LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Panasonic 58DX700E (DX700E) Firefox Ultra HD TV – recenzija

panasonic-dx700e-header

Nakon testa najboljeg Full HD televizora iz Panasonicove ponude za tekuću godinu, modela DS630E, testiramo Ultra HD model serije 7 – 58 inčni DX700E. Radi se o LED LCD televizoru koji se mogućnostima nalazi između ulaznih modela DX600/DX650 i naprednijih DX800 i DX900 kada su u pitanju UHD funkcionalnosti. Tako DX700E ima panel sposoban prikazati široki raspon boja i može prepoznati HDR-10 metapodatke u signalu (za razliku od nižih DX6 serija) no taj isti HDR ne može prikazati dok jači modeli mogu. Televizor pogoni Firefox operativni sustav koji smo upoznali prošle godine, nudi tzv. “Switch” dizajn i dolazi s klasičnim daljinskim upravljačem u pakovanju. Što sve nudi i kakav je dojam ostavio na nas pogledajte u nastavku.

[review]

Specifikacije

Proizvođač Panasonic
Model 58DX700E
Tehnologija prikaza SMVA 8-bitni LCD panel s bočno postavljenim pozadinskim osvjetljenjem (edge LED)
Geometrija zaslona ravni zaslon
Veličina ekrana 58 inča / 147 cm
Energetska klasa A (109 W, 152 kWh/godišnje)
3D
ne
Osvježavanje zaslona 60 Hz panel -> 1400 Hz BMR IFC (Backlight Motion Rate)
Lokalno zatamnjenje Ne, samo globalno (Adaptive Backlight Dimming)
Rezolucija Ultra HD, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od 3 podpiksela)
Broj HDMI priključaka 3
Toslink (digitalni optički audio izlaz) Da
USB sučelje Da (ukupno 2 priključka, USB 2.0)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
Izlaz za slušalice (3.5 mm) Da
Digitalni prijam DVB-T/-T2/C (MPEG-2, MPEG-4 i MPEG HEVC (H.265)); DVB over IP
HEVC podrška Da
Operativni sustav Firefox OS (my Home Screen 2)
Ugrađena memorija /
CPU /
Zemlja porijekla: Češka
Okvirna MP cijena: oko 9.500,00 kn (22.05.2016.)

Detaljne specifikacije:

panasonic-dx700e-specs
* Klik na sliku za uvećanje

Poveznice:

VIDEO: Otpakiravanje i instalacija

Više video materijala možete pronaći na našim YouTube kanalima: HD Televizija i TV Calibration with Darko.

Dizajn i rukovanje

panasonic-dx700e-dimensions

Uz napredak u kvaliteti slike, Panasonic i ove godine u serijama više i najviše klase posebnu pažnju postavlja na dizajn. Tako u najvišim serijama DX800 i DX900  naglasak je na povezivanju umjetnosti i moderno uređenih interijera, dok je u serijama DX700, DX730 i DX780 novost je tzv. “Switch” dizajn.

Nekoliko godina ranije, točnije 2013. pojavili su se prvi televizori s postoljem podijeljenim na dva dijela. Jedan od prvih bio je Samsung s modelom F6800, a čiji “branch design” je zbog postolja asocirao na grančice stabla:

samsung-f6800-branch-design

Sličan dizajn su prihvatili i ostali proizvođači, svaki sa svojim varijacijama u izgledu. Ipak, u praksi je takav dizajn znao stvarati probleme, posebno na velikim televizorima koji su zahtijevali da se ispod njih nalazi ravna površina dovoljno široka za takve stalke. Sony je već 2014. ponudio istu mogućnost kao i Panasonic sa svojim “Switch” dizajnom ove godine – mogućnost da se noge postolja montiraju uže, ovisno o želji korisnika.

No za razliku od Sonyjevog pristupa, Panasonicovo postolje će izgledati nešto drugačije ako ga montirate “uže” ili “šire” zbog asimetričnog dizajna. Na prvi pogled može djelovati kao da stoji “ukrivo”, no ovakav dizajn unosi zanimljivost i drugačiji izgled od inače neupadljivog i uniformnog kakav nam Panasonic inače servira (pogledajte video iznad za zorni prikaz).

Prilagodljivo postolje dizajnirano je da bude fleksibilno i podržava brojne stilove. Dizajnirano je da se prilagodi različitim stilovima, pa sa svojim postoljem “Switch Design” unosi fleksibilnost i sklad u svaki dom. Dizajn nadahnut materijalnošću nudi jednostavne, elegantne forme oblikovane od metala, sa završnom obradom koja u europske domove donosi traženu profinjenost. Više na Panasonicovoj stranici >>

dx700e-stand

Srebrni okvir tanji od jednog centimetra omeđuje LCD zaslon zamućenih refleksija, te osim logotipa proizvođača ne posjeduje nikakve druge oznake. Statusna LE dioda nalazi se desetak centimetra desno od logotipa na uvučenoj crnoj liniji koja se prostire od ruba do ruba.

