DVD, Blu-ray i Ultra HD Blu-ray reproduktoriRecenzije

Panasonic DMP-UB900 UHD Blu-ray – recenzija

panasonic-ub900-uhd-bd-player-header

Prošlo je jako puno vremena otkako smo testirali neki Blu-ray reproduktor. Da budemo precizniji, preko tri godine otkako smo se družili s Marantzovim modelom UD7007. 2016. godina donosi novi UHD Blu-ray standard i zajedno s njime prve UHD BD reproduktore kako na svjetskom, tako i na domaćem tržištu. Sonus Art iz Zagreba nam je ustupio prvi Panasonicov UHD BD reproduktor kako bismo ga istražili i provjerili je li doista onako dobar kako proizvođač, a i strani recenzentni govore.

Specifikacije

Proizvođač Panasonic
Model DMP-UB900EGK
Tip Ultra HD Blu-ray linijski reproduktor
Podržani diskovi CD, DVD, Blu-ray, 3D Blu-ray & UHD Blu-ray
HDR-10 Da
Dolby Vision Ne
HDMI
Da (2x)
2160p/4:4:4/60p izlaz Da
High-res Sound Da
UHD Premium Da
THX 4K Source certifikat Da
Toslink (digitalni optički audio izlaz) Da
Analogni audio izlazi Da (RCA, 2.0 i 7.1)
USB sučelje Da (ukupno 1 priključak, 1x USB 2.0)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
Utor za memorijske kartice Da (SD)
HEVC/VP9 podrška da/?
CPU Quad-core
Zemlja porijekla: Češka
Okvirna MP cijena: oko 6.400,00 kn (09.08.2016.)

Detaljne specifikacije:

Poveznice:

VIDEO: Raspakiravanje i instalacija

Više video materijala možete pronaći na našim YouTube kanalima: HD Televizija i TV Calibration with Darko.

Dizajn i rukovanje

panasonic_UB900_image_left_

Panasonic UB900 je minimalistički elegantno dizajnirana linijska komponenta sjajnog finiša i zrcalne fronte. Dizajn uvelike podsjeća na Panasonicov prvi UHD Blu-ray reproduktor UBZ1 koji je bio ekskluzivan samo za tržište Japana. Čitavu prednja maska je moguće otvoriti i otkriti neuglednu unutarnju masku. Na njoj nalazimo zaslon (koji je vidljiv kroz prednju masku), plastičnu ladicu za optičke medije (osrednje kvalitete izrade), USB i SD utor za memorijske kartice na ne baš praktičnom mjestu.

panasonic_UB900_front_h

Čitavo kućište – osim stražnje i donje strane – je izrađeno iz plastike. Premda je završna obrada dobra, voljeli bismo vidjeti više metalnih elemenata i čvršću ladicu za optičke medije.

panasonic-ub900-uhd-bd-connectors

Među priključcima nalazimo sve relevantne – dva HDMI izlaza (jedan za sliku i zvuk, a drugi samo za zvuk), Ethernet, stereo i 7.1 RCA analogni audio izlazi, digitalni koaksijalni i optički audio izlaz, te je na kraju tu utor za napajanje. Svi priključci osim Etherneta, napajanja i Toslinka su pozlaćeni.

Izbornici

UB900EB_03
Panasonic UB900 Home menu

Kao i ostali Panasonicovi A/V proizvodi, tako i UB900 ima jednostavno i dobro organizirano sučelje, bez animacija i tranzicija između odabira. U glavnom izborniku nalaze se opcije Video, Music, Photo, Home Network, Network Service i Setup. Ovisno o tipu sadržaja korisnik bira između Videos, Music ili Photo, a ako želi pristupiti sadržajima na lokalnoj mreži bira Home Network. Internet aplikacije se nalaze unutar Network Service opcije.

Setup nudi tri opcije – podešavanje samog uređaja, izbor pozadine za glavni izbornik i SD Card Management za ugađanje postavki memorijskih kartica.

Player Settings izbornik nudi ključne opcije vezane za podešavanje izlazne rezolucije i tipa signala, podešavanje slike, zvuka i 3D prikaza, te dodatne opcije poput jezika, mreže, dobnih ograničenja, intenziteta osvjetljenja info zaslona, te nadogradnje softvera. Tijekom ovog testa smo dva puta nadogradili softver, prvi put na verziju 1.17, a drugi put na verziju 1.19.

UB900EB_05

Unutra HDMI opcije se nalazi:

 • Video Format (4K, 1080p, 1080i,…)
 • 4K (50p/60p) Output
 • 24p Output
 • HDMI (Video) Output Mode
 • HDMI (Audio) Output Mode
 • Colour Mode (YCbCr, RGB)
 • Deep Colour Output
 • High Dynamic Range
 • Contents Type Flag
 • Audio Output i
 • 7.1 ch Audio Reformatting

Picture opcija nudi samo:

 • Still Mode i
 • Seamless Play

Tijekom reprodukcije je dostupan dodatni izbornik za fino podešavanje slike, uključujući redukciju šuma, podešavanje oštrine itd.

