OLEDRecenzijeTelevizori i monitori

LG 55E6V (E6) UHD HDR OLED TV – recenzija

lg-55e6v-review-header

Na testu nam se našao najbolje rangiran 55-inčni OLED televizor iz LG-jeve ponude za 2016. godinu – 55E6V. Osim u 55-inčnoj varijanti, dostupan je i u 65-inča, a ono što će svakako mnoge razveseliti je činjenica da nema zakrivljeni, već ravni ekran. Ovo je ujedno i prvi televizor koji testiramo, a da ima i UHD Premium certifikat -> drugim riječima, na ovakvom televizoru moguće je gledati nove UHD Blu-ray sadržaje u kvaliteti koja po oštrini, dubini boja i dinamičkom rasponu nadilazi ono što nam je do sada bilo servirano na klasičnom Blu-rayu.

[review]

Specifikacije

Proizvođač LG
Model 55E6V
Tehnologija prikaza WRGB OLED
Geometrija zaslona ravni zaslon
Veličina ekrana 55 inča / 140 cm
Energetska klasa B (145 W, 212 kWh/godišnje)
3D
da (polarizacijski)
Osvježavanje zaslona 120 Hz panel
Lokalno zatamnjenje / (OLED tehnologija)
Rezolucija Ultra HD, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od 4 podpiksela)
Broj HDMI priključaka 4 (HDMI 2.0 + HDCP 2.2)
Toslink (digitalni optički audio izlaz) Da
USB sučelje Da (ukupno 3 priključka, 1x USB 3.0)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
Izlaz za slušalice (3.5 mm) Da
Digitalni prijam DVB-T2/C/S2 (twin tuner)
HEVC/VP9 podrška da/da
Operativni sustav webOS 3
Ugrađena memorija 4371 MB raspoloživog prostora za aplikacije
CPU Quad-core
Zemlja porijekla: Poljska
Okvirna MP cijena: oko 34.999,00 kn (08.07.2016.)

Detaljne specifikacije:

lg-2016-tv-lineup-matrix
LG 2016 TV lineup – OLED and LED LCD TVs

Poveznice:

VIDEO: Raspakiravanje i instalacija

Više video materijala možete pronaći na našim YouTube kanalima: HD Televizija i TV Calibration with Darko.

Dizajn i rukovanje

lg-55e6v-design

Ako izuzmemo model 55EA980 i njegovu varijaciju sa Swarovski kristalima (55EA975) čiji dizajn je ostavio publiku podijeljenu, LG-jevi OLED televizori su svakako među najljepšim i najatraktivnijim na tržištu. Nove serije za 2016. – B6, C6, E6 i G6 – nastavljaju taj trend kombinirajući iznimno male dimenzije (koje omogućuje OLED tehnologija) s kvalitetnim materijalima i dobrim dizajnerskim rješenjima.  Tako modeli B6 i C6 imaju prozirni “vrat” postolja kako bi zaslon izgledao kao da lebdi iznad podloge, a jači E6 i G6 modeli imaju tzv. “slika na staklu” zaslon i postolje s integriranim sound-barom.

lg-2016-oled-design-comparison

Ono što će vjerojatno mnogo prvo uočiti jest kako po prvi puta LG ove godine lansira veći broj OLED televizora s ravnim zaslonom nego sa zakrivljenim. Tranzicija je započela prošle godine modelima EF9500 i EF9800, a listi možemo dodati i EG9900 koji je bio prvi fleksibilni OLED televizor na tržištu (ravni ili zakrivljeni pritiskom na tipku na daljinskom upravljaču. Ove godine samo C6 serija u 55″ i 65″ ima zakrivljeni zaslon.

lg-55e6v-back

55-inčni E6 odlično izgleda i iznimno je stabilan na podlozi jer cijelom svojom širinom leži na njoj. Zbog toga pazite prste prilikom manevriranja, posebno s desne strane gdje ga nećete imati gdje primiti osim s donje strane. Stabilnosti konstrukcije svakako pridonosi i staklena pozadina iza zaslona koja 5 milimetara izlazi sa svake strane i odlično se uklapa u cjelokupni dizajn.

