Audio-video uređajiNajave testova

Upoznajte LG-jev OLED TV: najava detaljnog testiranja televizora nove generacije

lg-55ea980v-header

Iako smo bili jako ponosni što nam je pružena prilika testirati prvi u Hrvatskoj OLED televizor još krajem 2013. godine, željeli smo se duže i detaljnije družiti s ovim fantastičnim primjerkom nove tehnologije. To nam je napokon pošlo za rukom i u sklopu dugotrajnom testiranja na našoj testnoj lokaciji našao se LG-jev 55EA980V OLED televizor. Radi se o prvom OLED televizoru koji je došao na globalno tržište i koji koristi LG-jevu WRGB OLED tehnologiju, te ćemo kroz ovaj model istražiti što to znači “živjeti s OLED TV-om”.

Kvaliteta slike je ono što nas sve najviše zanima s obzirom na to da se radi o novoj tehnologiji koja bi vremenom trebala postati novi standard i umiroviti dominantni LCD. Iako smo već u prvom testu ovog modela izmjerili savršenu crnu boju od 0.00 cd/m2 i samim time beskonačan kontrast, opet iznova smo se oduševili vidjevši tako dobre performanse u našem testnom prostoru. Sada smo osim testnih materijala pogledali i kako izgleda TV program, nekoliko filmova na DVD-u, kao i odabrani Blu-ray naslovi.

lg-55ea980v-thickness
Ne samo da ima fantastičnu sliku već je i jedan od najtanjih televizora uopće.

OLED TV je definitivno poboljšanje koje će svatko vidjeti i to ponajviše zbog savršenog kontrasta, te jednako važnog idealnog kuta gledanja. Naime, televizor ne gledamo uvijek frontalno, katkada “bacimo oko” iz kuhinje ili druge prostorije ili se jednostavno želimo ispružiti na trosjedu. Kod LCD-a je u tim scenarijima uvijek slijedio kompromis, dodatan pad kontrasta, blijede boje i pojačano probijanje pozadinskog osvjetljenja, što umanjuje iskustvo gledanja. S OLED TV-om kompromisa nema i baš kao kod plazma televizora, boje, njihova zasićenost i prikaz crne boje ostaju nepromijenjeni. Napokon možemo tu libelu spremiti gdje joj je mjesto i opustiti se ispred televizora.

Vjerojatno ste OLED televizor pogledali u trgovini i tamo djelomično vidjeli prednost beskonačnog kontrasta, no da biste ga u potpunosti doživjeli potrebno je pogledati sadržaj s puno crne boje u potpuno zamračenoj prostoriji. Dojam je fantastičan, posebno kod kadrova zvjezdanog neba gdje su zvijezde blještave, a oko njih se nalazi potpuna crnina, duboka i prazna. Najbliže ovom dojmu došli su plazma televizori – posebno visoka klasa Panasonicovih modela iz 2013., odnosno Pioneerovi Kuro modeli.

lg-55ea980v-star-wars
Ratovi Zvijezda nikad nisu izgledali bolje – možda opet pogledamo Fantomsku Prijetnju

 

Beskonačan kontrast se ne uočava samo kod filmova u HD kvaliteti, već i na DVD-ima i TV programu. U kombinaciji s kvalitetnim Triple XD procesorom i Resolution upscalerom LG-jev OLED TV pruža najbolju sliku TV programa koju smo do danas vidjeli – čistu, detaljnu i iznenađujuće trodimenzionalnu upravo zbog činjenice da je svaki piksel zasebno kontroliran. Tu je i THX Cinema predložak koji je tvornički vrlo precizno podešen tako da i bez kalibracije boje i ostale karakteristike precizno prate standardne vrijednosti.

lg-55ea980v-sword-fpd
LG 55EA980V – televizor s najboljom crnom bojom koju smo do sada vidjeli.

Mnogo više detalja o kvaliteti slike moći ćete doznati u skorašnjem testu, kao i u nizu video priloga koje ćemo raditi tijekom godine. Osim toga, LG-jev OLED ćemo kalibrirati prema ISF standardu i nakon toga provjeravati na tromjesečnoj bazi hoće li se karakteristike slike mijenjati, što će se događati sa svjetlinom slike itd. Uglavnom, vrlo uzbudljiva godina nas čeka i to nas jako veseli.

LG-jev 55EA980V je baziran na kompanijinom NetCast 4.0 operativnom sustavu koji je bio aktualan do prošle godine kada ga je zamijenio jednostavniji webOS. Prošle godine smo se mnogo družili s webOS-om i unatoč bitno pojednostavljenom sučelju koje je razumljivo širokom krugu korisnika, prigovarali smo njegovoj sporosti. Sporost sada i sam LG priznaje, te u novoj verziji za 2015. najavljuje 60% brže učitavanje i tek će tada webOS biti na razini zadnje verzije NetCasta što se brzine tiče. Sve ono što smo susreli na LG-jevim LCD televizorima što se Smart TV-a tiče, prisutno je i na 55EA980V OLED-u – aplikacije, igre, Smartshare, Time machine za snimanje i pauziranje programa, ugrađen Wi-Fi, kao i upravljanje preko Premium Magic remote daljinskog upravljača, mobitela itd.

Više detalja u nadolazećem testu, a do tada sva pitanja vezana za ovaj model možete ostaviti u komentarima.

Video raspakiravanja i instalacije:

Ovom prilikom se zahvaljujemo LG-jevom uredu u Republici Hrvatskoj na ustupljenom 55EA980V OLED televizoru za potrebe testiranja.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

10 komentara

 1. I mene veseli vaša recenzija, radite odličan posao. E sad nitko ne dovodi u pitanje kvalitetu slike na prvu, no sa oledom se baš treba družiti duže vremena, da vidimo da li su istinite tvrdnje o burn procesima i mrtvim pikselima. Koliku garanciju daju u trgovinama i vaše cijenjeno (objektivno)mišljenje.
  L.P.

 2. Jedva čekam!
  Jučer sam imao priliku vidjeti uživo OLED TV (model LG EC 930V) u jednoj trgovini u Rijeci. Oduševio sam se!
  Imao sam LCD, sada imam plazmu ali ovaj OLED je svjetlosnu godinu ispred svih.

  1. OLED definitivno, s time da bi idealan bio UHD OLED – za razliku od LCD-a na full HD OLED-u se puno jasnije vide zasebni pikseli kad se ekran gleda izbliza, pa se stepenicasti efekt bolje vidi. No s vece udaljenost i full HD OLED je sasvim dovoljan :).

 3. mene brine pokretna rezolucije.Govorilo se da ce imati brzi odziv od plazme ono kao lcd 300 linija nativno i ogroman input lag.Znaci dobijam lcd sa boljim bojama i crnom cak mu ni svjetlina nije na lcd nivou.Po meni crt tv neprevazidjen.Tako bi volio naci sonijev crt sa hdmi ulazom.

  1. Sony, Panasonic & ostali čuvenii japanski brendovi su imali wide hd crt-televizore sa dvi/hdmi-ulazima, naravno only 1080i i po običaju samo za matično i USA tržište.

  2. Odziv im je brz, barem 10x brži od LCD-a i to se vidi u praksi. Da, na Monoscope testu kada se linije pomiču izbliza se vidi za su zamućene, no nema dugih tragova iza njih niti ostaje išta na ekranu kada objekt naglo nestane. Ja za sada gledam s isključenim TruMotionom – posebno za gaming – jer se artefakti uspijed interpolacije mogu uočiti. Ipak se radi o Triple XD procesoru koji je ugrađen i u LG-jeve LCD TV-e.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!