Opcija Sound nudi:

 • Dynamic Range Compression
 • Digital Audio Output
 • Optical / Coaxial down sampling
 • Downmix
 • HDMI Output Settings of Music Playback
 • Settings for High Clarity Sound
 • Audio Delay i
 • Analogue Multi Channel

Daljinski upravljač

panasonic-ub900-uhd-bd-remote

U istom stilu kao i sam uređaj, priloženi daljinski upravljač ima sjajnu frontu s tankim srebrnim linijama kako bi izgledao atraktivnije. Daljinski upravljač ima velike bijele tipke s pozadinskim osvjetljenjem, a koje će sve zasvijetliti kada pritisnete malenu Light tipku u donjem dijelu. Unatoč plastici, upravljač djeluje solidno, matirane poleđine i dobro obrađenih bridova.

Tipke su dobro raspoređene – glavna navigacija je u centralnom dijelu – iznad nje nalaze se tipke za pozivanje Netflixa, Internet pretraživača, Miracasta i DLNA, zajedno s numeričkom tipkovnicom. Na samom vrhu nalaze se tipke za paljenje i gašenje, izvlačenje i uvlačenje ladice, te tipke za upravljanje Panasonic televizorom. Ispod navigacije nalazimo tipke za upravljanje reprodukcijom, te dodatne funkcije poput Status, Playback info, Subtitle, Audio, Picture Setting, Sound Effect, High Clarity  i 3D Setting.

Tijekom reprodukcije sadržaja putem tipke Playback info možete dobiti detaljne informacije o reprodukciji, kako o izlaznom tako i o ulaznom formatu. Picture Setting otvara poseban izbornik za ugađanje slike, a koji se prikazuje samo tijekom reprodukcije.

Internet aplikacije

panasonic-ub900-apps

Bilo je pomalo iznenađujuće kad smo tijekom pregledavanja svih opcija koje UB900 nudi naišli na Smart Viera platformu koju je Panasonic koristio na svojim pametnim televizorima – prije pune 4 godine. Panasonic nikada nije bio predvodnik u razvoju Smart TV-a – tek se prošle godine približio konkurenciji Firefox OS-om kao modernijim rješenjem. Smart Viera platforma posjeduje solidan broj aplikacija, uključujući Netflix, Oyo, YouTube itd., no nedostaje joj atraktivnosti i fluidnosti u radu. Da ju je barem Panasonic nadogradio pravom Ultra HD rezolucijom, a ne upscaliranim Full HD izgledom barem bismo vidjeli neko poboljšanje – ovako sasvim sasvim promašena implementacija.

Internet pretraživač je posve neupotrebljiv – radi se o staroj inačici Google Chromea koja nije prilagođena za moderne internet stranice koje imaju veliki broj slika visoke rezolucije, te razne dinamičke skripte i efekte. Trebalo je manje od minute da nam se pretraživač sruši dok smo kliknuli na jedan link na CNET-u, a na manje zahtjevnim stranicama je nakon par klikova ekran ostao zamrznuti i na kraju se ugasio. Ponovno jedan od detalja koje je Panasonic trebao barem prilagoditi modernom dobu.

panasonic-ub900-browser

No segment internet aplikacija ne uzimamo kao veliki minus ovog proizvoda. S obzirom na to da kupci ovog proizvoda u prvom redu traže UHD BD reproduktor i gotovo sigurno da već posjeduju Ultra HD televizor – aplikacije će ionako pokretati na televizoru jer ih posjeduju svi UHD Smart TV-i i bolje će raditi nego na Panasonicovom UB900 uređaju. Jasno da je Panasonic želio konkurirati Samsungu pa je ugradio što je već imao pri ruci, no smatramo da bolje da je izbacio aplikacije (ili barem većinu njih) i smanjio cijenu. Vjerujemo da bi taj potez osigurao veći broj prodanih uređaja.

Multimedijalna podrška

UB900 podržava različite audio, video i slikovne formate koje možete pokrenuti bilo da su zapisani na optičkom mediju, USB vanjskoj memoriji, SD memorijskoj kartici ili lokalnoj mreži. Većina isprobanih testnih videa u h.264 kodeku je ispravno radila, no isto tako bilo je onih koji su odbijali se pokrenuti. Titlovi su nam radili samo unutar MKV datoteke i to bez dijakritičkih znakova.

S druge strane, vjerujemo da će većinu više zanimati audio podrška ovog uređaja, a ona je odlična. Moguće je pokrenuti FLAC/WAV/ALAC/DSD/WMA/AAC/MP3 datoteke i to u praksi radi dobro.

