LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Samsung 40MU6402 (MU6400) UHD HDR LED LCD TV – recenzija

 Gaming i povezivanje na PC

samsung-40mu6402-horizon-zero-dawn

 Analizirana karakteristika  Rezultat
PC predložak i ulaz Dostupan PC i Game način rada
1:1 mapiranje piksela Da
4:4:4 FHD i UHD reprodukcija Da (samo u PC načinu rada)
Kašnjenje slike na ekranu (input lag – SDR)
 • Movie – kalibriran – 78.7 ms
 • Game: 20.9 ms
 • PC: 18.7 ms

40MU6402 nastavlja Samsungovu praksu televizora koji imaju niski input lag, no koji su tvornički podešeni daleko od idealnog u Game i PC režimima rada. Za početak, slika je u oba slučaja neprecizna i nužno ju je podesiti kako bi bila ugodna za gledanje i pružala boje bliske originalnoj informaciji.

Nadalje, osim što je Game način rada ponovno prebačen dublje u strukturu izbornika da ga korisnici teže nađu (vidi video niže), ima stalno aktivno globalno zatamnjenje kad se na ekranu prikazuje tamna slika. Za gledanje filmova to i nije toliki problem, no ako ste igrač i nešto vas vreba u sjenama, to može odlučiti o vašem uspjehu u igrama. Jedino rješenje koje Samsung nudi jest aktivacija PC načina rada, a gdje globalno zatamnjenje nije aktivno. Ipak, da ne bi barem jedan predložak bio idealan, Samsung je, slično kao i LG, u PC načinu rada onemogućio kontrolu nad rasponom boja. To znači da će sve boje koje vidite biti zasićenije nego što bi trebale jer nametnut široki raspon boja – najširi koji televizor može prikazati. PC način rada bi trebao služiti i za korištenje televizora u službi monitora, a ovako je, posebno za osjetljive poslove po pitanju boja, nepreporučljiv. Sreća u nesreći je što 40MU6402 ne može prikazati značajno veći raspon boja od Rec.709 standarda pa boje nisu onako zasićene kao primjerice na skupljim modelima iz “QLED” linije, no toplo se nadamo da će Samsung riješiti ovo ograničenje.

Samo igranje je bilo dobro, odziv na kontrole kao da igramo na monitoru, kontrast također solidan, a jedino što kvari dojam jest mala pokretna rezolucija, kao i tragovi iza objekata u pokretu (naročito u tamnijim kadrovima).

Kvaliteta zvuka

Kvaliteta zvuka novog 40MU6402 televizora je potpuno ista kao i na prošlogodišnjim modelima serije 6000. Dijalozi su čisti, distorzija nema pri normalnim glasnoćama, no zvuku nedostaje punoća niskih tonova kao i otvorenost koju pružaju visoki tonovi. Pozornica je isto tako vrlo uska, tako da televizor nije u mogućnosti kvalitetno prenijeti filmove, serije i glazbu.

Srećom, kvaliteta zvuka se značajno može riješiti spajanjem televizora na vanjski audio sustav – za filmove i one koji vole zvuk “kao u kinu” to su A/V receiveri s primjerice 5.1 konfiguracijom zvučnika, no postoje i kompaktnija rješenja – soundbar i soundbase jedinice. Upravo smo jednu takvu “audio bazu” imali na testu: Cambridge Audio TV5, a koji nam je na test ustupio Audio Cinema Art.

samsung-40mu6402-ca-tv5
Samsung 40MU6402 na Cambridge Audio TV5 bazi

Radi se o osvježenoj verziji V2 koja u odnosu na prethodnu donosi i HDMI ARC opciju povezivanja. TV5 je kompaktan audio uređaj koji ima ukupno 4 zvučnika (sprijeda 2 x 57mm (2.25″) Balanced Mode Radiator (BMR) i s donje strane 2 x 165mm (6.5″)).

