3DVijesti

DTS Neo:X 11.1 Surround Sound (višekanalni audio sustav)

DTS je predstavio u sklopu svoje Neo:X linije novi standard koji je bio dugo najavljivan; DTS Neo:X 11.1 Surround Sound. Radi se o 11.1 višekanalnom audio sustav-u koji bi trebao da predstavlja nadogradnju postojećeg 7.1 DTS HD Master sustava koji se trenutno koristi na Blu-ray diskovima.

Najmanje jednom godišnje Dolby i DTS uvode multi-kanalne audio sustave…da bi podigli njihovo poslovanje na veći nivo. Tako su sa 5.1 kanala prešli na 6.1 uvodeći stražnji zvučnik, da bi se nakon toga predstavio i standardizirao 7.1 sustav u obliku DTS HD Master i Dolby True HD višekanalnih audio algoritama i sustava.

Zašto stati na 8 zvučnika kada možete ići dalje, čak na 12, pa su stvorili 11.1 sustav – surround zvuk s 11 zvučnika i subwooferom. Ovaj sistem isključivo služi za 3D prikaze u vašim domovima. Stoga se uvodi novi pojam koji bi trebao da stvori percepciju jasnije, sveobuhvatnije zvučne slike zbog svoje dubine i tonaliteta, koja se prostire kroz cijelu prostoriju; 3D zvučna hemisfera ili 3D zvučna kupola (3D sound dome)!

Jasno je da za dekodiranje DTS Neo: X 11.1 surround zvuka će biti potrebno novo AV pojačalo, novi Blu-ray reproduktori i Blu-ray naslovi koji imaju kodiran 11.1 soundtrack. Sada ostaje pitanje veličine audio zapisa jer dodati još 4 zasebna signala će zasigurno zauzimati već oskudni prostor na Blu-ray medijima.

Ono što je bitno je napomenuti da Neo: X 11.1 Surround zvuk također može pretvoriti 2.0/5.1/6.1/7.1 i 9.1 audio formate u 11.1 diskretnih kanala, stvarajući sfere zvučnog polja, čak i sa 5.1-kanalnih filmova.
Sustav Neo: X 11.1 surround zvuk će imati četiri prednja zvučnika (dva dolje i dva na visini), centralni, po jedan par sa lijeve i desne strane i jedan par zvučnika iza mjesta slušanja.

Čekamo 15.1 i 20.1 sustav…a vi se pripremite da vam se prostorije sastoje od sve većeg broja zvučnika. To je ipak trend!

Adsense

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. a ništa ubuduae svak gradnja novog stana ili kuče triba zakonski uključiti multimedijalnu sobu od 50 kvadrata da se to sve negdi smisti

  2. Svake godine po 2 zvucnika samo da budalama uzimaju pare, razlika izmedju 5.1 i 7.1 je minimalna, ali ovo je bas budalastina.

  3. Po mom mišljenju čisto zara?ivanje love uz vjerovatno minimalni pomak kvalitete zvuka za slušatelja, ali ako ovo zaživi kroz par godina bi moglo doai na normalno kao što je od sterea došlo na 5.1 pa sad na 7.1.
    Iako mi se čini da 7.1 nije nešto posebno zaživio kod prosječnih korisnika, ali ovo je pogotovo previše,ako ništa drugo čisto zbog nepraktičnosti u prostoru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!