Analize tržištaDigitalna televizijaDigitalna televizija u HrvatskojVijesti

Televizor je i dalje najpopularniji uređaj za gledanje TV programa

Philips-OLED-901-F-Lifestyle-Photography-650-80

SES, vodeći svjetski satelitski operater koji, između ostalog, nudi široku lepezu besplatnih televizijskih programa, proveo je godišnje istraživanje o navikama građana Zagreba, Beograda i Ljubljane tijekom gledatelja televizijskog programa. Cilj istraživanja je bio dobiti bolji uvid u njihove navike gledanja televizijskih programa, kao i koliko su upoznati s ponudom raspoloživih besplatnih programa. Iako živimo u doba u kojem se tehnologija razvija velikom brzinom poput, primjerice virtualne stvarnosti (VR), proširene stvarnosti (AR), ili mješovite stvarnosti (MR), istraživanje je pokazalo da je televizor ostao najpopularniji uređaj za zabavu i učenje. Naime, više od 44% ispitanika u Ljubljani, i 60% u Zagrebu te gotovo 70% u Beogradu tijekom gledanja televizijskih programa i dalje televizijski prijemnik preferira više nego računalo, tablet ili drugi mobilni uređaj.

Također, istraživanje je pokazalo kako građani Ljubljane dnevno posvećuju više vremena gledanju televizije od ispitanika u Zagrebu i Beogradu, čineći je nezamjenjivim pratiteljem u svakodnevnom životu. Naime, gotovo 30 posto ispitanika u Ljubljani navelo je kako gleda televiziju u prosjeku dva do tri sata dnevno, isto je reklo i gotovo 27 posto građana u Beogradu te 20 posto građana u Zagrebu. Zbog sve bržeg životnog stila i manjka slobodnog vremena, ne iznenađuje podatak kako gotovo 30 posto građana sva tri glavna grada radije u gledanju filmova uživa u udobnosti svog doma, što je povećanje od 3 posto u usporedbi s prošlogodišnjim rezultatom.

lg-43lf540v-sd
TV program, 576i

Takvo što je u skladu s rezultatima ankete koja pokazuje da većina građana gleda televiziju kako bi se opustili (više od 50 posto ispitanika u Ljubljani, više od 70 posto u Beogradu i gotovo 60 posto u Zagrebu), što televiziju čini središtem zabave u kućanstvu. Osim toga, istraživanje je pokazalo kako su dokumentarni, sportski i kulturni programi vrlo traženi, dok je 22 posto ispitanika u Zagrebu reklo kako žele imati pristup većem broju sportskih kanala ,a 15 posto ispitanika bi željelo gledati više dokumentaraca i zabavnih kanala. Ovi podaci ukazuju na to da gledanje televizije za mnoge gledatelje ne predstavlja samo izvor zabave, nego i sredstvo za stjecanje znanja na, što je uostalom i najvažnije, relativno lako dostupan i ugodan način.

Ponuda ASTRA satelita je upravo na to i usredotočena te pruža široku ponudu stotina međunarodnih programa za gledanje filmova, kao i informativnih, sportskih, obrazovnih, dokumentarnih, glazbenih, dječjih i kulturnih programa na ASTRA 19.2°E orbitalnoj poziciji. ASTRA donosi digitalnu zabavu i najbolje iskustvo izravno u kućanstva. Svim građanima Hrvatske koji bi željeli gledati više različitih televizijskih programa  dostupna je putem standardne satelitske antene. ASTRA sateliti donose stotine raznovrsnih visoko kvalitetnih tematskih programa (preko 500 televizijskih + radijskih) u FTA modu koji su dostupni na poziciji ASTRA 19.2E, što predstavlja savršen izbor među kojima će gledatelji zasigurno pronaći svoje preference.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!