Instalacija TV5 baze je vrlo jednostavna – možete ju postaviti na plohu pa zatim televizor na nju ili ju smjestiti u namještaj ako imate odgovarajući prostor. U našem slučaju ona je dimenzijama idealno odgovarala 40MU6402 televizoru pa smo televizor postavili na nju. Za povezivanje smo koristili digitalni optički kabel, a koji i sam proizvođač navodi kao najbolju opciju.

samsung-40mu6402-ca-tv5-2

Očekivano, kvaliteta zvuka uz TV5 je značajno bolja u odnosu na ugrađene zvučnike – zvuk je bolje zaokružen i bogatiji detaljima, a pozornica otvorenija. Niski tonovi se također mogu čuti tako da filmovi bolje zvuče i atraktivniji su, no u skladu s fizičkim ograničenjima – za prave “mesnate” basove valja nabaviti drugačiji audio sustav.

Kompletna recenzija Cambridge Audio TV5 proizvoda ćete uskoro moći pročitati na stranicama HD Televizije.

Potrošnja električne energije [W]

Predložak (mjerenje na ANSI uzorku – 50% crne i 50% bijele boje na ekranu)
Energetska klasa  energy class a
Dynamic
 86
Standard 67
Natural 55
Movie 62
Standby < 1

paragraph-separator-divider

Alternative

Odlična alternativa je, ako tražite televizor podjednako dobrog kontrasta i ne zanima vas UHD i HDR, Panasonic TX-40DS630E. Od Samsungovog asortimana pogledajte Samsung 40KU6072 ili neki drugi model iz KU6xxxx serije.

Zaključak

samsung-40mu6402-award

[review]

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Maloprodajna cijena na dan objave: 5.399,00 kn (Ronis)

Aktualne cijene provjerite na jeftinije.hr i nabava.net

Na test ustupio: Ronis

ronis-logo-2015

Dodatna ustupljena oprema:

Za potrebe testiranja su korišteni Supra Cables HDMI kabeli. Samsung UBD-K8500 Ultra HD Blu-ray reproduktor na test ustupio Samsung Hrvatska. Ultra HD HDR-10 testne uzorke osigurao R.Masciola. Cambridge Audio TV5 soundbase ustupio AudioCinema Art.

© HD Televizija 2017. Sva prava pridržana.

Prethodna stranica 1 2 3

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

37 komentara

 1. Po svemu sudeci pristojan tv ali pokretna slika mu očito nije jača strana. Darac, vjerovatno je greska u ocjeni televizora jer ste u rubrici kvaliteta slike-kontrast dodjelili samo dve i pol zvijezdice, a tu ipak sa kontrastom od preko 4000:1 zasluzuje vise

 2. Pozdrav za Darka i sve ostale posetioce ovog fenomenalnog sajta. Zamolio bih pre svega Darka a primecujem da ima jos dosta dobrih poznavaoca led tv tehnologije,dakle konkretno moze li mi neko reci nesto vise o Samsung 55ku6079 tv-u? Kupio bih ga ali nema puno informacija o njemu,pa bih bio zahvalan za svaku sugestiju i strucno misljenje kada je ovaj tv u pitanju.

 3. Pitanje za Darka,

  Vidio sam da 40MU6402 koristi VA panelom, a da model 49, 55 PLS panel. U čemu je razlika i da li je s PLS bolji kut gledanjai kvaliteta slike?

  LP,

 4. Nedavno sam kupio Samsung UHD MU496402 koji prema mome mišljenju ima lošu sliku kad god se pojavi crna boja na tv-u. Nakon što sam kontaktirao Samsung dobio sam odgovor da su prikazane slike standardne kvalitete za taj tv. Sa željom da i drugu prije kupovine budu upoznati sa standardnom kvalitetom serije 6 htio bih podijeliti slike i video za koje je Samsung rekao da su standarne kvalitete.
  https://www.dropbox.com/s/gguioo71wv9lean/20171030_172101.jpg?dl=0

  https://www.dropbox.com/s/hmjj4evtj36hir3/20171030_184603.jpg?dl=0

  https://www.dropbox.com/s/23oos3uum56dwbm/20171030_172219.mp4?dl=0

  Gledanje filmova koji imaju crne rubove na ovome tv je nemoguće bez stalnog primjećivanja “bijelih baklji” koje se prikazuju, na mome tv-u u donjem desnom rubu.
  Prije ovog tv-a imao sam samsung H6500 i iako je 3 godine stariji ima puno bolju sliku.

