LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Panasonic 65DX900E (DX900E) UHD HDR LCD TV – recenzija

Kvaliteta slike

panasonic-dx900e-batman-v-superman-uhd
Batman v Superman: Dawn of Justice UHD Blu-ray

Verzija softvera u televizoru na dan testa: 3232-10000-01100-010108

Tvorničke postavke i kalibracija

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman 2016 Ultimate for Business softvera, SpectraCal C6 kolorimetra i VideoForge generatora uzoraka.

Analizirana karakteristika Vrijednost Ocjena*  Komentar
ANSI kontrast (tvornički) 3810:1 3 Vrijednost uz isključeno lokalno zatamnjenje. 5868:1 (Mid) i 15.700:1 (Max) Usporedba >>
ANSI crna boja [cd/m2] (tvornički) 0.051 3 Professional 1 predložak (uz svjetlinu 194.3 cd/m2), uz Max lokalno 0.016 cd/m2.
Najveća svjetlina SDR [cd/m2] (tvornički) 614 4 Dynamic predložak (cijeli ekran)
Najveća svjetlina HDR [cd/m2] (tvornički) 1140 4 U skladu s UHD Premium certifikatom (> 1000 cd/m2)
Prosjek grešaka u nijansama sive (tvornički) 2.7 4 Professional 1 predložak
Najveće greške u bojama (tvornički) 1.19 4 Najveća greška kod žute boje
Pokrivenost Rec.709 raspona boja (tvornički) 96.4% 3 Professional 1 predložak, prihvatljivo 100 +/- 3% (nakon kalibracije 99.9% pokrivenost)
Pokrivenost DCI-P3 raspona boja (tvornički) 95.3% 3 Professional 1 predložak, prihvatljivo 100 +/- 3%Za više rezultata pogledajte usporedni prikaz.
Kontrole za kalibraciju / 4 Balans bijele boje, gamma u 10 točaka, CMS
Prosjek: 3.55 vrlo dobro

* – ocjene od 1-4, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

Panasonic 65DX900E je THX certificiran televizor s THX Cinema i THX Bright room predlošcima koji su tvornički dobro podešeni, no ne i sjajno. Naša analiza je pokazala manja odstupanja u Professional predlošcima namijenjenim ručnoj ili automatskoj (putem CalMAN-a) kalibraciji. Tvornički je odabran Normal predložak koji pruža vrlo neprirodnu i lošu sliku, daleko od punog potencijala ovog televizora. Kalibraciju smo izvršili na automatskim način koji nudi CalMAN 2016 (koristili smo iste upute kao za starije Panasonicove TV-e – PDF) i na kraju dobili doista pravi referentni rezultat u kojem su svi grafovi izvrsno poravnati s referentnim vrijednostima.

panasonic-dx900e-calibration-overview

Više komentara i savjete kako podesiti ovaj televizor možete pronaći u video prilogu ispod:

paragraph-separator-divider

Kvaliteta panela i karakteristike pozadinskog osvjetljenja

Analizirana karakteristika Ocjena*  Komentar
Probijanje pozadinskog osvjetljenja 3 uz isključeno lokalno zatamnjenje uočljivo blago probijanje uz okvir u donjem lijevo dijelu, lokalno zatamnjenje prikriva taj nedostatak
Efekt prljavog ekrana (Dirty Screen Effect) 4 vrlo blag
Refleksije zaslona 2 dosta izražene
Prikaz iz kutova 2 osrednji, gubitak zasićenosti boja i dubine crne na ekranu
Ostale anomalije 3 kvadratične zone pozadinskog osvjetljenja ovisno o sadržaju vidljive oko objekata, lagan šum tijekom rada zbog aktivnog hlađenja
Globalno/Lokalno zatamnjenje 4 kvalitetno implementirano – 512 zona, dostupna i korekcija intenziteta u tri razine
Prosjek: 3.00 dobro

