LCDRecenzijeTelevizori i monitori

LG 49UB850V (UB850V) Ultra HD webOS televizor – recenzija

Kvaliteta slike (Picture Quality)

49ub850v-picture-quality

Verzija softvera u televizoru na dan testa: 04.30.18 (webOS 1.3.0-3818)

Nakon što se više tjedana družili s UB850V modelom i na njemu odgledali niz filmova, serija i TV emisija različitih formata slike i rezolucija, možemo istaknuti sljedeće:

  1. televizor ima dobar prikaz sadržaja svih rezolucija, od one standardne pa do nativne Ultra HD, dobre detaljnosti i pravilnog takta izvođenja
  2. statična rezolucija je jako dobra, slika je mirna i ugodna za gledanje
  3. kut gledanja je najbolji od svih Ultra HD televizora koje smo do sada testirali, pružajući tako realistične boje čak i kada sjedimo vrlo blizu ekrana
  4. za razliku od LG-jevih Full HD televizora s direktno postavljenim LED osvjetljenjem, UB850V nije patio od zatamnjenih rubova slike i izraženog efekta prljavog ekrana (DSE)
  5. dinamička rezolucija je mala i samim time u pokretima (sport, igre) se brojni detalji izgube u zamućenjima. Također, u dinamici se jače ističu nesavršenosti digitalnog signala (poput efekta roja mušica) nego kod Full HD modela, kao i skupljih Ultra HD modela (npr. Samsung HU8500 ili Panasonic AX800E).
  6. crna boja nije uvjerljiva, a LED lokalno zatamnjenje zbog implementacije u donju stranicu okvira ne omogućuje precizno i kvalitetno zatamnjenje, posebno ne za Cinemascope filmova (crne trake iznad i ispod slike)
  7. 3D slika je pune HD razlučivosti, mirna i detaljna, no efekt dvostruke slike (crosstalk) je iznimno izražen ovisno o kadru i može bitno umanjiti iskustvo gledanja

Ovih pet točaka ukratko sumira naše dojmove što se kvalitete slike tiče. Ukratko, unatoč panelu Ultra HD rezolucije u svojoj osnovi je ovo LCD televizor s IPS panelom i grubim lokalnim zatamnjenjem, zbog čega se ne ističe u odnosu na Full HD modele koji koriste isti panel. Smatramo da je LG trebao implementirati LED osvjetljenje u lijevu i desnu stranicu kako bi ono bolje odrađivalo svoj posao, posebno kada su u pitanju Cinemascope filmovi.

49ub850v-hd

Već poslovično dobar procesor prepoznao je sve tipove isprepletenih signala koji su se našli na testnih diskovima, te je svaki od njih prikazivao u originalnom taktu bez ikakvog usporavanja. Filmovi su se prikazivali bez efekta sapunice dokle god je TruMotion kontrola bila podešena s dejudder opcijom na minimalnoj vrijednosti. Za one koji to žele, moguće je aktivirati interpolaciju slike, odnosno sapunica efekt, a koji će unijeti artefakte i ubrzan prikaz filmova.

Ultra HD panel doista daje krila polarizacijskom 3D prikazu jer sada svako oko može vidjeti sliku Full HD rezolucije (svaki red se prikazuje dva puta tako da nema više crnih horizontalnih linija kao kod Full HD televizora). Rezultat je iznimno mirna i detaljna slika s dobro izraženom pozitivnom i negativnom dubinom. Ipak, bez obzira kako se 3D dubina podesila, efekt dvostruke slike je bio jako izražen, do te mjere da smo isprobali desetak različitih položaja i udaljenosti sjedenja kako bismo isključili mogućnost pogreške s naše strane. Nažalost, koju god poziciju isprobali, crosstalk je bio u pojedinim kadrovima jako izražen, čineći tako titlove teško čitljivima i pojedine dijelove slike (posebno lijevu stranu) mutnom i nejasnom. Velika šteta jer bi bez toga Ultra HD polarizacijski 3D prikaz bio jedan od glavnih aduta ovog televizora.