Tanki stakleni okvir između zaslona i postolja LG je iskoristio kako bi diskretno smjestio svoj logotip (bez pozadinskog LED osvjetljenja) i četiri slova koja bi mnogi željeli vidjeti i u vlastitom domu – OLED.

Postolje je cijelom svojom dužinom prekriveno srebrnim rebrima kakva je imao i prošlogodišnji EF9800 model, a isti stil ima i perjanica ovogodišnje ponude – linija G6. Rebra su plastična što nas je isprva malo iznenadilo s obzirom na klasu televizora, no s druge strane vjerujemo da bi cijela bila još paprenija da se LG odlučio na neki drugi metal poput aluminija. Ista priča vrijedi i za postolje u srednjem dijelu televizora – iako kvalitetno napravljeno, cijela gornja površina je plastična.

lg-55e6v-soundbar

Nama osobno se više sviđa dizajn E6 linije nego G6. G6 ima postolje koje izlazi izvan ravnine televizora sprijeda, a i straga je duže. Isto tako, pri montaži na zid sound-bar na G6 seriji se mora zarotirati za 90 stupnjeva tako da više zvučnici nisu usmjereni prema gledatelju već prema podlozi, dok kod E6 serije orijentacija ostaje ista. Za montažu na zid treba koristiti VESA 400×200 nosače.

Kako OLED nema pozadinsko osvjetljenje, ponovno smo bili impresionirani malom dubinom pri pogledu sa strane. U gornjem dijelu gdje se nalazi samo staklo i OLED panel dubina iznosi oko 6.7 mm, dok u donjem dijelu gdje se nalazi sound-bar govorimo o nešto manje od 6 centimetara. Stakleni dio pozadine ima specifičan trokutasti uzorak koji se presijava na svijetlu tako da televizor dobro izgleda sa svih strane.

lg-55e6v-connectors

Priključci se nalaze u dvije orijentacije – s pogledom prema stražnjoj strani i sa strane. LG je postavio sve HDMI i USB priključke s pogledom sa strane, dok su antenski, satelitski, Ethernet, Toslink i analogni konektori s pogledom prema stražnjoj strani. Spomenuta analogna sučelja, osim izlaza za slušalice, zahtijevaju korištenje priloženih adaptera. Iako je blizina ruba praktična za povezivanje USB memorija i prijenosnih diskova, u slučaju korištenja debljih ili krućih HDMI kabela isti bi mogli biti vidljivi s prednje strane.

lg-55e6v-side-view

U cjelini, LG 55E6V sa stajališta dizajna i kvalitete izrade opravdava pripadnost visokoj klasi i vjerujemo da će se odlično uklopiti u svaki dnevni boravak.

Daljinski upravljači

lg-55e6v-remote1

LG se već dugi niz godina drži Magic Remote daljinskih upravljača koji su naročito pogodni za korištenje Smart TV-a. Od prvotnih revizija koje su imale (pre)mali broj funkcija LG je svoje “čarobne” upravljače vremenom počeo stapati s onim klasičnim po pitanju broja tipki, pa je tako još prošle godine upravo model AN-MR650 bio jedan od najboljih upravljača na tržištu.

Ove godine je LG otišao korak dalje u konvergenciji dizajna “običnog” i “čarobnog” upravljača lansiranjem modela AN-MR700, koji je priložen u pakovanju. Radi se o najboljem daljinskom upravljaču koji je LG ikada napravio te smo prilično sigurni da će biti među najboljima na tržištu ove godine. Ergonomski je odlično pogođen, kombinacija gumenih tipki, mat i sjajnih plastičnih površina izgleda odlično, a sve funkcije izvrsno odrađuju svoj posao. Pomicanje pokazivača je precizno i nema frustracija koje često prate konkurentska rješenja, a sve često korištenje funkcije se nalaze nadohvat prstiju. Tu je čak i tipka za teletekst što će vjerujem razveseliti mnoge njegove ljubitelje, a ako nekome zatreba, tu je i ugrađeni mikrofon za glasovno pretraživanje.

lg-55e6v-remote2

Nedostatke daljinskog upravljača vidimo u korištenju plastike za sve površine (za ovu klasu barem da je prednja maska aluminijska), te u izostanku pozadinskog osvjetljenja ili fosforescentnih tipki. S obzirom da OLED tehnologiji nije problem prikazati čistu crnu boju na ekranu, u zamračenom ambijentu mogla bi biti poteškoća pronaći željenu tipku.