Brzina učitavanja

Format/i Panasonic DMP-UB900 Sony PlayStation 3
UHD Blu-ray Batman v Superman: Dawn of Justice (UE) – od ubacivanja medija do početka samog filma 28 /
Blu-ray – Batman: The Dark Knight od ubacivanja medija do početka samog filma 49 55
Blu-ray – Batman: The Dark Knight odabir scene na kraju filma tokom reprodukcije 3.0 2.3
DVD – Day After Tomorrow – od ubacivanja medija do prvog foršpana 23 /

Brzina rada Panasonic UB900 UHD BD reproduktora je iznenađujuće dobra s obzirom na to da se radi o jednom od prvih reproduktora te vrste na tržištu.

Kvaliteta slike

panasonic-ub900-uhd-batman-v-superman

Verzija softvera na dan testa: 1.19

Panasonic UB900 smo imali prilike testirati na čak četiri UHD Premium televizora:

 1. LG 55E6V OLED TV,
 2. LG 55B6J OLED TV,
 3. Panasonic 65DX900E LED LCD TV i
 4. Samsung 49KS7002 SUHD LED LCD TV

Na sva četiri televizora smo gledali filmove na UHD BD mediju, a koji osim nativne rezolucije od 3840×2160 piksela imaju 10-bitnu dubinu boja, širok raspon boja i HDR-10 metapodatke za sliku velikog dinamičkog raspona. Na sva četiri televizora smo morali HDMI ulaz podesiti kako bi pravilno prihvaćao UHD 10-bitnu boju i samim time mogao prikazati UHD BD materijale u punom potencijalu.

samsung-49ks7002-hdr
Mad Max: Fury Road UHD BD

Pohvaljujemo što je Panasonic dodao u info kutak osim podatke o mediju i izlaznoj rezoluciji također i status HDR-a. U slučaju ispravnog prikaza na ekranu će pisati HDR (High Dynamic Range), a ako televizor ne prihvaća HDR metapodatke, tada će biti navedeno Dynamic Range Conversion.

panasonicdx900e-battle
Fotografija ne može dočarati dinamiku sraza Batmana i Supermana u UHD HDR tehnici…

Tijekom korištenja smo najveće poteškoće imali sa Samsungovim SUHD televizorom, a koji se nije uspijevao pravilno “rukovati” s UB900 pa smo tako nekada dobivali blijedu sliku ispranih boja, pa bi boje bile tu ali HDR ne bi radio itd. Više na tu temu u video prilogu niže:

Kao prvi UHD Blu-ray reproduktor koji je THX i UHD Premium certificiran, UB900 svoj posao odrađuje izvrsno – konzistentno i uz visoke performanse. Kvalitetan procesor slike pobrinuo se da čak i DVD sadržaji izgledaju detaljno i u skladu s originalnim zapisom kada su boje i nijanse u pitanju. Skaliranje Full HD sadržaja je na visokom nivou, bez uvođenja šuma ili artefakata u sliku. Na temelju isprobanog nismo uočili bitne razlike između načina na koji UB900 i isprobani UHD televizori vrše skaliranje slike – u svi slučajevima ono je izvrsno.

panasonic-ub900-display
Detaljne informacije o originalnom materijalu i izlaznim parametrima

Na sva četiri isprobana televizora UB900 je ispravno slao 2160p24 signal i osigurao stabilnu reprodukciju neovisno o tome koliko je scena kompleksna.

Iako su tvorničke postavke slike dovoljno neutralne da i najveći videofili neće imati zamjerki, UB900 nudi i niz kontrola za ugađanje parametara slike. Tako su dostupni posebni predlošci, kao i mogućnosti ručnog ugađanja boja, nijansi, oštrine i redukcije šuma, što je zgodno ako korisnik kontrole dostupne na televizoru smatra ograničavajućima.

panasonic-dx900e-mad-max-uhd
Mad Max: Fury Road UHD BD

Osim filmova u UB900 smo ubacili i HQV Benchmark Blu-ray testni disk i proveli uobičajene testove koje provodimo na televizorima. Uređaj smo podesili tako da ulazne 1080i60 i 1080p24 signale pretvori u progresivne i skalira na 2160p60, odnosno 2160p24. Očekivano za Panasonic, no isto tako i ne toliko kritično za uređaj koji se neće toliko često susretati s isprepletenim signalima, pojedini testovi su pokazali lošije performanse nego što je to slučaj na modernim televizorima. Tako smo uočili nešto jaču nazubljenost i poteškoće s prikazom zahtjevnijih isprepletenih signala, kao i slabiju redukciju šuma u slici. S druge strane, UB900 je prepoznao sve isprobane tipove kadenci i unatoč što je bio sporiji u njihovoj detekciji, prikazivao sliku bez nazubljenosti i efekta valovitih šara.

