Analize tržištaAudio-video uređajiSamsung ElectronicsVijesti

Samsung napušta proizvodnju plazma televizora zbog slabe potražnje

goodbye-samsung-plasmas

Ono što smo već neko vrijeme znali, sada je javno obznanjeno. Samsung je na prvi dan mjeseca srpnja objavio kako će krajem studenog završiti s proizvodnjom plazma (PDP) panela. Razlog? Očekivano, mala potražnja za plazma televizorima. Samsung SDI Co.,  sektor koji je proizvodio plazma panele, dio proizvodnih linija će prenamijeniti za rad na baterijama i drugim izvorima energije, a ostatak će prodati drugim kompanijama. Samsung je u plazma poslovanje ušao 2001. godine, a postao najveći proizvođač PDP panela u studenom 2003. godine.

Premda je japanski Panasonic proizvodio najbolje plazma televizore, Samsungove plazme su također ostavile trag na tržištu. Osim F8500 modela koji ostaje kompanijin najbolji televizor baziran na PDP tehnologiji, Samsung je imao vrlo atraktivnih modela po pristupačnoj cijeni, a koji su pružali dobro iskustvo gledanja kako za ljubitelje filmova, tako i sporta i drugih sadržaja.

LG Electronics ostaje jedini proizvođač plazma televizora za potrošačko tržište koji nije obznanio prestanak proizvodnje plazma televizora, no kompanija je u prvom redu pokrivala nizak i srednji cjenovni segment, te se s niti jednim modelom nije posebno istaknula kada je kvaliteta slike u pitanju. S obzirom na golemo ulaganje i promociju u OLED, ne sumnjamo kako će brzo stići slično priopćenje iz LG-ja.

Plazma je zastarjela tehnologija? Ne prema tvrdnjama njenog izumitelja

Premda je još 2010. godine dr. Larry F. Weber, znanstvenik koji se smatra ocem plazma tehnologije, tvrdio kako je ona daleko od kraja svoje karijere, te kako bi se njena glad za el. energijom mogla višestruko smanjiti, do danas nikakvih naznaka nismo čuli ili vidjeli u tom smjeru. Ipak, čak i ako se tako nešto dogodi, sumnjamo da bi to mnogo pomoglo PDP tehnologiji s obzirom da potrošnja nikada nije bila glavni razlog za njihovo gašenje, već tehnologije poput Ultra HD-a, a koje su na plazma zaslonima male dijagonale daleko teža za izvesti nego na LCD ili OLED tehnologiji.

Više o gašenju plazmi možete pročitati u našem tekstu o trendovima u 2014. godini >>

Izvor: GlobalPost

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

9 komentara

  1. Molim vas Darko za brzi odgovor. Što lje po vama ovdje najbolje i zašto. Hvala ! ;
    UE55F8000
    UE55H8000
    UE55HU7500

  2. Ispravite me ako sam u krivu, ali ako se od plazmi odustalo prvenstveno zbog nemogućnosti/neisplativosti ultra hd panela, po toj logici (nećemo razvijati ono što će vremenom nestati) kroz kratko vrijeme će prestati proizvodnja hd panela i sve će preći u ultra hd?
    Zanima me mišljenje u vezi trenutne ponude TV-a, znači line up 2014. Po ovoj gore preporuci (H8000 vs. HU7500) već sada je uhd prvih generacija bolja opcija kupnje nego provjerena top klasa hd panela (H8000)?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!