LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Prvi pogled: KDL-55W955B – najbolji Sonyjev Full HD televizor za 2014.?

sony-w955-header

Nakon pozitivnih dojmova Sonyjevih televizora W6 i W7 serija, a koji su nas se najviše dojmili kvalitetnim prikazom filmskih sadržaja i rekordno malim kašnjenjem signala, odlučili smo pogledati najbolji Sonyjev Full HD televizor za 2014. godinu – pripadnika W9 serije u 55″ verziji. Dostupan također i u 65″ varijanti, ovaj model ćemo najviše pamtiti po njegovom “klinastom” dizajnu, a koji u cilju kvalitetnije reprodukcije zvuka predstavlja presedan na tržištu modernih televizora kojima je cilj postići što je moguće manje dimenzije kućišta.

Specifikacije (specifications)

 

Specifikacije
Proizvođač Sony
Model KDL-55W955B
Tehnologija prikaza LCD s bočno postavljeni LED osvjetljenjem
Veličina ekrana 55 inča / 139 cm
Energetska klasa A+ (115 kWh/godišnje)
3D Ready/3DTV Da
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
polarizirajući 3D prikaz
Osvježavanje zaslona Motionflow XR 400Hz
Lokalno zatamnjenje da
Rezolucija Full HD, 1920×1080
Broj HDMI priključaka 4
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (x3)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Da
DVB-T2 / DVB-S2 Da/Da
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 Da/Da
Zemlja porijekla: /

Poveznice:

Službena stranica >>

HDDB baza televizora >>

Video prilog

Triluminos zaslon i kvaliteta slike

Za razliku od modela nižih serija, Sonyev W955 model je temeljen na Triluminos LCD zaslonu s LED pozadinskim osvjetljenjem, a koje je do danas Sony koristio na televizorima visoke klase, kao i na svojim tabletima (Tablet Z2) i pametnim telefonima (Xperia Z Ultra). Ukratko, Triluminos je tehnologija koja se bazira na nanočesticama koje emitiraju svjetlost (tzv. Quantum Dots) i koje LCD TFT zaslonima omogućavaju prikaz širokog raspona boja, čak do 50% šireg nego na standardnim LCD zaslonima.

Dok se kod standardnih LCD zaslona koristi bijelo LED pozadinsko osvjetljenje, u slučaju Triluminos zaslona ono je zamijenjeno plavim LED osvjetljenjem, a koje pobuđuje sloj s nanočesticama za prikaz čišće zelene i plave boje. Svjetlost različite valne duljine se koristi kako bi se mogle prikazati sve boje na zaslonu.

sony-triluminos
Plavi trokut boja je standardni raspon boja (Blu-ray filmovi, PC,…), dok je crveni raspon postignut Triluminos tehnologijom

Iako ovo zvuči impresivno i prema onome što smo vidjeli gledajući Sonyjev W955 zaslon, boje doista izgledaju mnogo zasićenije nego što je to slučaj kod ostalih LCD zaslona, postoji jedan mali problem u cijeloj priči. Baš kao i kod Sharpove Quattron tehnologije, a koja uz pomoć četvrtog podpiksela može prikazati zasićeniju boju nego što ostali ekrani mogu, tako i Sonyjev Triluminos pojačava zelenu, crvenu i žutu boju i tako ulazi u područje koje je definirano standardnom po kojem se filmovi, serije i drugi materijali pripremaju za prikazivanje. Radi se o standardnom rasponu boja kod kojeg je svaka od boja primarnih i sekundarnih boja točno definirana i da bi se one vidjele kako treba, nužno je da krajnja komponenta – televizor ili monitor – prikazuju isti raspon boja kao i originalni materijal. Svako odstupanje od tog pravila rezultira slikom koja možda izgleda impresivnije, življih i zasićenijih boja, no ne onako kako kreatori sadržaja žele da mi to vidimo.

Sony W955 nismo kalibrirali niti mjerili karakteristika boja na ekranu, no na temelju analiza provedenih na HDTVtest i AVForums stranicama, zasićene zelena, crvena i žuta boja prisutne su i nije ih moguće “vratiti” na standardne vrijednosti prema Rec.709 standardu. Nešto manja odstupanja su zabilježena u testu Vincenta Teoha na HDTVtest stranici, no kako Sony standardno ne nudi mogućnost preciznog podešavanja boja, niti nakon kalibracije tog modela nije bilo moguće smanjiti zasićenost spomenutih boja.

sony-kdl-55w905

Osim “predobrih” boja, Sonyjev W955 model koristi isti onaj X-Reality Pro procesor slike kao i slabiji modeli, stoga nije niti čudno što je obrada sadržaja svih rezolucija (SD, HD Ready i HD) bila na vrlo visokom nivou – velike detaljnosti i bez trzanja pri izvođenju. Filmski materijali se izvode idealno bez trzanja, posebno nakon što se funkcije poput Reality Creationa isključe.