49ub850v-crosstalk
Jak efekt dvostruke slike (crosstalk) – pogled kroz 3D naočale.

Unatoč svemu navedenom, na LG-jevom UB850V smo bili i više nego zadovoljni prikazom boja i čistoćom slike, posebno one statične. Sadržaji s puno svjetlosti (animirani filmovi) i preko cijelog ekrana nisu u tolikoj mjeri isticali malu pokretnu rezoluciju i slab kontrast, tako da smo se lako mogli uvući u sadržaj i uživati u njemu. Smatramo da bi LG mogao dio uočenih nedostataka riješiti putem softverskih nadogradnji, te se nadamo kako će one uskoro stići.

Gaming

Uz kašnjenje slike od oko 64 ms i malu pokretnu rezoluciju, UB850V definitivno nije među najboljim kandidatima kada je u pitanju zahtjevniji gaming. S druge strane, strateške igre, avanture i logičke igre će sasvim dobro izgledati na panelu Ultra HD rezolucije i s realističnim bojama. S obzirom na širok kut gledanja, dok igrate moći ćete imati i društvo pored sebe, a koje neće biti osuđeno gledati blijedu sliku kao što je to slučaj na LCD televizora s VA tipom panela (npr. Samsungovi Ultra HD televizori, Panasonic AX800E itd.).

Kvaliteta zvuka (Sound quality)

UB850V ima ugrađene stereo zvučnike snage 10 W, okrenute prema dolje. U odnosu na LG-jeve Full HD televizore srednje klase, a koji su opremljeni i s niskotonskim zvučnikom, kod UB850V modela je vidljiva ušteda u ovom segmentu, tako da zvuk koji proizvode ugrađeni zvučnici nije ništa bolji od prosječnog televizora sa stereo zvučnicima. Zvuk je čist, vokali jasni i distorzija nema pri srednjim glasnoćama, no zvuku nedostaje punoća u donjem spektru i definicija i detalji u visokom.

Naša preporuka je da uz televizor investirate u soundbar ili komplet kućnog kina.

paragraph-separator-divider

Zaključak

lg-49ub850v-header

[review]

 

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Maloprodajna cijena na dan objave: 8.482,00 kn

Aktualne cijene provjerite na jeftinije.hr

jeftinije-banner

Na test ustupio: LG

lg_logo

© HD Televizija 2014. Sva prava pridržana.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

12 komentara

  1. Slazem se skoro, pa u svemu sto ste napisali. Imao sam ovaj tv, jer sam zelio zbog IPS panela dobar kut kledanja, koji je jako dobar, ali kod LG mi smeta, to sto ima jako los kontrast i po meni jako los prikaz boja, nekako blijeđi neko recimo u Sonya, gdje je prikaz boja extra. Onda sam zamjenio tv za Samsung 55HU7500, koji je stvarno dobar tv, ali ne tako dobar kako ga svi hvala, pa sam i njega zamjenio, jer je imao problem sa napajanjem. I konacno sam uzeo 55H8000. Tv je po meni daleko najbolji i za SD i HD signal. Ima malo slabiji kut gledanja, ali zato ima savršen prikaz boja i slike. Po meni je ovaj tv bolji od 55HU7500, a toliko je hvaljen, dok H8000 i nije, ali u praksi je odlican. 4K ima buducnost, ali kada zaživi OLED i budu prihvatljive cijene.

    1. Nadogradnja rjesava dio problema no mnogi ostaju i dalje. Steta, posebno jer je polarizacijski 3D itekako privlacan na UHD panelu.

          1. Molim vas koja je razlika izmedju lg 55uf850v i lg 55uf8507 modela i je li 55uf950v toliko bolji od gore navedenog modela? Hvala unaprijed.

            1. rado bih ti pomogao ali LG mi je skroz nezanimljiv tak da ne znam bas detalje. Uglavnom, 850v i 8507 bi trebali biti isti, eventualno ako postoje neke razlike za pojedina trzista odnosno regije ali to so onda detalji u pitanju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!