FilmoviKinoVijesti

Blitz Cinestar spreman za Hobita: Kina podržavaju 48p, 60p

Blitz-Cinestar kino dvorana - odsada i na 48p tehnologiji!

Nedavno su Peter Jackson i James Cameron najavili kako prelaze s dosadašnjeg filmskog standarda od 24 sličice u sekundi (frames per second, 24p, 24 fps) na najmanje 48p, a kroz nekoliko godina i na 60p, odnosno broj sličica u sekundi koji je jednak računalima.

Jedno od najvećih pitanja bilo je kako će postojeća kina prikazati novu tehnologiju. Ako živite u Hrvatskoj, problema nema. Kontaktirali smo Ivonu Lušić, PR managera tvrtke Blitz-Cinestar koje kino dvorane podržavaju novu tehnologiju prikaza i odgovor je bio jako zanimljiv:

“CineStar kina mogu prikazivati 48 sličica u sekundi u svim dvoranama osim u IMAX kinu koje nema tu mogućnost poradi ograničenja samog standarda.”

Nadalje, Blitz-Cinestar “u potpunosti je prešao na digitalnu distribuciju sadržaja, koristeći Barco Series-II digitalne projektore, Doremi servere, RealD 3D tehnologiju. Za audio podsustav koriste se Dolby zvučni procesori te JBL kino zvučnički sustavi.”

Što se 3D tehnologije tiče, dobre vijesti se nastavljaju: “Kod 3D filmova taj broj je također povećan, a pošto se radi o 3D-u povećanje se odnosi na svako oko pojedinačno. Trenutno korištena tehnologija prikaza 3D efekata u 3D filmovima “Triple Flash” radi na principu multiplikacije slike 3 puta. Znači ako imamo 24 sličice po oku dobijemo 48 sličica, taj se broj multiplicira tri puta čime dobivamo 144 sličice u sekundi potrebnih za prikaz visoke kvalitete. S novom tehnologijom prikaza više sličica u sekundi ta multiplikacija više neće biti potrebna u tolikoj mjeri te će time kvaliteta 3D prikaza biti još bolja. Kvaliteta 2D i 3D filmova će se u najvećoj mjeri očitovati kod brzih scena u filmu, te kod pomicanja kamere.”

Nakon što sam pročitao ovaj email, ne mogu ne komentirati ovaj veliki investicijski poduhvat. S obzirom da živim na “dva stolca” (San Diego i Zagreb), Europska kina, te pogotovo lanac Cinestar (Blitz-Cinestar je joint venture tvrtka između Blitz film i video distribucija d.o.o. i Kieft & Kieft Cinestar Group) godinama posramljuju američka kina koja osim previsoke cijene karata nude malene ekrane (sjeća li se itko ekrana prije pojave Cinestarovih tzv. XL platna?) osim rijetkih IMAX domeova. Uglavnom, u SAD-u je jednostavnije posložiti kućno kino s platnom od 5-10 metara, nego plaćati $11/63kn za jednu običnu, odnosno $18.50/106kn za IMAX kartu.

Nisam očekivao ovakav odgovor iz Blitz Cinestara, no u svakom slučaju, domaći lanac kina zaslužuje pohvale jer ne da ne zaostaje, nego vodi na svjetskom nivou. Čini mi se da znam gdje ću gledati Jacksonovog Hobbita, novog Jamesa Bonda te Cameronovo spuštanje niz Marijansku brazdu…

Adsense

Theo Valich

Započeo karijeru kao bug monkey u Microproseu te Electronic Artsu. Novinar s višegodišnjim iskustvom uređivanja vodećih online publikacija poput Bright Side of News*, The Inquirer, TG Daily i Tom's Hardware. Osnivač Bright Side Network Inc., progresivne media grupe. Ovisnik o trčanju i auto utrkama. ;)

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. Ne vidim kaj je tu toliko posebno? Projektori odavno podržavaju 60P, odnosno (za ovo nisam siguran) 48P. Problem je oduvijek bio u source materijalu. Iskreno, zaboli me tuki za kina pošto kod kuae na današnjim plazmama imam puno bolje i kvalitetnije iskustvo prilikom gledanja (čast iznimkama kao IMAX, ali i oni prikazuje veainom obične filmove snimane 35mm filmom, osim dokumentaraca koji su preskupi, a snimani su na 50mm).

    Glavna vijest je da se konačno prelazi na veai broj slika u sekndi prilikom proizvodnje filmova. 24P je trebao još prije 10 godina biti zamijenjen sa 48P. To je jasno vidljivo kod TV prijenosa sportova gdje jedan brži sport sa loptom je puno veaa divota gledati u 1280×720@60Hz naspram 1920×1080@30Hz.

  2. nadam se da holiwood ne misli uvesti novi standard, 48p. Koliko problema je kod prikaza 24p sadržaja na tvima koji rade na 50p i 60p. sad nam samo još samo fali 48 na 60p konverzija pa da zbrka bude potpuna. glupi ameri. nadam se ipak da ae se u skoroj buduanosti snimati samo 50p i 60p filmovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!