Home » Vijesti » 4K Ultra HD » 4K Blu-ray » Samsung najavio Ultra HD Blu-ray reproduktor, stiže 2016.

Samsung najavio Ultra HD Blu-ray reproduktor, stiže 2016.

samsung-first-uhd-bd-player

Na IFA 2015 sajmu potrošačke elektronike u Berlinu, Samsung je najavio svoj prvi UHD Blu-ray reproduktor, UBS-K8500, kompatibilan s nadolazećim UHD BD diskovima koji će napokon opravdati investiciju u moderne UHD televizore.

Malo je informacija u ovom trenutku poznato osim da će, baš kao i aktualni Blu-ray reproduktori ovog proizvođača, biti zakrivljene prednje maske kako bolje pristajao uz zakrivljene televizore. Uređaj će podržavati sve ono što volimo kod UHD Blu-ray specifikacije: fizičke UHD BD diskove sa sadržajem u UHD rezoluciji, širokog raspona boja, širokog dinamičkog raspona (HDR) i sve to s novim, učinkovitim HEVC sustavom komprimiranja. Više o UHD Blu-ray specifikaciji možete doznati ovdje >>

Uređaj će također podržavati i UHD streaming servise, no nama se više sviđaju fizički diskovi savršene detaljnosti koja nije ograničena brzinom internet veze i teritorijem.

Ultra-HD-blu-ray-official

Među prvim UHD BD filmovima naći će se Fantastična Četvorka, Maze Runner i Kingsman: Tajna Služba, a uskoro će im se pridružiti još mnogi naslovi – navode fimski studiji.

Uređaj će imati HDMI 2.0a sučelje kako bi sve informacije mogao prenijeti do televizora. Televizori koji posjeduju HDMI 2.0, a ne HDMI 2.0a sučelje će moći prikazati UHD rezoluciju i prošireni raspon boja, no ne i HDR informacije – slika će u tom slučaju po dinamici odgovarati sadržajima na koje smo navikli.

Iako je Panasonic pokazao prototip svoje UHD BD reproduktora već ranije, na IFA 2015 sajmu nije o njegovoj masovnoj proizvodnji bilo riječi. Ista situacija je i sa Sonyjem.

Točna cijena nije navedena, iako je CNET-u predstavnik Samsunga rekao kako bi trebala biti ispod 500 am. dolara.

Izvor slike: CNET

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

3 komentara

  1. Obično je “sadržaj” taj koji kasni a u slučaju 4K tj. UHD kasni čak i oprema tj. hardware i ne samo da kasni nego dolazi sa “astronomskom” cenom, ako žele da popularizuju 4K tj. UHD ovaj player ne bi smeo da košta više od recimo 100 dolara umesto 500.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*