Uz AN-MR700 LG prilaže i kompaktni daljinski upravljač AN-SP700 opremljen samo osnovnim funkcijama. Paljenje/gašenje televizora i STB-a, ugađanje glasnoće, Mute, promjena kanala, Back/Exit, Home, Input i navigacija. Stilski oba daljinska su slična, a hoćete li ih koristiti ili se možda odlučiti za upravljanje putem pametnog telefona ili tableta je na vama.

Smart TV

lg-55e6v-webos-home

Sve nove LG-jeve OLED televizore krasi webOS u najnovijoj verziji 3.0. Ideja webOS-a se nije mijenjala, te se i dalje radi o jednoj od najjednostavnijih za korištenje Smart TV platformi na tržištu. Izgled webOS-a se nije mijenjao, osim sitnih korekcija koje LG smatra da bolje rješavaju organizaciju nego prije. Tako je My Channels kartica prebačena s naslovnice, a umjesto nje je mjesto našla funkcija pretraživanja koja radi bilo utipkavanjem pojmova ili kroz prepoznavanje govora. Kartice su sada u jednoj liniji po kojoj korisnik može glatko šetati i preslagivati ih kako mu najbolje odgovara.

Iako je webOS platforma zamišljena da bude simpatična i pristupačna korisnicima, smatramo da je LG trebao omogućiti veću kontrolu nad njom i to ponajprije u vizualno smislu. Ovako zaigrana paleta boja i pokazivači koji kao da su izašli iz kakve igre za najmlađe nam se nikako ne uklapaju u televizor premium klase. LG bi svakako trebao dodati više “tema” kao što to ima primjerice Windows operativni sustav na računalima, tako da korisnik može odabrati neku manje zaigranu izvedbu – primjerice u nijansama sive ili crno-bijeli dizajn. Niti se ne pitamo može li LG to implementirati kad znamo da je to itekako izvedivo, pitamo se samo kada će takva promjena biti implementirana.

lg-55e6v-apps

Iako nije preveliki minus, ponovno ove godine susrećemo Full HD sučelje na Ultra HD televizorima što bi također LG trebao nadograditi. Iako paleta boja izgleda izvrsno na OLED TV-u, oštri bridovi skošenih kartica i slova na naslovnici bi ostavljali još bolji dojam.

Što se ostatka platforme tiče, sama stabilnost, brzina rada i korisničko iskustvo je na visokom nivou i tu prigovora nemamo. Televizor nam se nije niti jednom zamrznuo ili zapeo u beskonačnoj petlji kako to često biva na Android televizorima koje smo isprobali. Dodatne funkcije poput Magic Zooma i Magic Mobile Connect su zgodni dodaci u cjelini dobro zaokruženoj Smart TV platformi.

Multimedijalna podrška

E6 krasi jednako dobra podrška za multimediju kao i ranije testirane LG-jeve televizore. Uz danas najčešće korišten H.264, tu je i podrška za H.265 (HEVC), bilo da sadržaj reproducirate preko USB-a ili mreže. Podnaslovi rade također u oba slučaja i to u zasebnim datotekama ili unutar MKV spremnika. Dijakritički znakovi se ispravno prikazuju.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

37 komentara

 1. Ne sumnjam da je najbolji, ali jos ce malo pricekati. Ja sam kupio Samsung 55KS7002, na temelju recenzija stranih i moram reci , da sam jako razocaran. Neznam sto su to oni vidjeli. Imao sam i proslu seriju 7500 i slika i boje su mi izgledale dosta bolje. Ostrina je vrhunska, ali slika je nekako blijeda , nedostaje boje. U trgovinu sam je usporedfjivao sa Sony 55XD8577(IPS). Jedna pored druge i tu je Samsung izgledao bolje. Onda sam u jednoga tipa otisao pogledati u kuci 65XD8577 od Sony i Sony sa IPS ima mi dosta bolju sliku, boje itd. Stvarno neznam, da li sam lud ili neznam sta.

