4K Blu-ray4K Ultra HDVijesti

Ultra HD stiže na Blu-ray – u dućanima za Božić 2015.

blu-ray-4k

Predstavnici Blu-ray Disc Association (BDA) udruženja na IFA sajmu u Berlinu su obznanili kako planiraju lansirati novi 4K Blu-ray disk standard. Ipak, za slavlje je još prerano jer Udruženje planira dovršiti 4K Blu-ray specifikaciju do kraja ljeta iduće godine, tako da bi se prvi fizički diskovi i novi Blu-ray reproduktori trebali pojaviti na tržištu negdje oko Božića iduće godine.

Odmah na početku da odgovorimo na pitanje svih vlasnika postojećih Blu-ray playera: da, za gledanje 4K Blu-ray diskova ćete trebati kupiti potpuno novi Blu-ray reproduktor, kao i nove 4K Blu-ray diskove – svi oni “Mastered in 4K” diskovi jednostavno nemaju ono što će imati 4K Blu-ray. Tako će svi ljubitelji Cameronovog Titanica, a koji su izdanja vjerno pratili od prvog na VHS-u, sada uvrstiti četvrto, odnosno peto izdanje istog filma (ovisno računamo li Blu-ray i 3D Blu-ray izdanja zajedno ili ne). Dražesno, zar ne?

after-earth-mastered4k
Mastered in 4K nije isto što i 4K Blu-ray

Razlog zbog kojeg trebamo nove uređaje jest u novom sustavu kompresije, H.265/HEVC, a koji je mnogo učinkovitiji od aktualnog H.264/AVC i  VC-1 sustava koji se nalazi na postojećim Blu-ray diskovima.

Također, 4K Blu-ray će osim na postojeće diskove kapaciteta 50 GB biti pohranjen i na one veće, primjerice spominju se kapaciteti od 66 GB i 100 GB. Razlog zbog kojeg će biti potreban dodatan prostor unatoč boljoj kompresiji je logično veća rezolucija svake sličice (framea), kao i dodatna poboljšanja koja će jednog danas uvesti Ultra HD standard. Pod time se ubraja veći broja sličica u sekundi, širi raspona boja i poboljšan dinamički raspon.

Ron Martin, dopredsjednik Panasonic Hollywood Laba i član BDA udruženja je izjavio na tu temu:

“The expected capacity will probably be the 66 and 100GB versions. UHD content, which may include higher frame rates and greater color gamut, might require more disc space. We want the extended Blu-ray format to be as robust as possible and be prepared to handle future demand of filmmakers and content providers…The goal will be to always have one movie on one disc.”

Dodao je i slijedeće:

The new 4K Blu-ray drive players will be able to extract data from discs at a rate of 50 or 60 megabits per second, and perhaps up to 100Mbps. That’s roughly double the current Blu-ray. Doubled data-transfer rates plus doubled compression efficiency means the new technology will be able to handle the quadrupled pixels required moving from 1,920×1,080 pixels to 3,820×2,160 pixels.

samsung-hu8500-design
Na velikim Ultra HD televizorima će 4K Blu-ray sadržaji pokazati svoj maksimum

Sviđa nam se što Udruženje želi zadržati pravilo “jedan film na jednom fizičkom disku”, kao i da nova specifikacija bude spremna za poboljšanja koja će se vjerojatno pojaviti u budućnosti. No, to je i za očekivati od fizičkog medija koji dolazi nakon što su tržište preplavili Ultra HD televizori, a jedini izvor UHD sadržaja za veliku većinu jest pregledavanje fotografija s D-SLR fotoaparata ili u nekih zemljama, video-na-zahtjev servisi poput Netflixa 4K. Za razliku od video-na-zahtjev servisa, a koji se obično emitiraju s podosta komprimiranom slikom gdje brojni detalji nestaju čak ako se i radi o Ultra HD rezoluciji, 4K Blu-ray bi trebao pružiti ultimativno iskustvo gledanja, posebno na OLED 4K televizorima poput onih koje je predstavio LG na ovogodišnjem IFA sajmu.

LG_IFA 2014_77 inch flexible OLED TV
77-inčni fleksibilni OLED TV

Standard dolazi i to je važno, a nama ne preostaje ništa drugo nego polako šparati za novu opremu (opet)…

Općenito o Ultra HD-u >>

Izvori: CNET / HDTVtest

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

7 komentara

      1. A sada ce ti raditi upscaling onoga vga smeca, u 4k rezoluciju pa ce svi biti sretni, i veseli.
        Pola ovih Blu ray filmova sa takozvanom full HD rezolucijom izgleda fuj, (imam oko 250 kom.) a mogu misliti sta ce tek da trpaju pod 4k.

  1. Ako je fleksibilan onda svatko može prilagoditi hoće li zakrivljeni ili ravni ekran. Sviđa mi se, no čekam da još malo poraste (85-90″) a cijena malo padne (bar jedno 5x).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!