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova…

Analizirana karakteristika
Vrijednost Ocjena*  Komentar
Pokretna rezolucija (Monoscope test, max. 1080) 1000 max. 3 dobra, uz aktivan IFC na Custom opciji
Oštrina slike u dinamici (vizualno) / 3 dobra u cjelini, no ovisno o svjetlini i sadržaju moguće vidjeti jače tragove
Izvođenje 24 Hz materijala / 4 izvrsn0
Skaliranje slike (scaling) / 4 izvrsno skaliranje za SD i odlično za HD
Isprepleteni signali (interlaced) / 3 prolazi 2:2 i 3:2 u 1080i60, ostale ne prolazi
Interpolacija slike (deJudder) / 3 uz aktivan IFC na Mid, Max ili u Custom postavki
Color Upsampling / 4 bez stepeničastog efekta za isprepletene i progresivne materijale
Uklanjanje nesavršenosti digitalne slike (šum, mosquito efekt) / 3 učinkovito uklanja šum
Posterizacija (banding)
/ 4 izvrstan rezultat
Prosjek: 3.44 vrlo dobro

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Kvaliteta slike – ukupni dojmovi

panasonic-dx900e-mad-max-uhd
Mad Max: Fury Road UHD BD
Ukupno Ocjena*
1. Tvorničke postavke i kalibracija 3.55
2. Kvaliteta panela i pozadinskog osvjetljenja 3.00
3. Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova 3.44
Ukupno: 3.33

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

SDR – sadržaji standarne i HD rezolucije

Panasonic DX900E u cjelini pruža izvrsnu kvalitetu slike kod koje nam se posebno sviđaju prave referentne karakteristike boja i nijansi nakon kalibracije, te izvrsna detaljnost i glatkoća izvođenja filmskih (24p) sadržaja.

Iako se radi o 165 cm velikom ekranu u dijagonali, te Ultra HD rezoluciji panela, sadržaj standardne rezolucije poput našeg TV programa je izgledao sasvim solidno, vrlo dobre oštrine i mirnoće slike u statičnim kadrovima. Kao i kod ostalih televizora, kvaliteta standardne rezolucije TV programa ili na DVD-u uvelike ovisi o kvaliteti samog sadržaja – statični kadrovi izgledaju mnogo bolje od dinamičnih gdje se kompresijski blokovi ističu i prikrivaju detalje u slici. Takt izvođenja 50i i 60i isprepletenih materijala je konzistentan, bez trzanja ili efekta češlja. Iako je HQV Benchmark disk pokazao kako televizor ne prolazi egzotične kadence koje LG-jevi i Samsungovi televizori uredno prolaze, 2:2 i 3:2 1080i60 kadence se pravilno izvode, što je na kraju dana ipak najvažnije.

panasonicdx900-sd
TV program DVB-T, 576i50

Kvaliteta HD slike je izvrsna i na kvalitetnim materijalima poput Blu-raya katkada je teško reći gledamo li Full HD ili Ultra HD Blu-ray. Ako u to sumnjate pozovite prijatelje i pokažite im film poput Bitke za Pacifik ili apsolutno savršene Samsare.

Na kraju, apsolutno obožavamo kako Panasonicovi televizori prikazuju filmski (24p) sadržaj – glatko, no bez efekta sapunice. Zbog toga je podrhtavanje svijetlih objekata u pokretu mnogo suptilnije nego na primjerice LG-jevim televizorima, što smatramo velikim plusom posebno za one koji će prvenstveno gledati takve materijale.

Dobra pokretna rezolucija će se svidjeti ljubiteljima sportskih sadržaja. Veliki ekran s vrlo blagim efektom prljavog ekrana i solidna oštrina u dinamici pružaju impresivno iskustvo bilo da gledate nogomet ili kakav drugi sport. Funkcija umetanja crnih okvira kako bi se dodatno poboljšala pokretna rezolucija nam se nije svidjela jer uvodi efekt sličan onom na DLP projektorima s jednim čipom (tzv. rainbow effect). To se posebno uočava na bijelim objektima dok oči pomičete po ekranu – crvenkaste i zelenkaste tragove tada možete vidjeti. Pojavu smo uočili najviše na 50i i 60i sadržajima, a nešto manje na 24p. Valja spomenuti da smo na Characters testu FPD Benchmarka vidjeli jače izražene tragove iza objekata i na tamnim površinama šum kakav bismo prije povezali s modelom ulazne klase nego s premium TV-om, u praksi koliko god se trudili nismo uočili takve smetnje.