Bez obzira na Triluminos zaslon i njegove “prednosti”, Sony je odabrao koristiti LG.Displayev IPS panel i time bitno ograničio kvalitetu slike po pitanju kontrasta. Čak i uz dostupno lokalno zatamnjenje, a koje ovisno o sadržaju na ekranu može zatamniti dijelove ekrana i time povećati kontrast, zbog LED osvjetljenja koje je postavljeno uz donji rub zaslona (isto kao i kod LG-jevog LA860V modela), rezultat je bitno slabiji nego kod primjerice Samsungov 55F9000 Ultra HD model s bočnim LED osvjetljenjem. Ovo je ujedno i jedan od glavnih razloga zbog kojih W955 ne prolazi dobro na testovima – AVForums ga je ocijenio sa 7/10, HDTVtest s “kvalificirana preporuka”, a DigitalVersus s 3/5 zvjezdica.

Ne čudi stoga što W805 model preporučuje puno češće nego W955 model – iako ne posjeduje Triluminos zaslon, W805 ima isti X-Reality Pro procesor, preciznije boje i značajno veći kontrast zbog korištenja VA panela. Osim navedenog, tu je i razlika od 5000 kuna u korist W805 modela, a što svaku daljnju diskusiju brzo privodi kraju.

Što se klinastog (Wedge) dizajna tiče, smatramo da on nikako nije trebao biti prisutan na najboljem LCD-u ove godine već na pojedinim modelima srednje klase. Razumijeli bismo njegovu implementaciju kada bi u televizoru bila implementirana Direct LED tehnologija pozadinskog osvjetljenja pa da se dodatni prostor iskoristi za poboljšanje kvalitete slike, no ovako uz LED pozadinsko osvjetljenje smješteno u jedan rub ekrana, prevelik prostor je otpao na kanale za poboljšanu reprodukciju zvuka, dok je slika ostala u drugom planu. Zvuk jest iznadprosječan i prema testu na DigitalVersus stranici postiže glasnoću od čak 90 dB, no za razliku od Ultra HD modela X9005, zvučnici su usmjereni prema podlozi što bitno narušava čistoću reprodukcije, a niti reprodukcija basa nije posebno impresivna. Ukratko – bolje da je Sony zadržao tanak dizajn kućišta i u paketu s TV-om priložio bežični subwoofer za daleko bolje iskustvo gledanja filmova. Za cijenu TV-a smatramo da bi to bilo i više nego pošteno.

Što se kvalitete izrade tiče, svidio nam se metalni okvir i poleđina televizora, no ne i noge “V” oblika koje su izrađene iz plastike. Smatramo da je postolje trebalo također biti metalno, što bi zaokružilo robustan dizajn cijelog televizora. S druge strane, sviđa nam se što se nove mogu montirati uže ili šire jer to olakšava instalaciju na veći raspon podloga.

Zaključak

U cjelini, ovogodišnji vrh ponude Sonyjevih LCD televizora osim standardno dobrog procesiranja i malog kašnjenja signala nije nas oduševio kvalitetom slike zbog ograničenog kontrasta, a i klinasti dizajn ne smatramo posebno dobrim odabirom. Što se nas tiče, ako želite najbolji Full HD TV od Sonyja za ovu godinu, radije pogledajte W805 model.

Sony 55W955, kao i ostale modele iz Sonyjeve ponude možete pogledati u Technomarketu >>

Maloprodajna cijena: 13.999,00 kn

technomarket-logo

 

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

28 komentara

 1. Ne dopada mi se forsiranje ovih nogica na poslednjim modelima svih proizvođača.Glupo je da nogice budu na najširoj tački televizora.Znači da na komodi od 140cm ne mogu da stavim TV koji je širok 142cm

 2. Meni sada ništa nije jasno, ima dvije verzije w805 i w805b ??? navodno da imaju isto IPS panel tako da ne znam koji to model spominjete a da ima VA panel

  http://www.sancta-domenica.hr/Usporedilica.aspx?ctype=33715dcd-1a5a-4123-b1ea-fe144b16805d&prod=fa6521cf-17de-4bb6-a2d9-1032014cd311|833b812d-bada-42aa-b130-2a0e9a72130c|41530fcd-aa6e-4244-b212-27ae284830d4|b26ab0d7-41b8-4b83-8090-22bdfdeedac4|982f33b6-cba0-4a1b-984d-1005447ad4aa|e4f1e0e5-4397-4eec-9d04-614a81df4ea7&back=%2ftelevizori%2fled-lcd-tv.aspx%3fctype%3d33715dcd-1a5a-4123-b1ea-fe144b16805d%26conditions%3d01-Proizvodjac.Sony%26page%3d2%26sort%3dPRICE_ASC

  1. Ja sam usporedio UHD Samsung 7500 sa Sony 905. Bilo je finale lige prvaka. Sony je imao bolju sliku, a 10 ljudi što je gledalo u dučanu se isto složilo.

