravio prema tutorialu (skinio Avisub, DivX7, itd…). Film i prijevod se vide ali nisu uskla?eni.
  odnosno, titlovi mi kasne. kako da to riješim?
  Hvala

 12. Imam jedan problem, sta ako je film u mp4 ili nekom drugom formatu, dali postoji programcic koji moze staviti ovakav titl na recimo mp4?

 13. kada kliklen load avi (film je u avi formatu) na avisub progarmu mi kaže da ne može učitati file te da je možda read only (nije, provjerio sam).
  vea sam radio sa programom i radio je ok sve do sada.
  čak sam ga ponovo skinuo i ništa.
  molim za savjet. hvala!

 14. Moj je smartvision dvd player iz 2006 i bez problema mi ocitava titlove.netrebam ni stisnut tipku subtitle jer odmah krene title. jedino sto mi se dogodilo da mi je zablokirao program kad je obradjivao neke filmove koji su u avi formatu takodjer i morao svaki put restartat PC ali i nakon toga te filmove nije htio,uvjek se “smrzne”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!