Audio-video uređajiVijesti

Televizori i A/V oprema u 2016-oj – što očekujemo?

2016-predictions-hdtv

Dragi naši čitatelji, želimo vam sretnu Novu godinu! Nadamo se da će biti bolja od prošle i da će nam svima donijeti mnoštvo A/V poslastica. Jedna od poslastica u kojoj ćemo zasigurno uživati ove godine jest Ultra HD Blu-ray, napokon konkretan sadržaj koji će pokazati ono za što su se Ultra HD televizori još od 2012. godine pripremali – novu razinu izvrsnosti u kvaliteti slike. Možemo slobodno reći da očekujte savršeno oštru sliku, više boja i dinamičniji prikaz koji nam donosi HDR tehnologija.

CES sajam u Las Vegasu počinje za svega nekoliko dana i kroz niz konferencija za medije ćemo doznati koje novosti donosi tekuća godina. Oči su uprte u vodeće proizvođače televizora, no isto tako i u pružatelje usluga poput Netflixa koji bi uskoro mogao stići i u našu regiju. Na kraju krajeva, to je indirektno već obznanjeno prošle godine, dovoljno je samo pogledati daljinske upravljače televizora iz 2015-te i “Netflix” tipku na uočljivim lokacijama. Vjerujemo kako će IPTV tržište postati mnogo dinamičnije kada se to dogodi, a iskreno se nadamo da će postojeći davatelji usluga (poput Pickboxa) poraditi na kvaliteti slike jer jako komprimiran HD Ready materijal danas rijetko koga može oduševiti.

Najveći proizvođač televizora, Samsung Electronics, prošle je godine predstavio SUHD televizore koji su se isticali po svojoj spremnosti za Ultra HD sadržaje s više boja i HDR-om, svi od reda temeljeni na  LCD zaslonima s Quantum Dot LED tehnologiji. Ove godine očekujemo nastavak SUHD priče kroz nove modele koji će između ostalog biti spremniji za tehnologiju interneta stvari i omogućiti će bolju integraciju s ostalim uređajima u modernom domaćinstvu. Vjerujemo kako će Quantum Dot tehnologija biti još naprednija u novim modelima, pružajući još više boja (2015 SUHD je pokrivao 92% DCI, ove godine očekujemo barem 5% veće pokrivanje) i bolje HDR iskustvo (možda Direct LED modeli u nižim serijama?). Sumnjamo kako će Samsung predstaviti OLED televizore s obzirom na navode u kojima spominje još tri do četiri godine razvoja prije masovne proizvodnje. Tizen bi trebao ostati Smart TV platforma, nadamo se s više mogućnosti podešavanja nego prošlogodišnja.

U skladu sa svim najavama o ekspanziji OLED tehnologije u godinama koje dolaze, predvodnik OLED televizora, korejski LG Electronics će predstaviti nove i bolje OLED TV modele. Osim što će svi od reda biti Ultra HD rezolucije, bolja spremnost za HDR i materijale širokog raspona boja biti će također na listi poboljšanja. 77″ savitljivi OLED TV EG9900 predstavljen prošle godine mogao bi dobiti brojnije društvo, a svakako vrlo uzbudljivi se čine OLED zasloni tanki poput folije koji bi se na zid mogli pričvrstiti magnetima. Sigurni smo kako će uz OLED TV-e biti predstavljeni i novi LED LCD televizori temeljeni na IPS tehnologiji, a gdje ne očekujemo bolji ANSI kontrast već više pravih 100/120 Hz modela, a ne zavaravanje s raznim indeksima kvalitete slike koji malo znače (pogledajte recenziju 43UF778V modela). Kako je već i najavljeno, novi televizori će biti temeljeni na novoj inačici webOS-a.

Panasonic je prošle godine predstavio svoj prvi OLED televizor, te smo uvjereni kako će na CES-u otkriti barem nekoliko novih modela. S obzirom da OLED panele kupuje od LG Displaya, najmanji OLED TV koji možemo očekivati će imati dijagonalu od 55″, a uz 65″ će vjerojatno biti prestavljeni i veći modeli. U segmentu LED LCD televizora očekujemo još više Ultra HD modela sa Studio Master Drive i Studio Master Color tehnologijama, kao i podrškom za HDR. Nadamo se i poboljšanom Firefox OS-u.

Od Sonyja očekujemo kako će poraditi na stabilnosti Android platforme koju je prošle godine implementirao uz niz ograničenja (slabija stabilnosti, veće kašnjenje signala), te se nadamo novim LED LCD modelima s podrškom za široki raspon boja i HDR.

S obzirom da Philips već godinama ne prodaje televizore u SAD-u, predstavljanje njegovih modela će pričekati europsku premijeru krajem zime.

paragraph-separator-divider

Uz navedeno, nakon godina u kojima Blu-ray reproduktore nismo testirali, 2016. će se to zasigurno promijeniti jer ćemo nastojati testirati sve modele koji će stići na naše tržište. Također očekujte i ponovni reboot recenzija Blu-ray filmova, točnije onih na UHD Blu-ray mediju.

Sve u svemu, očekujemo zanimljivu godinu s mnogo novih uređaja, televizora i filmova!

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Poštovani Darko,
    vrijeme je da se 7 godina Plazma tv Samsung zamjeni pa sam u totalnioj trci i frci……… Biosam danas u Svijet Medija gdje mi je zapeo za oko Sony W80c 55″ za 7.200,00 kuna. Molim savjet što kupiti? Tv gledam putem VIP-a, pretežno sport i National Geographic uz pokoji film na HBO. Što odabrati do cca 10. 000,00 kn.? Unaprijed zahvaljujem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!