U ovom trenutku ne postoji niti jedan testni UHD Blu-ray disk na kojem bismo mogli isprobati specifične testne sekvencije u Ultra HD rezoluciji, no prema onome što smo vidjeli Panasonic je napravio odličan proizvod kojem najbolje odgovaraju kvalitetni Blu-ray i Ultra HD Blu-ray sadržaji.

paragraph-separator-divider

Kvaliteta zvuka

samsung-49ks7002-fury-road

UB900 posjeduje dva HDMI-ja, digitalni koaksijalni i digitalni optički audio izlaz kako bi zvuk u digitalnom formatu proslijedio na vanjski A/V receiver ili sličan uređaj. Sviđa nam se dostupnost dva HDMI-ja zbog toga što ovako vlasnici A/V receivera koji ne podržavaju UHD, HDMI 2.0a ili HDCP 2.2 sustav zaštite mogu poslati video direktno u televizor, a zvuk drugim HDMI priključkom u receiver. Za one koji nemaju HDMI sučelja na A/V receiveru, tu su i analogni stereo i 7.1 audio izlazi.

Na kvalitetu zvuka nemamo prigovora, UB900 odrađuje svoj posao korektno i može slati originalni zapis bez ikakvog modificiranja, a ako korisnik želi tu su dodatne opcije za njegovo ugađanje.

Zaključak

panasonic-ub900-uhd-bd-player-award

[review]

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Maloprodajna cijena na dan objave: 6.400,00 kn (09.08.2016.)

Aktualne cijene provjerite na jeftinije.hr i nabava.net

jeftinije-hr

Na test ustupio: Sonus Art

sonus-art

Za potrebe testiranja su korišteni Supra Cables HDMI kabeli.

© HD Televizija 2016. Sva prava pridržana.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

11 komentara

 1. Hoćete li raditi recenziju za Samsungov model K8500? Krepao mi je Bluray pa moram nabaviti novi, a kad već nabavljam novi, želim imati i UHD mogućnost, pa može savjet da li vrijedi uzeti taj player? Hvala.

  1. Ovisi što tražiš i koliko si zahtjevan, od daljinca pa nadalje. Slika je ok i na Samsungu, ali kako imam oba playera, meni je Panasonic 900 osjetno kvalitetniji uređaj. Ima nekih sitnih razlika i u kompatibilnosti, recimo Panasonic i Samsung 7500 mi ugase i Sony tv, ali Samsung 8500 ne. No, ako ti je samo kvaliteta slike bitna i cijena, i 8500 je ok, a njegov media player podržava i neke formate koje Panasonic ne podržava, npr .flv, mada to većini ljudi nije bitno.

   1. Panasonic mi je preskup. I ovaj Samsung ovoje skup, ali ajde nekako ću preživjeti. Inače, imam LG Ultra HD tv i Yamaha pojačalo. Problem je kako spojiti pojačalo sa Blurayem jervidim da Samsung koristi HDMI za audio, a moje ppojačalo ima izlaze za HDMI DVD ili optički za CD. Neznam da li se može na to spojiti.

    1. pa mos ga spojiti optikom ako je ulaz promjenjiv.. Ali taj player ima i HDMI izlaz samo za audio tak da ne bi trebao imati problema. Samo malo vise kablova :D
     Jedino, ako se ne varam svi UHD playeri moraju imati HDCP 2.2 sto ako tvoj receiver nema znaci da ga moras ukopcati direktno u TV. Ali ne znam da li to vrijedi i za taj drugi audio HDMI izlaz.

      1. Moze. Eventualno ces morati player podesiti tako da ti daje van samo DD/DTS ili PCM 5.1, nesto u tom stilu jer vjerujem da nemas receiver koji moze raditi sa lossles formatima ako nema bluray HDMI ulaz.

    2. BB, ako ti 4k bluray nije prioritet, na Amazon.de ima još Samsung bluray 7500 za cca 150 eura, spustili su cijenu, odličan uređaj a ima i ugrađen dekoder i analogne 5.1 izlaze, što novi uglavnom nemaju pa kupci moraju bacati novce na kupovinu novih. Koliko god ljudi bili oduševljeni sa 4k medijima, ja na udaljenosti gledanja cca 4 metra baš i ne vidim isplativost investicije u vidu kvalitete slike, više se igram sa novim gadgetima.

 2. Samo mali dodatak, UB900 ne želi prepoznati neke usb stickove, koje npr generacijskii stariji oppo 103d bez problema čita. Baš danas skinuo najnoviji update, ne radi ni sa tim.

  1. Nista cudno, tako je sa denon receiverom, neke vidi normalno, neke nece nema sanse nisam uopste skontao neku logiku, i redoslijed.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!