   1. A to mi je malo čudno, znam da Sony ima super procesiranje ali ipak 4K reza je zapanjujuća za gledanje.

    1. Sony W905 ima Triluminos zaslon i nadaleko poznati X-Reality Pro procesor, pa to kompezira sa vrhunskom obradom i bojama. Radim tu, pa se mogu igrati i malo testirati. Samsung je bio moj favorit, nebitno je li UHD ili Full hd. Sonya nisam ni doživljavao, dok nisam stavio usporedno 140cm jedne pored druge. Prvo sam stavio F7000, pa F8000, pa UHD7500, sve na naš signal. Mijenjao sam postavke kod Samsunga, a Sony sam držao na tvornički standard i kino mod, nikako nisam mogao dobiti bolju sliku od Sonya.

 3. Pa nista nije cudno sto Sony ima bolju sliku, Sony je od uvijek Brand number one, imao je svojih kriza ali mjesto mu je na vrhu! Samsung i LG tj. Koreanci su su se digli ima nekoliko godina ali nikad nece biti na razini kvalitete Sony-a ili cak Pnasonica! Izrada materijala je daleko jaca kod Japanaca! Dobar je sada Samsung i LG kakvo je to prije bilo smece ali nikad nece biti na razini Sonya!

  1. Kako znate da baš nikada neće biti bolji? Već danas ima modela koji su kvalitetom izrade bok uz bok s japanskim proizvođačima, a ne pripadaju visokoj klasi. Kvaliteta slike u cjelini isto tako nije daleko, a uz ovako brz razvoj i preuzeta znanja od Japana u proteklim desetljećima, u korejskim proizvođačima vidim vrlo svijetlu budućnost.

 4. Da li je Darko stvarno tako loš ovaj tv ili je to samo zbog lošijeg kontrasta ? Mislim da je sigurno dosta bolji od LG top serije, a to uopče nije loše.

  1. Nije loš – no za traženu cijenu može se kupiti bolje. Sve ovisi i o tome što tražite u novom televizoru – ako ga nećete gledati u mrklom mraku i želite žive i dinamične boje, W955 je zanimljiv kandidat. U protivnom, kao i ako tražite TV s fleksibilnim multimedijalnim reproduktorom i bogatom Smart TV platformom, ima boljih kandidata.

  1. Mislim da je 829 za Englesko trćište, a 805 za naše. Po mome iskustvu, ako želiš kvalitetniju sliku onda je to Sony, a ako želiš slika u slici , internet, bolji mediia player, solidnu sliku, ali opet ne bolju od 805, onda H6500.

   1. hvala Ivane…cena im je ista, mada i ja cuo da je bolji w805, ali trenutno ga nema u prodaji jer je 829 skupji i po njih bolji, ali je trenutno zbog svetskog prvenstva na snizenju i onda zbog toga 805 nema u prodaji..kada njih kontaktirao rekli da je 829 bolji i do kraja akcije nece biti 805 u prodaji. da li da sacekam pa da uzmem 805 ili da se odmah odlucim za 829, kazu da ima vise herca od 805 ali neznam koji im je panel u pitanju kod 805 znam da je AV panel i da on ima bolji kvalitet slike…poz

    1. Imao sam prilike gledatin W805. Što je ono što me oduševilo naspram H6500, čistiija slika, prirodnije boje, pokreti su mi bili odlični, nekko bistrija slika.

 5. Darko,

  molio bih savjet koji od sljedećih modela uzeti:

  Sony Bravia KDL50W805B
  Panasonic TX-50AS600E
  LED TV LG 50LB671V

  Sony i Panasonic dobijem za istu cijenu, LG za 400 Kn manje.
  Uglavnom se gledaju TV programi (dosta sporta), tu i tamo neki film.

  Hvala.
  Pozdrav!!!

  1. IMO, SONY ima daleko najbolji sliku za ovaj nas DVB-T signal. I poreporucam u slucaju da bude SONY W815 ili W829 jer imaju 100Hz panele (50Hz na 805) sa 600 odnosno 800 HZ motin flow-om sto bi trebalo biti bolje za sport.

   1. Stigao 50W815. Odlična slika, dosta brza smart TV platforma (za razliku od novog LG webOS-a na LB731), stalak baš ne ulijeva povjerenje, mogli su to i mali stabilnije složiti. Imam i jedan problem, nikako ne mogu pronaći sve satelite (pronađe mi Astru, a Eutelsat i Hotbird nikako). Pokušao sam sve, tražio na netu kako ručno uneijeti postavke za preostala dva satelita, ali ne ide. Na istu antenu prije je bio priključen gore navedeni LG, koji je sam bez problema pronašao sve.

    1. ne mogu ti pomoci, naime, tek se spremam kupiti W7. Ove tehnikalije sam proucio dobro i znam razlike ali nisam se bas previse igrao sa samim televizorima.

 6. Poštovani,
  molim Vas preporuku za kupnju između ova 3 modela. Tv bih koristio najviše u svrhu gledanja filmova i nogometa.
  Unaprijed se zahvaljujem.
  LP
  1. PANASONIC TX-55AS640E
  2. LED TV Panasonic TX-50AS650E
  3. LED TV Sony Bravia KDL50W815B

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!