Audio-video uređajiLG ElectronicsOLEDVijestiZanimljivosti

LG OLED TV-i sada imaju 100 000 sati radni vijek

lg-oled-e6

OLED tehnologija sada ima tri puta duži radni vijek, objavio je to LG, najveći proizvođač OLED televizora na globalnom tržištu. Osim napretka u trajnosti, LG-jevi OLED televizori sada prolaze 100-postotnu kontrolu u dva koraka, a koja čak uključuje raspakiravanje zapakiranih modela i provedbu testova u trajanju do čak 7 dana!

Otkako su se pojavili, OLED televizori su bili na meti priča i glasina o njihovom kratkom životnom vijeku. Glasine su dolazile s mnogih strana, a posebno od strane Samsunga koji je neslužbeno spominjao životni vijek od svega 4000 sati za plavi OLED materijal, te da je upravo trajnost razlog zbog kojeg je odustao od svojeg RGB OLED-a i okrenuo se usavršavanju svojih LCD modela.

oled-seoul-lg-group-hq
LG-jeva centrala u Seoulu ponosno ističe OLED.

No da je tomu tako, bi li LG ikada Kodakov patent “sendviča” plavog i žutog OLED materijala s filterima boja ikada podigao na takvu razinu, gradeći tvornice diljem svijeta i plasirajući televizore uz 5-godišnje jamstvo?

Da je postojao problem vrlo kratkog životnog vijeka, vjerojatno nikada HD Televizija ne bi dobila priliku maratonski testirati OLED TV prve generacije u kućnim uvjetima kao što to radimo na modelu 55EA980V, te nakon prve i druge analize i preko 3000 sati rada možemo zaključiti kako su glasine uvelike preuveličane.

tim-alessi-LG-OLED-TV-winner2015
LG-jev 2015 OLED TV iz serije EG96 proglašen je najboljim televizorom godine (Value Electronics HDTV shootout)

Ono što do sada je bilo prikrivano je očekivano trajanje OLED panela, a koju je LG odlučio otkriti tek sada, nakon što ostvari značajan napredak. Tako sada znamo da je životni vijek prvih generacija OLED TV-a 36 000 sati, odnosno gotovo 10 godina ako TV gledate 10 sati dnevno.

Novi OLED televizori tako imaju životni vijek dulji od LCD TV-a s LED pozadinskim osvjetljenjem (svi moderni LCD televizori imaju LED pozadinsko osvjetljenje, od najniže do najviše klase) i na istoj razini kao i nikad prežaljene plazme.

“Novi OLED TV možete gledati 10 sati svakodnevno idućih 30 godina”, izjavio je Byung-chul, dopredsjednik LG Electronicsa za Korea Times.

Jasno, sada samo ostaje otkriti što će se dogoditi s jednim takvih OLED TV-om kada se bude približavao toj starosti. Hoće li kao plazme ili LCD-i samo izgubiti 50% svjetline ili će slika doista postati crvena, zelene ili neke druge boje?

Detaljna inspekcija svakog OLED TV-a

lg-oled-quality-control
Courtesy of LG Electronics

Novinari Korea Timesa su bili pozvani u LG-jevu glavnu tvornicu OLED TV-a u Južnoj Koreji (Gumi, proizvodnja oko 10 000 OLED TV-a svaki mjesec) gdje je pokazana inspekcija svakog pojedinog primjerka prije nego što je spreman za isporuku.

Prvi test se odvija na proizvodnoj liniji gdje svaki zaslon radnici analiziraju 15 minuta kako bi bili sigurni da nema problema s prikazom boja, gubitkom svjetline ili nekim drugim parametrom.

Drugi dio kontrole je doista specifičan i jako nas je iznenadio. Nakon što je panel pregledan, sastavljen do kraja na liniji i na kraju zapakiran slijedi – otpakiravanje. Da, dobro ste pročitali, nakon pakiranja djelatnici će otpakirati TV kako bi dobili osjećaj za “korisničko iskustvo otpakiravanja” i kako bi TV stavili na testiranje. Za nove modele je trajanje testova 168 sati, odnosno 7 dana, a nakon nekoliko mjeseci se vrijeme testiranja skraćuje na 72 sata, odnosno 3 dana.

Zanimljivo, no nasumično uzimanje uzoraka nije dozvoljeno, što znači da se radi o 100-postotnoj kontroli procesa što zahtijeva dodatno vrijeme i resurse. LG sve nove procese najprije primjenjuje u glavnoj Gumi tvornici u Južnoj Koreji, a zatim i u svim ostalim – za sada ih ima ukupno 16 na cijelom svijetu.

LG Electronics je u prvom kvartalu godine prodao čak 113 000 OLED TV-a na globalnom tržištu, s udjelom od čak 96.4%. Ostatak otpada na Panasonic i kineske rivale koji od LG Displaya kupuju OLED panele.

Očekuje se kako će tržište OLED televizora rasti 116% u prosjeku od 2013. do 2020.

Izvori: FlatPanelsHD i Korea Times

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

13 komentara

 1. Sva sreća da imam Panasonic Plazmu a OLED je pravi nasljednik Plazma tehnologije.Samo da mu cijena padne u neko dogledno vrijeme.

 2. Nekad se TV kupovao da traje 10-15 godina. Danas je 5 godina gotovo maksimum što se tiče njihove trajnosti i u pogledu razvoja novih tehnologija.

 3. Cijene su bar za sada nedostupne za večinu kupaca bar kod nas,kad to bude palo na koliko toliko prihvatljivih cca 10000kn onda možemo razmišljati o kupovini.

  1. Do god se LCD smeće prodaje po cijeni od 15-20k kn (a ima ih cijelo čudo i po većim nebuloza cijenama) … nitko se zapravo nema pravo žaliti na cijenu OLED-a. Razlika u kvaliteti slike je naprosto NEMJERLJIVA!!!

   Eno gledam: Samsung, Panasonic, Sony LCD kante su cijenom u rangu LG 55B6 Ultra HD OLED TV-a (Emmzta 18.399 kn!). Dakle, za 2-3 tisuće veću cijenu (a kod ponekih LCD modela i za istu cijenu) dobijete VRH kojemu se ni najbolja plazma ne može ni približiti. Osim toga niti nema plazme u 4k rezoluciji – što će reći da se može kupiti i jeftiniji OLED ako vas 2k zadovoljava (eno LG 55EC930V za 13-14k kn!!!).
   Do nedavno se nije kenjkalo kako su plazme skupe ;)

 4. Treba nam info na koje se to modele tačno odnosi,trajnost i testovi?
  Nigde pomena o mrtvim pikselima kojih ima jako puno.

  1. Xenon, o čemu ti trabunjaš?! Kakvi mrtvi pikseli? Ajde ne laprdaj bzvze.
   A vezano za tvoje pitanje koji model – pa lijepo ti piše, čitaj tekst. I čitaj s razumijevanjem.

 5. Naravno da Oled ima problema sa mrtvim pikselima,no nisu oni najveći problem,već zaglavljeni pikseli.
  Tebi preporučujem malo edukacije sinko moj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!