LCDMini recenzijeRecenzijeTelevizori i monitori

Prvi pogled: LG 39LB5610 i 32LB5800 Full HD televizori

lg-5610-5800-preview

U domaćim trgovinama su se polako počeli pojavljivati novi modeli drugog najvećeg na svijetu proizvođača televizora – LG Electronicsa. Najveća novina na ovogodišnjim modelima jest potpuno novo sučelje imena webOS, a koje je kreirano s ciljem da ubrza korištenje i omogući nesmetan rad svim skupinama korisnika. Za razliku od prošle godine, a u kojoj je veliki broj modela dolazio samo s Magic Remote daljinskim upravljačem, ove godine će uz njega biti priložen i onaj klasičan, što je dobar potez u svakom slučaju. U ovom prvom pogledu predstavljamo modele ulazne klase iz serija LB5610 i LB5800.

Specifikacije (specifications)

 

 Specifikacije
Proizvođač LG LG
Model 39LB5610 32LB5800
Tehnologija prikaza LCD s diretkno postavljenim LED osvjetljenjem LCD s diretkno postavljenim LED osvjetljenjem
Veličina ekrana 39 inča / 98 cm 32 inča / 82 cm
Energetska klasa A+ (64 kWh/godišnje) A (58 kWh/godišnje)
3D Ready/3DTV Ne Ne
Ugrađeni procesor
Osvježavanje zaslona 50 Hz panel / 100 Hz Motion Clarity Index 50 Hz panel / 100 Hz Motion Clarity Index
Lokalno zatamnjenje ne ne
Rezolucija Full HD, 1920×1080 Full HD, 1920×1080
Broj HDMI priključaka 4 4
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne Da/Ne
USB priključak Da (x1) Da (x3)
Ethernet/mrežni priključak Ne Ne
Wi-Fi Ne Da
PCMCIA/Common Interface utor Da Da
Utor za memorijske kartice Ne Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Ne Da/Da/Ne
DVB-T2 / DVB-S2 Ne/Ne Ne/Ne
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 Da/Da Da
Zemlja porijekla: / /
Službena stranica  Usporedba specifikacija (PDF) >>  Usporedba specifikacija (PDF) >>

Poveznice:

HDDB baza televizora >>

Video prilog – 39LB5610

Ovogodišnje LCD televizore iz LG-jeve ponude ćete prepoznati po oznaci “LB” u imenu modela, za razliku od prošlogodišnjih modela koji su nosili oznake “LN”, odnosno “LA”. Glavna karakteristika dizajna jest tzv. “metallic look” okvira srebrne boje koji na prikazanim modelima je zapravo napravljen od plastike, dok se na višim serijama koristi aluminij. Rubovi okvira su elegantno zaobljeni, a na mjestu gdje se nalazi logotip proizvođača okvir je izvučen prema van. baš kao što je bio i na prošlogodišnjim serijama. Stalak je doživio kompletnu promjenu i sada je dio trenda odvojenih “V” profila koji je prošle godine predstavio Samsung na svojem F6800 modelu, a ove godine će uz određene varijacije u obliku, boji i dimenzijama koristiti LG i Philips. Stalak dobro izgleda, održavanje je jednostavno jer je oslobođen prostor ispod televizora, a jedina briga može biti širina ako planirate instalaciju na usku policu ili komodu.

Oba modela su dostupna u širokom rasponu dijagonala od 32″ pa naviše, uz napomenu kako za sve dijagonale nije u upotrebi IPS panel širokog kuta gledanja i osrednjeg kontrasta, već se u slučaju 39″ modela koristi VA panel kompanija AUO, odnosno Innolux. Prikupljajući informacije o ovim modelima pronašli smo točne informacije na stranici LG Španjolska, a gdje je za 39″, 50″ i 60″ dijagonalu naveden VA panel, dok se na ostalim stranicama navodi IPS. U svakom slučaju, razlika u performansama je značajna prvenstveno u kontrastu i padu istog ako se ekran ne gleda frontalno ili pod malim kutem.

Video prilog – LB5800

LB5610 model nije opremljen Smart TV platformom no posjeduje SmartShare funkciju i reprodukciju multimedije preko USB-a, kao i snimanje TV programa. S druge strane, LB5800 serija posjeduje pojednostavljenu Smart TV platformu s naslovnicom putem koje je moguće pristupiti odabranim aplikacijama, web pretraživaču, listi ulaza i postavkama.

Oba modela su pokazala dobro ujednačenu sliku u Expert predlošcima bez ikakvog podešavanja, a zahvaljujući direktno postavljenom LED osvjetljenju, uniformnost prikaza je također dobra. Oštrina Full HD materijala je odlična, posebno kada je kadar statičan, dok se u dinamici (sportskim prijenosima) vidi zamućenje slike, no bez razmazivanja zahvaljujući 100 Hz MCI tehnologiji. Prednost kuta gledanja je na stranici 32″ modela zbog upotrebe IPS panela, a u dobro osvjetljenom ambijentu oba modela imaju dovoljno kandela da slika bude živa i da dobro nosi s refleksijama ambijentalnog svjetla na zaslonu. Procesiranje signala se temelji i ove godine na Triple XD procesoru tako da smo tu susreli iste performanse kao i ranijih godina – dobro skaliranje i prepoznavanje isprepletenih signala.

Uz oba modela se prilaže klasičan daljinski upravljač, no postoji opcija kupovine Magic Motiona za LB5800 model sa Smart TV platformom.

U cjelini, LG je kroz ova dva modela pojednostavio stvari najviše što je mogao, zadržavajući svoj provjereni procesor slike, brze izbornike i bogatu paletu opcija za kalibraciju. LB5800 posjeduje i Smart TV platformu za nešto višu cijenu, no ista je ograničenija po broju opcija u odnosu na primjerice prošlogodišnji LN575S model tako da na to obratite pažnju ako vam je to bitno pri odabiru.

Televizore možete pogledati i kupiti u Technomarketu >>

technomarket-logo

Maloprodajna cijena za 39LB5610:  3.699,00 kn

Maloprodajna cijena za 32LB5800: 3.299,00 kn

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

10 komentara

 1. Nema te se što čuditi da nemaju DVB-T2, jer Samsung ga je ukinio na svim novim serijam 6, a prošle godine ih je imao (6400,6500,6800). Meni i dalje pojam za kvalitetu slike je Sony W905 i Philips serije 8. Dansa uspoređivao sa LG 4K i ove dvije su ga potukle.

 2. Da li ste sigurni da model LB5610 podrzava snimanje TV programa?
  Meni je to malo nelogicno pa zato pitam.

 3. Cenjena redakcijo,

  Zanima me dali model LG 42lb5610 ima “ips” panel ili ne i zamolio bih vas za savet dali je bolje uzeti ovaj model ili Samsung 40H5000. Prioritet mi je kvalitet slike,smart mi nije potreban niti tjuner t2,Budzet mi je ogranicen tako da sam izbor sveo na ova dva modela.
  Nadam se da cete mi pomoci u izboru jer se zaista ne razumem, ali sigurno znam da vi tacno znate, jednom ste mi pomogli u izboru pa se nadam da cete mi opet izaci u susret.

  Veliki pozdrav.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!