panasonicdx900-sd2
TV program – DVB-T, 576i50

 

DX900E je jedan od rijetkih televizora na tržištu koji ima LE diode iza čitavog zaslona, podijeljene u 512 segmenata koji se mogu neovisno kontrolirati. Ovakav princip je prije nekih 5 godine bio popularan među modelima visoke klase, no zbog visoke cijene izrade je često zamijenjen bočno postavljenim LED osvjetljenjem i tek “pseudo” lokalnim zatamnjenjem. DX900E nas je podsjetio na neke prošle dane i oduševljenje koje su na nas ostavljali takvih televizori, no isto tako nas je podsjetio na neke nedostatke cijele priče.

Aktivacija lokalnog zatamnjenja se vrši kroz Adaptive Backlight kontrolu i nudi tri razine intenziteta. Nama se najviše svidjela minimalna (Min) opcija jer daje najbolji kompromis između boljeg kontrasta i zadržavanja detalja u slici. Naime televizor s ovakvom vrstom lokalnog zatamnjenja mora konstantno analizirati sliku i prilagođavati intenzitet LED segmenata – ako se u segmentu nalazi samo par svijetlih objekata (poput zvjezdanog neba), procesor mora odlučiti hoće li prigušiti ili ugasiti taj segment – iz onog što smo vidjeli, DX900E će u tom slučaju prigušiti LE diode, čime će postići bolji kontrast, no isto tako i umanjiti intenzitet svijetlih objekata – u ovom slučaju zvijezda. Objekti u kadru tako mogu djelovati bljeđe nego što jesu, a moguć je i blagi gubitak detalja.

panasonicdx900e-local-dimming
Lijevo – bez lokalnog zatamnjenja – desno: s lokalnim zatamnjenjem

Drugi detalj je obrub oko objekata na crnoj podlozi – efekt koji se jasno može vidjeti ako gledate uvodnu ili odjavnu špicu filma – obično su to logotipi ili slova na crnoj podlozi. U tom slučaju će većina ekrana biti potpuno crne boje (OLED crne jer se LE diode mogu potpuno ugasiti), no oko objekta ćete vidjeti stepeničasti obrub svjetlosti – sjaj koji proizlazi iz nedovoljno fine matrice od 512 zona na čitavom ekranu. Spomenuti sjaj je umjereno uočljiv, što zbog toga što je Panasonic implementirao posebnu saćastu strukturu iza panela (eng. Honeycomb) kako bi bolje kontrolirao rasipanje svjetlosti, što zbog VA matrice panela koja sama po sebi ima dobar kontrast. Ono što jesmo uočili jesu varijacije crne boje traka iznad i ispod slike kod Cinemascope filmova – ovisno o sadržaju scene mogli smo uočiti kako se pojedini blokovi pale i gase što bi moglo smetati pojedinim korisnicima. Srećom, tu je uvijek mogućnost potpunog gašenja spomenute opcije.

Kvaliteta slike DX900E modela je izvrsna, no ekran je nužno gledati frontalno ili iz malog kuta. Korišteni VA panel je osjetljiv na prikaz iz kuta, pri čemu boje gube na zasićenosti, gamma raste i crna boja prelazi iz crne u sivu. Pri gledanju iz kuta blokovi lokalnog zatamnjenja također dolaze do izražaja, što dodatno kvari dojam.

HDR

DX900E je prvi Panasonicov UHD Premium televizor koji smo dobili na testiranje, te smo tijekom testa usporedili njegove performanse s ranije testiranim LG-jevim 55E6V  i Samsungovim 49KS7002 SUHD televizorima. Ponajviše nas je zanimalo iskustvo gledanja UHD HDR materijala s obzirom da Panasonic koristi direktno LED pozadinsko osvjetljenje s 512 zona zatamnjenja, dok je kod Samsunga korišten bočni izvor osvjetljenja i grubo lokalno zatamnjenje u 8 okomitih segmenata.

