VijestiZanimljivosti

Lemuri i languri gledaju Sony Bravia X90C UHD televizore u sklopu svojeg povratka u divljinu

Lympne-sony

Rezervat Port Lympne u Kentu u UK ugradio je vrhunske Sonyeve BRAVIA X90C Ultra HD televizore u nastambe lemura i langura. Ovaj test je dio programa Povratak u divljinu, kojeg provodi svjetski priznata organizacija za zaštitu životinja te omogućuje primatima da gledaju snimke svojih staništa na Javi i Madagaskaru sa živopisnim detaljima u UHD kvaliteti, sve kako bi se upoznali sa svojim novim domovima.

Simon Jeffery, odgovoran za životinje u rezervatu Port Lympne, kaže: „U Port Lympneu uvijek tražimo nove i inovativne načine kako bi animirali i stimulirali naše životinje. U sklopu njihove pripreme za povratak u divljinu koristimo se različitim tehnikama kako bi ih zaokupili i kako bi one bile što zdravije. Ovaj proces ponekad uključuje mirise ili okuse ili čak nove penjalice ili igračke, ali ovaj put smo htjeli isprobati nešto drugačije kako bi ih pripremili za seobu.“

„Iako su naše velike nastambe dizajnirane kako bi podsjećale na njihovo prirodno stanište, kako se bliži seoba, odlučili smo našim lemurima i langurima pokazati kako bi njihov novi dom mogao izgledati, prikazavši im prave snimke. Kvaliteta slike na Sonyevim BRAVIA 4K televizorima je toliko čista i detaljna da izgleda kao da prašumu gledate svojim očima.“

Sony4K_Lemur

Od 2012. godine iz Port Lympne rezervata i našeg sestrinskog rezervata, Howletts Wild Animal parka uspješno smo prebacili langure, gibone i druge vrste u zaštićene šume na Javi. Ovu grupu langura namjeravamo prebaciti 2016. godine.“, dodaje Simon.

Iako već neko vrijeme imamo dobru suradnju s lokalnom zajednicom na Madagaskaru, do sad nismo nikad prebacili lemure rođene u rezervatu na ovaj jedinstveni otok. Naš rad na terenu bio je jako uspješan te se veselimo tome što će lemuri rođeni u rezervatu biti preseljeni u divljinu gdje pripadaju.“

Kao dio organizacije The Aspinall Foundation, rezervat Port Lympne je predan očuvanju rijetkih i ugroženih životinja te njihovom povratkom u zaštićena područja u divljini. Port Lympne je snažno involviran u programe razmjene i razmnožavanja životinja diljem svijeta, u čemu je u velikoj mjeri uspješan.

Drugi dijelovi programa povratka u divljinu podrazumijevaju postavljanje adekvatne infrastrukture, timove na terenu koji su opremljeni za praćenje prije i nakon puštanja u divljinu, adekvatne nastambe koji će pomoći životinjama da se priviknu na svoj novi dom sukladno promjeni u prehrani. Kako bi proces tranzicije tekao što bolje uključeni su i iskusni veterinari i čuvari, koji bdiju nad rijetkim i ugroženim životinjama u njihovom povratku u divljinu.

[box type=”shadow” ]O Port Lympne rezervatu

Rezervat Port Lympne nalazi se u blizi Ashforda u Kentu i jedan je od najvećih parkova za životinje u UK. Nalazi se na 600 hektara zemlje i pruža autentično safari iskustvo. Posjetitelji se mogu provest kroz afričku savanu koje se proteže na 100 hektara te je prepuna afričkih životinja. Port Lympne je poznat po svojem otvorenom prostoru i prirodnoj ljepoti te je utočište za razmnožavanje najugroženijih vrsta u svijetu. Rezervat se može pohvaliti svojim velikim nastambama koje pružaju utočište i privatnost. Port Lympne također pruža i smještaj za kratkotrajni boravak, poput luksuznih šatora, mjesta za kampiranje, boutique hotela, toplih koliba i luksuznih kućica na drvetu, sve s modernim uređenjem. Rezervatu je očuvanje prirode u srcu, isto kao što je i zakladi The Aspinall Foundation. Novac od posjetitelja pomaže u očuvanju ovog utočišta za ugrožene životinje. www.aspinallfoundation.org/portlympne [/box]

Ovakvih testova je bilo i prije. 2010. godine smo objavili zanimljiv eksperiment iz Rusije, gdje je na jednoj veoma modernoj farmi pokrenuto znanstveno istraživanje u sklopu kojeg su u štalama instalirani LCD televizori marke Samsung, a na kojima se emitiraju slike zelenih pašnjaka. Cilj eksperimenta je bilo provjeriti hoće li krave koje gledaju zelene pašnjake na LCD ekranima dati više mlijeka od onih koje su gledale gole zidove.

 

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

8 komentara

  1. Sony ili nas spušta na njihovu ili njih uzdiže na našu razinu. Drugim riječima, Sony od nas pravi – majmune. Krasno. Može za moj čopor jedan komad?

    1. Koliko vidim u clanku nije im soni stavio televizore, nego cuvari, a vidis da majmun bolje zna od vecine korisnika sta valja…

    1. Vidis, i sam idiote da je majmun pametniji od tebe, pa nekontam sta se ofiras sa svojim retardiranim komentarima, ili si stvarno psihicki bolesnik, ili si glup, oluci se sam.

  2. Na ovoj drugoj slici ko da tražiš bad pixel ili šta već . Nešta ti je sumnjivo :-)))))))))))))))))))))))))
    Hahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!