Audio-video uređajiCES - Las VegasLG ElectronicsSajmovi elektronikeVijesti

Prvi detalji LG-jevih 2016 Super UHD televizora

LGUH9500-front-first

Bilo je za očekivati kako će prvi detalji o novim televizorima za 2016. procuriti i prije nego što CES sajam u Las Vegasu otvori svoja vrata. Već smo prije Božića doznali kako nam stiže nova verzija webOS operativnog sustava, a sada znamo više i o tehnologijama novih LG-jevih LCD televizora.

LG će u 2016-oj predstaviti novu liniju Super UHD televizora, termin pod kojim su bili poznati i prošlogodišnji modeli, no ovoga puta uz niz poboljšanja ispod haube. Novosti su redom:

  1. HDR Plus – kako prošle godine od HDR-a na LG-jevim LCD televizorima nismo vidjeli ni “H”, ove godine bi se to ipak trebalo ispraviti tako da će novi modeli podržavati ovu uzbudljivu novinu. Kako će to izgledati u praksi je druga priča, jer čini se kako će svi Super UHD modeli biti ponovno temeljeni na LCD tehnologiji s bočno postavljenim LED pozadinskim osvjetljenjem (edge LED).
  2. Color Prime Plus – prošle godine je LG predstavio Color Prime tehnologiju koja je trebala omogućiti prikaz boja koje do tada nisu bile vidljive. Naše analize su pokazale kako doista navedena tehnologija može prikazati širi raspon boja od standardnog Rec.709, no postotak pokrivanja DCI-P3 raspona je bio cca. 85% – Samsungovi SUHD modeli su pokrivali oko 92%. Izvor navodi kako će Color Prime Plus pokrivati oko 90% DCI-P3 raspona – što ne smatramo posebno impresivnim s obzirom da smo očekivali 95% i više pokrivanje na televizorima iz 2016. No, ostaje da pričekamo službeno predstavljanje i same testove kasnije tijekom godine.
  3. Billion Rich Colors – 10-bitni paneli s 10-bitnim procesiranjem – poboljšanje u odnosu na prošlu godinu kada su LG-jevi LCD-i bili 8-bitni s 10-bitnim procesiranjem – smatramo ovo nužnim korakom za kvalitetan prikaz UHD Blu-ray sadržaja i za HDR materijale, a koji zahtijevaju više gradacija za optimalan rezultat. Podsjetimo, do sada su svi HD materijali bili 8-bitni, uz oko 219 nijansi po kanalu – 10-bitni materijali će imati 876 nijansi za svaki od R, G i B kanala.
  4. LG Magic Sound Tuning – nova funkcija vezana za kvalitetu zvuka, a koju možemo usporediti s kalibracijom putem mikrofona uz mnoge A/V receivere. Tehnologija bi trebala analizirati zvučne karakteristike prostorije u koju je postavljen TV i na osnovu mjerenja optimizirati zvuk.

Izvor navodi kako će LG nastaviti koristiti In-Plane Switching (IPS) tehnologiju zaslona uz True Black Panel i Contrast Maximizer za poboljšanje kontrasta i prikaza crne boje, te manje refleksija ambijentalne svjetlosti. Nadamo se kvalitetnijem lokalnom zatamnjenju jer prošlogodišnje nije bilo učinkovito zbog postavljanja LED osvjetljenja ispod zaslona. Tu je također i Ultra Luminance za povećanu vršnu svjetlinu slike (bitno za HDR).

LG-20160-oled-2016

Zanimljivo zvuči SDR-to-HDR konverzija, a koja će pružiti poboljšan dinamički raspon na klasičnim materijalima, nadamo se uz veći uspjeh nego konverzija 2D sadržaja u 3D koja se pokazala kao potpuni fijasko kod svih proizvođača. Očekujemo kako će SDR-to-HDR biti primjenjiv na sve tipove signala, no najbolji rezultat će pokazati na Full HD i UHD materijalima.

Za sada se navode tri Super UHD serije – UH9500 (55″ – 86″), UH8500 (55″ – 75″), te UH7700 (49″ do 65″) – oznake i točni modeli će se vjerojatno razlikovati za europsko, odnosno za naše tržište.

Ovo je samo dio onoga što očekujemo iz tabora LG-ja – OLED modeli su ono što nas posebno raduje ove godine, posebno nakon svih najava koje je sam LG obznanio još prošlu jesen.

Izvor: HDguru

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

6 komentara

    1. Nisi lud, uhd ce da zavlada za 5, ili vise godina, bacanje love, u svakom slucaju je bolje se uvaliti za oled barem znas sta imas.

  1. Zanima me jeli zaista oled toliko bolji od led tv-a, i zasto je bolji, mislim u cemu je znatna razlika? Molim strucno misljenje. Lijep pozdrav

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!