Na sva tri modela smo gledali Mad Max: Fury Road i The Revenant UHD BD naslove, a tijekom testa DX900E nam je stigao i film Batman v Superman: Dawn of Justice. Moramo priznati da nam je upravo sraz Batmana i Supermana najimpresivniji naslov koji smo do sada gledali u veličanstvenoj Ultra HD rezoluciji s 10-bitnom dubinom boja i HDR-om, te je upravo to naslov koji preporučamo za demonstraciju vašeg novog televizora.

panasonicdx900e-battle
Fotografija ne može dočarati dinamiku sraza Batmana i Supermana u UHD HDR tehnici…

Panasonic DX900E se drži jako dobro kad se UHD HDR materijali pojave na njegovom velikom zaslonu. Uz izvrsnu oštrinu i glatko izvođenje 24p materijala, televizor vlada širokom paletom boja i idealnim gradacijama na koje ni najzahtjevniji korisnici neće imati prigovora. Netaknuta vegetacija u The Revenantu ili jedna od rijetkih scena novog Mad Maxa gdje se prikazuje obilje zelene boje – Immortan Joeov privatni vrt – samo su neki od kadrova u kojima se prošireni raspon boja dolazi do izražaja. Tu je i realističnija crvena boja koja se odlično vidi na hrđavim i oronulim vozilima Mad Maxa ili u plamenim očima Supermana – primjera ima na izobilje i to će gledatelj najprije uočiti.

Jako nam se sviđa kako HDR izgleda na LCD televizorima s direktnim LED pozadinskim osvjetljenjem i kvalitetnim lokalnim zatamnjenjem. S jedne strane takvi televizori mogu zatamniti pojedine regije i približiti se idealnoj, OLED, crnoj boji, a s druge strane velika svjetlina neovisna o sceni može osvijetliti čitavu prostoriju i kadrove s eksplozijama ili udarima munja učiniti fantastičnim iskustvom. Najbolja scena na koju smo do sada naišli, a koja ističe upravo navedene prednosti HDR-a na LED LCD televizorima je sukob Batmana i Supermana. Vatreno oružje, plamen, užarene oči, udar munja – od sada naša referentna scena koju ćemo gledati na svakom UHD HDR televizoru.

panasonicdx900e-battle2
Batman v Superman: Dawn of Justice UHD BD

Konkretno, Panasonic 65DX900E je odlično odradio navedenu scenu, kao i ostale gdje do izražaja dolazi HDR. Činjenica da ne može zatamniti sliku na razini piksela poput OLED TV-a, kod HDR-a dolazi manje do izražaja jer velika dinamika i svjetlina pojedinih objekata prikriju nesavršenosti u crnoj boji. Iznimka je jedino gledanje slike iz kuta gdje pada kontrast i upaljenje zone zatamnjenja dolaze do izražaja, što kod OLED TV-a nije slučaj.

Na kraju, u odnosu na Samsungov KS70002, Panasonicov DX900E je ostavio bolji dojam zbog boljeg kontrasta slike, te bolje zasićenih boja. Iako je Samsung također solidan, pogotovo s obzirom na cijenu, pojedini kadrovi znaju djelovati manje kontrastni zbog HDR načina rada i maksimalnog LED osvjetljenja i kontrasta.

Za one koji traže zaključak na kraju cijele ove priče, na kojem televizoru je najbolji HDR – u ovom trenutku ne možemo dati odgovor jer i Panasonic 65DX900E i LG-jevi 65-inčni OLED TV-i imaju svoje specifične prednosti, kao i nedostatke. Dodatni testovi i još veća paleta sadržaja će nam vremenom dati odgovor na to pitanje.

paragraph-separator-divider

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

9 komentara

 1. Zanimljiva i dobrodošla recenzija. Izgleda da i SD skaliranje postaje sve bolje na 4k televizorima ako sam dobro shvatio, meni osobno je zgodno što ima i ugrađene ventilatore, ali me zanima da li možda ima i detekciju vrtnje ili neispravnosti? Bila bi šteta da dio panela ode, jer sumnjam da ima efikasnu termičku zaštitu. Ako to već ima i najjeftiniji PC za 3000HRK, očekivao bih i od TV-a za 35000…
  Cijena je vjerojatno još pretjerana, Samsung 65ica 9500 se može dobiti za 30000, a na nekim usporednim testovima su slične kvalitete, mada Panasonic hvala bogu ima ravan ekran, a i zadržao je analogni ulaz, što mnogima vjerojatno ne treba, meni dobro dođe uz 5 uređaja spojenih na TV, da se izbjegne vanjski hdmi preklopnik. I nije mi jasno zašto u toj kategoriji cijene štede na memoriji, pa mali SSDi slični, su već dovoljno jeftini.