 5. Imam istu TV, crna je crna, ni približno kao ovo u tebe…
  Testirao u potpuno mračnoj prostoriji…
  Čini mi se da imaš defektan primjerak…

  1. Slažem se da nisam očekivao ovako lošu sliku kad sam kupovao MU496402, problem je što Samsung Hrvatska kaže da je to standardna kvaliteta slike za ovaj tv pa ga ne mogu reklamirati.
   Rekao bih da ste vi imali jako puno sreće jer nemate sličan defekt jer da ga imate, Samsung Hrvatska, vam ne bi uvažio reklamaciju.
   Odgovor Samsung Hrvatska na moj upit:

   Poštovani Gospodine Begić,
   Zahvaljujemo Vam što ste kontaktirali Samsung!
   Po pitanju Vašeg zahtjeva, obavještavamo Vas sljedeće:
   Da, slike i video koji ste poslali su sasvim standardne kvalitete.
   LED televizori su u suštini LCD televizori sa LED osvetljenjem. Kako su LED diode namještene iza panela, da bi osvetljavale zaslon, može doći do nejednakog osvetljenja na nekim dijelovima ekrana.

 6. vrati to u ducan. Budi skroz neugodan i bezobrazan jer kod nas drugacije ne pali. Samsung ti tu nema veze. Mislim, ima, ali ducan ti je to prodao pa nek ti to i rijese a dalje nek se oni gnjave sa samsungom. Ja sam imao slican problem samo kaj je bio SONY sa samsung panelom i zamijenili su mi ga u ducanu. Vjerujem da su ga upakirali i uvalili nekom drugom ali to vise nije bio moj problem. No trgovci ili bolje receno trgovine kod nas su dno dna. Pogotovo jos kad imaju posla sa kupcima koji bas i ne kuze tehnologiju i pratecu problematiku. Svaka cast izuzecima.

  1. Bio sam u dućanu i rekli su mi ga mogu sam odnijeti u jedan od dva službena servisa u Zagrebu. Također su mi rekli da su imali sličan slučaj i sa puno skupljim TV-om, Samsung serija 7, i da je čovjeku vraćen tv u istom stanju s obrazloženjem da probijanje svijetla nije vidljivo na svim scenama. Kako mi se nije dalo pakirati tv i nosit ga bez da se išta dogodi odlučio sam prvo kontaktirati Samsung i dobiti njihov službeni stav kako bih se mogao na nešto pozvati. Nažalost, njihov službeni stav poklapa se s onim što sam čuo u trgovini. Očito je kontrola kvalitete zakazala kada su dopuštena ovolika odstupanja od uređaja do uređaja.

   1. gle, naravno da ce te ducan odmah uputiti na servis jer im je to najjednostavnije. ALI, ti nisi nis kupio u servisu nego u ducanu i u prvih 7 dana nemas kaj ici u servis nego je ducan duzan rijesiti tvoj problem.

 7. Ponesi palicu za bejzbol, i budi drzak, jer ovo je smece, ane tv, pa ja bih nekome glavu otkinio da mi ovo proda, ovo je bas uzas.

 8. Kupio si novo, u prodavnici, a ne u servisu, i nedaj da te prave budalom, barem vi imate neki zakon za razliku od nas u bosni, neka ti vrati pare, ili zovi inspekciju, ali to je po meni pokvareno.

 9. Trgovina šalje uređaj u ovlašteni servis, a Samsung Hrvatska ovaj uređaj smatra ispravnim.
  Samo sam na recenziji tv-a htio podijeliti što sve proizvođač u Hrvatskoj smatra ispravnim uređajem.

  1. pa tebe nije briga kaj oni rade s njim. I meni su u emmezeti rekli da ga ne mogu zamijeniti jer sam ga otvorio. Na sto sam pitao kak da znam da ne valja ako ga ne otvorim i probam. Ja sam 4 sata proveo u ducanu ali i otisao doma sa drugim televizorom. Kojeg sam probao u ducanu iako to kao nije praksa. Sto bi bilo skroz u redu da su se drzali onoga kaj su mi rekli 2 dana ranije, da mogu zamijeniti TV ako ima nekakvih problema. A nije bio niti blizu tak grozan ako ovaj tvoj.