  1. Leo, a zato bi bio lud??? Ako misliš zbog IPS-a na Sony-u, pa ogromna većina današnjih monitora na grafičkim radnim stanicama za grafiku, fotografiju i video postprodukciju su IPS paneli. To što VA imao bolje nijanse crnog, pa jedva ćeš na dinamičkim slikama primijetiti, a mjerenje kontrasta instrumentom ili što naše oko vidi su 2 svijeta. Medijski marketing i propaganda industrije čini svoje, pa ljudi proglašavaju odmah po forumima da je IPS i podvarijente sranje, a recimo EIZO ColorEdge 318 koji je san snova( san jer 31.1″ košta cca 4500 eura) mnogih PROFESIONALACA je IPS. Vjeruješ da bilo koji kućni TV daje vjernije boje od tih monitora??? A što god mi mislili o sebi, vjeruj da je izvježbano oko tih profesionalaca bolje od našeg. Kad pogledaš demo usporedbe SUHD : UHD fotografije i snimke na LG, Samsung i ostalim stranicama, i vidiš kao ogromnu razliku u nijansama i kontrastu, ne zaboravi da to gledaš i vidiš na prosječnom konzumerskom monitoru koji ima 8 bit-ne boje i daleko je od HDR-a… Skini neki dobar SUHD demo mp4 klip, pogledaj na raznim TVima. Od puno toga se može napraviti i odličan i loš TV.

 2. Samsung KS7002 stvarno ima veliu svijetlinu i ostrinu, ali mi je slika nekako blijeda isprana, a kut gledanja je užas, kao da su stavili kineski panel, jer na seriji KS8000, boje su extra i kada sam je danas usporedio sa KS7000, to je vidljiva razlika. Nekako su nabili previše svjetline. To je super, kad je tv izlozen vanka u nekom kaficu, ali u kucnim uvjetima nikako.

  1. pa kut gledanja je takav na svim VA panelima, cim se malo maknes iz centra to se kuzi. Ali inace je KS7000 stvarno OK TV, nemam nikakvih prigovora na kvalitetu slike odnosno boje. Daj probaj sa postavkama od Stevea sa avforums…. Ovo je za nocno gledanje tak da backlight slobodno i povecaj po potrebi.
   Picture Mode: Movie
   Picture Size: 16:9 Standard – Fit to Screen On
   Expert Settings
   Backlight: 4
   Brightness: 45
   Contrast: 90
   Sharpness: 0
   Colour: 50
   Tint: G50/R50
   Apply Picture Settings: All Sources
   Digital Clean View: Off
   Auto Motion Plus: Off
   Smart LED: Low
   Dynamic Contrast: Off
   Colour Tone: Warm2
   White Balance 2-Point: Red Offset 4, Green Offset 0, Blue Offset -7, Red Gain 0, Green Gain 0, Blue Gain 0
   Gamma: -2
   Colour Space: Custom (Red – R34, G8, B2; Green – R30, G52, B4; Blue – R0, G6, B50; Yellow – R52, G 50, B4; Cyan – R28, G45, B55; Magenta – R32, G13, B42)

   1. Znam kinggo , da je kut takav, ali prijatelju imao sam prije nje, dvije serije 7 i nikada nisam imao tako blijedu sliku. Meni nedostaje boje, sto mi prije nije bio slucaj. Inače tv ima sto sam naglasio veliku čistocu slike i svijetlinu. Mozda je i do panela.

    1. Samsung kojem nedostaju boje…. to je nes’ novoga :D
     Obicno pretjeraju sa bojama da nije istina.
     Pa otidji pogledaj jos koji takav isti pa vidi jel ima razlike i reklamiraj onda. Ja sam se druzio samo sa jednim primjerkom i taj je bio sasvim OK.

