Vijesti

Panasonic prekida proizvodnju LCD i plazma televizora, usmjerava se na male zaslone

panasonic-tablet

Novo izvješće koje je prenio japanski Nikkei i Reuters navodi kako poznati japanski proizvođač planira prekinuti proizvodnju LCD i plazma televizora zbog slabe prodaje, te se usmjeriti na proizvodnju malih i srednjih zaslona za mobilne uređaje. Panasonic vjeruje kako je tržište zaslona za pametne telefone i tablete profitabilnije, posebno uz kompanije poput Applea koji prodaju svoje uređaje u milijunskim količinama. Navodno je Panasonic već poslao Appleu probne LCD zaslone visoke rezolucije, te se čini da je klijent zadovoljan.

Početkom rujna smo prenijeli vijest grčke FullHD.gr stranice, a koja je od nepoznatog izvora u Panasonicu dobila informaciju o skorom prekidu proizvodnje zbog slabih prodajnih rezultata, unatoč najboljim plazma zaslonima na tržištu. Panasonic je jedini proizvođač televizora koji je svoj prodajni asortiman fokusirao na plazma zaslone, dok je LCD modele sve do ove godine zanemarivao, ograničavajući ponudu na mali broj modela manjih dijagonala tako da ne konkurira svojim plazmama, a koje su dostupne u veličinama od 42″ pa naviše. Usporedbu broja modela između proizvođača možete provjeriti u HDDb bazi televizora. Unatoč manjem broju modela u odnosu na LCD linije na tržištu, plazme su osigurale svoj položaj na tržištu zahvaljujući odličnim karakteristikama slike od kojih su najizraženiji veliki kontrast i vjerna crna boja, te prikaz bez zamućenja u dinamici, što su pojmovi s kojima se LCD-i dan danas ne nose tako dobro, posebno u srednjem i nižem cjenovnom razredu.

panasonic-8k-145-n-plasma

Panasonic je na ovogodišnjem IFA sajmu predstavio 8k 145″ plazmu, kao i 103″ model koji 3D prikazuje bez upotrebe naočala

Unatoč što je Panasonic ove godine predstavio nove plazme i proširio ponudu LCD- a, Reuters je, citirajući japanski burzovni indeks Nikkei, naveo kako se očekuje pad prodaje plazmi za pola milijuna do 2.5 milijuna jedinica, dok će prodaja LCD-a pokazati minimalni rast u odnosu na prošlu godinu. Teško da će Panasonic vratiti profit ovu fiskalnu godinu, dodao je Nikkei.

Ipak, Panasonicov izlazak iz proizvodnje LCD-a i plazmi ne znači da nećemo više vidjeti njegov logo na novim televizorima, posebice onima s OLED tehnologijom. Panasonic je još u lipnju potvrdio partnerstvo sa Sonyjem na proizvodnji OLED zaslona, te je prema vijestima u masovnu proizvodnju spreman krenuti tokom 2013. godine. Spajanjem vlastitih jedinstvenih tehnologija, proizvodnih kapaciteta i znanja, japanske kompanije će nastaviti konkurirati konkurentima na zapadu i možda u novoj generaciji televizora 4k rezolucije i OLED zaslona, vratiti nekadašnju slavu i – profit u TV segmentu.

panasonic-ifa2012-booth

Službeno priopćenje iz Panasonica još čekamo…

Izvor: Reuters / Apple Insider

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

5 komentara

  1. Ja nisam nigdje pročitao da su spomenuli plasme,na nekoliko strana se samo spominje lcd tehnologija,odnosno da će se proizvoditi manje dijagonale za mobitelee i slično !

    1. Spominju se i plazme, prva recenica na Reuersu :). Vjerojatno ce plazme ostati u profi segmentu, po onome sto su pokazali na IFA sajmu imaju tu su dobro pokriveni.

  2. Ispravno je da su spominjali smanjenje proizvodnog procesa, znači manja isporuka plasma ekrana. Ali što to znači u budućnosti, da li to vodi konačnom ukidanju proizvodnog procesa ovisi o dobiti u godinama koje slijede. Kad imaš proizvod koji generira gubitke naravno da razmišljaš i o obustavi proizvodnje ili nekom zaokretu u poslovanju…

  3. Napokon da prestaju,prodavali su nam smeće za velike novce.Platila sam Plazmu 5.000 kn i 4 mjeseca nakon garancije je krepao,servis je utvrdio da je popravak neisplativ.Mogu ga baciti.
    Javila sam se zastupniku u Hrvatskoj i oni su mi odgovorili da se ispričavaju zbog neugodnosti i to je to.Pa ti sad kupi Panasonic!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!