3DVijesti

Trebamo li biti upozoreni na 3D televizore?

virtual-3d-shark

Nakon niza pritužbi vlasnika 3D televizora koji su osjetili slabost, mućninu ili povraćanje nakon gledanja trodimenzionalnih sadžaja putem polaziracijskih naočala, postavlja se pitanje treba li uvesti logotipe koji bi jasno upozoravali potencijalne kupce o štetnosti gledanja takvih sadržaja? U SAD-u, gdje je ekspanzija 3D televizora i 3D TV sadržaja najveća, mnogi se obraćaju liječnicima jer su tokom gledanja osjetili neki oblik slabosti. Steven Nusinowitz, profesor oftamolog na Jules Stein Eye institutu u Los Angelesu tvrdi kako otprilike 20% gledatelja će se osjećati loše gledajući 3D TV.

Prema doktorici Lisi Park s njujorškog sveučilišnog medicinskog centra, gledanje 3D sadržaja uzrokuje glavobolje i povraćanje zato što tjera oči da se kreću na neprirodan način. Recenzenti na CNET stranici, tokom recenzije DIRECTV-ovih novih 3D kanala su se osjećali toliko loše tokom testiranja da su zamalo povraćali.

Proizvođači televizora su svjesni ovih problema, pa je tako Samsung, jedan od najvećih proizvođača 3D televizora na svijetu, na svojoj australskoj stranici naveo medicinsko upozorenje vezano uz svoje 3D TV prijamnike. Samsung upozorava kako trudnice, starije osobe, svi oni koji boluju od ozbiljnih poremećaja zdravlja, oni koji imaju poteškoća sa zdravljem ili su pod utjecajem alkohola ne bi trebali koristiti 3D funkcionalnosti 3D televizora.

3D tehnologija se počela primjenjivati još početkom prošlog stoljeća, te je bilo mnogo pokušaja da se ona popularizira i “izvede van kino dvorana”. Međutim, to se nije dogodilo sve do ove godine kada je ekspanzija 3D televizora, opreme i sadržaja uzela svoj najveći mah i proizvođači svom snagom pokušavaju popularizirati novi format i dovesti ga u sve domove. Ipak, tko će kontrolirati vlasnike 3D televizora čak i ako upozorenja budu jasno otisnuta i logotipi prisutni? Držimo li se uopće upozorenja o korištenju računala, igranju igara, pravilnom sjedenju? Je li ovo još jedna od novih tehnologija koju ćemo morati asimilirati bez obzira što bi nam na duge staze mogla bitno ugroziti zdravlje?

Fons: TVPredictions, slika TVin3D

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

13 komentara

 1. Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice! Ovo je čisti primjer! Navali narode dok još nije sve rasprodano…

 2. Mislim da su 3D televizori čista marketinški forsirana glupost, i osobno ne bih nikada kupio tako nešto. Moj Panasonic 42x10y mi je i više nego dovoljan. Mislim da HD rezolucija nudi i više nego dovoljno za potpuno uživanje u tv programu / filmovima / igrama… I to bez potrebe za nošenjem naočala. :D

 3. Slazem se, cista budalastina, ali kao i svaka glupost ima svoje musterije, pogotovo one likove koji nemaju veze sa zivotom samo da bi se busali u prsa, za takve se prave i fotoaparati sa 12 ili vise Mpix.

 4. Fotoaparati sa 30x zoomom i 18 Mpix, predimenzionirani SUV-ovi, automobili kojima je dizajn ispred funkcionalnosti (ima ih i previše), pa sad i 3D TV-i, a doai ae i 4D, 5D,… i sve to ae se, kao i uvijek, prodavati kao alva. Koga briga za malo glavobolje.

 5. Da li na šalicu čaja treba lijepiti naljepnicu : pazi vruae ili na šajbu od auta : ako se neaeš zabiti u drugo vozilo stisni kočnicu ??? Ovo s televizorom je otprilike slična debilana !

 6. Znači ako sam star ,bolestan,ili sam popio,ili ako sam mlad i zdrav i brinem o svome zdravlju,ili o zdravlju svoje djece ,nebih trebao kupiti takav tv?

 7. Da imam viška love odma po novi panasonic 3D sa ekranom 50 a ova upozorenja su za stare babe telka je brutalna !

 8. Nije tu pitanje ,šta bi pojedinac učinio ,zapalio cigaretu ili ne ,pio ili ne,jeo masno ili ne,nego da se sazna iz iskustva i saznanja dali je to stvarno štetno ili nije ,nakon toga netko svatko sam odluči.

 9. Netko popije gajbu pive i nije mu ništa a netko nakon jedne otežano hoda. Netko puši od malena i doživi stotu a netko živi ispod staklenog zvona i umre mlad. Kako da netko zna što ae tebi štetiti a što ne ?

 10. Da ali samo netko,veaina dobije moždani udar ili srčani ako piju i puše.Kao što veaina koja živi “pod
  staklenim zvonom”živi duže i kvalitetnije.

 11. Ne bi se složio , no dobro … u svakom slučaju niti jedan novinski ili internetski članak nije mi krojio mišljenje niti kupovne navike. Ono što me interesiralo osobno sam isprobao a članke ostavio za kraaenje slobodnog vremena bilo u wc ili dnevnom boravku …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!