   1. cca 80% ljudi kupuje TV da bi gledali lokalne tv proggrame, preko tunera, Što su naši programi SD kvalitete je problemm, ali su čak i bogata njemačka uveli HD program u 3 mjesecu ove godine, 2017. Kako nema više na tržištu vrhunskih fullHD televizora, onda ako netko želi skuplji tv mora uzeti smart 4k uhd, ali to ne znači da bi na njima slika manje rezolucije trebala biti g…vno. A često jest. A ako ti ne želiš prijem sa lokalnih tunera nego sa neta i slično, onda kupiš multimedijalni monitor a ne žali se na zaostalost i 19 stoljeće, nrgo urgiraj na prijelaz kvalitete odašiljanja na viši nivo. Osim toga,, mnogi od nas imaju stotine svojih dobrih dvd-ova, i zbogg čega ih ne bi mogli gledati u prihvatljivoj ili što boljoj kvaaliteti..

    1. Pa u bosni koj aje iza vas 100g svie su lokalne stnice u HD kvaliteti, osim mozda onih eoskuh koje nisu dobre ni na starom crt od 55cm, ali praviti nesto u 21 vijeku, da tome bude prioritet signal iz 19-og a pri tome ciganciti na licenci pa za te pare nedati podrsku za dts meni licno je debilizam.

     1. Adi, kao što rekoh, Njemačka je uvela HD i HEVC tek od 3.mjeseca, pojma nemam što ima u Bosni. Ono u čemu se slažem, da je mnogo toga u ovoj industriji u zadnjih cca 5-7 godina debilizam, i trikovi za naivce, posebno ako pratiš tehnologiju i elektroniku i u TV-ima i u HT pojačalima, pa stoga nije čudno da štede par eura, mada neki put nije samo štednja. Kupiš odvojenu kutijicu, ili bolji bluray player koji ima i media player, i sve će raditi, bar neko vrijeme. A i da si kupio HT sistem( tj kućno kino) prije 3 godine, i za 50.000 eura, danas bi skoro sve mogao baciti osim zvučnika. Ja sam do sada imao 12 pojačala za kućno kino, i baš zato mi treba analogija, jer je dugoročno jeftinije i kompatibilnije, a ne da svake dvije godine dam malo bogatstvo za vrhunsko HT pojačalo. A za TV čak i da platiš 10.000 eura, ni onda nemaš mogućnosti da imaš mudul sa hdmi priključkom koji ćeš zamijeniti i gledati materijal novih standarda, čak i sa malo starijim panelom u TV–u, sa mrvu manjim kontrastom i rasponom boja, koje veći broj stanovnika zemaljske kugle neće ni primijetiti. I nije skaliranje prioritet, nego samo jedna od osnovnih funkcija skoro svih displaya, mada naravno ostaje da je najbolja slika u nativnoj rezoluciji. Još odavno, od kada su uveli multisync tehnologiju na kompjutorske monitore, nakon par godina su i televizori dobili tu funkcionalnost, nije to ništa novoizmišljeno. A koji je tehnološki životni vijek i najskupljeg smart TVa ili da pored njega imaš jeftino računalo sa usb-om za daljinac, na kojem po potrebi promijeniš video i audio karticu, ti je vjerojatno jasno. Sve je usmjereno da bi oni koji si to mogu priuštiti sve češće mijenjali TV i sve ostalo, osim ako malo ne razmisle. Da su kod nas dostupni veliki i kvalitetni monitori, vjerojatno bih to kupio prije nego TV, ali za 5 prodanih godišnje, nema popusta i cijene su odvratne…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!