 3. @Darko, očito ste dobili neki 4k player, pa mogu raspakirati Panasonic UB900? Nije mi bilo hitno da ga raspakiram, jer mi je slika sa ostalih bluraya oppo i pioneer sasvim dovoljno dobra.

   1. Ma zaista nema na čemu, a i imam već previše godina da bi mi nestrpljivost bila na prvom mjestu :)
    Kako imam svega tri 4k HDR filma koja sam već ionako gledao, jedino me zanima usporedba 4k upscalinga od UB900 i Oppo sa Darbeejem, jer sam primijetio da Oppo radi bolji upscaling bluraya nego što ga radi 4k UHD Premium TV. Neću reći da je razlika ogromna, ali je okom primjetna, od šuma do finoće aproksimacije pixela. Jeste možda probali usporediti upscaling bluraya sa ub900 i LG E6, mada pretpostavljam da distributeri i proizvođači to ne vole… Vidim da skoro nitko u svijetu to ne radi.
    Današnji paneli zaista omogućuju da se napravi odličan TV, ali im je po meni elektronika još zaostala, pričekat ću kad počnu ugrađivati grafičke procesore u 14 nanometarskoj tehnologiji, uz brže procesore će vjerojatno i algoritmi za upscaling ili razvlačenje na 4k biti bolji. Nadam se da to ne čuvaju samo za 8k televizore.
    Jedno čudno pitanje, dali se zbog “političke korektnosti” u testovima ne provjerava zagrijavanje dijelova TV-? IR kamera ili bilo što? Naime na dosta vrhunskih TVa sam skoro opekao prste, a kako se u kućnu elektroniku danas više ni slučajno ne ugrađuju military komponente(nekad ih je bilo u rijetkim pojačalima), nitko me neće ubijediti da elektronika koja nema dobro hlađenje može biti dugog vijeka. A npr 65″ tv nositi u servis ili diviti se rupi u zidu mjesec dana i više dok poprave, baš i nije veselje :( Ova manija za što tanjim ima i loših strana, hlađenje je često očajno.

    1. Napravio sam kratku usporedbu uscalinga UB900 i E6 na UHD rezoluciju i zaključujem da je podjednako dobra na oba uređaja. Oštrina, finoća šuma, s jednog metra udaljenosti od ekrana nema razlike, a ako se gleda s “normalne” udaljenosti od cca. 2 metra ili više da ne govorim. Vjerujem da bih mogao učiti razliku da imam kakav 85-inčni TV, no takav mi ne stane u sobu :).

     Što se IR kamere tiče, svakako da sam i na nju mislio i htio nabaviti, no da budem iskren problem je u financijama. Što prije moram nabaviti UHD pattern generator i spektroradiometar, a ono što bi me zadovoljilo se bliži cifri od kakvih 8000 am. dolara. Zato sam i pokrenuo Patreon kampanju pa ćemo vidjeti hoće li mi netko pripomoći… https://patreon.com/user?u=944063

     1. a jel imas kakav normalan racun za nas smrtnike? I mozda da napises nesto na tu temu, vjerojatno ima ljudi koji bi nesto donirali ali sumnjam da ce svi to vidjeti ovdje zakopano u komentaru.

     2. Hvala.
      Ni ja nisam siguran dali vidim na 55″ ekranu, a 65″ ću kupiti tek kad usavrše elektroniku…
      Da, znam da je oprema skupa, za IR koji i mene zanima sam gledao samo jednostavnije modele Fluke, Flir, Testo, one ručne kao pištolj, a već i to počinje od 1000 eura pa do x tisuća.

      Možda bi bilo dobro da stavite i mogućnost jednostavne donacije Paypalom, neovisno o broju videa za kalibracije. Ovo “per review” može zvučati zbunjujuće…

 4. Kako nisam bio zadovoljan sa 55KS7002. Trgovci su mi izasli u susret i vratili novac. Zahvaljujem im, jer su bili jako korektni. Trgovina je T….., da sada ne reklamiram, pa sam na njuskalo kupio Oled 55EG910V, star dva mjeseca, za 10500kn. Fullhd je, ali jede bilo koji lcd ultrahd. To je nesto nevjerojatno, kako su dobre boje, dubina, crna, da ne pričam, a tek kutovi gledanje. Skroz neko novo iskustvo, ali puno ljepse.