 10. Vraćaj to u dućan i budi krajnje bezobrazan i traži da ti to pothitno zamjene
  Ja bi na tvom mjestu poludio, jer onakvu sliku nema ni Quadro od 1200 kn
  Sramota da mogu biti tolike razlike u panelima i probijanjima svjetlosti
  Po meni taj tv nije ni smio izaći iz tvornice

  1. Trazi lovu nazad pa idi negdje drugo kupi tv, to je kriminal, smece od tv-a, kao sto kolega rece trecerazredni kinez nebi tako odvratno radio, a ne neki brend koji se hvali kvalitetom.

 11. Kupio sam Samsung 50MU6172.

  Čačkao sam ga nekih 5-6 sati i jako sam zadovoljan (a potežak sam).

  Primjetio sam dva problemčića (ako ih tako uopšte mogu nazvati, jer su manje više nebitni) koje se nadam da neko sa foruma možda zna kako riješiti:
  1. U smart hubu nemam app “my games”. Imam samo Games (možda je to novi naziv u Tizenu 3.0) ali pod tom stavkom imam samo nekih 10ak igara spectrum kvalitete :). Vidim da ljudi po youtubu igraju neke malo jače igre i to gamepadom. Jel u pitanju regionalno ograničenje Smart huba i ako jeste kako to riješiti?
  2. Svaki put kad mi je na TV-u samo Tizen meni (onaj u dnu kao web OS) upali se auto dimming opcija. Napominjem da mi je u postavkama pogašeno svo ecco sranje. Nije puno iritirajuće ali eto, volio bijh da se to ne dešava.

 12. Pozdrav, ako moze informacija. Jel samsung 40mu6402 pri konekciji sa pc računalom moze prikazati 4 k rezoluciju sa 60hz osvjezavanjem. Naime svoj sam primjerak dotičnog televizora spojio na računalo preko graficke kartice radeon r7 250 ali najvise kaj mi se nudi je 30hz na toj rezoluciji

 13. Pozdrav. Kupio prije par dana samsung 55mu 6402. Najvise zbog gledanja filmova. Ali kada ubacim usb nema titla nigdje. Slika je dobra sve ok ali titlova nema. Probao sam sve. Isti naziv filma i titla, odvojeni folderi, zajednicki folderi i nece pa nece. Neznam do cega je. Ili do tv ili necega drugog.Isti titlovi na laptopu rade. Moze pomoc.

  1. Probaj rucno ucitati film sa usb-a, znaci ne da koristis autorun opciju trebalo bi uredno radi, ja imam kao pomocni tv pored oled-a, sammsung 50MU6172 i ako pustim da on sam ocita usb disk, ili stick nema prevoda, ako odem rucno sa glavnog menija pokrenem usb uredno sve radi, probaj malo, skroj je cudan.

 14. Pozdrav.
  Kupio sam prije tri dana 50mu6175 i jako se razočarao kutom gledanja i ispranošću slike, na svim modovima je kontrast tvornički 100%.
  Mogu li se naći negdje podešenja

  1. pa ako ti je bio bitan kut gledanja, trebao si uzeti nesto sa IPS panelom. Obzirom da je TV star 3 dana, vrati ga natrag i uzmi neki LG, mislim da su oni svi sa IPS panelima.

   1. Hvala na savjetu, ali sam se i pomirio sa kutom, iako sam bio iznenađen. Mogu li se negdje naći savjeti kako podesiti sliku .
    Ili su ova tvornička po modovima najbolja

  1. Imat to msmece kao pomocni tv, vrati ako mozes, pored njega u spavacoj sobo imam LG 701 ne znam tacno slova, kontrast mu jeste los, ali slika, ugao gledanja sve je dvije klase bolje nego na tom samsungu

 15. Dali ima neko problema sa Youtube aplikacijom na SEN Sony platformi?
  U zadnja dva dana neće da se pokrene.
  Hvala unaprijed.

 16. Pozdrav,
  Kupio sam prije par mjeseci ovaj TV, sad ga spojim na PC i pokrenem FIFU 18 u UHD rezoluciji, računalo mi se ubrzo krene resetirat, prebacim na FHD rezoluciju, jako trza, lopta ostavlja trag veliki, a grafička mislim da je dosta dobra ATI Radeon R9 280 3 GB.
  Još sam spojio na FHD Panasonic TV i sve normalno radi. Ista veličina ekrana.

 17. Pozdrav, Samsung UE40MU6402UXXH ili Samsung UE40MU6172UHD, za standardno gledanje televizije, što mislite ? U čemu je najbitnija razlika ?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!