Vijesti

THX Standard – nova stranica s objektivnim mjerenjima A/V opreme

thx-standard

Svibanj je počeo jako dobro za A/V entuzijaste. Osim što ovaj mjesec očekujemo brojna remasterirana izdanja legendardnih filmova na UHD Blu-ray mediju (Umri Muški, Matrix, Spašavanje Vojnika Ryana) i što nam u trgovine stižu mnogi televizori za tekuću godinu, poznata američka kompanija THX pokrenula je jedan vrlo zanimljiv projekt.

Naime, radi se o novoj web stranici po imenu THX  Standard, a na kojoj posjetitelji mogu pronaći objektivna mjerenja raznih parametara bitnih za visokovjernu reprodukciju slike i zvuka proizvoda za potrošačko tržište.

Osim pojačala i zvučnika, na stranici ćete tako pronaći rastuću bazu televizora koju su THX inženjeri izmjerili prema bitnim faktorima i uz kratki opis pridodali i ocjenu za lakše rangiranje proizvoda.

sony-x900-thx-standard

Trenutno se u bazi nalazi tek 10 televizora od kojih pojedini nisu dostupni u Europi, no bez obzira na to drago nam je vidjeti još jedan relevantan izvor informacija na internetu.

Stranica nije za potpune laike i zapravo se radi o podacima koji zahtjevaju predznanje o kolorimetriji, tako da ju je najbolje koristiti kao još jedan izvor uz ostale relevantne na internetu.

Prema viđenom, podaci koji su objavljeni izgledaju vrlo profesionalno odrađeni i objektivni, no pitanje je što točno kompanija želi postići njime. Naše mišljenje je da THX ovim projektom nastoji “motivirati” veći broj proizvođača da razmotri njihove usluge certificiranja i samim time da im proizvodi ubuduće bolje prolaze na njihovim testovima. Na kraju krajeva, u FAQ-u objavljenom na stranici posebno se ističe da su ocjene njihovih testiranja niže od onih “na drugim stranicama s recenzijama”. Dokle god su objektivni i ne “friziraju” rezultate kako  bi dobili nove klijente, mi smo zadovoljni.

Osim certificiranja kino dvorana, kompanija THX se bavi i certificiranjem različite A/V opreme za potrošačko tržište, od zvučnika, televizora, pojačala, mikrofona pa čak i HDMI kabela, a proizvodi koji uspješno zadovolje zahtjevne testove dobivaju neki od certifikata poput Select2, Ultra2 itd. Generalno je pravilo da ako ne želite puno vremena potrošiti na istraživanje prije kupovine, a želite provjereno dobar proizvod, odaberite neki s THX certifikatom.

Link na THX Standard stranicu >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!