 5. Kao vlasniku prošlogodišnjeg 4k 920v modela drago mi je da su, koliko sam shvatio iz recenzije, riješeni problemi sa bandingom i uniformnošću panela na 5%-10% sivoj.

  To je jedina stvar koja mi smeta kod inače odličnog, odličnog tv-a. Srećom pa se ne vidi pri 99,9% sadržaja.

 6. Sve to citam i ZAAAŠTO plazmu ugasiše… Najjaci mi je dio ‘ motion’ kvaliteta se priblizila plazmi :)
  Imam plazmu doma i cuvam je i pazim ko oci u glavi :)

  1. Prvi je jednostavan razlog, što je intenzitet emitiranog svjetla direktno proporcionalan veličini pixela. Već je tada i FullHD bio problematičan kad su najpopularnije bile veličine 42″. A danas napraviti mali pixel za 4k pojma nemam koji bi to bio trošak proizvodnje. A i nismo svi isti, ja sam imao i plazmu i vrhunski lcd, plazmu sam poklonio prijateljima za svadbu, pioneerova elektronika za obradu slike mi nije bila dobra kao tada još najbolji Philips, čija je cijena bila ista kao od plazme. Oštrina i detalji su bili dva različita svijeta.

 7. Svi koji imaju plazme su dobro prošli pogotovo ako volite gledati filmove i serije u polu zamračenoj prostoriji.4k LCD po meni je zasada nepotreban ali i za idućih par godina jer bi trebao sjediti na jedan metar udaljenosti da bi vidio razliku od FULLHD u oštrini prikaza sadržaja.

 8. Imaš li ti 4K LCD?Čini mi se da ti prije sebe tješiš što ga nemaš jer da ga imaš znao bi da to nije istina što pišeš.Čak i ljudi sa slabijim vidom vide razliku i ne nema potrebe sjediti 1 m udaljen od tv-a. Baš bi volio upoznati čovjeka koji gleda tv sa 1-1,5m.

  1. Nemam ja sebe što tješiti.Ipak si malo pretjerao sa ljudima koji imaju slabiji vid i udaljenost sa 1-1,5m.Malo si pobrkao pojmove bez uvrede.Koje veličine bi trebao biti ekran da osoba sa slabijim vidom i sa koje udaljenosti bi trebao gledat 4K LCD veličine 55″do 65″.Dakle zavališ se na kauč i sa nekih 4- 5 metara gledaš te veličine koje sam napisao i još si slabijeg vida i 100% ćeš vidjeti razliku od istih tih dijagonala samo u FullHD rezoluciji.Pa morao bi te osobe približiti ekranu da vide razliku pogotovo one slabijeg vida i starije osobe koje ne razlikuju SD od HD rezolucije.Da ja sam ih približavao ekranu i prstom im pokazivo na što da obrate pozornost.Tako je sa sa starijim osobama i sa osobama slabijeg vida.Ja osobno sa udaljenosti od 5m nisam vidio razliku.Da vidio sam kod frenda 4K LCD i upravo smo o tome razglabali.Njegovi ukućani ne vide razliku a 4K je još u povojima a meni je osobno puno bolji plazma za gledanje tv sadržaja nego bilo koji LCD.Poštujem tvoj stav ali ja imam svoje mišljenje o tome tako da nema smisla voditi bilo kakvu daljnju raspravu.No hard feelings.

 9. Pozdrav za HD recenziju, imam jedan cudan problem imam 47 Inc led tv, od pre neki dan mi je usao mali milimetarski pauk velicine pa jedno 2 megapiksela a usao je izmedju folije I ekrana I seta tako po ekranu sta da radim, treba mi pomoc,pozdrav za sve vas

   1. pa ima pun youtube tih fenomena. Imam i ja na laptopu jednu malu fleku jer nisam skuzio da je buba, kakva god bila, bila unutra a ne vani.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!