Pogled sa strane otkriva ujednačenu dubinu koja najviše iznosi 4.1 cm – 0.6 cm manje nego ranije testirani DS630E model. Televizor je moguće montirati i na zid, na 400×200 VESA nosač.

panasonic-dx700e-connectors

Među priključcima nalazimo 3 HDMI-ja, 2 USB-a, Ethernet, antenski/kabelski ulaz, komponentni ulaz i stereo RCA ulaz, SCART, izlaz za slušalice, digitalni optički audio izlaz i Common interface sučelje. HDMI 2 podržava ARC tehnologiju.

Panasonic-50DS630E-netflix

Panasonic uz DX700E isporučuje samo klasični daljinski upravljač. Radi se o dobro poznatom modelu, plastične konstrukcije, srebrne boje gornje maske s bijelim tipkama. Oznake su velike i jasne, tako da je navigacija brza i jednostavna za naučiti. Netflix tipka se nalazi odmah iznad navigacijskih strelica i pruža brzi pristup istoimenom servisu. Dodatno, Netflix tipka također možete upaliti i televizor iz stanja pripravnosti (isto kao i Power tipka), uz iznimku što će ovako upaljen TV odmah pokrenuti aplikaciju.

dx700e-firefox-os

DX700E je baziran na istoj verziji Firefox operativnog sustavu koji je Panasonic predstavio prošle godine i odlučio koristiti isključivo na svojim UHD modelima. Za 2016. je najavljena osvježena verzija iste platforme, dostupna isključivo za nove modele, no Panasonic je odgodio njen dolazak. Iz tog razloga nemamo ništa novo za komentirati jer su funkcionalnost, brzina rada i izgled potpuno jednaki kao i na CX serijama koje smo testirali prošle godine.

Pomalo iznenađuje činjenica kako su svi korisnički izbornici, Firefox naslovnica i opcije za podešavanje, prikazane u Full HD rezoluciji iako se radi o Ultra HD televizoru. Zbog toga se na okruglim ikonama naslovnice može vidjeti stepeničasti obrub, a isto vrijedi i za font. Panasonic nije jedini koji koristi Full HD prikaz na UHD televizorima, no smatramo da bi to što prije trebao nadograditi.

panasonic-dx700e-fhd-menus
Full HD izbornici

Putem ugrađenog reproduktora multimedije, a koji podržava reprodukciju putem USB-a i lokalne mreže, moguće je gledati audio, video i foto sadržaje. Podrška je standardna za Panasonic, gotovo svi isprobani MKV spremnici s h.264 materijalom su se ispravno prikazivali, a podržan je i HEVC. Foxov HDR 2160p HEVC video materijal je ispravno reproduciran, te je televizor prepoznao HDR meta-podatke i automatski pojačao Backlight i Contrast opcije na maksimalnu vrijednost.

Podnaslovi su se ispravno prikazivali unutar MKV spremnika ili kada su bili u zasebnim datotekama, istog imena kao i video datoteka. Moguće je podesiti prikaz dijakritičkih znakova.

Panasonic DX700E nažalost ne podržava DTS audio format, samo Dolby Digital. Formati bez gubitaka, DTS HD Master Audio i Dolby TrueHD nisu funkcionirali.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

8 komentara

 1. “Panasonic DX700E u mnogim segmentima jako podsjeća na ranije testiran DS630E Full HD TV. Oba karakterizira panel vrlo velikog kontrasta i realistične crne boje, preciznih boja po Rec.709 specifikaciji, dobro skaliranje sadržaja standardne rezolucije i konzistentnost prikaza. Oba modela koriste 60 Hz tip panela….”
  “Kod DS630E s pravim 120 Hz panelom…”
  Nes’ ne stima ovdje :D

  I opet, DTS 0 bodova. I onda kad preporucim SONY ispada da sam pristran a zapravo znamo da se kod nas dosta gledaju ripovi sa USB gdje je to bitna stavka. A to glumljenje grbavih i je japance kostalo gubitka primata od strane korejanaca koji su podrzavali sve i svasta kaj se tice multimedije.

 2. Koji je bolji izbor Philips 43PUS6501 ili Panasonic TX-40DX700b? Philips 43PUS6401/12 ili Panasonic TX-40DX600?
  Da li je neko imao priliku da ih uporedi po kvalitetu slike i odzivu? Koji TV je bolja opcija se spoji na PC i zamijeni monitor?

  Imao sam priliku da kratko testiram Philips 43PUS6401 i mogu da potvrdim da podržava DTS HD Master Audio.

 3. Molim pomoć oko odabira TV-a. Prije svega sam sportski fan i to mi je najbitnija stavka, znači gledanje utakmica…ostalo dobro dođe za djecu.

  U Uži krug su ušla ova 4 modela:

  – Sony Bravia KD-55XE8096 (6600 kuna)
  – Sony KD-55XE7077 (5900 kuna)
  – Panasonic TX-55EX610E (6000 kuna)
  – Panasonic 55EX603E (5700 kuna)

  Ako još što imate za preporučiti u toj cijeni +/- 6000 kuna slobodno napišite, išao bi na 55″ jer mi se idealno uklapa u dnevni boravak, gledanje sa cca 4,5 m.

  lp

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!